Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 12:25 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rovó László orvosprofesszort választotta rektorjelöltnek az SZTE szenátusa
A közlemény szerint az SZTE vezetésére kiírt pályázatra Gulyás László (SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar), Máté-Tóth András (SZTE Bölcsészettudományi Kar) és Rovó László (SZTE Általános Orvostudományi Kar) nyújtott be pályázatot.

A jelöltek az egyetem szenátusának ülésén ismertették programjukat, válaszoltak a kérdésekre, majd a testület tagjai véleményezték a rektori pályázatokat. Ezt követően az 52 tagú szenátus egy fordulóban, abszolút többséggel Rovó Lászlót választotta rektorjelöltnek.

A választás eredményét az egyetem megküldi a fenntartónak, aki azt továbbítja a megbízás kiadására jogosult köztársasági elnök részére. Az SZTE új rektora - megbízatása esetén - 2018. július 1-jétől négy évig tölti be vezetői tisztségét.

Szabó Gábor akadémikus - akinek második rektori ciklusa 2018. június 30-ig tart - 2010 óta irányítja a Szegedi Tudományegyetemet.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 18. hétfő, 18:53
Címkék: Rovó László, Gulyás László, SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Máté-Tóth András, SZTE Bölcsészettudományi Kar, SZTE Általános Orvostudományi Kar,
Kommentek
Palkovics: a magyar versenyképesség kulcsa a jobb innovációs teljesítmény
tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek a munkaerőpiacra. A Telekom csoport hitvallása szerint a digitalizációval bárki előrébb juthat a saját területén, legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról. Jelentős lépésnek nevezte az egyetemekkel megkötött együttműködéseket, amivel elősegítik a kooperációt a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, és partneri kapcsolatot jelentenek a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelkedőnek nevezte azt, amit a digitális együttműködés terén nyújt a Telekom csoport az országnak. Ez az egyetem egyik első megállapodása, ami az intézmény szinte minden akadémiai és logisztikai területét érinti. A megállapodás nemcsak az egyetem, hanem a város és a régió szempontjából is kiemelkedő - mondta. Az együttműködés egyik eleme, hogy az ELI Lézerkutató Központ körül létrehozzák a kiemelkedő technológiát képviselő tudományos-innovációs központot, ahol
velemenyezd, 2019. január 24. csütörtök, 14:12
Megkezdte munkáját Rovó László, az SZTE új rektora
Rovó László az SZTE új rektori vezetését bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a saját területükön nemzetközileg elismert szakembereket sikerült a rektorhelyettesi feladatokra felkérnie.

Széll Márta orvosprofesszor általános és stratégiai rektorhelyettesként dolgozik majd. A szakember a megelőző négy évben dékánhelyettesi posztot töltött be az orvosi karon.

Az oktatási rektorhelyettes Gellén Klára, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar üzleti jogi intézetének vezetője 2010-től a jogi karon dékánhelyettesként hasonló feladatot látott el. A versenyképesség javítását, a hallgatói létszám növelését, az SZTE kiváló megítélésű képzéseinek továbbfejlesztését nevezte legfontosabb feladatának.

Kónya Zoltán, az SZTE Természettudományi Kar kémiai intézetét és környezettudomány doktori iskoláját vezető professzor tudományos és innovációs rektorhelyettesként az intézmény elmúlt években elkezdett komoly ipari és ipar közeli projektjeinek erősítését és bővítését, valamint az egyetem nemzetközi
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:11
M1: implantátummal nyerhetik vissza hallásukat a siketek
Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője a műsorban azt mondta, a technológia lényege, hogy a belső fülbe elektródát vezetnek, amely elektromos impulzusokkal adja vissza a hallást.

Az implantátumnak három fő része van, az elektróda, a hozzá kapcsolódó belső processzor és a külső egység, amely a hangokat elektromos jellé alakítja.

A cichlearis implantátum a betegek 95-98 százalékánál hatásos.

A műsorban elhangzott: mintegy 60 ezer siket él Magyarországon, de ennél jóval több embernek van súlyos halláskárosodása.
velemenyezd, 2017. október 07. szombat, 10:01
Brosúrát jelentetett meg Tőkés László a püspök utódjának tulajdonított besúgói jelentésekből
A nyomtatványt Tőkés László a pénteki, nagyváradi sajtótájékoztatóján mutatta be az újságíróknak. Az immár fénymásolatban is tartalmazza azokat a besúgói jelentéseket, amelyek - Tőkés László szerint - "egyértelműen bizonyítják Csűry István, alias Kiss, alias Rosescu, alias Chis Geza kollaboránsi múltját". A Kiss, Rosescu, illetve Chis Geza fedőnéven adott jelentéseket lelkészek megfigyelési dossziéiban találta Molnár János szegedi egyháztörténész, aki ezek szerzőjeként Csűry István egykori szalárdi lelkészt azonosította. A jelentések többnyire partiumi református lelkészekről tartalmaznak terhelő információkat.

A közzétett dokumentumok némelyikét kézzel írták. Tőkés László az MTI kérdésére kijelentette: grafológiai vizsgálattal lehet egyértelműen bizonyítani, hogy a jelentéseket Csűry István írta.

A brosúra Csűry István 2009-es püspökké választása előtt adott nyilatkozatát is tartalmazza, amelyikben a lelkész kijelentette, hogy nem volt a román titkosszolgálat munkatársa, és amennyiben
velemenyezd, 2016. október 07. péntek, 13:02
Az Erkel Színház ad otthont az 56-os musicalnek
A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésében létrejött előadásban Lőrinc pátert Feke Pál, Júliát Kiss Diána Magdolna, Robit Börcsök Olivér játssza. A mű zeneszerzője Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa, a történetet Pintér Tamás ötlete alapján Horváth Péter írta - mondta el Szikora János, a székesfehérvári színház igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Emlékeztetett: az 56 csepp vér című musicalt a Papp László Budapest Sportarénában mutatták be 2006-ban, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján méltó körülmények között adják elő a II. János Pál pápa téren található Erkel Színházban.

A produkcióban mások mellett Kátai István, Keszei Bori, Busa Tamás, Sághy Tamás, Egyed Attila, Keller János, Závodszky Noémi, Váradi Eszter Sára, Schwartz Dávid, Karácsony Gergely, Fehérvári Péter, Rovó Tamás és Gál Gergely szerepel.

A történet két fiatal szerelméről, valamint a karhatalmisták és a helyi fiatalok konfliktusáról szól William
velemenyezd, 2016. október 06. csütörtök, 14:12
Tőkés László terhelő feljegyzéseket tett közzé Csűry István püspökről
Tőkés László keddi nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint "nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Securitate ügynöke vagy besúgója lett volna", a szegedi Molnár János egyháztörténész olyan jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek minden bizonnyal Csűrytől származnak.

A jelentések egy része az 1986-1989-es időszakból származik egy Kiss fedőnevű ügynöktől, akit a Securitate tisztjei szalárdi lelkészként is emlegetnek. Tőkés László elmondta, ebben az időszakban Csűry István volt a református lelkész a Bihar megyei Szalárdon. Tőkés László Kiss ügynök hét jelentésének a szövegét közölte azokkal az utasításokkal együtt, amelyeket a Securitate tisztjei e jelentések alapján megfogalmaztak.

A volt püspök két 1982-ből és 1984-ből származó jelentés kivonatát is közzétette, amelyeket Rosescu fedőnéven adtak, és amelyeket
velemenyezd, 2016. július 12. kedd, 13:21
Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé Szegeden
Az első ilyen beavatkozást Rovó László intézetvezető egyetemi tanár tavaly novemberben hajtotta végre egy 36 éves nőn, akinek a bal oldalon vezetéses, a jobb oldalon közepes fokú idegi eredetű halláskárosodása volt. A műtétnek köszönhetően a páciens beszédértése ma már nagyon jó minőségű - mondta a szakember.

Hozzátette, hogy a második - a társadalombiztosítás által finanszírozott - műtétet pénteken hajtották végre a klinikán, egy 1947-ben született férfin, akinek mindkét oldalon hasonló, 50-60 decibel körüli, idegi eredetű halláskárosodása van.

A Szegeden alkalmazott középfül-implantátum teljes egészében beültetett, más megoldásokkal ellentétben nem szükséges külső egység hozzá. A készülék mikrofonja a bőr alatt helyezkedik el, ez a hangot az implantátumnak továbbítja, külső beszédprocesszor segítsége nélkül. A berendezés része egy miniatűr motor, amely az analóg elektromos jeleket mechanikai rezgésekké alakítja és továbbítja a hallócsontoknak. A belső fül érzékeli a rezgéseket, majd azokat
velemenyezd, 2016. május 13. péntek, 11:53
Képek, videók
0 a Gulyás lászló festmén
lovaszmarika
2019. július 07. vasárnap, 19:09
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
lászló_ dobogókő0427_3.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:33
lászló_ dobogókő0427_2.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:32
SZKT-Péter Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:25
SZKT-Péter-Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:24
lászló atya1102.jpg
maroka
2018. november 02. péntek, 12:15
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Ő választotta, de van vál
alvaro-hopihe
2018. március 07. szerda, 09:38
ti választottatok.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:34
Téged választottalak
sarkadykati
2012. május 02. szerda, 07:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.