Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 14:05 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kecskeméti repülőbázis kiállítása a Cifrapalotában
- Büszke vagyok eredményeinkre, elődeimre, kollégáimra, akiknek szakmai felkészültsége elhivatottsága, áldozatkészsége nélkül mindez nem jöhetett volna létre - mondta Ugrik Csaba tábornok a ,,65 éve Kecskeméten" címmel rendezett jubileumi kiállítás negnyitóján.

A Cifrapalota is készül a Múzeumok Éjszakájára. Ennek egyik eleme a ma (pénteken) megnyílt kiállítás, mely az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 65 évét mutatja be fotók, makettek, történetek és leírások, valamint különleges relikviák segítségével.
A nyitóbeszédet Ugrik Csaba tábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mondta, aki teljes áttekintést nyújtott a kezdetektől napjainkig.
Mindennek az alapja az volt, amikor Szentkirályszabadjáról Kecskemétre telepítették a 25. Vadászrepülő Hadosztály Parancsnokságot és a 24. Vadászrepülő Ezredet, azonban hamarosan mindkét alakulatot Taszárra helyezték át. Kunmadarason 1952 áprilisától vezették be a készültségi szolgálatot, hiszen októbertől kezdődött az az országos hadgyakorlat, amely a második világháború után a legnagyobbnak számított. A gyakorlat idejére két század Kecskemétre települt, így a város repülőtere is aktívan részt vett az eseményben. A gyakorlat végeztével a két század nem tért vissza Kunmadarasra, ugyanis az egész ezredet Kecskemétre költöztették. Így november 1-jétől ide került
a 66. Vadászrepülő Hadosztály Parancsnoksága, valamint a 62. Vadászrepülő Ezred is. A
legfontosabb feladat a repülőkiképzés, valamint a harckészültségi és egyéb készültségi feladatok magas szintű ellátása volt. Az 1999-es NATO csatlakozás valamint a szervezeti változások következtében, ami a tevékenységi körök bővülését eredményezte, 2000. október 1-jén megalakult a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
- Büszke vagyok eredményeinkre, elődeimre, kollégáimra, akiknek szakmai felkészültsége elhivatottsága, áldozatkészsége nélkül mindez nem jöhetett volna létre - mondta Ugrik Csaba tábornok. - A város, a Katona József Múzeum valamint a Repülőbázis, ezzel a kiállítással azt kívánja bizonyítani, hogy emlékezni akar katonái helytállására, továbbá nem titkolt szándékunk az is, hogy betekintést nyújtsunk mindennapjainkba, feladatainkba, megismertessük a látogatókat a különböző repülőgéptípusokkal, megosszuk velük sikereinket, múltunkat és jelenünket. Az itt kiállított fényképek a magyar repülés történet kecskeméti fejezetének utolsó 65 évét ölelik át. Minden egyes fotóhoz egy adott történelmi időszak, katonák sorsa és számos emlék kapcsolódik. A megtekintés során a szemlélő is valamelyest részesévé válhat az illusztrált eseménynek, átélheti az adott élményt illetőleg tisztelettel adózhat a múltbeli hősök emlékének.
vicus54, 2016. június 24. péntek, 14:01
Címkék: Ugrik Csaba, Múzeumok Éjszakájára, Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, Szentkirályszabadjáról Kecskemétre, Vadászrepülő Hadosztály Parancsnokságot, Vadászrepülő Ezredet,
Kommentek
Reformáció 500 - Trócsányi: ma különösen nagy az egyház felelőssége
"Ma olyan kihívások előtt állunk egy posztmodern társadalomban, mint a migráció, a klímaváltozás, a permanens technológiai forradalmak. Sokféle, összetett válaszokra, de iránytűre is szükségünk van. A globalizáció új esélyeket kínál, és új kockázatokat hordoz: magával hozhatja az elidegenedést, az identitás elvesztését, illetve az identitás keresését. Az embernek - legyen hívő vagy hitetlen - szüksége van útmutatásra" - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett tárlat megnyitóján.

Mint rámutatott, ötszáz évvel ezelőtt a reformátorok szükségét érezték annak, hogy megszólaljanak az akkori társadalmakat foglalkoztató kérdésekben. "Úgy vélem, ma is szükségünk van egyfajta XXI. századi reformációra. Kérdés, hogy tovább haladunk-e a szekularizáció útján, vagy képesek vagyunk a megújulásra? Hiszem és vallom, hogy ebben az egyházaknak komoly szerepet kell kapniuk" - fogalmazott Trócsányi László, aki köszöntőjében felidézte a kecskeméti protestáns gyülekezet
velemenyezd, 2017. október 30. hétfő, 18:03
Csütörtökön kezdődik a Kecskeméti Népzenei Találkozó
gyakorlatként találkozhatunk az éneklés vagy a hangszeres zene hagyományával.

A szeptember 14. és 17. között zajló, huszonhetedik alkalommal megszervezett népzenei találkozó programkínálatával a szervezők igyekeznek minél több korosztályt elérni, miközben kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a gyermekek és fiatalok találkozása a népi kultúrával maradandó élményekkel szolgáljon - tette hozzá.

A rendezvénysorozat a Magyar népzene a XX. század magyar irodalmában című előadással veszi kezdetét a Cifrapalotában, ahol a Fonó Zenekar, valamint Kerekes Éva és Trill Zsolt színművészek közreműködnek majd. A találkozóra Erdélytől Felvidékig számos helyről hívnak előadókat, akik a hagyományokhoz hűen, rendhagyó népzenei órákat tartanak Kecskemét óvodáiban, általános- és középiskoláiban. A népzene oktatásával konferencia keretében is foglalkoznak a Hírös Agórában.

Kodály Zoltán emlékére Mély kútba tekinték címmel Agócs Gergely népzenekutató, a Fonó Zenekar vezetője, a társszervező Hagyományok Háza
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 10:31
A kecskeméti keresztény művészeti gyűjtemény mutatkozik be a Vigadóban
alkotnak a városban, akik ezen értékeket, az isteni üzenetet hordozzák.

A kiállítás lényege, hogy élővé tegye a gyűjteményt - mondta ifjabb Gyergyádesz László művészettörténész, muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének vezetője. Kiemelte: legfontosabb feladatának az alkotások megőrzését és bemutatását tartja.

A 2002-2016 között megrendezett Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálékon eddig összesen 980 alkotást tekinthetett meg a nagyközönség a kecskeméti Cifrapalotában. Az ehhez kapcsolódó, s ifjabb Gyergyádesz László nevéhez fűződő gyűjtői tevékenység révén sikerült létrehozni egy speciális gyűjteményi egységet, amely 2017-ben már túl van a 400. beleltározott tételen. Ezt a múzeumi tárgy együttest, hogy valamennyire élő és kortárs maradhasson, igyekeznek egy-egy válogatás erejéig minél több helyen bemutatni.

A budapesti tárlaton mások mellett Ábrahám Rafael, Aknay János, Hús Zoltán, Jászberényi Matild, Kelemen Benő Benjámin, Kiss Márta, Orosz István, Petri
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 19:23
Emlékesttel tisztelegnek Fényes Adolf festőművész előtt szülővárosában, Kecskeméten
A Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője elmondta: az emlékest a Fényes Adolf születési helyét jelölő emléktábla koszorúzásával veszi kezdetét. Ezt követően a kecskeméti Cifrapalotában mutatják be a Forrás szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat Fényes Adolfról készült összeállítását.

A tanulmány és a hozzátartozó képek is szűk metszetet adnak a festőművész legkedveltebb és egyben legfontosabb korszakáról. Az 1900-as évek elejétől nagyjából az első világháborúig tartó időszakában Fényes Adolf budapesti műterme mellett a legtöbb időt a Szolnoki Művésztelepen töltötte, melynek egyik alapítója is volt. Képei kezdtek fénnyel telítődni, színvilágukban pedig egyre intenzívebbé válni. Néhány éven át lényegében a nagybányaiakkal rokoníthatóak művészetének egyes vonásai. Később azonban egyértelműen dekoratív irányba fordult festészete, ami nem csupán népi életképein, hanem csendéletein és ezek sajátos keresztezésein is jelentkezik - részletezte.

A
velemenyezd, 2017. május 18. csütörtök, 10:01
Lantai-Csont Gergely fotóművész fényképeiből nyílt kiállítás Kartúmban
A National Geographic Traveler által is díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász 2013 őszén indult négy hónapos, 11 afrikai országon átívelő körútra. A 114 napos út során több mint 24 ezer kilométert tett meg, és 28 ezer felvételt készített Lassányi Gábor régész, egyiptológus közreműködésével - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel.

A tárlatot először a Budapesti Történeti Múzeumban mutatták be, majd 2016 nyarán a kecskeméti Cifrapalotában állították ki a felvételeket. Ezt követően a Balassi Intézet - Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal állította ki a kelet-afrikai társadalom értékeit, zárt közösségeit, vallási és kulturális hagyományait bemutató anyagot.

A szudáni tárlatot kedden Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára és Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete nyitotta meg.
velemenyezd, 2017. március 08. szerda, 15:23
1956 - Emlékkiállítással és fegyverbemutatóval elevenítik fel a forradalom időszakát Kecskeméten
A programsorozatra az utóbbi tíz év kutatásaival kiegészítve jelent meg újra Balai F. István és Lovas Dániel '56-os olvasókönyve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kecskeméti eseményeit bemutató kötetet október 20-án, csütörtökön a városházán mutatják be.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával nyílik meg október 21-én, pénteken a kecskeméti Cifrapalotában az Egy nép kiáltott. Aztán csend lett című emlékkiállítás. A tárlat Rigó Erik magángyűjteményéből, Görgényi István a forradalmi eseményeket és a megtorlást titokban megörökítő műveiből válogat. A portrék és tájképek a tatabányai festőművész halála után évtizedekig egy pincében feküdtek. A lazán felkent festmények alatt a restaurálás során több mint félszáz drámai hatású művet találtak a szakemberek. A kiállításban megismerhetik a látogatók a feltárás egyes fázisait, és azt, hogy a "fedőképek" alól hogyan kerültek elő a történelmi alkotások.

Október 22-én, szombaton zenés-verses
velemenyezd, 2016. október 19. szerda, 11:05
Múzeumok Őszi Fesztiválja - Programok Bács-Kiskun megyében
Cifrapalota kiállítóhelyén október 14-én, 28-án, és november 4-én is megrendezik a Csapatépítő a múzeumban címet viselő, 16 éven felülieknek szóló programot. A szervezők olyan, fiatalokból álló, 5-10 fős csapatok jelentkezését várják, akik az első világháborús bordélyok témáját egy közös múzeumi nyomozáson keresztül szeretnék jobban megismerni. A csapatoknak - korabeli nyomozók bőrébe bújva - egy fiktív személy történetét kell felgöngyölíteniük A háború pillangói című kiállításban.

Szintén a Cifrapalotában a pedagógusok éjszakáján, október 26-án - az aktuális időszaki kiállítások kapcsán - a tárlatok létrehozásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Interaktív tárlatvezetés közben nyerhetnek bepillantást a múzeumi kulisszatitkokba.

Az őszi jeles napok népszokásait, hagyományait a Cifrapalota munkatársai az óvodákban és az általános iskolákban kézműves foglalkozásokon, drámapedagógiai játékon keresztül mutatják be. A kihelyezett programokon múzeumi tárgyakkal is megismerkedhetnek a gyerekek. A
velemenyezd, 2016. október 08. szombat, 11:01
Élményfestés a Cifrapalotában: ezúttal a vendégeké volt...
Hat helyszínen várták az érdeklődőket a Mozaik Múzeumtúra eseményei pénteken. Kecskemét volt ugyanis az első helyszíne az országos múzeumnépszerűsítő road shownak, amelynek keretében virtuális pontgyűjtéssel érhetik el az aranyfokozatot a látogatók. Ez pedig ingyenessé teszi számukra a hazai múzeumokat. A Cifrapalotában belekóstolhattak az érdeklődők a PaintCoctailba, a Orvos - és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményben pedig csodavizet
vicus54, 2016. szeptember 17. szombat, 18:14
Képek, videók
Cifrapalota
sanci81
2017. február 03. péntek, 17:21
Cifrapalota
06mohild
2016. május 23. hétfő, 08:50
Cifrapalota.gif
szicu
2012. június 01. péntek, 17:33
kecskemét cifrapalota
lacipecsenye
2011. január 03. hétfő, 11:05
Cifrapalota - Kecskemet.j
szalai0913
2010. augusztus 06. péntek, 16:24
big_759296_cifrapalota .jp
szidi001
2006. november 28. kedd, 12:31
MH.59.Szt.gy.D.repűlőb ázi
moger57
2009. augusztus 20. csütörtök, 13:45
Breki-ugrik.jpg
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 13:44
hal ugrik.gif
szicu
2014. augusztus 30. szombat, 16:47
brek ugrik.jpg
agica2004
2014. január 10. péntek, 16:47
orban ugrik.jpg
janna53
2013. január 09. szerda, 17:02
0 vicc ugrik.png
lovaszmarika
2012. október 30. kedd, 13:07
Farkas ugrik.jpg
charlotteani
2010. március 21. vasárnap, 21:46
breki ugrik.gif
agica2004
2009. október 26. hétfő, 09:48
mese_Tigris ugrik.gif
1maszatka
2009. október 25. vasárnap, 21:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.