Belépés
2020. március 28. szombat | 13. hét | 88. nap | 13:23 | Gedeon, Johanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyurcsány: a köztársaság mára halott
Gyurcsány Ferenc, aki pénteken a fővárosi Bibó István szobornál szólalt fel, úgy fogalmazott: a köztársaság teste az alkotmányban, szabályokban, intézményekben, közjogi viszonyokban él, azonban van egy lelke is, amit a polgárai hordoznak. A köztársaságot egymástól különböző, eltérően gondolkodó, másban hívő és másként élő polgárok alkotják, mert egy olyan színes, eleven közösség, amelyet egymás megértése és a mértékletesség köt össze - jelentette ki. Erősebb az az ország, amelyik elfogadja és védi polgárainak sokfajtaságát, mint az, amelyik bármilyen fajta egyneműséget követel - jelentette ki.

A köztársaság hívei nem adhatják meg magukat az erőszakos, egyneműsítő, kizárólagosságra törekvő embereknek és csoportoknak - közölte. Hozzátette, nem ért egyet azokkal, akik szerint a köztársasági eszmével szemben ál a nemzet ügye. A nemzet nem egyszerűen a közös vér és közös föld sorközössége, sőt bizonyos értelemben a legkevésbé ez. A nemzet nem egyszerűen történelmi képződmény, hanem egy olyan erős kapocs, amiben a nyelven és a történelmen kívül ott kell, hogy legyen az egymásért viselt sokszínű kulturális és szociális felelősség is - érvelt a pártelnök.

Akik azt mondják hogy a haza nem lehet ellenzékben, hogy a kormánnyal szemben állók valójában nem magyarok és, hogy a kormány egyenlő a hazával, azok nem nemzetet építenek, hanem pártállamot. A nemzet és a köztársaság azonban soha nem lehet pártelvű - szögezte le.

Ezekben az években a nemzet önmagában nem alkalmas arra, hogy polgárait biztonságban tudja és szabaddá tegye - emelte ki a szónok. Emlékeztetett Orbán Viktor pénteki rádióinterjújára, amelyben a miniszterelnök azt mondta, hogy az egész világ egy nagy falu. Gyurcsány Ferenc közölte, hogy ebből azonban az következik, hogy közös felelősségünk van a világért. Nem kell feladni nemzeti mivoltunkat, magyarságunkat, de érteni kell, hogy nem csak a koronavírus problémáját, de szinte semmilyen gondot nem lehet bezárkózó, nemzeti keretek között megoldani - jelentette ki. A DK ezért mondja, hogy létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat - tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy idén van az általa nemzettragédiának nevezett trianoni döntés századik évfordulója. Hangsúlyozta, nem hiszi, hogy van olyan magyar, akit személyesen ne érintett volna meg ez a gyász. Természetes, hogy a nemzet is meggyászolja a saját tragédiáját, de el kell jönnie a pillanatnak, amikor lezárjuk a gyász időszakát és megtanulunk élni az új keretek között - fogalmazott. Azt javasolta, hogy mindenki vonja le a tragédia tanulságait, próbáljon meg új életre berendezkedni az új keretek között, a múlt helyett pedig inkább tekintsen a jövőbe.

Más témában kérdezték arról, hogy hogyan értékeli a Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester ellen szervezett csütörtöki tüntetést. Válaszként azt mondta, hogy "keresztény barátainak" azt javasolja, hogy ha úgy gondolják, hogy "Péter testvérük eltévedt", akkor ne döglött patkányokat küldjenek, hanem inkább imádkozzanak érte és ezzel "segítsék őt visszatérni a nyájhoz". Egyúttal azt kérte mindenkitől, hogy a megértésért, egymás elfogadásáért ne erőszakkal, ne fenyegetéssel, hanem értő és türelmes szóval küzdjenek.

Kérdezték arról is, hogy szerinte Niedermüller Péter megfelelően fogalmazott-e, amikor "rettenetes képződménynek" nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. Gyurcsány Ferenc azt felelte, ebben az esetben fogadják el mércének Orbán Viktor azon szavait, hogy ne azt nézzék, mit mond, hanem azt, hogy mit tesz. Niedermüller Péter mindig is egymás elfogadásának kultúráját képviselte, akik ismerik, azok értették a szavait, és "azt gondolom, hogy az, amit gondol, az nagyon rendben van" - jelentette ki.

Arra a polgármestert tudna válaszolni, hogy miért nem kért bocsánatot - válaszolta egy újabb kérdésre. Hozzátette, a politikus joggal bízhat abban, hogy értik szavait és mondanivalójának a környezetét.

Niedermüller Péter a következő években a munkájával, cselekedeteivel választ ad arra a kérdésre, hogy a kijelentése szül-e feszültséget közte és a kerület lakói között - reagált egy másik felvetésre.

Gyurcsány Ferencet kérdezték a 2004-es, a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról is. Emlékeztetett, hogy Áder János köztársasági elnök 1993-ban, képviselőként még arról beszélt, hogy a Fidesz nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát.

Kolber István, a DK Új Köztársaságért elnevezésű alapítványának elnöke a megemlékezésen arról szólt, hogy sok mindennek van emlékműve, de a köztársaságnak nincs. Bibó István szobra azonban egy kitűnő hely, mert kifejezi a köztársaság szellemiségét - indokolta a helyszínválasztást.

Mára az a furcsa helyzet állt elő, hogy habár az ország jelenlegi vezetői voltak egykoron a Bibó István szakkollégium tagjai, mégis az ellenzék őrzi Bibó István szellemiségét- fogalmazott.

A rendezvény közben, amelyre néhány tucatnyi szimpatizáns gyűl egybe, a két politikus megkoszorúzta Bibó István szobrát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:35
Címkék: Gyurcsány Ferenc, Bibó István, Emlékeztetett Orbán Viktor, Európai Egyesült Államokat, Niedermüller Péter VII, Niedermüller Péter,
Kommentek
NATO: Észak-Macedónia a NATO 30. tagja lett
Peach marsall, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, valamint Zoran Todorov, Észak-Macedónia NATO-delegációjának vezetője jelentlétében. Az ország zászlaját egyidejűleg felvonják a dél-belgiumi Monsban, valamint az amerikai Norfolkban található parancsnokságokon.

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő a múlt héten írta alá a szükséges dokumentumokat, ezzel minden akadály elhárult a nyugat-balkáni ország NATO-tagsága elől.

A szövetségi dokumentumokban korábban Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv állam a NATO 2018. júniusi csúcstalálkozóján kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, amelynek feltétele volt a Görögországgal fennálló névvitájának lezárása. A Macedónia és Görögország között 1991 óta zajló névvita tavaly januári lezárulását követően az ország vezetői és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamai az év februárjában aláírták a tagságot lehetővé tevő csatlakozási jegyzőkönyvet.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949.
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 20:32
Az amerikai külügyminiszter is megerősítette az iráni fogságba került Levinson halálát
megismételte az amerikai kormányzat álláspontját: "addig nem nyugszunk, amíg az Iránban törvénytelenül fogva tartott valamennyi amerikai állampolgár haza nem tér".

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt Iránban. Bár azóta valamennyi amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízásra utazott volna az iszlám köztársaságba, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen. Szakemberek szerint egy bírósági eljárás során valószínűleg napvilágra kerülhettek volna Levinson esetleges küldetésének részletei is.

Donald Trump amerikai elnök még szerdán, az új típusú koronavírus féken tartását irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján,
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 23:43
Koronavírus - Feljelentették a francia kormány tagjait egészségügyi dolgozók, a rendőrök sztrájkkal fenyegetnek
Az első feljelentés március 19-én érkezett a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó 1999-ben létrehozott francia köztársasági bírósághoz (CJR) Edouard Philippe miniszterelnök és Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter ellen a Polgári Törvénykönyv azon paragrafusára hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.

A C-19 kollektíva orvos tagjai szerint a francia kormány illetékesei már januárban tudatában voltak a koronavírus veszélyének és időben felléphettek volna a járvány hatékony megfékezésére, de ők ezt nem tették meg. Az elmúlt napokban további öt, hasonló tartalmú feljelentés érkezett a különbírósághoz magánszemélyektől, egyesületektől és szakszervezetektől.

A CJR-nek először arról kell döntenie, hogy kivizsgálhatók-e a feljelentésben tett panaszok, majd azokat átadhatja Francois Molins
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 17:33
Trump közvetve megerősítette, hogy az Iránban fogva tartott amerikai Robert Levinson halott
Levinson meghalt az iráni fogságában. "Nem tudjuk, hol és hogyan hunyt el, csak azt, hogy még a Covid-19 járványa előtt" - olvasható a család közleményében.

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt Iránban. Bár azóta valamennyi amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízásra utazott volna az iszlám köztársaságba, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen. Szakemberek szerint egy bírósági eljárás során valószínűleg napvilágra kerülhettek volna Levinson esetleges küldetésének részletei is.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az előző héten felszólította Iránt, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon az ott fogva tartott amerikai állampolgárokat. A
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 07:04
Koronavírus - Macron jelentős beruházási programot ígért a közegészségügynek, tömegesen jelentkeznek az önkénte
Az államfő a francia televíziókban közvetített beszédében bejelentette, hogy a járvány idejére minden egészségügyi dolgozó megemelt túlórapénzt és jutalmat kap. Köszönetet mondott a 40 ezer egészségügyi tartalékosnak, és annak a 100 ezer önkéntesnek, akik egy nap alatt jelentkeztek a kórházak toborzó akcióira.

A köztársasági elnök hosszan megemlékezett az egészségügyi dolgozókról, akik több mint egy éve - függetlenül a koronavírus-járvány terjedésétől - tiltakoznak a közegészségügy alulfinanszírozottsága ellen.

A tüntetési hullám tavaly márciusban kezdődött egy ápolókkal szembeni erőszakcselekmény következményeként, majd a 650 franciaországi sürgősségi osztály mintegy felénél folyamatosak voltak a tiltakozások, a sztrájkok a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények miatt. Macron a 2017-es megválasztása óta négy sürgősségi csomagot indított, de eddig nem sikerült a kormányzatnak a francia egészségügyben évtizedek óta ismert problémákat leküzdenie.

Az elmúlt napokban a francia
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 22:34
Koronavírus - Herczegh Anita: nagyobb a baj, mint bármikor, ez az összefogás ideje
Herczegh Anita a Magyar Máltai Szeretetszolgálat központjában tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondott a máltaiak mellett a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek, akik eddig is sokat tettek a rászorulók megsegítésére.

Hangsúlyozta: e szervezetek önkéntesei mindent megtesznek azért, hogy a segítség mindenhová eljusson.

A köztársasági elnök felesége azt mondta, sajnos vannak, akik visszaélnek az emberek bizalmával, és bemutatta azt az igazoló kártyát, amellyel e szervezetek önkéntesei keresik fel a segítséget kérőket. Hozzátette: az igazolványon olvasható telefonszámon a nap 24 órájában ellenőrizhető annak hitelessége.

Arra hívta fel a figyelmet: a segítő szervezetek munkájuk hatékonyságáért döntöttek arról, hogy összehangolják tevékenységüket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 12:52
Koronavírus - A magyar diplomácia minden külföldön rekedt magyarnak segít a hazajutásban
lesz szükség arra, hogy Magyarország önállóan szervezzen evakuálást.

Szijjártó Péter megjegyzi: ilyen önálló evakuálásra lehet szükség Peru esetében is, ahol 58 magyar van. Vannak 21-en a Fülöp-szigeteken, 20-an Indiában, Izraelben 36-an. A miniszter kérdésére Magyar Levente megerősíti, hogy az Izraelben tartózkodó magyarokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség együttműködésével a héten szállítják haza.

Dél-Amerikából Chiléből, Argentínából, a karibi térségből pedig a Dominikai Köztársaságból vasárnap hoztak haza több tucat embert.

Thaiföldön 156-an, Indonéziában 71-en vannak, de ezekről a helyekről még van kereskedelmi járat Európa irányába.

Magyar Levente elmondása szerint problémás lehet még néhány olyan afrikai ország, amelyeket teljesen lefognak zárni, vagy már lezártak, s amelyek olyan kicsik, hogy az európai nagy partnerek sem küldenek oda különjáratot. Ugyanakkor hozzáteszi: ezen esetekben is meg fogják találni a megoldást.

Az Egyesült Államokban még körülbelül 900
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 19:02
A lengyel-magyar barátság napján értékközösségről írt Áder Jánosnak a lengyel elnök
a dél-lengyelországi Bochniában tartják meg.

A lengyel-magyar barátságnap eseményeit felváltva tartják a két országban. A helyszín idén Csepel lett volna, az eseményt azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt nem rendezik meg.

Az ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, ekkor avatta fel Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László akkori magyar államfő Győrben a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. A két köztársasági elnök által aláírt nyilatkozat - több szervezet és együttműködő önkormányzat javaslatára - kezdeményezte, hogy március 24-ét nyilvánítsák a magyar-lengyel barátság napjává.

Az ünnepnapot vasárnap a lengyel szejm honlapján is felidézték, utalva a parlamenti együttműködés fontos mozzanataira. A barátság gyakorlati megvalósításaként említették a két ország barátságának patrónusáról, Waclaw Felczakról elnevezett lengyelországi és magyarországi ikerintézmény - a Felczak-intézet és a Felczak-alapítvány -
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 15:42
Képek, videók
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
gyurcsany-ferenc-Csepe l.j
agica2004
2014. december 16. kedd, 12:02
20140106gyurcsany-fere nc1
agica2004
2014. január 10. péntek, 13:53
Gyurcsány Ferenc blogköny
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.