Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 22:03 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vártnál kevésbé esett vissza az amerikai gazdaság teljesítménye májusban
Az amerikai magánvállalatok a gazdaság újranyitásával párhuzamosan kissé erőre kaptak, de termelésük így is jelentős mértékben, a kereslet pedig markánsan csökkent a feldolgozóiparban és a szolgáltatási ágazatban egyaránt.

Májusban a gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 36,4 pontra emelkedett az előző havi 27,0 pontról, de az adatok összesítésének kezdete, 2009 vége óta így is az áprilisi és a májusi a két leggyengébb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodás mértékét számszerűsíti.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari BMI a vártnál nagyobb mértékben emelkedett.

A feldolgozóipari 39,8 pontra kúszott fel az áprilisi 36,1 pontról, a szolgáltatóipari pedig 36,9 pontra nőtt a rekord alacsony 26,7 pontról. Elemzők mindkét esetben a ténylegesnél kisebb mértékű emelkedést vártak, a szolgáltatóiparra 30 pontot, a feldolgozóiparra pedig 38 pontot.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza bátorítónak nevezte, hogy a felmérés tanúsága szerint a gazdasági összeomlás áprilisban tetőzött. Ha a koronavírus-járványnak nem lesz második hulláma, a kórokozó terjedését fékező intézkedések feloldásával párhuzamosan mérséklődnie kell a gazdasági teljesítmény csökkenésének a következő hónapokban - vélekedett.

Mindazonáltal a recesszió mértéke és a munkahelyek tömeges megszűnése, valamint az a tény, hogy bizonyos korlátozásoknak maradniuk kell egy hatékony kezelés vagy védőoltás megtalálásáig, arra utal, hogy a gazdaság teljes mértékű helyreállása nem lesz gyors - hangoztatta Williamson. Hozzátette, hogy számításaik szerint az Egyesült Államok hazai összterméke évesítve 37 százalékkal csökkenhet a második negyedévben, és két évbe telik, míg a gazdaság teljesítménye visszatér a járvány előtti csúcsszintekre.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 16:43
Címkék: Chris Williamson, Egyesült Államok, vártnál kevésbé, amerikai gazdaság, amerikai magánvállalatok, gazdaság újranyitásával,
Kommentek
Az OECD GDP-je 2009 óta legnagyobb mértékben csökkent az első negyedévben
százalékkal nőtt.

Az OECD gazdasági növekedése tavaly 1,7 százalékra mérséklődött a 2018. évi 2,3 százalékról.

Az idei első negyedévben a hét vezető ipari ország (G7) közül Franciaországban és Olaszországban csökkent a legnagyobb mértékben a GDP, 5,8 százalékkal, illetve 4,7 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalék, illetve 0,3 százalék visszaesés után. Ez azt jelenti, hogy technikai értelemben recesszióban van a francia és az olasz gazdaság, miként a német is, amelynek a gazdasági teljesítménye 2,2 százalékkal esett az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalék csökkenést követően.

Kanada GDP-je a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos növekedés után az idei első negyedévben 2,6 százalékkal csökkent, Nagy-Britanniáé pedig 2 százalékkal esett a tavalyi utolsó három hónapban mért stagnálás után.Az Egyesült Államok gazdasága kevésbé jelentősen, 1,2 százalékkal csökkent az első negyedévben a negyedévvel korábbi 0,5 százalékos emelkedés után.

Japán
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 15:42
Jelentősen csökkent az izraeli gazdaság teljesítménye
Az izraeli statisztikai hivatal által hétfőn kiadott adatok szerint Izrael hazai összterméke (GDP) 7,1 százalékos évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 1995 óta a legrosszabb érték. Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy az izraeli gazdaság nem növekedett, hanem csökkent.

A tavalyi utolsó negyedévben még 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság, az egész évet tekintve pedig 2,8 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék.

Az idei első negyedévben a magánfogyasztás 20,3 százalékkal, a kormányzati kiadások pedig 10,3 százalékkal, míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 17,3 százalékkal csökkent. Az áruk és szolgáltatások exportja 5,9 százalékkal, importja pedig 27,5 százalékkal zuhant január-márciusban.

Az izraeli jegybank hétfőn nem változtatott az alapkamat 0,1 százalékos szintjén, és jelezte, hogy számításai szerint a korábban vártnál kevésbé sínyli meg a gazdaság a koronavírus-járványt.

Új előrejelzése szerint a központi bank azzal számol, hogy 4,5 százakkal csökken idén a gazdaság
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 16:32
Krónika 4. rész (azonnali kérdések)
LMP: sokan veszítették el a munkájukat a járvány miattSchmuck Erzsébet (LMP) kiemelte: a járvány rámutatott, hogy a magyar gazdaság nem fenntartható és válságálló, sokan vesztették el a munkájukat, ezért nem lehet ugyanott folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk. Az EU kidolgozott egy zöld újjáépítési programot, ezzel sok tízezer munkahelyet lehetne teremteni - jelezte.

Azt kérdezte, miért vonták vissza az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos javaslatot.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy válaszolt, senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, mert ha valaki elveszíti az állását, három hónapig kap munkanélküli segélyt, majd utána jövedelempótló támogatást kaphat vagy az állam több lehetőséget kínál számára, ennek része a közmunka és a toborzás is. Aki hozzánk fordul, annak különböző lehetőségeket kínálunk, mindenkinek segítünk - jelentette ki.

Kitért rá: az egyszer használatos műanyagokról szóló javaslatot azért vonták vissza, mert az iparági egyeztetéseken
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 14:12
Megugrott a munkanélküliségi ráta Svédországban
A svéd statisztikai hivatal honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint az április munkanélküliségi ráta 8,2 százalékra nőtt a márciusi 7,1 százalékról. Egy éve áprilisban 6,2 százalék volt a munkanélküliség.

Az idén áprilisban 80 ezerrel, 449 ezerre nőtt a munkanélküliek száma éves bázison, miközben a foglalkoztatottaké 99 ezerrel, 5 millió 5 ezerre csökkent.

Nemrég közölt adatok szerint a svéd gazdaság teljesítménye csak szerényen csökkent az első negyedévben, elemzők szerint azonban jóval kedvezőtlenebbek lehetnek majd a második negyedévi adatok, a GDP komoly mínuszba kerülhet.

A svéd hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedéhez képest, amikor még 0,2 százalékos növekedést regisztráltak. Éves szinten a GDP 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalékos bővülést követően.

A svéd kormány előrejelzése szerint az idén mintegy 7 százalékkal csökken a GDP, a második negyedév lehet a leggyengébb három
velemenyezd, 2020. május 25. hétfő, 10:21
Koronavírus - ITM: az uniós átlagnál kisebb mértékben esett vissza a magyar járműipar teljesítménye
Kifejtette, a járműipar teljesítménye márciusban az Európai Unióban több mint 30 százalékkal csökkent, ez idő alatt Magyarországon 19,8 százalékos volt a mérséklődés.

Az államtitkár előadásában felidézte, hogy március közepén minden európai autógyár leállt. Az autógyárak átlagos leállási ideje Európában 29 munkanap, Magyarországon 22 munkanap volt.

Magyarország a legrövidebb autógyári leállási idő tekintetében a második helyen van Svédország mögött, ahol 15 napon át szünetelt a termelés - jegyezte meg György László.

Az ITM államtitkára a konferencián ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv főbb elemeit.

A gazdaságvédelmi akcióterv öt fő terület - a munkahelyek megőrzése, munkahelyek teremtése, kiemelt ágazatok megerősítése, vállalkozások finanszírozása, a családok és nyugdíjasok védelme - mentén 2020-2022 között mintegy 9200 milliárd forint értékben avatkozik be a gazdaságba, ami a GDP 18-20 százalékát jelenti - mondta György László.

Az ITM államtitkára hangsúlyozta, a
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 19:32
Lassult a Conference Board amerikai makrogazdasági indexének a csökkenése áprilisban
Az intézet csütörtökön azt közölte, hogy a tíz makrogazdasági mutatót összesítő indikátor (Leading Economic Indicator/LEI) értéke áprilisban 4,4 százalékkal, 98,8 pontra gyengült a márciusi 7,4 százalékos esést követően, ami 60 éve a legnagyobb esés volt. A mutató februárban 0,2 százalékkal csökkent, januárban még 0,4 százalékkal nőtt.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

Elemzők az áprilisi index nagyobb, 5,5 százalékos csökkenésével számoltak.

A Conference Board szakértői rámutattak arra, hogy az április index az amerikai hazai össztermék (GDP) csökkenését mutatja.

A jelenlegi helyzet megítélését jelző almutató értéke 8,9 százalékkal, 96,6 pontra gyengült, a jövőbeni várakozásokat mutató alindex viszont 4,1 százalékkal, 115,3 pontra erősödött.

A LEI index tíz amerikai makrogazdasági mutatóból képzett összetett indikátor, amelynek kiszámításánál figyelembe veszik egyebek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, továbbá
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 16:53
Mérséklődött a feldolgozóipar teljesítményének romlása a philadelphiai körzetben májusban
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön azt közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató mínusz 43,1 pont volt májusban az 1980 júliusa óta legalacsonyabb áprilisi mínusz 56,6 pont után.

Elemzők valamivel kedvezőbb mutatóra, mínusz 41,5 pontra számítottak májusra.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Májusban az új megrendelések alindexe mínusz 25,7 pontra emelkedett az áprilisi, történelmi mélypontnak számító mínusz 70,9 pontról.

A foglalkoztatási mutató is javult, mínusz 15,3 pontra, az áprilisi mínusz 46,7 pontról, ami 2009 márciusa óta legalacsonyabb mutató volt.

A vállalkozások derűlátóbbak a jövőt illetően, a hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke az áprilisi 43 pontról májusban 49,7 pontra javult.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az
velemenyezd, 2020. május 21. csütörtök, 15:32
Képek, videók
Minden nagy teljesítmény
sanci81
2018. augusztus 14. kedd, 18:22
jobb teljesítmény-.jpg
agica2004
2013. december 06. péntek, 17:13
jobb teljesítmény.jpg
agica2004
2013. december 06. péntek, 17:12
iskolai teljesitmény.jpg
gigi55
2011. október 05. szerda, 21:35
szomorú teljesitmény.jpg
agica2004
2007. április 21. szombat, 12:30
teljesítmény görbe
szaszattila
2006. május 15. hétfő, 21:57
Williamson Pink gyémánt
sanci81
2014. november 13. csütörtök, 21:01
Williamson kollekció.jpg
farkas1945
2013. május 27. hétfő, 17:06
Matthew Williamson kolekc
farkas1945
2013. május 21. kedd, 16:26
Williamson,Carolina Herre
farkas1945
2013. április 03. szerda, 12:05
Mulberry,Williamson.jp g
farkas1945
2013. április 03. szerda, 12:04
Williamson
durcimarcika
2009. február 08. vasárnap, 17:38
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.