Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 18:57 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ma van a magyar kultúra napja
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Szentendrén közös Himnusz-éneklést rendeznek és több településen ezen a napon adják át a kulturális díjakat is. Cegléden a Sárik Péter Trió ad koncertet. Vácon a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében gálaműsort rendeznek, amelynek részeként adják át a városi művelődési díjakat.

A budapesti Kolibri Színházban Cseh Tamásra emlékeznek születésének 77. évfordulóján, január 22-én.

A Magyar Állami Operaház a Zeneakadémiával közösen Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket az Erkel Színház Bernáth Büféjében szerdán.

Három előadással mutatkozik be a Zentai Magyar Kamaraszínház Budapesten: a Bethlen Téri Színházban szerdától péntekig tartó Vendégváró Fesztiválon Kosztolányi Dezső, Carlo Goldoni és Mark Twain műve alapján készült produkció is látható.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében gálaműsorokkal, író-olvasó találkozóval, kiállításokkal és díjátadóval ünnepelnek.

Csongrád megyében is kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját. Szerdán tartják a 45 éve alapított Csongrádi Művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóját. A Térben síkban című kiállítás a Csongrád Galériában látható.Szerdán a makói József Attila Múzeumban Aba-Novák Vilmos alkotásaiból nyílik kiállítás, Álarc nélkül címmel.

Komárom-Esztergom megyében is díjátadóval, kiállítással, mesejátékkal, irodalmi és zenei előadásokkal ünnepelnek. Komáromban szerdán a városházán a helyi művészeti egyesületek adnak gálaműsort. Tatabányán a Jászai Mari Színházban a Tatabánya Kultúrájáért díjat, valamint művészeti ösztöndíjat adnak át. Az ünnepi műsorral a 120 éve született Szabó Lőrincre emlékeznek.

Fejér megyében koncertekkel, filmvetítésekkel és kiállítás megnyitókkal ünnepelnek. Dunaújvárosban a Szent Efrém Férfikar ad koncertet az evangélikus templomban, az eseményen díjakat is átadnak. Kápolnásnyéken a Zenén túli beszélgetések programsorozat keretében Vásáry Tamás zongoraművész, karmester Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélget a Halász-kastélyban.

Bács-Kiskun megyében himnusz- és mesemondó verseny, filmvetítés, kiállítás, zenés irodalmi est, hangverseny és könyvbemutató szerepel a programok között.

Zala megye városaiban kiállításokkal, az irodalmat és a komolyzenét ötvöző gálaesttel ünneplik a magyar kultúra napját. A programsorozat keretében népzenei együttesek lépnek fel és a látogatók betekinthetnek a közgyűjtemények tudományos munkájába is.

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban kiállítás, előadás, kötetbemutató beszélgetés, irodalmi műsor és mesés társasjáték színesíti a programot.

Veszprémben kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek az eseményre.

Az idén is együtt ünnepli a magyar kultúra napját Debrecen önkormányzata a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei és nagyváradi szervezetével, Berettyóújfalu, valamint Margitta önkormányzatával, a programok több településen már pénteken megkezdődtek. Nagyváradon szerda este a Szigligeti Színházban, Debrecenben a Csokonai Színházban rendeznek kultúra napi gálaestet és díjátadó ünnepséget.

Marosvásárhelyen Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját. A Kultúrpalota nagytermében színpadra lép Molnár Levente, Pánczél Éva és Röser Orsolya Hajnalka, Szüts Apor vezényletével.

Szatmárnémetiben irodalmi, színházi és képzőművészeti programok is lesznek a magyar kultúra napja alkalmából.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 07:05
Címkék: Kölcsey Ferenc, Sárik Péter Trió, Madách Imre Művelődési Központ, Kolibri Színházban Cseh Tamásra, Magyar Állami Operaház, Kortárs Opera Showcase,
Kommentek
Kölcsey Ferenc 1823-ban Január 22-én látta el kézjegyével
Nemzeti Imádságunk, a Himnusz az egyik legfontosabb és legnagyobb jelképe a kultúránknak, magyarságunknak. Kölcsey Ferenc 1823-ban a nemzeti újjászületés ébredésekor, január 22-én látta el kézjegyével az általa megírt Himnusz kéziratát, és ezt a napot a Magyar Kultúra napjaként ünnepeljük.
Fogadják szeretettel a Magyar Kultúra Napja alkalmából Erkel Ferenc - Kölcsey Ferenc : Himnusz Hegedűn játszik Mága Zoltán
Facebook oldali videó
maroka, 2020. január 23. csütörtök, 09:45
A magyar kultúra napja
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Wikipédia
foldinefehereva, 2020. január 22. szerda, 23:33
A magyar kultúra napja - Népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai az április 5-ig látható kiállításon azon alkotásaikat mutatják be, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára beszédében kiemelte, hogy a Himnusz által ihletett, lelkekben újragondolt alkotások jelennek meg a kiállításon.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar himnusz sok más nemzet ünnepi dalával ellentétben nem egy katonai induló, hanem egy ima, egy nemzeti fohász. Kölcsey Ferenc a romantika korszakában egy egész közösségnek, a nemzetnek írt egy imát - tette hozzá.

A kiállításon olyan népművészeti és iparművészeti alkotások láthatók, amelyeket a Himnusz mellett többek között a székely, a csángó, az unitárius, a cigány és a Rákóczi-himnusz ihletett. A tárlaton vannak fafaragások, kerámiák, táblaképek, csontfaragások, fotók, textil- és nemez munkák is.

A tárlat kurátora Kósa Klára keramikusművész, az MMA
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 20:12
A magyar kultúra napja - Átadták Debrecen kulturális díjait
Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a város számára közeli ünnep a magyar kultúra napja, hiszen Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője 14 éven át volt a debreceni Református Kollégium diákja. "Az a szellemiség, amelyet debreceniségnek hívunk, ott van a nemzeti imádság sorai között" - tette hozzá az alpolgármester.

Kitért arra, hogy az idén különleges apropója is van az ünnepnek, mivel "éppen száz éve jelent meg az egyik legmarkánsabb debreceni regény, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című alkotása". A centenárium alkalmából ebben az évben izgalmas kulturális programokat is szerveznek Debrecenben - jelezte az alpolgármester.

Duffek Mihály egyetemi tanár, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy hagyományaikhoz híven minden évben a magyar kultúra napján adják át az alapítvány díjait és alkotói ösztöndíjait.

Az alapítvány 1991-ben kezdte meg működését azzal a szándékkal, hogy ösztönözze és támogassa a város kulturális és
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 19:21
A magyar kultúra napja - Fekete Péter: A kultúra köt össze minket
"A kultúra lényegét az értékmegőrzés, az értékteremtés és az értéktovábbadás hármasságában lehet megragadni és értelmezni. Méltán lehetünk büszkék az életünk minden mozgásterét befedő és meghatározó magyar kultúrára" - mondta köszöntőjében Fekete Péter az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Mint fogalmazott, kultúrafogalmunk nemzeti múltunkra, a létbe kapaszkodó gyökereinkre, nemzettudatunkra, felgyülemlett szellemi és tárgyi kincseinkre, értékeinkre koncentrál.

"Nem lenne jó, ha a technikai fejlődés cserben hagyná a kultúrát, ahogy fordítva sem gondolnám el szerencsésnek. El kell fordítani a komputer, a világháló és világhálózatok világát a kultúra felé, és a kultúrát hozzá kell illesztenünk a felgyorsult és mássá lett civilizációs trendekhez" - hangsúlyozta Fekete Péter.

A politikus mérföldkőnek nevezte a Lázár Ervin Programot, amelynek keretében minden iskolás korú gyermeknek biztosítják a kultúrához való hozzáférést. Kitért arra, hogy elindult a vallásos könnyűzenét támogató program, a
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 17:41
A magyar kultúra napja - Irodalomtörténész: a Himnusz szövege ma is megfontolásra méltó
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

"Ezen a napon a magyar kultúra névtelen munkásait ünnepeljük. Azokat az embereket, akik nap mint nap küzdenek a magyar kultúra fennmaradásáért. Nem véletlen, hogy ezen a napon tüntetik ki a pedagógusokat is" - mondta Kalla Zsuzsa az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

Az irodalomtörténész kitért arra, hogy amikor 1823-ban Kölcsey Ferenc a Himnuszt írta, Magyarországon semmiféle remény nem létezett valamiféle alkotmányos kibontakozásra. Nem hívták össze az országgyűlést, rendeletekkel kormányoztak; a magyar nemesség, a kulturális elit számára úgy tűnt, nincs fény az alagút végén.

"Kölcsey volt a dicső reformkor nagy előkészítője, a nagy előd, így is tekintett rá Széchenyi, Wesselényi, később Eötvös József és Petőfi. A Himnusz azt a pillanatot örökíti meg, amikor a hajnal előtt a legsötétebb az éjszaka" -
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 11:02
A magyar kultúra napja - Több rendezvénnyel is ünnepel az MMA
mond Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója és Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára.

Ugyanezen a helyszínen délután Valaki útravált. - Az úton levő és kiútkereső Ady Endre címmel bemutatják azt a gazdagon illusztrált díszalbumot, amely az OSZK tulajdonában lévő páratlan dokumentumkincset tárja az érdeklődők elé. A még nem publikált dokumentumokat is tartalmazó kötet új aspektusból, Ady utazásai felől közelít az életműhöz, továbbá megmutatja Ady belső útkereséseit, kételyeit, félelmeit is.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó V. emeleti kiállítóterében délután népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílik a jeles nap alkalmából Himnusz - a magyar nép imái címmel, amelyet Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyit meg.

Este a Pesti Vigadóban, a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon a Jövel, légy vélünk Úr Isten című népzenei koncertet rendezik meg. Olyan himnuszok, egyházi énekek és népénekek szólalnak majd
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 11:01
Január 22. – A magyar kultúra napja
Január 22. - A magyar kultúra napja

Nagy nap ez, noha nincs piros betűs ünnepként jelölve a naptárban, mégis fontos dátum. Ugyanis 197 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Ennek emlékére ezt a napot 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napjaként.
A Himnusz eredeti kézirata, a II. világháború frontjának közeledése idején, a Csekéhez közeli Álmosdon összegyűlt Kölcsey-rokonság jegyzőkönyvben megörökített döntése alapján, 1944-ben letétként került a Nemzeti Múzeumba. A Szózat kéziratait a Vörösmarty-család átruházott örökségeként őrzi a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának kézirattára. Kölcsey remekműve, a világ nemzeti himnuszköltészetének páratlan darabja s, hogy végül is melyik költemény, Kölcsey vagy Vörösmarty verse, a Hymnus vagy a Szózat vált a magyarok nemzeti himnuszává, azt a két megzenésített óda sajátos, vonzó
liliana01, 2020. január 22. szerda, 07:17
Képek, videók
Kölcsey Ferenc
egrilany51
2018. január 22. hétfő, 12:14
Kölcsey Ferenc Himnusz.j
irmus
2015. január 22. csütörtök, 19:19
kolcsey_ferenc.jpg
menusgabor
2014. december 12. péntek, 19:53
Kölcsey Ferenc-virág idéz
maria_kadar_148
2014. április 09. szerda, 22:18
Kölcsey Ferenc
erzsikepuskas
2014. február 03. hétfő, 13:53
220px-Kolcsey_ferenc.j pg
foldinefehereva
2014. január 22. szerda, 17:17
0 Kölcsey Ferenc szobra.p
lovaszmarika
2014. január 22. szerda, 12:19
Kölcsey Ferenc.jpg
06mohild
2012. október 08. hétfő, 04:38
Kölcsey Ferenc síremléke
balazsmargit
2012. augusztus 12. vasárnap, 17:43
Kölcsey Ferenc
janna53
2010. december 28. kedd, 21:56
Kölcsey Ferenc Az ember.j
mester126mari
2010. november 22. hétfő, 07:57
Kölcsey Ferenc
zsofi0413
2010. november 14. vasárnap, 18:09
Még ne utazz el, Sárikám.
chillik
2017. június 20. kedd, 05:56
Sárika repatriál 01.jpg
chillik
2016. november 14. hétfő, 06:18
Sárika repatriál 02.jpg
chillik
2016. november 14. hétfő, 06:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.