Belépés
2019. január 21. hétfő | 4. hét | 21. nap | 07:28 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
John Bolton: az iráni kérdést csak a rezsimváltás oldhatja meg
"Az ajatollahok jelentik a legfőbb fenyegetést a nemzetközi békére és biztonságra, illetve a Közel-Keletre" - jelentette ki Bolton csütörtökön az amerikai Breitbart News hírportálnak nyilatkozva.

Bolton szerint az ajatollahok eltávolításával nem oldódna meg egy csapásra minden probléma, de a legnagyobb fenyegetés eltűnne.

"Úgy gondolom, az iráni nép vágyik a rezsimváltásra. Ez látható volt 2009 nyarán, amikor tiltakozók az utcákra vonultak Mahmúd Ahmadinezsád (elnök) elcsalt újraválasztása miatt" - mondta a volt ENSZ-nagykövet a jobboldali hírportálnak.

A republikánusokhoz közel álló hírportál felvetésére Bolton nem kívánt nyilatkozni arról, hogy vállalna-e tisztséget a most formálódó Trump-kormányzatban.

John Bolton 2005 és 2006 között volt ENSZ-nagykövet, George W. Bush elnöksége alatt.

A CNN hírtelevízió néhány nappal ezelőtt úgy értesült, Donald Trump megválasztott elnök Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettessel, Henry Paulson bankárral, volt pénzügyminiszterrel, Newt Gingrich volt házelnökkel és John Bolton volt ENSZ-nagykövettel tárgyal a külügyminiszteri tárcáról. Amerikai kommentátorok körében csütörtökön feltűnést keltett, hogy Trump a hétvégén Mitt Romney-val, a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson indult republikánus jelölttel készül találkozni, és sajtóhírek szerint neki kínálhatja fel a külügyi tárcát.

Iránban az 1979-es "iszlám forradalom" után Khomeini ajatollah vezetésével létrejött teokrata állam az élet minden terén az iszlám előírásait érvényesítette. Irán ellenséges viszonyba került mindkét akkori világhatalommal, az Egyesült Államokkal és a Szovjetunióval, és 1980-tól 1988-ig véres háborút vívott arab szomszédjával, Irakkal. Khomeini 1989-es halála után kettévált a politikai és a vallási hatalom gyakorlása, a vezetésben azóta a Khomeini szellemét követő radikálisok és a modern kor követelményeit az iszlámmal összeegyeztetni akaró pragmatikusok küzdenek egymással.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 18. péntek, 12:32
Címkék: John Bolton, Breitbart News, Mahmúd Ahmadinezsád, George, Donald Trump, Richard Armitage,
Kommentek
Egy esetleges észak-szíriai biztonsági övezet kialakításáról beszélt telefonon a török és az amerikai elnök
csapatkivonásra vonatkozóan Erdogan közölte Trumppal: országa kész NATO-szövetségesének, az Egyesült Államoknak minden támogatást megadni ebben a folyamatban.

A török államfői hivatal közlése alapján a két vezető egyetértett abban, hogy nem szabad lehetőséget adni azoknak, akik meg akarják akadályozni a mintegy 2000 amerikai katona kivonását.

A beszélgetés során Erdogan és Trump a kétoldalú gazdasági kapcsolatok előmozdításában is megállapodott.

Ankara és Washington azután kapott össze, hogy John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója január 6-án, vasárnap Jeruzsálemben azt állította, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. Bolton egyúttal feltételhez kötötte a kilátásba helyezett amerikai csapatkivonást, és kijelentette: Törökországnak garantálnia kell Washington kurd szövetségeseinek biztonságát.

Erdogan nem sokkal később a legalávalóbb, legbecstelenebb, legocsmányabb rágalomnaknevezteBoltonszavait. Csütörtökön Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már úgy
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 20:32
Ankara a stratégiai partnerségre emlékeztette a török gazdaság tönkretételével fenyegetőző amerikai elnököt
Kalin szintén a Twitter-fiókján Trump bejegyzésére reagálva úgy fogalmazott: Törökország a stratégiai partnerséghez illő viselkedést vár az Egyesült Államoktól, és nem akarja, hogy kapcsolatukat "terrorpropaganda árnyékolja be".

Ankara és Washington ugyanis eltérő nézeteket vall a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával kapcsolatban. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatisták szíriai szárnyának, nemzetbiztonsági fenyegetésnek, valamint terrorszervezetnek tartja az YPG-t, addig a kurd fegyveresek Washington számára a leghatékonyabb szövetségest jelentik az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Kalin üzenetében ismét leszögezte: "végzetes hiba" azonosnak tekinteni a szíriai kurd népcsoportot és az YPG-t. Ankara Szíriában nem a kurdok, hanem terroristák ellen küzd - hangoztatta a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökország megvédi a szíriaiakat, beleértve az ottani kurdokat is a terrorizmus minden fenyegetésétől.

Terroristák nem lehetnek Washington szövetségesei
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 09:11
Donald Trump gazdasága tönkretételével fenyegeti Törökországot, ha kurdokat támadna Szíriában
Az elnök ugyanakkor a kurdokat is intette: "ne provokálják Törökországot".

A mikroblog-bejegyzésben Donald Trump azt írta: "Oroszország, Irán és Szíria voltak a legnagyobb haszonélvezői az Egyesült Államok azon hosszú távú politikájának, amely a természetes ellenség, vagyis az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai hadállásainak felszámolását célozza. Nekünk is hasznunkra válik, de most itt az ideje, hogy hazahozzuk katonáinkat. Vessünk véget a soha véget nem érő háborúknak".

Egy következő Twitter-bejegyzésben az elnök megjegyezte: az amerikai katonák régóta esedékes kivonása közben is harcolni fognak az Iszlám Állam ellen, több irányból támadva a terroristák hadállásait.

Az amerikai csapatok fokozatos kivonásának decemberi bejelentése után Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal fenyegetődzött, hogy katonai támadást indít a Szíria északi részén - az amerikaiak vezette koalíciós erőkkel együtt - harcoló kurd milicisták ellen.

A hét elején John Bolton amerikai nemzetbiztonsági
velemenyezd, 2019. január 14. hétfő, 07:04
WSJ: a Fehér Ház Irán elleni támadás megtervezését kérte tavaly a Pentagontól
A CNN hírtelevízió honlapján szemlézett tudósítás szerint a kérés az után fogalmazódott meg, hogy szeptemberben egy Iránhoz köthető milícia megtámadta az Egyesült Államok nagykövetségét Bagdadban. A lap forrásai szerint Mira Ricardel, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó akkori helyettese háborús cselekménynek nevezte a támadást, és azt mondta, hogy Washingtonnak ennek megfelelően kell reagálnia.

A WSJ úgy tudja, hogy a kérést a védelmi minisztériumban és a külügyminisztériumban is aggodalommal fogadták, sőt, egy név nélküli nyilatkozó forrás egyenesen megdöbbenéséről számolt be a WSJ-nek.

A WSJ jelentése szerint a Pentagon egyébként eleget tett a kérésnek, de azt nem tudni, hogy a terveket részletesen kidolgozták-e, illetve, hogy átadták-e őket a Fehér Háznak. A WSJ azt sem tudta megerősíteni, hogy Donald Trump amerikai elnök tudott-e a nemzetbiztonsági tanács kéréséről.
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 20:10
Régi munkatársát választotta új helyettesének John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó
Donald Trump pénteken ki is nevezte a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadót.

A döntést bejelentő közleményében Bolton hangsúlyozta: Kuppermannal több mint harminc esztendeje dolgozik együtt. "Charlie kiterjedt védelmi, fegyverzetellenőrzési és légügyi tapasztalatai segítik majd Trump elnök nemzetbiztonsági stratégiájának megvalósítását" - fogalmazott a közleményben Bolton.

Kupperman korábban a Reagan-kormányzat munkatársa volt, majd vezető tisztségeket töltött be a Boeing hadiipari, illetve a Lockheed Martin űrkutatási részlegénél.

Kupperman elődjének, Mira Ricardelnek a first ladyvel, Melania Trumppal történt vitái miatt kellett távoznia posztjáról.
velemenyezd, 2019. január 12. szombat, 07:04
Szíria - Bolton: az amerikai-török tárgyalások a jövő héten folytatódnak
A tárgyalásokon elsősorban a kurdokról és Szíriáról lesz szó - mondta Bolton.

A nemzetbiztonsági tanácsadó úgy fogalmazott: Donald Trump elnök és Mike Pompeo külügyminiszter egyaránt tisztában van azzal, hogy Törökország elkötelezett abban, hogy ne okozzon kárt a kurdoknak, akik - Bolton szavai szerint - "együtt harcoltak velünk az Iszlám Állam terrorszervezet ellen".

Bolton leszögezte: a megbeszéléseken az amerikai tárgyalópartnerek célja az, hogy biztosítékokat kapjanak a szíriai csapatkivonás megnyugtató lebonyolítására. "Reméljük, hogy mindkét fél számára elfogadható eredményekre jutunk" - hangoztatta.

Hangsúlyozta azt is: Washington fontosnak tartja, hogy elejét vegyék a szíriai helyzet romlásának.

John Bolton kedden Ankarában tárgyalt, előtte azonban Jeruzsálemben azt mondta, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. A török felet felháborította a kijelentés, Recep Tayyip Erdogan török elnök a legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább rágalomnak minősítette
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 16:11
Szíria - Ankara: a kurd milícia elleni török hadművelet nem függ az amerikai csapatkivonástól
nagyon elhúzódik az amerikai csapatkivonás, Törökország nemzetbiztonsági érdekből "a tettek mezejére lép". Ankara fenyegetésként tekint az YPG-re, ugyanis a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistáival szövetséges terrorszervezetnek tartja.

Cavusoglu jelezte: a nap folyamán telefonbeszélgetést tervez amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval.

Kedden Ankarában tárgyalt az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton. Két nappal azután, hogy Jeruzsálemben kijelentette: Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. Bolton egyúttal azt követelte, hogy Ankara vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért.

A török felet felháborította a kijelentés, Recep Tayyip Erdogan török elnök a legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább rágalomnak minősítette Bolton szavait, Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pedig már közvetlenül a keddi tárgyalás után azt hangoztatta, hogy Törökország nem kér
velemenyezd, 2019. január 10. csütörtök, 12:04
Szíria - Török elnöki szóvivő: Ankara nem kér engedélyt senkitől egy újabb szíriai hadművelethez
Kalin mindazonáltal leszögezte, hogy Ankara a beavatkozást illetően "mindenkivel koordinációban marad".

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának, John Boltonnak a vasárnap Jeruzsálemben tett kijelentései feszültséget váltottak ki Ankara és Washington között. Bolton akkor azt mondta, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba. Egyúttal arra szólította fel Ankarát, egyeztesse szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal. "Az a minimum, hogy ne sodorja veszélybe a katonáinkat, de az (amerikai) elnöknek azt az elvárását is figyelembe kell vennie, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a szíriai ellenzéki erők, amelyek az oldalunkon harcoltak" - fogalmazott Bolton az YPG-re utalva, amelyet az amerikaiak az Iszlám Állam elleni harcban a leghatékonyabb partnerüknek tekintenek. Törökország vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért - nyomatékosította Bolton.

Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi parlamenti felszólalásában a legalávalóbb, legbecstelenebb és
velemenyezd, 2019. január 08. kedd, 16:52
Képek, videók
Michael Bolton 57.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 13:07
bolton
rolland008
2009. december 11. péntek, 20:32
En Boltonban
tecasztvnhu
2009. június 06. szombat, 19:56
Husvet 2009 Bolton
tecasztvnhu
2009. május 31. vasárnap, 16:51
Troy Bolton
szanaeszter
2008. január 22. kedd, 16:15
Ne tegyél fel kérdést....
csalogany13
2016. november 10. csütörtök, 19:47
a szeretet azt jelenti.jp
sz719eszter
2018. szeptember 11. kedd, 00:29
a hit azt jelenti.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 16:51
A szeretet azt jelenti...
cuppika59
2017. augusztus 23. szerda, 16:00
szeretni nem azt jelenti.
yvett789
2015. május 27. szerda, 21:08
A siker azt jelenti
pacsakute
2014. augusztus 05. kedd, 21:01
A kudarc nem azt jelenti.
pacsakute
2014. július 23. szerda, 21:11
A megbánás azt jelenti.jp
pacsakute
2013. szeptember 25. szerda, 06:37
Hinni azt jelenti,....jpg
jucinenadov
2013. május 03. péntek, 18:41
képes sport jelenti
lacipecsenye
2013. január 08. kedd, 15:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.