Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 04:43 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Andrej Babis: diplomáciai siker az EU új vezetőinek kiválasztása
"Most ez nem úgy zajlott le, mint a múltban, hogy a nagy országok megegyeztek, a többiek pedig a döntésre rábólintottak" - jelentette ki Babis Prágában a cseh nagykövetek hagyományos éves értekezletén elmondott beszédében.

"A visegrádi országok bebizonyították, hogy erős tömböt képeznek" - mutatott rá Babis. Hangsúlyozta: Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország kormányfői országaik, nem pedig a pártok vagy az európai parlamenti frakciók érdekeiért harcoltak. Szerinte kulcsfontosságú, hogy a politikusok megmagyarázzák a közvéleménynek, miben rejlenek az Európai Unió pozitívumai.

A klímavédelemről folytatott vitának racionálisnak kell lennie, az Európai Unió új kötelezettségvállalásai pedig ezen a téren felvetik a kérdést, hogyan lehetne nagyobb felelősségre bírni olyan államokat, mint Kína, Oroszország vagy az Egyesült Államok. A karbonsemlegesség iránti elkötelezettség "nem veszélyeztetheti a cseh ipart, az állampolgárokat, a versenyképességet" - fejtette ki a cseh kormányfő.

Nagy-Britannia távozását az Európai Unióból Babis "nagyon szerencsétlen" lépésnek minősítette. "Bízzunk abban, hogy megállapodás nélküli Brexitre nem kerül sor" - jelentette ki.

A miniszterelnök felszólította a cseh nagyköveteket, hogy állomáshelyeiken szenteljenek nagyobb figyelmet a helyi sajtóval fenntartott kapcsolatoknak, és tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a média adjon pozitívabb képet Csehországról. Babis szerint ugyanis Csehország nagyon sikeres ország, amely előtt nagy jövő áll.

"Természetesen sok a problémánk, amelyek megoldásán azonban dolgozunk, ezért legyünk büszkék arra, amit közösen elértünk" - hangsúlyozta a diplomaták előtt mondott beszédében a cseh miniszterelnök.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 12:21
Címkék: Andrej Babis, Babis Prágában, Európai Unió, Egyesült Államok, Európai Unióból Babis, nagy országok,
Kommentek
Koronavírus - Petrícek: kompromisszumot kell keresni a helyreállítási alap szétosztásánál
Petrícek úgy véli: az Európai Bizottság pénzelosztási javaslatában vannak ugyan Csehország szempontjából problematikus elemek, de nem szabad szem elől téveszteni Európa egésze talpra állításának szükségességét, hogy Csehországnak legyen hová exportálnia termékeit.

Csehországnak - fejtette ki a miniszter - ezért most olyan partnereket kell keresnie ebben az ügyben, akik hozzá hasonlóan látják a kérdést.

Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön bírálta a javaslatot, és úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot. Határozottan elutasította például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. "Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget" - írja a cseh kormányfő. Babis nem értett egyet azzal sem, hogy a helyreállítási
velemenyezd, 2020. május 29. péntek, 17:01
Koronavírus - Babis nem ért egyet a helyreállítási alap javasolt elosztásával
Csütörtökön kiadott nyilatkozatában Babis határozottan elutasítja például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. "Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget" - írja a cseh kormányfő.

Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint majdnem 20 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból.

Babis nem ért egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, s e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.

"Elsősorban azt kellene bebiztosítani, hogy helyzetük a jövőben javulni fog. Az egészséges pénzügyekkel rendelkező országok gazdaságát szintén negatívan érinti a válság, különösen az olyan exportirányultságú gazdaságokat, mint a cseh. Arra van szükség, hogy a gazdasági növekedést és a versenyképességet az egész
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 14:32
Koronavírus - Petrícek: a magyarok is utazhatnak szerdától Csehországba és Szlovákiába
A cseh-szlovák utazási megállapodásról már hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök.

"Örülök, hogy szerdától ilyen lehetőség nyílik a magyarországi utazásokra is" - olvasható a külügyminiszter CTK hírügynökségnek kedden küldött közleményében.

A utazás engedélyezésének technikai részleteiről - például hogyan és kik fogják ellenőrizni a 48 órás határidőt - a tárgyalások folyamatban vannak - tette hozzá a cseh diplomácia irányítója. Megerősítette, hogy a cseh határokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni.

Petrícek elmondta: osztrák kollégáját, Alexander Schallenberget is megszólította, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ.

A cseh kormány hétfői döntésének értelmében kedden újra megnyílt az összes közúti és vasúti átkelőhely a cseh-német és a cseh-osztrák határon. A Csehországba lépéskor azonban kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 12:52
Zeman és Babis elítélték a cseh külügyminiszter és két elődje Izraelt bíráló írását
Milos Zeman elnök úgy vélte, hogy a baloldali Právo című lapban megjelent cikk ellentétes a cseh külpolitikával és rontja a cseh-izraeli kapcsolatokat. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Tomás Petrícek és két elődje, Lubomír Zaorálek, illetve Karel Schwarzenberg által jegyzett cikkről Andrej Babis miniszterelnök is.

A külügyminisztérium a bírálatokat alaptalannak minősítette.

A palesztinok törvénytelennek tartják az 1967 után a Jordán folyó nyugati partján létrehozott zsidó településeket, mondván, sértik a Genfi Egyezményt. Izrael a települések tervezett annektálását az ország biztonságával és a zsidó állam történelmi területére való hivatkozással indokolja.

A cseh külügyminiszter és két hivatali elődje úgy véli, hogy a települések Izraelhez csatolása a jövőben lehetetlenné tenné az önálló palesztin állam megalakítását. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közel-keleti konfliktust a nemzetközi megállapodások két önálló állam, Izrael és Palesztina létrehozásával szeretnék megoldani.
velemenyezd, 2020. május 24. vasárnap, 10:31
V4/koronavírus - Babis: jó lenne, ha a határok egyszerre nyílhatnának meg
"Megállapodtunk, hogy amennyiben az osztrák-német határ megnyitása június 15-én biztosnak tekinthető, nagyon jó lenne, ha szintén június 15-én egyszerre megnyithatnák határaikat a szomszédok is, tehát Ausztria, Magyarország, Németország, és reméljük, hogy Szlovákia is csatlakozik hozzánk" - mondta Babis újságíróknak sajtóértekezleten.

A Babis-Merkel megbeszélésre a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) miniszterelnöke és a német kancellár tárgyalásai után került sor.

Andrej Babis szerint a visegrádi négyek közül egyelőre Lengyelország az, amely még nem mérlegeli határainak megnyitását. A határokat az európai országok az új koronavírus-járvány elleni védekezésként zárták le többnyire március közepén.

Babis a sajtóértekezleten bejelentette, hogy a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő júniusban a dél-morvaországi Brünnben találkozik, hogy egyeztessék álláspontjaikat az Európai Tanács ülése előtt.

"A koronavírus-pandémia kirobbanása óta
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:52
Koronavírus - Németország továbbra is szorosan egyeztet a visegrádi négyekkel a gazdaság helyreállításáról
Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkel német kancellár, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök intenzív eszmecserét folytatott a világjárvány megfékezését szolgáló intézkedésekről. Megállapították, hogy mind az öt országnak érdekében áll a határátkelési korlátozások és ellenőrzések fokozatos visszavonása, amint megengedi a járványhelyzet.

Aktuális EU-politikai kérdésekről is tárgyaltak, és megegyeztek a járványban válságba jutott uniós gazdaság helyreállítása és az EU többéves pénzügyi kerete ügyében kezdett szoros egyeztetés folytatásában. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel ismertette a gazdaság járvány utáni felfuttatására indított német-francia kezdeményezés lényegi pontjait. A megbeszélés további súlyponti témája volt a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség programja.

A V4-Németország csúcsot a visegrádi országcsoport soros elnöki teendőit ellátó cseh kormány szervezte. A tanácskozás után Angela Merkel kétoldalú
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 14:52
Koronavírus - A német kancellárral egyeztettek a visegrádi négyek
Angela Merkel német, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel valamint Igor Matovic szlovák kormányfő a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk áthidalásáról egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy a járvány ősszel várható újabb hullámát egy sokkal jobban felkészült egészségügyi rendszernek kell kezelnie Európában - ismertette a sajtófőnök.

Hozzátette: a visegrádi országok június elején tartják következő csúcstalálkozójukat Csehországban.
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 12:42
Koronavírus/V4 - Cseh kormányfői hivatal: a visegrádi országok kormányfői kedden Angela Merkellel tárgyalnak
A videókonferencia Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök, illetve Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóját helyettesíti, amelyet eredetileg áprilisban, a cseh visegrádi elnökség keretében terveztek Prágában.

A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz. A kormányfők véleményt cserélnek az időszerű európai politikai problémákról, és megvitatják az aktuális gazdasági kérdéseket, valamint a regionális együttműködés témáját is.

Angela Merkel az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbb találkozóra tavaly februárban Pozsonyban került sor. A kormányfők és a kancellár akkor egyebek között megegyeztek egy közös projektben, amely segítene Marokkónak enyhíteni a migrációs problémákat, és tárgyaltak az Északi Áramlat gázvezetékről is, amely a kelet-közép-európai országok megkerülésével a Balti-tengeren keresztül szállítja majd az orosz földgázt
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 13:42
Képek, videók
andrej1 másolata.jpg
goldenapple
2016. július 04. hétfő, 09:50
Andrejeva Anete.jpg
picurcica
2009. december 29. kedd, 20:34
Andrej Rubljov.hu.jpg
rambobby
2007. február 21. szerda, 08:03
Andrejjja
bunnyedi
2006. szeptember 02. szombat, 09:58
Isu és Andrej
ajna6
2006. augusztus 30. szerda, 00:32
nyelv kiválasztása
raczandris
2008. február 20. szerda, 01:30
szereplők kiválasztása
bartokiovi
2007. október 03. szerda, 13:53
diplomáciai k. a vatikánn
lacipecsenye
2013. február 19. kedd, 09:47
országok zászlói.jpg
maroka
2019. július 12. péntek, 21:20
TRIANONI ORSZÁGOK--343354
furaila
2019. március 20. szerda, 16:35
tovább jutó országok.jpg
maroka
2017. május 12. péntek, 15:08
Vannak orszagok...
borigit
2016. június 21. kedd, 11:08
Vannak orszagok....
borigit
2014. október 27. hétfő, 10:32
Országok rongya!
sanci81
2014. augusztus 29. péntek, 21:14
országok.jpg
maroka
2013. január 22. kedd, 14:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.