Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 21:39 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ah
Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ahogy még a nagyik készítették

Sok családnál a régi ünnepek elkerülhetetlen kelléke volt. Pici, csak épp egy harapásnyi szinte, íze nagyon finom, és a kor neki csak jót tesz. Napról-napra csak puhább lesz.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg zsír
2 dkg élesztő
pici só
2-3 kanál porcukor
1,5 dl tejföl

1 cs. gesztenyemassza - persze a nagyi még tisztította,főzte,törte, ízesítette a gesztenyét
1 habtejszín
ízlés szerint cukor
vagy 25 dkg darált mák, vagy dió,
néhány kanál cukor
1 citrom héja
pici tej a felfőzéshez

Az alapanyagokat összegyúrjuk a szokásos módon. Lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzárakjuk a sót, szétmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a cukrot, és a tejföllel szépen összegyúrjuk. Ez is pihentetős tészta, mint általában a belegyúrt élesztősök, úgyhogy néhány órára, de akár egy egész éjszakára is berakjuk a hűtőbe.
Mikor kivesszük, akkor kétféle módon készíthetjük el. Vagy kinyújtjuk az egészet, és nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrva, újra kinyújtva, kiszaggatva, vagy pedig csinálunk belőle 6-8 cipót, ezeket egyenként elnyújtjuk, majd mint a tortát felvágjuk 8-12 szeletbe. Nem kell hatalmasra nyújtani a korongokat, elég, ha 20-25 centisre nyújtjuk, de az első után kialakul, hogy nekünk mekkora megfelelő. Először mindig csak egyet nyújtunk. Ha felvágtuk szeletekre, megtöltjük a masszával. Ha mákosan, vagy diósan készítjük, akkor az őrölt mákot, vagy diót, egy citrom reszelt héjával, a cukorral, és pici tejjel nagyon enyhe lángon felfőzzük, aztán hagyjuk kihűlni, majd töltjük. Ha gesztenyésen készítjük, akkor a gesztenyemasszát összetörjük, és hozzákeverünk 1 dl felvert, cukrozott tejszínhabot. Ezt összedolgozzuk szépen, majd ezzel a krémmel töltjük meg a kifliket. Ez úgy történik, hogy a szélesebb részére kupacoljuk fel a tölteléket úgy, hogy a massza alól mindhárom irányba lógjon ki tészta. A szélesebb részén elkezdjük tekerni, egészen végig. Ha feltekertük, a végeit picit megnyomjuk, és sütőbe rakjuk. Nem teljesen szorosan, mert nőni fog. Nagy tepsibe rakjuk, ha félünk tőle, hogy leragad bekenhetjük, vagy sütőpapírt teszünk alá. De nem ragad le, mert van benne elég zsiradék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 15-20 perc alatt kész. Elsőre figyeljük, hogy hogy sül, nem kell barnára sütni, ez úgy jó, ha szép, világos. Ha elkészült, még melegen porcukorba forgatjuk. Hosszú ideig puha, eltartható sütemény. Tölthetjük sűrű lekvárral is.


suzymama, 2019. november 27. szerda, 18:40
Címkék: nagyik készítették, régi ünnepek, harapásnyi szinte, felfőzéshezAz alapanyagokat, szokásos módon, tejföllel szépen,
Kommentek
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
tojásokat, a sót, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és az egészet jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, és konyharuhával letakarva kb. másfél órán át meleg helyen pihentetjük, amíg térfogata kétszeres lesz.
A töltelékhez a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom héjával felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Ezután hozzáadjuk a likőrt, a megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a zsemlemorzsát, majd kihűtjük. A tésztát négy részre osztjuk, és egyenként hosszú, keskeny téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk úgy, hogy a kinyújtott tészták közepére kenjük hosszában, majd feltekerjük, és a rudakat összefonjuk. Felvert tojássárgájával megkenjük, margarinnal kikent tepsibe tesszük, és fél óráig pihentetjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 60 percig sütjük. Kihűlve szeleteljük, és porcukorral meghintve tálaljuk.



Pálinkás körtepuding (4 fő)

1 csomag (10 g) zselatin
2,5 dl tejszín
25 dkg körte
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
Váncza Kincses Receptkönyv
és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag Váncza-vanilincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.
Diákkenyér (sokáig eláll, igen jó)

3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.

Lili-kifli (könnyű, igen finom)
20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20 dekányi túróval, és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg állapotban vanilincukorral
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
Húsvéti recept gyűjtemény
apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só. A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt. Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük. Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet. Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük. Újra megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni hagyjuk. Tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

Húsvéti kenyér 2.
2.5 kg langyos liszt közepébe mélyedést készítve beleöntünk 2 dl langyos tejben futtatott 8 dkg élesztőt. Kis liszttel elkeverve a kovászt, meleg helyen megkelesztjük. Hozzákeverve 6 tojást, 5 dl langyos, forralt tejet, 35 dkg vajat, 25 dkg cukrot, 12 dkg őrölt mandulát, 25 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját, csipet sót, a tálban levő liszttel
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
Előmelegített sütőben 30-35 percig aranybarnára sütjük. A
porcukrot néhány csepp citromlével és vízzel összekeverve mázat készítünk. A megsült copfokat ezzel
bekenjük és rácson kihűtjük. Felmelegített citrommázat használunk.
Karácsonyi rétes
Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj.
Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt Arancini (cukrozott narancs- vagy citromhéj), mazsola, metéltre
vágott citronát(cukrozott gyümölcs), hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge.
Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a kihűlt rétest bevonjuk, és a
levegőn megszárítjuk.
Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve összesodorjuk, tojással megkenjük és
tepsin kb. 40 percig sütjük.
Linzercsillag
27,5 dkg liszt, 27,5 dkg vaj, 27,5 dkg darált mandula, 20 dkg cukor, 1 csapott evőkanál kakaó, 2
kávéskanál fahéj, 1 késhegynyi szegfűszeg, 2 evőkanál
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
Karácsonyra-3
koszorúk
14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.

Fűszeres mézeskalács
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kávéskanál gyömbér, szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott narancshéjat, és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.

Gyümölcskenyér szentestére
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24
reifregina, 2015. október 14. szerda, 12:50
Tallóztam
Előmelegített sütőben 30-35 percig aranybarnára sütjük. A porcukrot néhány csepp citromlével és vízzel összekeverve mázat készítünk. A megsült copfokat ezzel bekenjük és rácson kihűtjük. Felmelegített citrommázat használunk.

Karácsonyi rétes

Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj.
Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt Arancini (cukrozott narancs- vagy citromhéj), mazsola, metéltre vágott citronát(cukrozott gyümölcs), hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge.
Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a kihűlt rétest bevonjuk, és a levegőn megszárítjuk.
Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve összesodorjuk, tojással megkenjük és tepsin 40 percig sütjük.

Linzercsillag

27,5 dkg liszt, 27,5 dkg vaj, 27,5 dkg darált mandula, 20 dkg cukor, 1 csapott evőkanál kakaó, 2 kávéskanál fahéj, 1 késhegynyi szegfűszeg, 2 evőkanál
horvathnemagdi, 2014. december 07. vasárnap, 10:57
Képek, videók
Hosszú K.ma 30 éves, 89.0
menusgabor
2019. május 03. péntek, 18:31
Hosszú hajú nő
eva6
2019. március 14. csütörtök, 17:30
Hosszú szőrű cica
eva6
2019. március 12. kedd, 10:01
hosszu-katinka-1-1024x 576
menusgabor
2019. január 21. hétfő, 09:30
hosszú ruhás nő
eva6
2018. november 24. szombat, 14:49
Nagyon hosszú ruha
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 16:06
Különleges szép hosszúruh
pacsakute
2018. október 14. vasárnap, 18:20
a hosszú élet titka.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 16:51
A hosszú hosszú hosszú éj
chillik
2018. május 17. csütörtök, 03:42
nő hosszú ruhában
eva6
2018. május 03. csütörtök, 16:20
Hosszú Katinka 2017.Fina.
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:12
Cseresznyés-diós kocka.JP
vorosrozsa66
2018. október 24. szerda, 20:59
Diós tejszínszelet.jpg
vorosrozsa66
2018. június 30. szombat, 16:26
Krémes diós szelet.jpg
vorosrozsa66
2018. június 30. szombat, 15:36
IMG_9865diós.jpg
vorosrozsa66
2018. május 30. szerda, 12:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.