Belépés
2020. április 07. kedd | 15. hét | 98. nap | 02:45 | Herman
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Oktatási együttműködésről, újabb segélyhitel programról, vízgazdálkodásról tárgyalt a magyar államfő Laoszban
A köztársasági elnök a mostani találkozó fontos előzményeként jelölte meg pénteki nyilatkozatában, hogy a laoszi miniszterelnök tavasszal Magyarországon járt, ahol tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel. Mint mondta, ezeken a találkozókon Magyarország felajánlott egy minden eddiginél nagyobb összegű, több területet is érintő újabb segélyhitelprogramot.

A magyar államfő megbeszéléseit követően elmondta, hogy a negyedik segélyhitelprogram keretében várhatóan a mezőgazdaságot és az élelmiszerbiztonságot fejlesztenék, illetve az egészségügyet is korszerűsítenék a délkelet-ázsiai országban.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy magyar részről sikeresnek tartja az eddig megkötött három segélyhitelprogram működését. " Ezért is vagyunk nyitottak egy negyedik projekt indítására." - húzta alá.

Megjegyezte: Magyarország eddig 200 millió dollár összegben segítette három programban Laosz felzárkózását.

A köztársasági elnök megítélése szerint Laosz gazdasági fejlődése, gyarapodása az utóbbi 10 évben figyelemre méltó. Az ország segítése azért is érdeke Magyarországnak, mert ha infrastruktúrája fejlődik és jobban jelen lesz a Kínai piacokon, azzal a segélyprogramban érintett magyar cégek is előnyhöz jutnak.

A magyar államfő megbeszélésein hangsúlyos elemként jelent meg, hogy az utóbbi időben jelentősen élénkült a laoszi diákok érdeklődése a magyarországi oktatás iránt. Összesen 180 egyetemista, főiskolás tanul ma ösztöndíjjal Magyarországon. Áder János azt javasolta partnereinek: érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy a képzési együttműködés során a laoszi diákok a jövőben a jelenleginél nagyobb számban jelentkezzenek mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással kapcsolatos képzésekre. Hiszen - mint mondta - ezeken a területeken Laoszban is jól hasznosítható képzést tud Magyarország nyújtani.

Áder János és tárgyalópartnerei a vízgazdálkodás kérdését szintén érintették megbeszéléseiken. Mint a magyar politikus fogalmazott a "sok víz és kevés víz" drámája Laoszt fokozottan érinti, hiszen pusztító áradások után ínséges aszály sújtja felváltva az országot. Hangsúlyozta, hogy Laoszban még csak most kezdődik el a száraz időszak, de az alacsony vízállás miatt a lakosságnak már most vízkorlátozásra kell felkészülnie." A vízgazdálkodási kérdések a következő években, évtizedekben meghatározóak lesznek Laosz számára és ez kinyitja a két ország közötti együttműködési lehetőségeket.

A magyar államfő Laoszban felkereste azt a haltenyésztéssel foglalkozó magyar-laoszi vegyesvállalatot, amely a sikeres segélyhitel program keretében látja el ivadékhallal a környékbeli haltermelőket és élőhallal a piacokat.

Áder János Laoszból vasárnap utazik tovább Kambodzsába, ahol szintén hivatalos látogatás keretében találkozik Norodom Szihamoni királlyal és Hu Szen miniszterelnökkel. Laoszhoz hasonlóan Kambodzsában sem járt magyar államfő a rendszerváltozás óta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 25. péntek, 21:59
Címkék: Orbán Viktor, Áder János, Áder János Laoszból, Norodom Szihamoni, magyar államfő, köztársasági elnök,
Kommentek
Szijjártó: Magyarország érdeke a gazdasági együttműködés növelése Thaifölddel
lehetőségek nyílhatnak meg számukra - mutatott rá.

A külügyminiszter elmondta: Magyarország a szabadkereskedelem híve, és az országnak, a magyar cégeknek annál jobb, minél kevesebb akadály van a nemzetközi kereskedelmi forgalomban.

Ezért Magyarország támogatja a Thaiföld és az EU közöttiszabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi újraindítását - közölte Szijjártó Péter.Csatcsai Szarikulja kiemelte: budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy minél többet tudjon meg a magyar vízgazdálkodásról, mert ezen a területen kölcsönösen előnyös együttműködést építhetnek ki a két ország között.Úgy vélte, Thaiföld egyfajta kaput jelenthet Magyarországnak Kelet-Ázsiára, ahogy Thaiföld is támaszkodna Magyarországra mint kapura Európa felé.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Magyarországnak, amiért eddig 29 thaiföldi hallgatónak adott ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz, mert - mondta -, az itt szerzett tudásuk a kétoldalú kapcsolatokat gazdagítja.Szijjártó
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 16:51
Krónika 5. rész (bizottsági jelentések vitái)
fővárosban a közterület-felügyelet, a személyszállítási szolgáltató és a közút kezelője által rögzített felvételek esetében a kép és a hangfelvételek központi tárhelyen tárolását.

Varga László (MSZP), a bizottság kisebbségi véleményének előadója elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést, ugyanakkor szerinte egy ügyben részben történt előrelépés: a korábban engedély nélkül épített kutak engedélyeztetési határidejét 2020. végéig tolják ki. A képviselő sürgette, hogy a tavaszi ülésszakon vízgazdálkodásról szóló törvény átfogó módosításával rendezzék ezt a kérdést.

Az elnöklő Latorcai János lezárta a vitát.

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára zárszavában jelezte: a beérkezett 14 módosító indítványból hatot teljes egészében vagy pontosításokkal támogatott a kormány, így például azt, amely az önkormányzati bérlakásokban lakók számára is ingyenessé teszi a kéményseprést.

A kutak engedélyezésével kapcsolatban elmondta: a javaslat lehetőséget teremt arra, hogy 2020
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 13:56
Krónika 3. rész (határozathozatalok)
egészében a teljes körű elektronikus kommunikációra.

Az ajánlattevők, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azonban a bevezetés határidejének és az önkéntes alkalmazási időszaknak a meghosszabbítását kérték a rendszer jobb megismerhetősége és az áttérés megkönnyítése érdekében.Csökkennek egyes adminisztrációs terhek az agráriumbanAz agrárium versenyképességét célzó kormánypárti javaslatokat fogadott el a Ház, 117 igen szavazattal, 56 tartózkodás mellett.

A vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása bevezeti a hektár alapú kedvezményes vízhasználatot, amitől az öntözött területek bővülését várják.

Pontosították a bérvadászat meghatározását, írásbeliséghez kötve a bérvadászati szerződést és rögzítve a díjazás tényét. Emellett mind a hivatásos vadászok, mind a sportvadászok számára lehetővé tették az éjjellátó keresőtávcső használatát, amit a biztonsági kockázatok csökkentésével indokoltak.

A vadgazdálkodás üzemtervi időszakát 20 éves időtartamban határozták
velemenyezd, 2017. november 28. kedd, 10:52
Krónika 9. rész (hulladékgazdálkodás, agrárium)
szállítják el. Az intézkedések egy része pozitív, a koncepcióval továbbra sem tudnak egyetérteni, ezért tartózkodni fognak.

Az általános vitát az elnöklő Latorcai János lezárta.

Salátatörvénnyel segítik az agrárium szereplőit

Az agrárium versenyképességének javításáról szóló törvények módosításának vitájában Győrffy Balázs (Fidesz) azt mondta, hogy a hat jogszabály módosításának közös célja az adminisztrációs terhek csökkentése és a gazdálkodók versenyképességének ösztönzése.

A vízgazdálkodásról szóló törvényre rátérve hangsúlyozta, hogy 2016 óta - az EU-s jogharmonizáció miatt - a termelőknek vízkészletjárulékot kell fizetniük az általuk használt öntözővíz után. A versenyhátrány csökkentése érdekében viszont mérsékelni kell a terheket - hangsúlyozta a képviselő. Emiatt a halgazdálkodással és rizstermesztéssel foglalkozók számára 400 ezer köbméterre emelik a mentességi határt. Az öntözött terület vagy a vízfelszín nagyságának növelésével nőhet a mentesség mértéke, a vízmennyiséget pedig
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 15:02
Agrárkamara: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot
Atájékoztatás szerint mindez azt jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után.

Az intézkedés - amelyet a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével hoztak meg - az éghajlati anomáliák által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza.

A vízkészlet-járulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a június 17-től június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészlet-járulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

A NAK korábban a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte, tekintettel a megelőző időszak csapadékhiányára, amely miatt már akkor 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést prognosztizáltak.
velemenyezd, 2017. július 03. hétfő, 18:14
Idén a Dráván ünneplik a nemzetközi Duna-napot
Siklós Gabriella elmondta: évről évre a Duna-védelmi egyezmény aláírásának napján, június 29-én tartják a nemzetközi Duna-napot. Tavaly döntöttek úgy, hogy ezentúl - eredeti módon - nem feltétlenül a Duna mentén, hanem például egyik mellékfolyóján tartják az ünnepséget. Így tavaly a Tiszán ünnepelnek az ukrán, idén pedig a Dráván a horvát vízügyi szakemberekkel együtt.

A magyar-horvát határ menti Barcson, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén csütörtökön az érdeklődők előadásokat hallgathatnak egyebek mellett a fenntartható vízgazdálkodásról és a vízügyi igazgatóságok munkájáról. Emellett szórakozásra is lesz lehetőség: főzőverseny, hajókázás, motorcsónakázás és a jégtörést bemutató fotókiállítás is várja a résztvevőket - ismertette a szóvivő.
velemenyezd, 2017. június 26. hétfő, 19:53
Országos fenntarthatósági szakmai napot tartanak az NKE-n
mint a klímaváltozás, a fenntartható energia- és hulladékgazdálkodás -, hanem társadalmi jellegűekkel is (nyomornegyedek, bűnözés). A szakemberek szerint a megoldások jelentős része a városokban fog megformálódni - írták.

A csütörtöki konferencián nyolc szekcióban fogják mindazon kérdéseket megtárgyalni, amelyeknél a tudományterületek közötti együttműködés a leginkább elősegítheti a klímaváltozás megértését és a rá adott válaszok megtalálását. Így egyebek mellett szó lesz a települési vízgazdálkodásról és élelmiszerbiztonságról, a városi ökoszisztémákról, az emberközpontú gazdasági modellekről és a fenntartható városok koncepciójáról.

Az NKE Fenntartható fejlődés tanulmányok kabinete által szervezett nemzetközi tudományos konferencián olyan előadók is ismertetik a kutatásaikat, mint Charles Vörösmarty, a City College of New York professzora, Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Hidrológiai Program elnöke vagy Bartholy Judit, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára. A rendezvény fővédnöke Áder János
velemenyezd, 2017. május 21. vasárnap, 07:04
Képek, videók
Együttműködés-KŐFAL
1vargaildyko
2015. szeptember 12. szombat, 16:05
Nemzeti Együttműködés.jpg
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:58
Együttműködés.jpg
pacsakute
2012. október 21. vasárnap, 10:09
együttműködés papival
agica2004
2012. március 06. kedd, 15:59
Együttműködés...
caris11935
2009. december 11. péntek, 13:18
egyuttmukodes.jpg
penge_4
2006. május 26. péntek, 18:49
Szoborpark Laoszban
pacsakute
2011. december 21. szerda, 19:27
Patuxai Laoszban
pacsakute
2011. december 12. hétfő, 14:49
Sztupa Laoszban
pacsakute
2011. december 12. hétfő, 14:48
Nemzeti Múzeum Laoszban
pacsakute
2011. december 12. hétfő, 14:48
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
orban-viktor-es-traian -ba
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:54
orban-viktor-tokes.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:53
orban-viktor-tokes-nem eth
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:51
orban_viktor_sunyiság. jpg
agica2004
2017. május 16. kedd, 19:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.