Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 21:58 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Pantanal a világ legnagyobb mocsaras területe
A Pantanal a világ legnagyobb mocsaras területe, lapos táj, szelíd lejtőkkel és kanyargós folyókkal. A régió, amelynek a neve a portugál "pantano" ("ártér" vagy "mocsár") szóból ered, Dél-Amerikában, főként Brazília két államában, Mato Grosso do Sulban és Mato Grossóban terül el. Kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is. Teljes területe 150 000 km2.
A Pantanal a nedves évszak folyamán árad, s területének több mint 80%-a víz alá kerül, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét. Vélemények szerint ez a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája. Hírét gyakran beárnyékolja az amazóniai esőerdő, részben a közelsége miatt, de létfontosságú és érdekes a neotropikus régió e része is.
A Pantanal egy hatalmas, kis lejtésű medence, amely a Mato Grosso-fennsíkról érkező vizet gyűjti össze, majd lassan engedi el az egyetlen lefolyási lehetőséget adó Paraguay folyón keresztül. A homorú képződmény a földkéreg depressziójának eredménye, amely az Andok hegységképződési folyamatában keletkezett. Itt jött létre az óriási belső folyódelta, amelyben a fennsíkról érkező folyók olvadnak össze, miközben lerakják üledéküket, ami feltölti a Pantanal területét.
A Pantanalt nyugatról és északnyugatról chiquitano szárazerdők, délnyugatról arid chaco szárazerdők, és délről humid chaco szárazerdők határolják, északról, keletről és délkeletről pedig cerrado szavannák. Átlagos éves csapadéka 1000-1400 mm, átlagos hőmérséklete 25 °C, de az értékek 0 °C-tól 40 °C-ig ingadozhatnak.
Az esős időszak alatt (decembertől-májusig) a Pantanal vízszintje három méternél többet emelkedik. Ilyenkor az áradásos területeket elválasztó, néhány méter magas földsávokra (cordilheriákra) menekülnek a marhacsordák, valamint a költő madarak és a vadállatok. A levonuló víz nyomában, a Nílushoz hasonlóan, termékeny talaj marad, amely kiváló terepe az állattenyésztésnek. A Pantanal területének hozzávetőleg 99%-a magántulajdonban van, mezőgazdaság hasznosításban, különösen jellemző a farmgazdálkodás. A régióban 2500 fazenda áll, s 8 millió marhát tartanak.
A Pantanal növényfajai közül 3500-at ismernek, s található több mint 650 madárfaj, 400 halfaj, 100 emlősfaj és a hüllők 80 faja, köztük az aligátor, melynek becslések szerint 10 millió példánya él itt. A Pantanal a jácintkék ara természetes otthona. Ezt a madarat elsősorban a feketepiaci kereskedelem veszélyezteti. Más fenyegetett fajok is élnek itt, mint a jaguár, a fekete kajmán, a sörényes farkas, az óriásvidra, az óriástatu, a vízidisznó és a brazil tapír.
A Pantanal egy természetes víztisztító, ám a környezeti hatások miatt túlterheltté vált, s ettől a Pantanalban élő fajok szenvednek. Ezeket a problémákat az ipari fejlesztések (különösen az aranybányászat) okozták.
A Pantanal ökoszisztémáját az ellenőrizetlen halászatok, a veszélyeztetett állatok vadászata és csempészete is fenyegetik. Az utóbbi időben az áradások elöntötték a szomszédos művelt területeket, s onnan vegyszereket mostak vissza a tavakba és a folyókba, nagyarányú halpusztulást okozva.
A Világörökség listájára a Pantanal Természetvédelmi Terület került fel, amely 187 818 hektáros teljes területével négy védett területből áll.
schuro, 2018. február 05. hétfő, 21:56
Címkék: Mato Grosso, Mato Grossóban, Mato Grosso-fennsíkról, Pantanal Természetvédelmi Terület, világ legnagyobb, nedves évszak,
Kommentek
A világ legnagyobb mocsara
Pantanal (Mato Grosso, Brazília), a világ legnagyobb mocsaras területe, teljes területe 150 000 km2, a világörökség része, egy valódi földi paradicsom!Hosszan elnyúló lapos táj, szelíd lejtőkkel és kanyargós folyókkal. A természetvédelmi terület négy részből áll, három magánrezervátum is tartozik hozzá, ezekkel együtt területe eléri a 187 ezer hektárt! A régió neve a portugál "pántano" (ártér, mocsár) szóból ered, egy része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is.

A nedves évszak folyamán árad, s területének több mint 80%-a víz alá kerül, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét. Vélemények szerint ez a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája. Az esős időszak alatt (Európában -tél) a Pantanal vízszintje három méternél többet emelkedik. Ilyenkor az áradásos területeket elválasztó, néhány méter magas földsávokra
scorpionsrose, 2017. február 22. szerda, 16:58
Puma (concolor)
Desert Museum-ban (Tucson, Arizona)
A Wisconsin államban honos alfajt, a wisconsini pumát (P. c. schorgeri), 1925-re teljesen kiirtották.
A floridai puma (P. c. coryi) Puma az Arizona-Sonora Desert Museum-ban (Tucson, Arizona)

Alfajok listája[forrásszöveg szerkesztése]
mato grosso-i puma (Puma concolor acrocodia)
andoki puma (Puma concolor araucanus)
mexikói puma (Puma concolor azteca)
kolumbiai puma (Puma concolor bangsi)
yuma puma (Puma concolor browni)
kaliforniai puma (Puma concolor californica)
brazíliai puma (Puma concolor concolor)
floridai puma (Puma concolor coryi)
costa rica-i puma (Puma concolor costaricensis)
keleti puma (Puma concolor cougar)
amazonasi puma (Puma concolor discolor)
coloradoi puma (Puma concolor
charlotteani, 2016. november 20. vasárnap, 23:11
Megnyílt Latin-Amerika első elefántmenhelye
A menhely első lakói Guida és Maia, mindketten elmúltak 40 évesek. A rezervátumba érkező állatok orvosi ellátást kapnak, legelős, erdős területen fognak élni.

A rezervátum területét egy amerikai központú állatvédő szervezet (Global Sanctuary for Elephants) vásárolta meg, hogy lakhelyet nyújtson a régióban bezárt állatkertek elefántjainak és azoknak, amelyek a cirkuszokból kerülnek ki, mert egyre több állam tiltja be az állatos mutatványokat.

A két első lakó valószínűleg Thaiföldről érkezett, ahol illegálisan fogták be őket, hogy cirkuszoknak adják el az állatokat - írta a brazil G1 portál.

Az állatvédők egymillió dollárért (278 millió forintért) vettek meg egy 11,3 négyzetkilométernyi területet Mato Grosso államban, Brazília nyugati részén, az árat öt év alatt kell kifizetniük.

Az első szakaszban hat elefánt fogadását tervezik. A menhely látogatók számára nem lesz nyitva.
velemenyezd, 2016. október 17. hétfő, 09:51
Ismét növekszik az amazonasi esőerdők irtása Brazíliában
A brazil kormány közlése szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy hatezer négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az adott időszakban, a legnagyobb mértékben Para és Mato Grosso államokban, ahol a leggyorsabb ütemű a mezőgazdaság terjedése Brazíliában. Mindkét államban ezer-ezer négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el.

Már a múlt évben is az amazonai esőerdőirtás - 28 százalékos - növekedéséről számoltak be a brazil hatóságok. Előzőleg - 2010-2011-ben - viszont rekordalacsony méretű, 4656 négyzetkilométernyit semmisítettek meg azt követően, hogy brazil kormány az amazonasi esőerdők irtásának csökkentését tette az általános felmelegedés elleni harc egyik legfontosabb céljává, és 2009-ben vállalta, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökkentik az erdőirtást.

Amazóniában 2003-2004-ben volt a legnagyobb az erdőirtás mértéke, ekkor az elpusztított erdők területe elérte a 27 700 négyzetkilométert.

A hatóságok szerint az amazóniai erdőirtás fő okai a mezőgazdaság terjedése, az illegális fa-
velemenyezd, 2014. szeptember 11. csütörtök, 10:42
Titkok
Egy izgalmas séta a Holtak Erdejében
2001-óta egyre többen beszélik a Mato Grosso de Sul nevű brazil kistelepülésen, hogy a várostól északnyugatra, valahol az áthatolhatatlan dzsungel mélyén létezik egy misztikus hely, ahol egyesek állítólag megkövesedett fákban emberi arcokat véltek felfedezni. A holtak erdejének nevezett hátborzongató terület felfedezésére már több expedíció is indult, de nem mindenki tért haza...Arrafelé rengeteg folyó szabdalja át a vidéket. A várostól északra és nyugatra hatalmas , fél -magyarországnyi mocsár és sűrű láp terül el. A mocsarakat számos folyó táplálja. Errefelé a betegségeket terjesztő moszkítók miatt csak kevesen élnek, de az állatvilág számára ez valóságos paradicsom. A folyók vize gyakran elönti az addig szárazon lévő területeket is , majd hetekkel később visszahúzódik az ár és a hőségben a nyirkos föld, a fák
piroska0101, 2014. augusztus 30. szombat, 18:49
Érdemes elolvasni
megépítve, hogy ellenálljon ennek. A nagy piramis ellenállt a földrengéseknek, de azt szent geometriával építették. Voltak más épületek is bolygószerte, melyek túlélték, de a városok többsége teljesen törmelékké hullott szét. Számos térségben újraépítették a városokat, de még akkor is, ha minden alkalommal újraépítenék a városokat, azoknak kissé mondhatnánk alacsonyabb lenne a technológiájuk. Minden város kicsivel primitívebb lett, mint azelőtt.

Az Atlantisziak beköltöztek városukba, ami a Mato Grosso fennsík alatt épült, ami most Brazíliában van, és akkoriban Atalantiszi fennhatóság alá tartozott. Megértve azt, ami a felszínen történt, talán megérted miért részesítik előnyben a Lemúriaiak, vagy az Atlantisziak a földalatti életet.

Ezen idők során, egyre jobban beintegrálódtak az Agharta Hálózatba. Mint említettem korábban, Agharta számos földalatti város konföderációja. Az a tényállás, hogy több, mint 120 van belőlük. Néhány közülük a nagyon korai időkben épült, mint például Kisebb
piroska0101, 2013. augusztus 08. csütörtök, 18:28
Képek, videók
Mato_Grosso
margoboszi
2009. június 26. péntek, 14:13
hegycsúcsok a fennsíkról
urbandi
2009. május 10. vasárnap, 12:03
természetvédelmi terület
mecsery
2010. december 23. csütörtök, 01:11
Természetvédelmi Terület,
evamama0108
2010. november 22. hétfő, 13:23
természetvédelmi terület
ibodai
2007. augusztus 24. péntek, 21:50
természetvédelmi terület
magdaseppa
2007. április 02. hétfő, 12:51
A-világ-legnagyobb-kut yáj
rzsi-
2015. január 20. kedd, 10:51
A Világ legnagyobb farak
farkas1945
2014. január 26. vasárnap, 11:43
A világ legnagyobb Székel
farkas1945
2014. január 10. péntek, 12:52
A világ legnagyobb virága
jpiros
2013. március 02. szombat, 17:58
a világ legnagyobb könyve
zsobike
2012. május 14. hétfő, 11:23
A világ legnagyobb denevé
mailona
2012. február 16. csütörtök, 10:26
világ legnagyobb virága
lovaszmarika
2012. január 26. csütörtök, 13:43
A világ legnagyobb kegysz
katicacska
2011. november 18. péntek, 21:39
A legnagyobb a világon.jp
banustotius
2011. április 24. vasárnap, 17:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.