Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 06:04 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rendkívül egyszerű magyarázatot találtak John Constable kései képeinek hangulatára
Az 1776 és 1837 között élt festő kései akvarelljein látható mélabús eget és vészjósló felhőket sokan a felesége halála utáni hangulata drámai ábrázolásaként tartották számon. A művésznek az 1830-as években London északi részén, a Hampstead Heathen készült és a patinás Viktória és Albert Múzeumban őrzött vízfestményeit időjárási feljegyzésekkel összevetve az intézmény festményekért felelős vezetője és Constable munkásságának avatott szakértője arra jutott, hogy Constable végtelen alapossággal örökítette meg a szomorkás angol időjárást.

Mark Evans a The London Literary Gazette című lapban megjelent korabeli időjárás-jelentések egy Hampsted Heathhez közeli iskola egykori igazgatója, Charles Henry Adams által megőrzött gyűjteményét vetette össze John Constable munkáival. Megkönnyítette a dolgát, hogy a festő feltüntette a pontos dátumot képei hátoldalán - írta hétfői számában a The Times című brit napilap.

Constable felesége, Maria 1828-ban halt meg tuberkulózisban, és Mark Evans szerint sokan ezzel hozták összefüggésbe a drámai hatásokat a festő ezt követően született képein. "Általánosan elterjedt, hogy kései munkáit az érzelmi állapotának tükrében nézik" - jegyezte meg a szakértő, aki szerint viszont a festő inkább csak azt vetette vászonra, amit látott. Kiemelte a művész Spring Clouds - Hail Squalls (Tavaszi felhők, szélvihar) című, már-már expresszionista stílusú festményét, amelyről az időjárási adatokat figyelembe véve kiderült, hogy aznap, amikor készült, zivatar és heves délnyugati szél volt, a hőmérséklet pedig nem érte el a 7 Celsius-fokot. "Pontosan ezt örökítette meg" - mondta Mark Evans.

Constable alkotói stílusa meghatározó befolyással volt a francia romantikus festőkre és az impresszionistákra is.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. július 23. hétfő, 13:51
Címkék: John Constable, Hampstead Heathen, Albert Múzeumban, Mark Evans, London Literary Gazette, Hampsted Heathhez,
Kommentek
Az ember legnagyobb ellenségének a félelmet tekintik.
Az ember legnagyobb ellenségének a félelmet tekintik. A félelem rejlik a kudarc, betegesség, rossz emberi kapcsolatok mögött. Emberek milliói félnek a múlttól, a jövőtől, az öregségtől, az elmebajtól, a haláltól. A félelem elméd egy gondolata, tehát saját gondolatodtól rettegsz.
Joseph Murphy
forrás: Gondolatok. Szabadon.

John Constable ,,Baia di Weymouth".1816
Londra, National Gallery
klementinagidro, 2016. május 05. csütörtök, 13:11
Elárverezik John Constable ikonikus festménye, A zsilip "saját" változatát
Az árverést bejelentve a Sotheby's aukciósház azt közölte, hogy 8-12 millió font közötti árat remél a kivételes festményért, holott a kép első, az elkészülte után rögvest piacra dobott változata 2012-ben 22,4 millió fontos (7,7 milliárd forint) rekordáron kelt el egy árverésen.

Az 1824-25-ben két példányban készült tájkép egyike annak a féltucatnyi nagyméretű festménynek, amelyet Constable a suffolki Stour folyó völgyéről festett. A tájkép első változatának sikerén felbuzdulva nekilátott egy másik változatnak, amelyre több időt szentelt, és amely csak "kicsi, de jelentős" változásokat tartalmazott, például erőteljesebbek rajta a viharfelhők.

A romantikus angol tájképfestészet egyik legjelentősebb alakjának számító mester eredetileg eladásra szánta a második változatot is, de az elkészült kép annyira megtetszett neki, hogy megtartotta magának, és nem is vált meg tőle élete végéig, csak kiállításokra vitte magával. A festmény csak a művész halála után került kereskedelmi forgalomba, legutóbb
velemenyezd, 2015. szeptember 28. hétfő, 12:21
Több mint 3 millió fontért kelt el John Constable festménye
Az 1830-ben készült festményt 2013 júniusában 3500 fontért értékesítették a Christie's londoni aukcióján. Akkor még azt feltételezték, hogy Constable egyik követőjének a műve.

A 46x61 centiméteres olajfestményt megvásároló gyűjtő megtisztíttatta a képet, ekkor derült ki, hogy John Constable festette tanulmányképként a salisburyi katedrálisról egy évvel később elkészült Salisbury Cathedral from the Meadows című híres festményéhez, amely jelenleg a Tate galéria tulajdonában van.

A szakértők azt is megállapították, hogy a 19-20. század fordulójáról származó ráfestés egy szerencsétlen kísérlet volt az eredeti Constable-kép befejezésére.

A világ egyik vezető Constable-szakértője, Anne Lyles katalogizálta az addig ismeretlen tanulmányképet, amelyet csütörtökön bocsátott árverésre a Sotheby's.

http://www.bbc.com/news/uk-england-suffolk-30848789
velemenyezd, 2015. január 30. péntek, 19:22
Ötszázról kétmillió fontra nőtt egy festmény értéke, miután kiderült, hogy Constable festette
A salisburyi katedrálist ábrázoló festményt 2013 júniusában értékesítették egy aukción 3500 fontért. A képről azt feltételezték, hogy Constable egyik követőjének a műve, becsült értékét ennek megfelelően 500 és 800 font közé tették.

Az olajfestményt megvásároló gyűjtő alaposabban szemügyre véve a képet azt gyanította, hogy az eredeti műalkotást átfestették. A kép sikeres megtisztítása után a szakértők megállapították, hogy az eredeti képet John Constable festette 1830-ban, tanulmányképként a salisburyi katedrálisról egy évvel később elkészült Salisbury Cathedral from the Meadows című híres festményéhez, amelyet a Tate épp nemrég vett meg 23,1 millió fontért - olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A szakértők azt is megállapították, hogy a 19-20. század fordulójáról származó ráfestés egy szerencsétlen kísérlet volt az eredeti Constable-kép befejezésére.

Miután a világ egyik vezető Constable-szakértője, Anne Lyles katalogizálta az eddig
velemenyezd, 2015. január 09. péntek, 18:12
Könyvhét - A hitről szól Szabó T. Anna Kerített tér című új verseskötete
A költőnő Magvető Kiadónál megjelent új munkája 77 költeményt tartalmaz. A hat ciklusba rendezett kötet borítóján a brit romantikus tájképfestő, John Constable egyik festményének részlete látható: a felhős égbolt, amelyre a könyvtervező egy ácsszeget és egy húsakasztó kampót tett. Az erőteljes szimbólumot a hátsó borítón olvasható költemény oldja fel.

"Pintér József, aki korábbi köteteim borítóját is tervezte, tökéletesen ráérez a könyv lényegére: arra a pillanatra, amikor a testi kínnal szembesülve a legerősebb hit is meginog. A Villany című könyvemnél napfényt tett a borítóra, mert ez volt a lényeg: a mesterséges fény és a napfény közötti különbség" - mondta a József Attila-díjas írónő.

"Úgy tizenöt évvel ezelőtt, intenzív Descartes-olvasás után, volt egy erőteljes, az egész életemet meghatározó álmom, ami arról szólt, hogy a világ őrültek háza, és semmi sem igaz benne, minden megtévesztés. A saját létem is megkérdőjeleződött bennem. A Kerített térben erősen foglalkoztatott a megtévesztés és
velemenyezd, 2014. június 14. szombat, 14:13
238 éve született John Constable tájképfestő.
John Constable (East Bergholt, Suffolk, 1776. június 11. - London, 1837. április 1.) angol tájképfestő.
Constable a látvány hiteles megragadására törekedett, ezért tájképein nem ábrázolt idealizált vagy fantasztikus elemeket. Kompozíció-teremtő képességét számos megfigyeléssel, előtanulmánnyal, vázlatok készítésével fokozta. Vásznainak barnás-vöröses (mint Goyánál) alapozást adott az Angliában addig szokásos szürke helyett. S ezen a barnás-vöröses alapon széles színskálával dolgozott, igyekezett a színeket kiegyensúlyozni, ezzel mintegy ritmust adott képeinek. Új technikai eljárást is alkalmazott, nemcsak ecsettel, hanem festőkéssel is dolgozott.

Művészetének csúcsát salisburyi tájképeinek sorozatával érte el, amelyek közül a leghíresebbek a város székesegyházáról festett képei.

Jelentős szerepe volt az angol romantikus tájképfestészet
ronix, 2014. június 11. szerda, 23:22
Visszaad a londoni Tate galéria egy festményt, amelyet magyar műgyűjtőtől loptak el a háború idején
A mű az angol romantika egyik legnépszerűbb művésze, John Constable 1824-ben festett, Beaching a Boat, Brighton (Hajó partra vontatása Brightonnál) című alkotása. A Tate csütörtöki közleménye szerint a galéria elfogadja a brit kulturális tárca szakbizottságának ajánlását, és visszajuttatja a festményt a képtár által meg nem nevezett igénybejelentő örökösöknek.

A The Art Newspaper című, Londonban szerkesztett nemzetközi képzőművészeti folyóirat online kiadásán csütörtökön olyan értesülést közölt, hogy a festmény Hatvany Ferenc báró tulajdona volt, és örökösei két éve fedezték fel, hogy az 1944-ben ellopott Constable-alkotás a Tate birtokába került.

A leszármazottak a magazin szerint tavaly áprilisban nyújtották be igényüket a képre a brit kulturális minisztérium irányítása alatt működő bizottságnak, amelynek feladata a nácik által az európai holokauszt idején elrabolt és Nagy-Britanniába került műkincsek felkutatása és lehetőség szerint visszajuttatása az egykori tulajdonosok
velemenyezd, 2014. március 27. csütörtök, 19:16
Képek, videók
John Constable: Felhőtanu
tmattila
2009. január 26. hétfő, 22:52
rocsdad.John Constable.Fe
hold02
2008. december 03. szerda, 12:49
Magyarázat az óraátállítá
sanci81
2018. január 01. hétfő, 16:36
Magyarázat.jpg
chillik
2017. szeptember 24. vasárnap, 04:34
nagybojt-magyarazat-25 -72
borigit
2016. március 16. szerda, 12:02
Magyarázat
sanci81
2016. február 04. csütörtök, 17:13
Szentírás magyarázat
sacimama
2014. október 24. péntek, 21:50
magyarázat.jpg
dnemethk
2013. augusztus 23. péntek, 16:31
szoliter magyarázat.jpg
jatekgyaros
2013. augusztus 09. péntek, 10:54
Magok magyarázata.jpg
pacsakute
2013. július 03. szerda, 15:17
Bizonyítvány magyarázatta
furaila
2013. március 23. szombat, 14:21
1 Gyugyu magyarázata a be
lovaszmarika
2012. október 31. szerda, 11:55
magyarázat4.jpg
meva51
2011. február 10. csütörtök, 19:28
magyarázat3.jpg
meva51
2011. február 10. csütörtök, 19:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.