Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 11:56 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
talkedli



Hozzávalók a talkedlihez:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás
- fél liter tej
- 5 dkg kristálycukor
- olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a feltéthez

Talkedli, tarkedli elkészítése:
A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a két deci langyos tejet, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt két deka cukorral, és kissé megkelesztjük. Ha ez megvan, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a maradék cukrot, tejet, és az egészet összedagasztjuk. Ha mindent jól csináltunk, akkor egy laza, lágy tésztát kellett kapnunk. Fedjük le, kelesszük legalább háromnegyed órán át. Ha megkelt, akkor a tojásfehérjéből verjünk kemény habot, keverjük a tésztához, majd kelesszük ezzel is egy pár percig még...
Serpenyőbe tegyünk egy kanál étolajat, majd ha forró, akkor az olajos kanállal szedjünk evőkanálnyi adagokat a serpenyőbe a tésztából. Kicsit lapogassuk le, majd lassú tűzön süssük meg mindkét oldalát. Az elkészült példányokat szedjük papírtörlővel kibélelt edénybe, hogy a felesleges olajat leszedje róluk. Lekvárral megkenve, porcukorral meghintve az igazi, de akinek az túl édes lenne, fogyaszthatja natúr is, úgy is nagyon finom.
faciendum, 2018. július 26. csütörtök, 23:41
Címkék: liszt közepébe, tojások sárgáját, maradék cukrot, egészet összedagasztjuk, tojásfehérjéből verjünk, kanál étolajat,
Kommentek
talkedli
hozzávalók / 4 adag

2 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 ek cukor (csapott)
1 csipet só
1 bögre finomliszt
2.5 dl tej (1 bögre)
2 nagy db reszelt alma (1 bögre)
1 ek napraforgó olaj (sütéshez)

elkészítés

A tojásokat elválasztjuk. A sárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral, a sóval jól kikavarjuk.
Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
Beleforgatjuk a lereszelt almát (kicsavarni nem szükséges).
Egy serpenyőt 1 evőkanál olajjal felforrósítunk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a tésztába keverjük.
Ha elég meleg a serpenyő, két evőkanálnyi masszát a közepére rakunk, a kanál domború oldalával kicsit formára igazítjuk.
Közepes lángon addig sütjük, míg apró
drciccancs, 2017. február 11. szombat, 12:04
talkedli
Tarkedli/talkedli avagy cseh fánk - vidékies finomság, ami soha nem megy ki a divatból!
Hozzávalók
30 dkg liszt,
2 tojás,
4 dl tej,
2 dkg élesztő,
3 dkg olvasztott margarin (vagy vaj, vagy zsír),
fél kávéskanál só.
Kisütéshez 15 dkg olaj vagy zsír.
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben, a cukorral együtt, szobahőmérsékleten felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, elkeverjük az élesztős tejjel. Most hozzákeverjük a lisztet, kissé eldolgozzuk, azután öntjük hozzá az olvasztott zsiradékot. Jól kidolgozzuk, amikor a tészta sima, fényes, a tojásfehérjét kemény habbá verjük és könnyedén elkeverjük a tésztával. Lefedve, szobahőmérsékleten, az eredeti térfogatának
drciccancs, 2015. október 14. szerda, 21:24
Kohut Katalin: Cseh fánk (Talkedli)
Cseh fánk (Talkedli)

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, ½ liter tej, 10 dkg cukor, olaj a kisütéshez, 25 dkg lekvár.

Elkészítés:

A lisztet egy 3 literes fazékba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal 10-15 percig jól felverjük, vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és ¾ órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük.

A tükörtojássütőben olajat forrósítunk, olajos kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan - hogy a közepe is átsüljön - mindkét oldalát megsütjük.

Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk. Négy személyre a fele mennyiség is elegendő.

Én egyszerű lábasban készítem
kohlinka, 2015. május 03. vasárnap, 15:21
Cseh fánk ( Tarkedli )
Cseh fánk (Talkedli)

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, ?liter tej, 10 dkg cukor, olaj a kisütéshez, 25 dkg lekvár.

Elkészítés:

A lisztet egy 3 literes fazékba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, hozzámorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal 10-15 percig jól felverjük, vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük.

A tükörtojássütőben olajat forrósítunk, olajos kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan - hogy a közepe is átsüljön - mindkét oldalát megsütjük.

Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk. Négy személyre a fele mennyiség is elegendő.

Én egyszerű lábasban készítem évtizedek óta, igaz,
fekecsicuka, 2015. február 17. kedd, 16:19
Diós-lekváros fánk
A farsang jellegzetes étele a fánk, ami osztrák eredetű. A fánknak mágikus erőt tulajdonítottak. Ismert a szalagos fánk, ez az eredeti farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, vagy más néven csöröge és a cseh fánk, más néven talkedli vagy kőttes fánk.

Hargita Népe
http://erdely.ma/mozaik.php?id=8570&cim=februar_a_farsang_id%C4%B9 %C2%91szaka

Hozzávalók 4-6 főre:

50 dkg finomliszt,
6 tojássárgája,
10 dkg kristálycukor,
1,5 dl tej,
4 dkg élesztő,
12 dkg margarin,
1 csomag vaníliás cukor,
2 ek. rum,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só
A töltelékez:
1 tojásfehérje,
20 dkg baracklekvár,
20-25 db felezett dió

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a liszthez a cukrokkal, a margarinnal, a sóval, a rummal, a citromhéjjal és a tojások sárgájával együtt. Ezután kétszeresére kelesztjük, majd kinyújtjuk.
akiram45, 2015. február 09. hétfő, 08:56
Sajtfánk és almás-puffancs
Ma készítem a fentieket!!!!

A sajtfánk :

4 zsemlét tejbe áztatunk
4 tojás
15 dkg. reszelt sajt
só-bors - szerecsendió
gombócokat formálunk és zsemlemorzsába megforgatjuk
majd olajban kisütjük!!!!

én szeretem!!! Ritkán jut eszembe mégis!!!!

Ezt pedig LÉNA BARÁTNŐM tette eset fel a CSipet-Csapatnál:

LÁNYOK ECCERŰT KELL CSINÁLNI ,CSAK OTTHONI ANYAGBÓL ÉS SEMMI TÚRÓ VÁSÁRLÁS,EZ AZ ALMAPUFFANCS IS FINOM

Almapuffancs
Hozzávalók:
2 közepes alma,
20 dkg. finomliszt,
1-1,5 dl tej, VAGY SZÓDAVÍZ!!!!SŐT MÉG FEHÉRBOR IS!!!!!!!!!
8-10 dkg. porcukor,
2 tojás,
fél citrom leve,
1 teáskanál sütőpor,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
csipet só, a sütéshez olaj,
a tálaláshoz narancsszörp.(NO EZT NEM:rohog] )
Elkészítése: A tojásokat habosra verem a cukorral és a tejjel, apránként hozzáadom a lisztet, megsózom, majd beleteszem a megmosott és lereszelt almát. Ezután beledolgozom a
eva0817, 2012. január 07. szombat, 07:55
Képek, videók
talkedli - cseh fánk
sarkadykati
2014. október 14. kedd, 08:41
Fókuszálj a közepébe..jpg
sztana45
2011. március 27. vasárnap, 13:24
A virág közepében.gif
csalogany13
2010. augusztus 13. péntek, 00:48
Virág közepébe képet lehe
margoboszi
2009. október 18. vasárnap, 19:39
Sűrű erdő közepében kis f
zsebibaba51
2009. augusztus 02. vasárnap, 20:54
mi van a közepébe,
himeshaza
2008. május 01. csütörtök, 22:07
Kör közepében
lena
2007. július 25. szerda, 21:38
Hölgy virág közepében
pszihe
2006. augusztus 11. péntek, 19:16
Kaká sárgája.jpg
agica2004
2010. július 07. szerda, 13:36
A maradék idő.jpg
cipello
2018. május 18. péntek, 14:50
A maradék idő
irmus
2017. január 15. vasárnap, 09:45
a maradék
snbela44
2016. március 18. péntek, 08:47
maradék + édes burgonya
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:35
Katona Bálint - Maradék i
margoboszi
2015. november 24. kedd, 12:20
Maradék csendem...jpg
jozsuzsa
2015. szeptember 27. vasárnap, 20:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.