Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 19:36 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megnyitották Békéscsabán az Andy Warhol kiállítást
Fekete Péter az "Ezüst úton a bölcsőtől a .-ig" című Andy Warhol műveit bemutató kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy ennek a találkozásnak a lehetőségét teremtette meg most a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum.

A kiállításon a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő szlovákiai Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum és a Mezőlaborci Andy Warhol Társaság gyűjteményéből származó több mint kilencven műtárgyat mutatnak be a budapesti Szlovák Intézet közreműködésének köszönhetően. Láthatóak egyebek között a művész személyes tárgyai; öltözékei közül is szerepel néhány jellegzetes, érdeklődésre feltétlenül számot tartó darab.

Öröm és büszkeség, hogy Békéscsabán, a nagy magyar romantikus festő nevéről elnevezett múzeum a falaira, falai közé tudta hozni, varázsolni a huszadik század egyik meghatározó képzőművészének, "poplegendájának, -pápájának" a munkáit, a munkásságát reprezentáló kiállítási anyagot. Békéscsaba, egyebek mellett Munkácsyval, a világban van jelen. A Warhol-kiállítással Békéscsabán a világ van jelen. Jó ezt a kettős jelenlétet együtt, egyszerre, jóféle mellérendelésben szemlélni - mondta az államtitkár.

Fekete Péter felidézve Warhol pályafutását kiemelte, hogy a művész reklámgrafikusként elkészítette az előbb híres, majd elhíresült dollárbankóit, a Campbell-féle leveskonzerveket ábrázoló festményeit, majd a Marilyn Monroe-portrékat eredeti fényképfelvételek megbuherálásával, és egyszerre híres, majd világhírű lett.

A művész méltatását folytatva hozzátette: felismerte azt is, hogy a világgal szemben annak a saját fegyverét kell használni.

Tudta és merte a dolgokat és eseményeket a megfelelő kommersz optikával nézni, illetve kommersz optikán keresztül láttatni. Közvetíteni a fölismerést: a fogyasztói társadalomban minden a fogyasztás szolgálatában áll - azaz, minden elfogyasztódik. Pénz, tartósított élelmiszer, kamaszok és nem kamaszok álmát megszínesítő celebek, elnökök és hajléktalanok, férfiak, nők, gyerekek, kutyák és patkányok. A fogyasztói társadalom tárgyi és személyi ikonjaival való könyörtelen leszámolással lesz maga is a fogyasztói társadalom művész-ikonjává - mondta.

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője (Fidesz) is Warhol ikonikus alkotásaira, s azok hatására hívta fel a figyelmet. Wahorn Andrásra, a Bizottság együttes egykori frontemberére hivatkozva azt emelte ki, hogy a rendszerváltás előtt a Coca-Cola Amerikában egy termék volt, míg nálunk a szabadságot jelképezte.

Szarvas Péter, Békéscsaba független polgármestere miközben felidézte a 70-es és 80-as évek világát, kifejezte reményét, hogy igen sokan fogják megtekinteni az Andó György múzeumigazgató által az évtized kiállításának nevezett tárlatot.

A nagyközönség február 20-tól május 26-ig, hétfő kivételével naponta 10 óra és 18 óra között tekintheti meg a kiállítást.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 22:50
Címkék: Megnyitották Békéscsabán, Andy Warhol, Fekete Péter, Munkácsy Mihály Múzeum, Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum, Mezőlaborci Andy Warhol Társaság,
Kommentek
Száz éve nyitotta meg kapuit a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsabán
Andó György, a múzeum igazgatója ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a békéscsabaiak és az akkori Békés Megyei Múzeumi Egyesület fő célja egy kultúrpalota létrehozása volt. A múzeum a korszak egyik legmodernebb épülete volt a körbejárható kiállítótermekkel - itt található Magyarország második legszebb üvegtetős kiállítóterme -, a központi fűtéssel és szellőztető rendszerrel.

A múzeum az évszázad során Békéscsaba és Békés megye gazdag értékeinek tárháza lett, minden ami tudás, ami békéscsabai és békés megyei itt található. A múzeumban a nyitás évében, 1914-ben 2500 tárgyat őriztek, 2014-ben már 500 ezret. A régészeti gyűjtemény 250 ezer tárgyból áll. Az értékes természettudományi leletek száma 25 ezer, a néprajzi gyűjteményé 15 ezer. A történeti szakág gyűjteménye 51 ezer tárgyból áll, közöttük a legtöbb Munkácsy Mihály-relikvia. Képzőművészeti alkotásból kilencezret őriz a múzeum, közöttük Munkácsy Mihály, Haán Antal, Fajó János, Ezüst György, Csók István Aba Novák Vilmos alkotásait -
velemenyezd, 2014. október 01. szerda, 19:36
Megnyitották a nagyszabású Munkácsy kiállítást
Megnyitották a nagyszabású Munkácsy kiállítást

Eddig nem látott képeket, relikviákat mutatnak be a békéscsabai múzeumban.

Óriási szenzáció! Munkácsy a Munkácsyban! Festmények, relikviák, amit még biztos nem látott! - harsogták a békéscsabai múzeum bejáratánál. Az egyik leghíresebb magyar festőművész 1844. február 20-án, 170 éve látta meg a napvilágot Munkácson, ebből az alkalomból megkoszorúzták a szobrát is. Utána nyitották meg a Munkácsy 170 című kiállítást, a megjelenteket egy festőművészt és feleségét, Cécile bárónőt játszó színészpáros fogadta.

Ando György múzeumigazgató kitért arra, a festőgéniusz nem Békéscsabán született, és nem is itt vált naggyá, de negyed évszázadot itt töltött, és így hazatért. Vantara Gyula, a megyeszékhely polgármestere kiemelte, Munkácsy Mihály élete a város egyik sikertörténete, hiszen vitathatatlanul Békéscsabáról indult és ezer szállal kötődött a településhez. Kifejtette, hogy a legismertebb alkotásai közül sok a békéscsabai
horvathnemagdi, 2014. február 21. péntek, 18:38
Terjed a Pilates-láz
komolyabban kezdjen el foglalkozni ezzel a módszerrel.

Ha egy üzlet beindul...
Zsuzsa elhatározását ortopéd szakorvos férje, dr. Rátonyi Gábor is támogatta, aki maga is megtalálta a Pilatesben azt a mozgásforámát, amit nyugodt szívvel ajánlhatott derékfájós páciensei számára is. Ketten együtt küldetésüknek tekintették, hogy a Pilates módszer színvonalas oktatását mind fitnesz-, mind gyógytornász-vonalon is elterjesszék hazánkban. 2002-ben visszajöttek Magyarországra, és 20 m2-en megnyitották az elsô Pilates Balance Stúdiót Budapesten. Két év múlva Zsuzsa eljött az Operaházból és minden idejét a tanításnak és a stúdió fejlesztésének szentelte. Mára több mint hetven diák végzett Stott Pilates kurzusain, akik az ország több nagyvárosában, Budapesten, Gyôrött, Békéscsabán, Kecskeméten, Ajkán, de Csíkszeredán - Erdélyben - is oktatnak. Ezek a tanárok különbözô háttérrel rendelkeznek, sokan vannak közöttük táncosok, gyógytornászok, testnevelôk, de akadnak orvosok, mérnökök is.
szandra4, 2008. március 07. péntek, 18:42
Képek, videók
Bezárjuk a megnyitót
bzsuzsanna
2016. június 12. vasárnap, 21:18
Várjuk a megnyitót....jpg
nagyi67
2011. október 27. csütörtök, 19:03
Andy Warhol-Elvis.BMP
agica2004
2011. június 29. szerda, 15:45
Andy Warhol
majamaria
2011. március 17. csütörtök, 11:12
Péterem , Békéscsabán
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:48
Békéscsabán
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:46
Békéscsabán.jpg
basikele
2013. július 02. kedd, 06:59
Fiam Békéscsabán.jpg
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 15:02
unatkozas Bekescsaban.jpg
lujza77
2008. augusztus 07. csütörtök, 15:16
Békéscsabán
karzi
2008. január 14. hétfő, 08:11
Békéscsabán, Club Eldorad
ritustechno
2006. szeptember 06. szerda, 10:25
Békéscsabán
valti
2006. augusztus 03. csütörtök, 15:26
adj lehetőséget.jpg
agica2004
2009. július 27. hétfő, 14:49
Adj lehetőséget.....bmp
bongyi53
2009. február 13. péntek, 03:54
adj lehetőséget
jakabgasparne
2008. november 07. péntek, 05:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.