Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 20:49 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közép-európai együttműködést sürget az onkológia területén Kásler Miklós
Egyértelmű, hogy partneri együttműködésre van szükség a régiós országok között ahhoz, hogy a rákos megbetegedéseket vissza lehessen szorítani - hangoztatta Kásler Miklós szerdán Budapesten, a regionális miniszteri onkológiai együttműködési és partnerségi konferencián.

Úgy fogalmazott, létre kell hozni azt a kritikus tömeget tudásban, tapasztalatban, kutatásban és ellátásban, amely a betegek javát szolgálja.

"A rák korunk civilizációs betegsége", de a hagyományos törekvéseken túl új utakat is keresni kell, ami a kelet-közép-európai országok összefogása lehet - mondta a miniszter.

Bejelentette, hogy budapesti székhellyel megalakul a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia, amelybe tudósokat delegálnak az együttműködő országok.

Kásler Miklós előadásában szólt arról, hogy tavaly négymillió rákos megbetegedést regisztráltak Európában, és a tüdő-, a vastagbél-, illetve a gyomorrák, valamint nők esetében az emlőrák a leggyakoribb elváltozás.

A közép-kelet-európai országok között nagyon nagy különbségek vannak a rákos megbetegedések tekintetében, amelyek a különféle szűrési technikákra, az eltérő ellátási módszerekre, a pénzügyi források eloszlására és különböző egészségügyi szakpolitikára vezethető vissza - mondta. Ahhoz, hogy emeljük az onkológia ellátás minőségét a régióban, sokféle tevékenységre van szükség, ezért az akadémiának feladata lesz az országok közötti eltérések harmonizációja, beleértve az oktatást és a kutatást is - ismertette Kásler Miklós.

A miniszter a prioritások között említette a nemzeti rákprogramok, a klinikai vizsgálatok harmonizációját, valamint a szakdolgozók megfelelő oktatását. Jelezte, Magyarország már évekkel ezelőtt kialakította a nemzeti rákmegelőzési programját, amelyet tavaly újítottak meg. A miniszter szerint fontos lenne a régióban a rákos betegek kezelésének összehangolása és az egyenlő hozzáférés megteremtése, valamint az onkológiai hálózatok közötti együttműködés is.

Kásler Miklós kitért arra, hogy egy új telemedicina központot kívánnak létrehozni, amely virtuális onkológiai szolgáltatást fog nyújtani az összes magyar rákközpont számára. A megbetegedési és halálozási adatok azt mutatják, hogy hatékonyabb rákkontroll stratégiára van szükség Magyarországon. A lépések között említette a szűrési hatékonyság növelését, új biomarkerek alkalmazását, az alacsony dózisú CT-berendezésekkel végzett tüdőszűrést, és a személyre szabott gyógyászattal kapcsolatos technikák bevezetésére.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az akadémia létrehozásával a kelet-közép-európai régió jelentős lépés tehet az onkológiai megbetegedések visszaszorításában és gyógyításában.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is az összefogás fontosságáról beszélt, és arról, hogy ez az együttműködéssel minden ország csak fejlődhet.

Az államtitkár köszönetet mondott Kásler Miklós miniszternek, aki 24 éven keresztül vezette az Országos Onkológiai Intézetet, amely intézet "zászlóhajója" volt a rákkutatásnak, gyógyításnak.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője előadásában azt mondta, minden országban nő a rák kialakulásának kockázata, azonban az adatok szerint a nyugat-európai országokban magasabb ez a kockázat a kelet-európai országokhoz képest, mégis az előbbi régióban halnak meg kevesebben rákban, és a rossz halálozási adatokat a késői diagnózisra és a nem megfelelő terápiaválasztásra vezetik vissza - ismertette.

Mint mondta, a megbetegedések és halálesetek nagyban elkerülhetők a rizikótényezők - mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen életmód - kizárásával. Az adatok alapján a tüdőrák 85, a gyomorrákok 15 százalékáért felelős a dohányzás - mondta. A szakember szerint a rákos esetek 30-40 százalékát meg lehetne előzni ezen káros szenvedélyek mellőzésével.

Kifejtette, vannak olyan költséghatékony megoldások, amelyekkel a betegség hatékonyan megelőzhető, ide sorolta a méhnyakrák megelőzését célzó HPV-oltást, vagy a korai vastagbélrák-szűrést.

Ledia Lazeri beszélt arról, hogy a WHO ajánlásaiban életkorhoz kötve javasolják a különböző szűréseken való részvételt, amely ajánlásokra azonban sok ország nincs tekintettel. Kitért arra is, hogy lehetőség szerint le kell rövidíteni a diagnózis és a kezelés közötti időszakot, és el kell érni, hogy a tünetek megjelenésekor az emberek merjenek orvoshoz fordulni.

Az irodavezető említést tett arról, hogy sok országban nem elég fejlett a palliatív ellátás, "hatalmas szakadék tátong" a szükségletek és az ellátás nyújtása között. Mint mondta, a legtöbb országban a palliatív ellátás nem elég fejlett, ezen ellátást igénylő emberek 86 százaléka nem részesül megfelelő életvégi ellátásban, 88 százalékuk pedig nem kap megfelelő fájdalomcsillapítást. Hozzátette, a WHO 2014-es ajánlásában már megfogalmazta, hogy integrálni kell a palliatív ellátást a nemzeti egészségpolitikákban, újra kell alkotni az ehhez kapcsolódó jogszabályokat, és erősíteni kell ezen a területen a szakdolgozók képzését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:03
Címkék: Kásler Miklós, Kelet-európai Onkológiai Akadémia, Horváth Ildikó, Országos Onkológiai Intézetet, Ledia Lazeri, Egészségügyi Világszervezet,
Kommentek
Koronavírus - Pénteken ülésezik a népjóléti bizottság
A koronavírus-járvány elleni védekezés komolyságára való tekintettel a Fidesz-frakció javaslatát - "ami lassan egy hete húzódó egyeztetések után érkezett meg" - figyelembe véve, péntekre hívja össze a népjóléti bizottság ülését a testület elnöke - olvasható a közleményben.

Korózs Lajos keddi, korábban tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csütörtökre hívta össze a testületet.

Selmeczi Gabriella, a népjóléti bizottság fideszes alelnöke közleményben tudatta: a Fidesz-frakció támogatja, hogy a testület tájékozódjon a koronavírus elleni védekezésről. Ugyanakkor javasolták, hogy a bizottságot péntekre hívják össze.

Tekintettel arra, hogy a kormány által létrehozott operatív törzsben több különböző terület szakemberei dolgoznak összehangoltan, kezdeményezzük, hogy a bizottsági ülésen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Szlávik János,
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 16:42
Kásler: minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához
Kásler Miklós kiemelte: mind a labordiagnosztika, mind a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz, és Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető, a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

A miniszter úgy fogalmazott, a rákellenes világnap lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a megbetegedésekre, elsősorban a megelőzés fontosságára.

Emlékeztetett, Magyarországon Európában az elsők között állították össze 1993-ban a nemzeti rákellenes programot, amely az Egészségügyi Világszervezet egyik "alapmunkája" lett.

Mint fogalmazott, a daganatos megbetegedések elleni küzdelemnek több "tétele" van, így az életmód, a táplálkozás, vagy a kémiai rákkeltő anyagok kiszűrése, tehát azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A másik fontos lépés a megelőzésben, hogy a daganatokat olyan stádiumban ismerjük fel, amikor még nem okoznak tünetet - mondta, hozzátéve, populációs szintű
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 12:52
Kásler: a módosított Nat biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre az élet bármely területén
Kásler Miklós azt mondta, hogy a módosításra azért volt szükség, mert a jelenleg hatályban lévő Nat néhány része elavult.

A módosításnak köszönhetően a jövő generációi értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra támaszkodva léphetnek ki az életbe, az életkoruknak megfelelő tartalommal rendelkező tantárgyakat pedig a legkorszerűbb módszerekkel tanulhatják - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: a módosított Nat az 1., az 5. és a 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe. A Nemzeti Alaptantervvel párhuzamosan állították össze a kerettanterveket is, és a tankönyvek átírása is folyamatban van, a módosított Nat bevezetésével időarányosan történik.

A miniszter kiemelte, hogy a módosítás révén csökken a tanulók maximális heti óraszáma: az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amelyből 22 kötelező. Jelezte, hogy a maximumban már benne van a heti öt testnevelésóra is. A 11-12. évfolyamon a maximális óraszám 34 óra lesz, ebből a 11. évfolyamon
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 11:01
Megjelent az új Nat
Láttam, olvastam, hallottam, hogy - hogysem megjelent az új Nat ( a Nemzeti Alaptanterv).

A Kossuth rádióban épp most beszél Kásler Miklós miniszter róla ( 02.03.hétfő 6:35).
A Nat ,,a jelennek és a jövőnek készült, és a múlt értékeire épít". - mondja.

Mint semmi, ez sem tetszik mindenkinek, nem ért vele mindenki, hiányolják az egyeztetést stb ...

Én itt most csak az egyik "új" tantárgyról írok,méghozzá az állampolgári ismeretek-ről, ami azért nem annyira új, hiszen nekünk, a 80-as évek elején például már volt.
Nagyon jól emlékszem, hogy miket tanultunk, gyakoroltunk.
Örülök, hogy újra lesz!
azenujsagom, 2020. február 03. hétfő, 06:48
PSZ: túl későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti Alaptantervet
század elvárásainak, csökkennek-e érzékelhetően a tanulók terhei, továbbá azt is, hogy a 2018-ban megfogalmazott javaslatai közül mit építettek be és mit nem.

Érdeklődéssel várja a PSZ azt is, hogy a köznevelésről leválasztott szakképzés közismereti tantárgyait hogyan szabályozza a módosított Nemzeti alaptanterv.

A PSZ ismét nehezményezi, hogy az Emmi-vel tavaly kötött stratégiai megállapodása ellenére sem kapta meg a Nemzeti alaptanterv legutóbbi koncepcióját - zárul az állásfoglalás.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken jelentette be, hogy elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat). A módosított Nat minden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket - szögezte le a miniszter, hozzátéve: a tanterv kitér azon ismeretekre, amelyek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek.

Hajnal Gabriella miniszteri biztos közölte: csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:37
Koronavírus - Összehívja az Országgyűlés népjóléti bizottságát a testület szocialista elnöke
egyrészt nem tartja elégségesnek az ügyben eddig megtett intézkedéseket, másrészt az egészségügyi kormányzattól annak az intézkedési tervnek az ismertetését várja, amelynek kidolgozására az szerdán kapott megbízást.

Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus okozta járvány miatt, amelyben közel tízezren betegedtek meg és több mint kétszázan meghaltak.

Az ellenzéki politikus elmondta, a jövő heti bizottsági ülésre meghívja Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, Horváth Ildikót, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkárát, Müller Cecília országos tisztifőorvost és az illetékes hatóságok képviselőit.

Korózs Lajos szerint egyelőre nincs ok pánikra, de aggodalomra igen. Elmondta, Prágában már egy hete végeznek hőkamerás vizsgálatokat, több európai ország pedig leállította a közvetlen repülőgépjáratokat Kínába.

A bizottsági elnök közölte, a testület ülésén a többi között arra vár
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:34
Koronavírus - Kásler: Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült az esetleges megbetegedésekre
Kásler Miklós hozzátette: az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Hangsúlyozta, hogy a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. A jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban egy igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

Kásler Miklós elmondta, a kínai koronavírusról annyit tudunk, hogy a tavaly novemberben megjelent új törzs állatról terjedt emberre, de egymást is megfertőzhetik az emberek.

A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar járványügyi rendszer rendkívüli tradíciókkal rendelkezik,már több ízben bizonyította hatékonyságát és felkészültségét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de nem zárható ki a behurcolás. Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 12:51
Héraklész Gála - Özbas Szofi és Kopasz Bálint 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója
Özbas Szofi azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint az U23-as Eb-n is aranyérmet szerzett. Kopasz Bálint annak köszönheti az elismerést, hogy K1 1000 m-en a felnőtt világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte, ezen kívül az Eb-n K1 5000 m-en is diadalmaskodott.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott eseményen Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

"A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában" - hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 17:41
Képek, videók
7kAcdVb7GDnfQYkyt34v1K asL
kisgin
2013. szeptember 13. péntek, 14:17
Együttműködés-KŐFAL
1vargaildyko
2015. szeptember 12. szombat, 16:05
Nemzeti Együttműködés.jpg
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:58
Együttműködés.jpg
pacsakute
2012. október 21. vasárnap, 10:09
együttműködés papival
agica2004
2012. március 06. kedd, 15:59
Együttműködés...
caris11935
2009. december 11. péntek, 13:18
egyuttmukodes.jpg
penge_4
2006. május 26. péntek, 18:49
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.