Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 17:06 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az amerikai külügyminisztérium elégedettségét fejezte ki Észak-Macedónia NATO-csatlakozása miatt
A Mike Pompeo külügyminiszter által aláírtközlemény Donald Trump amerikai elnököt idézve megállapítja, hogy a NATO több mint 70 éve "a nemzetközi béke és biztonság bástyája", és leszögezi, hogy Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az észak-macedóniai nép és kormányzat hosszú évekig tartó erőfeszítéseinek eredménye.

"Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az egész térségben elősegíti majd a nagyobb integrációt, a demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást" - fogalmaz a közlemény. Hangsúlyozza egyben: ez a csatlakozás jelzés az észak-atlanti szövetségbe igyekvő többi országnak is, hogy nyitva áll az ajtó mindazok számára, akik akarnak és tudnak is tenni a csatlakozáshoz szükséges reformokért és vállalják a tagsággal járó felelősséget is.

Az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta: a NATO 30. tagjának üdvözlésekor megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét az észak-atlanti szerződés 5. cikkelyében foglalt közös védelem mellett.

Észak-Macedónia pénteken vált a NATO hivatalos tagjává, miután - a NATO bejelentése szerint - Szkopje képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó washingtoni szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok kormányánál. A balkáni ország az észak-atlanti szövetség 30. tagállama lett.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 21:13
Címkék: Észak-Macedónia NATO-csatlakozása, Mike Pompeo, Donald Trump, Egyesült Államok, nemzetközi béke, egész térségben,
Kommentek
Felvonták Észak-Macedónia zászlaját a NATO brüsszeli székhelyén
Észak-Macedónia pénteken az Észak-atlanti katonai szövetség 30. tagállama lett, miután Szkopje képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes államának, az Egyesült Államoknak a külügyminisztériumában.

A hétfői zászlófelvonásra szűk körben került sor Jens Stoltenberg főtitkár, Sir Stuart Peach marsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, valamint Zoran Todorov, Észak-Macedónia NATO-delegációjának vezetője jelentlétében.

Jens Stoltenberg a szövetség honlapján közzétett közleményében azt írta, Észak-Macedónia a NATO családjának része lett, amely immár harminc nemzet és csaknem egymilliárd ember családja.

Kiemelte, a NATO-tagság jó Észak-Macedóniának, a NATO-nak, de jó hatással van a Nyugat-Balkán stabilitására is. A tagság által nyújtott biztonság páratlan, már több mint 70 éve a transzatlanti stabilitás és jólét alapja.

"Nehéz időkben a barátok és a szövetségesek fontosabbak,
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 16:24
NATO: Észak-Macedónia a NATO 30. tagja lett
lett, amely immár harminc nemzet és csaknem egy milliárd ember családja.

"Olyan család ez, amely azon a bizonyosságon alapul, hogy függetlenül attól, milyen kihívásokkal nézünk szembe, együtt erősebb és biztonságosabb" - fogalmazott.

Észak-Macedónia régóta hozzájárul az euroatlanti biztonsághoz, többek között azzal, hogy részt vesz a NATO vezette afganisztáni és koszovói missziókban - tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményyében hangsúlyozta, Észak-Macedónia NATO-csatlakozása az ország kormányának és népe erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti. Tagsága egy szélesebb körű integrációt, demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást támogatja az egész régióban, miközben mutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad a csatlakozni kívánó többi ország előtt - tette hozzá.

A katonai szövetség tájékoztatása szerint Észak-Macedónia zászlaját a NATO székhelyén, Brüsszelben hétfőn, szűk körben vonják fel Jens Stoltenberg főtitkár, Sir Stuart Peach marsall, a
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 20:32
KKM: a kormány üdvözli Észak-Macedónia csatlakozását a NATO-hoz
Észak-Macedónia péntektől vált hivatalosan a NATO tagjává.

A KKM közleményében kiemelte: a csatlakozás, amelyet Magyarország kezdettől fogva következetesen támogatott, jelentősen hozzájárul nemcsak Észak-Macedónia és a nyugat-balkáni régió, hanem az egész euroatlanti térség stabilitásának és biztonságának megerősítéséhez, valamint növeli a NATO képességét arra, hogy hatékonyan lépjen fel az előtte álló kihívások ügyében.

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő a múlt héten aláírta a szükséges dokumentumokat, ezzel minden akadály elhárult a nyugat-balkáni ország NATO-tagsága elől.
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 18:02
Észak-Macedónia hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz
Spanyolország volt az utolsó NATO-tag, amelynek ratifikálnia kellett a Szkopje csatlakozását, ezt a hét elején megtette, péntek este pedig az észak-macedón államfő is aláírta a szükséges dokumentumokat, így minden akadály elhárult a nyugat-balkáni ország NATO-tagsága elől.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a spanyol ratifikációt követően kijelentette: Észak-Macedónia "hamarosan" a katonai szövetség harmincadik tagállama lesz.

Szkopje az euroatlanti integráció érdekében majdnem három évtized után lezárta a Görögországgal folytatott névvitát, nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta.
velemenyezd, 2020. március 21. szombat, 07:51
Kövér: a nyugat-balkáni országok euroatlanti csatlakozása magyar nemzeti érdek
Megnyitójában közölte, Magyarország ezután is következetesen támogatja a térség országainak euroatlanti integrációját.

Az elmúlt években az erős magyar támogatásnak is része lehetett abban, hogy Horvátország elnyerte megérdemelt EU-s tagságát, Albánia, Horvátország és Montenegró belépett a NATO-ba, és meghívást kapott Észak-Macedónia is - tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

"Minden európai uniós válság ellenére úgy véljük, hogy nem állhat meg Európa újraegyesítésének folyamata, az uniós tagság szempontjából nem maradhatnak fehér foltok Európa délkeleti felén" - fogalmazott Kövér László.

Szavai szerint az európai béke és a jólét szempontjából jelenleg az EU-nak nincs politikai alternatívája. Ezért Magyarország a szuverén, de együttműködésre képes nemzetállamok alkotta, erős unióban érdekelt, amely "az önök országai számára is vonzerőt sugározva a biztonság, a stabilitás és a jólét zálogát jelentheti" - mondta a jelenlévő parlamenti vezetőknek.

Arról is beszélt, hogy az idei
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 10:21
Áprilisban előrehozott választásokat tartanak Észak-Macedóniában
Az előrehozott választást Zoran Zaev miniszterelnök javasolta, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amelyet főként Franciaország ellenkezése miatt hoztak meg. Az uniós bővítés 2013-ban rekedt meg, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors tárgyalásokat folytatnia az EU-val. Brüsszel főként az Európát érintő migrációs hullám és a Brexit körüli gondok miatt a háttérbe szorította a csatlakozási tárgyalásokat. A becslések szerint a következő bővítésre 2025 előtt nem lehet számítani.

Vasárnap késő délután Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő kérésére gyűltek össze a parlamenti pártok vezetői, hogy a kormányfő javaslatáról tárgyaljanak. Végül abban állapodtak meg, hogy a rendes négyéves megbízatási idő lejárta előtt nyolc hónappal, áprilisban tartsanak parlamenti választást a nyugat-balkáni országban.

A találkozó után Sztevo
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 08:59
NATO-évforduló - Benkő: a NATO ma is nélkülözhetetlen a biztonság fenntartásában
Benkő Tibor kiemelte: napjainkban merőben más kihívásokra, kockázatokra és fenyegetésekre kell választ adni, nem elfeledve a hagyományos katonai hadviselés szükségességét sem. A szárazföld, a tengerek, a világűr mellett a kibertér is műveleti hadszíntérré vált.

Mint mondta: Európát keletről és délről instabil térségek veszik körül. Az Arab tavasz, az ukrán válság, az európai terrormerényletek számának növekedése, a tömeges illegális migráció új kihívásokat és fenyegetéseket jelent. Magyarország közvetlen szomszédságában, a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete továbbra is törékeny. Instabil világunkban növekedett a konfliktusok kialakulásának valószínűsége. A katonai erő szerepe felértékelődött - jegyezte meg a miniszter, aki szerint a rövidesen 70. évfordulóját ünneplő NATO sikeresen alkalmazkodik a biztonsági környezetünk változó világához.

Benkő Tibor beszédében azt mondta, az elmúlt 20 évet katonai és politikai szempontból értékelve, jó döntés volt a NATO-hoz való csatlakozás.

Kiemelte: a
velemenyezd, 2019. március 13. szerda, 11:21
Képek, videók
csatlakozás a csatlakozóh
dnemethk
2012. április 14. szombat, 00:39
Külügyminisztérium
mecsery
2010. március 19. péntek, 15:10
Külügyminisztérium terasz
mecsery
2010. március 18. csütörtök, 22:23
Macedonia
sanci81
2015. április 15. szerda, 15:55
Macedónia
sanci81
2014. december 31. szerda, 10:38
Albánia-Macedónia ; az Oh
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:04
Ohridi-tó - Macedonia.jp
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:29
29-MACEDÓNIA.png
1951anna
2013. október 24. csütörtök, 11:40
00. macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:33
0.macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:33
g3 macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 28. szerda, 18:54
g2 macedonia.jpg
dnemethk
2013. augusztus 28. szerda, 18:53
005pipacsok Macedoniában.
eva_gyulai
2013. május 31. péntek, 00:32
253 Már Macedóniában.jpg
eva_gyulai
2013. május 30. csütörtök, 19:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.