Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 23:45 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megkezdődhet a kelenföldi állomásépület felújításának előkészítése
A közlekedéstörténeti szempontból kiemelt emléknek számító épületben a volt Északi Járműjavító területén újjászülető Közlekedési Múzeum felépítésének ideje alatt is kiállításokat és programokat terveznek - tájékoztatta a múzeum kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a kormány által biztosított 100 millió forintból megkezdődhet az épület átfogó műszaki állapotfelmérése és rekonstrukciójának tervezési folyamata. Az épület újratervezését a Közlekedési Múzeum megbízásából az Építész Stúdió végzi. Az állomásépület átalakításáról szóló döntést és a támogatás mértékét tavaly októberben jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"A kelenföldi indóház egy olyan közlekedéstörténeti emlék, amely a megváltozott közlekedési rendszer miatt mára egykori rendeltetését elveszítette. A Közlekedési Múzeum küldetésének érezte az épület megmentését, mely az egyik legrégebbi épített vasúti emlék Budapesten. A 130 éves épületben létrejövő új kiállítóhely és kulturális központ abban is segít majd, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül. Utóbbin a kelenföldi munkákkal párhuzamosan, ugyancsak friss kormánydöntésnek köszönhetően szintén gőzerővel dolgozunk" - idézik a keddi közleményben Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

Mint írják, a régi kelenföldi indóház, melyet a MÁV korábban bezárt, eredeti, vasúti funkcióit az elmúlt években elvesztette, a 4-es metró átadása óta a jegyvásárlást és egyéb vasúti szolgáltatásokat fokozatosan az aluljáróba helyezték át. A múzeum terve az, hogy a bezárt épületbe kulturális és közösségi funkciókat hoz létre, illetve egy olyan vasúti fókuszú kiállítóhelyet alakít ki, amely tematikus programokkal, kiállításokkal, különösen a gyermekes családok és vasútbarátok körében népszerű terepasztalokkal, valamint a múzeum világhírű vasútmodelljeivel méltó funkciót ad a régi állomási épületnek.

A közlemény szerint az épület állapota rendkívül leromlott, a műszaki állapotfelmérések után derül majd ki, hogy mekkora összegből és mikorra menthető meg a romos műemléképület. A kormány támogatásával elindul a történelmi épület átfogó műszaki felülvizsgálata és rekonstrukciójának, átalakításának megtervezése. A kormány átvállalta a korábban az XI. kerület Újbuda Önkormányzat által ígért, de végül nem biztosított támogatást is, hogy megindulhasson a tervezési munka - áll a közleményben.

A tervezési munkák során a Közlekedési Múzeum partnere az Építész Stúdió lesz, amely tavaly a Helsinki Nemzeti Múzeum megépítésére és a volt Északi Járműjavító területén felépülő Új Közlekedési Múzeumra kiírt nemzetközi tervpályázatokon is eredményesen megmérettette magát. Nevükhöz fűződik a Széll Kálmán tér rekonstrukciója, az FMH Fővárosi Művelődési Ház és lakóház tervezése, illetve a győri Mobilis interaktív kiállítási központ terveinek elkészítése.

A múzeum tervei szerint ide kerülnek az év elején megszűnt Andrássy úti Miniversum Közlekedési Múzeum által megvásárolt egyes terepasztal elemei és modelljei. Itt lesz látható többek között a Nyugati pályaudvar, a zuglói és győri vasútállomás kicsinyített mása is. Emellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének világhírű 1:5 méretarányú vasúti modelljeinek egy részét is itt mutatják majd be. A páratlan és nemzetközi ritkaságnak számító modellek között száz, sőt százötven évvel ezelőtt készült alkotások is vannak - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 12:11
Címkék: Északi Járműjavító, Közlekedési Múzeum, Építész Stúdió, Gulyás Gergely, Vitézy Dávidot, Újbuda Önkormányzat,
Kommentek
Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, hogy a Brunszvik-kastély parkjában most már két múzeum van egymáshoz közel: a tavaly átadott Agroverzum Tudományos Élményközpont és a megújult emlékmúzeum, amely a zenetörténet egyik géniuszának hagyatékát mutatja be.

A zene és a tudomány szorosan összekapcsolódik, "a tudósok a zenében keresnek feloldódást", ennek jó példája, hogy Bólyai János matematikus kiválóan hegedült, Werner Heisenberg fizikus pedig zongorázott - tette hozzá.

Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a múzeum megújítása és a kút építése 200 millió forintba került, de a projekt további eleme a Brunszvik-Beethoven sétány megépítése, amelyre 400 millió forintot fordítanak.

Jelezte, hogy a közbeszerzés során hamarosan kiválasztja a város a kivitelezőt, így év végére elkészülhet a beruházás.

A képviselő arról is beszélt, hogy a Brunszvik-család és Ludwig von Beethoven hagyatéka feladatot és kötelezettséget ró a ma
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 14:32
Több mint 2,8 milliárd forint pluszforrás érkezett Fejér megyébe
pályázat 2,843 milliárd forint támogatást jelent és a Fejér megyében élők életminőségét javítja négy területen: óvoda- és bölcsődefejlesztés, turisztika, felszíni csapadékvíz-rendezés és útfejlesztés - tette hozzá.

A megyei elnök a projektek közül kiemelte a Bakonycsernye által kapott 360 millió forintot, amelyből záportározó épül, és így végleges megoldást jelenthet az elmúlt évtizedekben többször tapasztalt, villámárvizek okozta gondokra a községben.

Szót ejtett a Söréd-Csákvár útszakasz felújításának folytatásáról is, amely az újabb, 539 millió forintos támogatásból Csákvárig megépülhet. Megjegyezte: a Magyar Közút már lefolytatta a közbeszerzést a kivitelezésre, a munka így kora őszre elkészül.

Molnár Krisztián megemlítette még Mór 276 milliós turisztikai projektjét, amelynek keretében a Lamberg-pince és környezete újul meg, illetve Etyek (643 millió), valamint Sukoró (400 millió) bölcsőde- és óvodafejlesztését, amelyekkel régi adósságokat rendeznek.

A tájékoztatás szerint felszíni
velemenyezd, 2020. június 26. péntek, 10:21
Lánchíd - Főpolgármester-helyettes: szombattól 30 kilométer/órás sebességkorlátozás lép életbe a hídon
felidézte: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megerősítette, hogy heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárást, ezzel az elmúlt évek halogatása után elkezdődik végre a 171 éves híd felújítása.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a tavaly októberben megválasztott városvezetés a Lánchíd terhelésének csökkentése érdekében már kitiltotta a hídról az öt tonnánál nehezebb járműveket. A városvezetés már februárban kezdeményezte a kormánynál, hogy a Lánchíd felújításának várható költségeinek csak kis részét fedező állami hozzájárulást a hídszerkezet felújítására költhesse, közbeszerzés keretében.

Az azóta eltelt időben a Budapest Közút, mint a Lánchíd fenntartója napi szinten ellenőrzi a híd állapotát, az észlelt hibákat kijavítják, hetente adnak jelentést a városvezetésnek - írta Tüttő Kata. Hozzátette: a Budapest Közút javaslatai alapján arról döntött a városvezetés, hogy a Lánchíd megóvása, védelme érdekében újabb intézkedéseket hoz.

"A hídon, június 27-től
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 17:23
Kövér László: Európa addig marad önmaga, amíg a jövő nemzedékei is meg tudják őrizni nemzeti identitásukat
"A múltunk nemcsak kötelez, hanem erőt is ad" - húzta alá a házelnök. Hozzátette: "ezer éves magyar múlt áll mögöttünk e tájakon is, amely ezer indokot szolgáltat arra, hogy minden megpróbáltatás, minden gyötrelem és aggodalom ellenére, bizakodva tekintsünk a jövőbe".

A magyarság küldetése változatlan az elmúlt ezer évben - hangoztatta Kövér László. Ez a küldetés pedig nem más, mint magyarként megmaradni a Kárpát-medencében. "Napjainkra olyan magyar államot építettünk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja a nemzetet. Köszönet a délvidéki magyarságnak mindazért a lelki, erkölcsi és politikai támogatásért, amelyet mindehhez nyújtottak. (.) Engedjék meg, hogy az Országgyűlés nevében tolmácsoljam Önöknek: a délvidéki magyarság mindig és mindenben számíthat Magyarország támogatására" - biztosította támogatásáról a vajdasági magyarságot a politikus.

Rámutatott: "napjainkra bebizonyítottuk, hogy a magyarság nemzeti összetartozása erősebb, mint azon erők, amelyek száz éve szét akartak szakítani".
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 19:23
Krónika 2. rész (költségvetés)
MSZP: a büdzsé rendkívül nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokatTóth Csaba (MSZP) szerint a jövő évi költségvetés rendkívül nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, holott még a feladatuk is nő. Azt nevezte a büdzsé egyik legsúlyosabb hibájának, hogy nem számol az önkormányzatok kötelezettségeinek felfutásával.

Közölte: míg 2010-ben a GDP 11,6 százalékával gazdálkodhattak az önkormányzatok, 2019-ben már csak 6,9 százalékkal, jövőre pedig a javaslat szerint csupán 5,9 százalékkal.

Mindeközben a többi között az emelkedő közfoglalkoztatás feltételeinek biztosítása is többletteher számukra, de az idénről átütemezett feladatok is jövőre jelentenek majd kiadásokat.

Elmondta: a szolidaritási hozzájárulási adó emelkedése és a gépjárműadó önkormányzati részének elvétele is rontja a helyzetüket, miközben az adóbeszedés önkormányzati feladat marad. A kormány időt sem adott a helyhatóságoknak arra, hogy felkészüljön erre az elvonásra.

Tóth Csaba szerint mindezek miatt
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 11:11
Liget Budapest - Őszre befejeződik a kert- és tájépítészeti felújítás második üteme
Több multifunkciós sportpálya, két kilométeres, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, valamint egy különleges terepjátszótér is elkészül nyár végéig a Városligetben a Liget Budapest projekt keretében.

Az újabb család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések mellett elkészül a városligeti promenád Ajtósi Dürer sor-Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis botanikus kert is, ezzel őszre a 100 hektáros park kert- és tájépítészeti felújításának második üteme is lezárul.

Gyorgyevics Benedek kiemelte: a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom megszűnésével mintegy 93 ezer négyzetméternyi zöldfelület is megújul és az előzetesen tervezett több mint 200 lombos fa ültetése elől is elhárult az akadály.

Emlékeztetett arra, hogy a Liget Budapest projekt eddig megvalósult család-, gyermek- és sportbarát fejlesztései - például a kutyás élménypark, az ifjúsági sportpályák, a megújult Vakok kertje és a nagyjátszótér - több százezer látogatót vonzottak.

A
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 08:01
Karácsony: a főváros akkor is felújítja a Lánchidat, ha "beleroskad"
volna 108 hónapjuk a felújításra.

Felidézi, hogy hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni.

Amikor pedig világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad - folytatta -, azt kérték a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására, illetve módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amik a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást. Ugyanis a kormányzati hatmilliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így elegendő is lenne - vélekedett.

Ennek ellenére a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a hatmilliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az alagút felújítása, az egyszer már rettenetesen drágának bizonyult feltételek mellett
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 20:13
Líbia - Török külügyminiszter: Egyiptom új béketerve "halva született"
országban. Bár ezen egyezségeket Erdogan nem részletezte, kijelentette, hogy a kialakult helyzetet megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

A Kreml sajtószolgálata szerdán arról számolt be, hogy Putyin és Erdogan Szírián és a koronavírus-járvány utáni nyitáson felül Líbiáról is egyeztetett telefonon. A két vezető aggodalmának adott hangot a líbiai katonai összecsapások hevessége és az áldozatok nagy száma miatt. Putyin hangsúlyozta a tűzszünet meghirdetésének és az országon belüli párbeszéd felújításának fontosságát.

Haftar az idegen zsoldosok jelenlétére hivatkozva tavaly tavasszal indított támadást Tripoli ellen, ám az egységkormánynak nyújtott török segítség lehetővé tette a hatalmi erőegyensúly megváltozását az országban. Ennek nyomán a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege a múlt héten kiszorította a Haftar erőita főváros térségéből, erőfölénybe kerülve a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó csapatokkal szemben.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 19:23
Képek, videók
Földalatti felújítása
mecsery
2013. január 26. szombat, 05:10
iskola felujitása hiába v
kicsoda57
2010. július 23. péntek, 15:49
JATE felújítása 2010.jpg
agica2004
2010. május 03. hétfő, 15:05
híd felújítása után
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:38
az iskola felújítása
gyurti
2010. február 19. péntek, 09:47
az iskola felújítása 3.
filantrop
2010. február 17. szerda, 21:57
az iskola felújítása 2.
filantrop
2010. február 17. szerda, 21:55
az iskola felújítása 1.
filantrop
2010. február 17. szerda, 21:54
szabadság hid felújítása
maroka
2007. július 23. hétfő, 18:21
A tér felújítása 2006.09.
pocorka
2006. szeptember 30. szombat, 15:24
állomásépület részlet III
brummologus
2010. július 25. vasárnap, 09:36
állomásépület részlet II
brummologus
2010. július 25. vasárnap, 09:35
állomásépület részlet
brummologus
2010. július 25. vasárnap, 09:35
állomásépület M041 2146-t
brummologus
2010. március 26. péntek, 00:17
Páhi állomásépület 2
brummologus
2009. május 12. kedd, 20:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.