Belépés
2020. január 25. szombat | 4. hét | 25. nap | 12:30 | Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Horváth Ildikó: mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére az Ormánságban
Horváth Ildikó elmondta, hogy egyebek mellett a pécsi egyetem, a megyei önkormányzat és egy helyi nonprofit szervezet együttműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma - első körben - ötvenmillió forintos támogatásával Sellyén kezdődik a mintaprogram megvalósítása.

A program célja, hogy a hátrányos helyzetű térségben minden generáció egészsége javuljon, az ellátás minősége fejlődjön és nagyobb hangsúlyt kapjon a megelőzés - mondta az államtitkár.Az is cél, hogyaz ormánsági program az ország más, hasonlóan nehéz helyzetben lévő területein is mintaként szolgáljon.

Hangsúlyozta, hogy az alapellátás fejlesztése fontos lépés a hazai egészségügyi helyzet javításában, ezt pedig jól szolgálják azok az együttműködések, amelyek a háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok, iskolaorvosok, pszichológusok, gyógytornászok között már korábban létrejöttek.

Springó Zsolt, az Ormánság Egészségéért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: a népegészségügyi elemeket tartalmazó program Sellyén és környékén, közel félszáz települést érintően tizenötezer embert ér el. Az önkormányzatok, iskolák, köznevelési intézmények bevonásával egyebek mellett az életkorhoz köthető megbetegedéseket igyekeznek megelőzni, szelektív és célzott szűréseket végeznek, ezekhez eszközöket szereznek be.

A várható eredményekről szólva elmondta, a prevenciós ellátásban részesülők aránya jelentős mértékben nő, így korai szakaszban fény derülhet súlyos betegségekre, s indulhat meg az arra szorulók szakszerű orvosi kezelése.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora arról szólt, hogy a térségben magas az átlagéletkor, ezért is fontos a Sellyén és környékén élő lakosság egészségének megőrzése olyan állapotban, ami "lehetővé teszi számukra a hasznos munkálkodást". Hozzátette: az induló támogatás segítségével olyan programok indulhatnak el, amelyekre jelenleg nagy szükség van az Ormánságban.

Madaras Zoltán (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke kiemelte, bár a területi operatív program keretében számos rendelő újulhatott meg az Ormánság hátrányos helyzetű településeken, szükség van az alapellátás helybe történő további segítésére is. Beszámolt arról, hogy sok az olyan idős, egyedülálló, mozgásában korlátozott beteg, akinek kihívást jelent az orvosi ellátás miatt szükségessé váló utazás. Rajtuk segít a most induló program,amely helyben nyújt szolgáltatásokat - mondta.

Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter úgy vélekedett, a program modellértékű, nagy hatékonyságú, s amennyiben a terveknek megfelelően felépül, az komoly pozitív lépést jelent a hazai egészségügyben.

Nagy Attila (független), Sellye polgármestere kiemelte: a program segítségével a gyógyulást és a megelőzést helybe viszik, olyan területre, ahol a legnagyobb szükség van minderre.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 14:31
Címkék: Horváth Ildikó, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Springó Zsolt, Ormánság Egészségéért Nonprofit Kft, Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem,
Kommentek
Horváth Ildikó: a gyógyszerhatóság új laboreszközei nagyban erősítik a betegbiztonságot
Horváth Ildikó elmondta, az OGYÉI az egészségügyi ágazat egyik fontos hatósági és piacfelügyeleti hattárintézménye, amely ezres nagyságrendben végez laboratóriumi vizsgálatokat gyógyszereken, különböző, köztük illegális készítmények összetevőit vizsgálja. Mint mondta, a gyógyszerészeti intézet szorosan együttműködik a társhatóságokkal, így a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal.

Az államtitkár jelezte, a két labordiagnosztikai eszközt az intézet saját forrásból vásárolta meg.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója elmondta, a 90 millió forintos fejlesztés révén két tömegspektrométerrel bővül az intézet laboreszközparkja; az egyik berendezés a gyógyszerhatósági laborban fog működni, a másik az élelmiszertechnológiai labor munkáját segíti.

Ismertetése szerint eddig célzott hatóanyagra, szennyeződésre vagy oldószermaradványokra tudtak méréseket végezni, a két berendezéssel azonban megszűnik az "ismeretlen szennyező" fogalma, hiszen a gépek meghatározzák a mintában lévő összes
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 11:41
Ungaria şi Voivodina au încheiat un acord de cooperare în domeniul sănătăţii
În ultimii ani, între Ungaria şi Serbia s-a format o relaţie atât de bună, cum nu a existat niciodată, a subliniat Ildikó Horváth. Ca urmare a acestui fapt, în luna septembrie a anului trecut, ministerele sănătăţii din cele două state au încheiat un acord de cooperare.

Din acord a făcut parte o mai strânsă cooperare între Ungaria şi Voivodina şi dezvoltarea unor proiecte comune care să servească interesele oamenilor care trăiesc în regiune, a spus politicianul maghiar.

Ildikó Horváth a evidenţiat domeniul transplantului de organe. Ca membru al Eurotrasplant, Ungaria deţine o experienţă care poate fi utilă şi pentru Serbia şi Voivodina. Potrivit politicianului, ca urmare a acordului există posibilitatea ca un pacient din Serbia care are nevoie de un transplant de plămâni să poată fi operat în cadrul unui centru maghiar. Secretarul de stat a mai spus că este importantă şi împărtăşirea experienţelor cu privire la screeningul cancerului pulmonar.

De nouă ani încoace, nou-născuţii din Serbia
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 14:51
Vajdaságot érintő szerb-magyar egészségügyi együttműködést megállapodást kötöttek Szegeden
Horváth Ildikó hangsúlyozta, Magyarország és Szerbia között az elmúlt években még soha nem látott jó kapcsolatok alakultak ki. Ennek keretében tavaly szeptemberben a két ország egészségügyért felelős minisztériuma együttműködési megállapodást kötött.

A megállapodás része volt Vajdaság és Magyarország szorosabb együttműködése, olyan közös projektek tervezése, melyek a régióban élők érdekeit szolgálják - tudatta a politikus.

Horváth Ildikó kiemelte a szervátültetés területét. Magyarország az Eurotrasplant tagjaként olyan tapasztalatokkal rendelkezik, melyet Szerbia és Vajdaság is hasznosítani tud. A politikus közölte, lehetőség nyílik arra, hogy a szomszédos országból érkező, tüdőtranszplantációra szoruló pácienst magyarországi centrumban operáljanak meg.

Az államtitkár fontosnak nevezte a tüdőrák szűrésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását is.

Szerbiában már kilenc éve szűrik az újszülötteket az egyik ritka betegségre, a cisztás fibrózisra. Magyarország is tervezi a szűrés
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 13:21
Horváth Ildikó: előbb az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz ügyében
Horváth Ildikó hozzátette: rendkívül fontos ezzel kapcsolatban leszögezni, hogy a minisztérium álláspontja szerint az orvostársadalomnak kellene eldöntenie, hogy pontosan mivel járna a hálapénz kriminalizálása.

A MOK úgy fogalmazott javaslatában, hogy a hálapénzt a beteg és az orvos számára is kriminalizálni kell, de nem fejtették ki, hogy mit értenek ezalatt: pénzbüntetést vagy netalán börtönbe akarják küldeni az orvosokat és a betegeket - mondta az államtitkár.

A minisztérium érdemesnek fogja látni a tárgyalást a javaslatról, amint az orvostársadalomban van egy világosan megfogalmazott, széles egyetértéssel támogatott vélemény a témában - hangsúlyozta.

A kamara béremelési javaslatával kapcsoltban az államtitkár azt mondta, hogy a MOK becsatlakozhat azon béremelési egyeztetésekbe, amely által a szakdolgozói béremelés is megtörtént.

A műsorban elhangzott, hogy a MOK jelentős, egylépcsős béremelést javasol az orvosoknak, amely a szervezet szerint csökkentené az orvosok elvándorlását
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 13:12
Horváth Ildikó: a kormány elkötelezett, hogy minél több segítséget nyújtson a meddő pároknak
Horváth Ildikó szólt arról is, hogy a nyár végén elkészült az az egészségügyi szakmai irányelv, amely korszerű elvek alapján a különböző kivizsgálási lépéseket, a beavatkozások helyét és a megfelelő eljárásrendet biztosítja.

Jelezte, a kormány jelentősen megnövelte az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, így ez évtől összesen tizenkettő ilyen működik az országban.

Az államtitkár közölte azt is, hogy mind a kivizsgálási csomagok, mind pedig a kezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos támogatással lesznek elérhetők. Hozzátette: ez azokra a gyógyszerekre is érvényes lesz, amelyeknél eddig valamennyi önrészt kellett fizetniük az érintetteknek.

A február 1-jétől ingyenessé váló meddőségi vizsgálatok közfinanszírozásba történő bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek közfinanszírozásba vonására pedig 1,6 milliárd forintot fordít az állam.

Az intézkedésektől azt várják - mondta az államtitkár -,
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 12:22
A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megyében
Bicskén, szerdán Viasszal írt üzenet címmel Fekete Ildikó tojásfestő, népi iparművész kiállítása nyílik meg a Bicskei Kultúrkúriában. Móron, az Erzsébet téri Művelődési Házban a Vodku fiai zenekar Cseh Tamás dalait adja elő Születtem Magyarországon... című estjén kedden.

Dunaújvárosban, szerdán a Szent Efrém Férfikar ad koncertet az evangélikus templomban. Az eseményen adják át az idei Pro Cultura Intercisae díjat.

Martonvásáron két rendezvénnyel is megünneplik a magyar kultúra napját. Szombaton a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban Erdélyi szőttesek címmel nyílik kiállítás, majd néptáncelőadásokat láthat a közönség, jövő szombaton pedig az Agroverzum Tudományos Élményközpontban a Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei adnak kamarakoncertet.

Kápolnásnyéken, szerdán a Zenén túli beszélgetések programsorozat keretében Vásáry Tamás zongoraművész és karmester Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélget közös élményekről, emlékekről és kulisszatitkokról a
velemenyezd, 2020. január 19. vasárnap, 11:31
Cser Ágnes: etikátlan és igazságtalan az orvoskamara hálapénzzel kapcsolatos javaslata
A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön - Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott - budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, "elkapkodott", "zavart keltő" a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata.

Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón közölte, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek az orvosi kamara javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt.

Az államtitkár az egészségügyi béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, ez az egyeztető folyamat hozott eredményeket, magas szakmai munkát tett lehetővé. A tárgyalások fontos
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 13:53
Horváth Ildikó: pluszforráshoz juthatnak az iskolaorvosok
Horváth Ildikó kifejtette, számítanak arra, hogy az iskolaorvosok fontos egészségügyi információkkal látják el a tanárokat, és részt vesznek például a diabéteszszűrésben. Ezt támogatnák külön forrással - tette hozzá.

Kitért arra is, idén is folytatódnak a különböző népegészségügyi programok, például az 50-70 évesek vastagbélszűrése. A legfrissebb adatok szerint több mint 500 ezer ember kapott meghívót a vizsgálatra.

Hozzátette, tudomásuk szerint több mint ezer ember úgy mondott nemet a további kolonoszkópiás vizsgálatra, hogy korábban a beküldött minta valamilyen elváltozást mutatott. Nekik azt üzente, hogy válasszák az életet, és folytassák a vizsgálatot.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, a több mint félmillió embernek - akik meghívót kaptak - csak a harmada reagált, pedig a szűrés nagyon egyszerű.
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 08:50
Képek, videók
Horváthné Ildikó
irmus
2018. augusztus 06. hétfő, 15:54
fejlesztés-alatt-3.png
menusgabor
2015. február 23. hétfő, 23:05
fejlesztés.jpg
tantus
2014. szeptember 18. csütörtök, 10:32
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Fejlesztés alatt!!! 2.jpg
pazpeti
2008. szeptember 25. csütörtök, 13:56
Magyar fejlesztésű Kalasn
richardbodo
2008. március 08. szombat, 19:48
fejlesztés
erikac
2008. február 14. csütörtök, 09:08
KNORR fejlesztés Tósakiva
kismotor
2007. szeptember 26. szerda, 17:36
térkép fejlesztés magyar
szidi001
2007. április 06. péntek, 11:24
Vidék fejlesztés
atkaguru
2006. november 14. kedd, 10:54
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.