Belépés
2019. október 22. kedd | 43. hét | 295. nap | 10:58 | Előd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A fővárosból vidékre: "Nem volt víz, nem volt áram, nem volt
Mindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását - vallja ezt Máté László, aki bár tősgyökeres pesti, húsz évvel ezelőtt mégis egy eldugott, aprócska faluban kezdett új életet. A fővárosból vidékre sorozatunk következő részében egy újabb visnyeszéplaki család életét mutatjuk be.

Visnyeszéplak tulajdonképpen a somogyi Visnye falu külterülete, egy szőlőhegy, amely a 18-19. században népesedett be. A majd 600 fősre duzzadt falucska aztán a 90-es évek elejére szépen lassan kezdett elnéptelenedni: a falusiak a városokba költöztek, alig 30-an maradtak a területen.
Az őslakosok kiköltözésével párhuzamosan azonban megindult egy letelepedési hullám is: egyre több fiatal városi család kezdett el érdeklődni a természetközeli, önfenntartó vidéki élet iránt, és költözött le Visnyeszéplak megüresedett házaiba
"Összepakoltunk, felültünk a lovakra, és eljöttünk"

Földúton döcögve, erdőn át kóvályogva vezetett az út Visnyeszéplakra. Távol a város zajától, a Zselicség délnyugati peremén fekvő apró faluban nagyjából 180 lakos éli mindennapjait a természetközeliségre, önellátásra és közösségi életre alapozva. Füszfás Balázs és családja történetét előző cikkünkben olvashatod.Máté László és családja az első telepesek között volt, 21 évvel ezelőtt negyedik-ötödik családként költöztek le Széplakra. László és felesége is Budapesten született, fiatal házaspárként a fővárosban kezdték el közös életüket, első fiuk is ott született. Szépen lassan kezdett bennük formálódni a gondolat, az érzés, hogy számukra és gyerekeik számára nem feltétlenül a fővárosi életforma a legideálisabb.
Mindketten tősgyökeres pestiek. Hogyan jött a vidéki élet gondolata? Megunták a fővárost, vagy volt a döntésük mögött valamiféle eszmeiség?

Alapvetően azt gondolom, hogy az, amit most civilizációnak neveznek, igazából egy zsákutca felé halad, és a zsákutca felé tovább gyalogolni a többséggel nem célszerű. Van egy világ, amit az Isten megteremtett, és ha az ember abba a természetes környezetbe bele tud illeszkedni, akkor folyamatosan lesz élete, ha nem tud, akkor nem lesz. Nagyon röviden, leegyszerűsítve a dolgot én így látom.Szerintem az, amit ma normálisnak neveznek, valójában nem normális.

Szomorú, hogy manapság az a különleges, az a furcsa, ha az ember nem mérgezi meg a földjét, a vizét, pedig hát ez lenne a természetes.

Ehhez a gondolatvilághoz jött még az is hozzá, hogy mindig is sokat jártunk hátizsákkal kirándulni, bejártuk az országot,

a kirándulásokon nagyon jól éreztem magam, Pesten pedig egyre kevésbé.

Mi már beleszülettünk valamibe, úgy nőttünk fel, ahogy, és azt szerettem volna, hogy a gyerekeim ne ebben nőjenek fel. Az ő oktatásuk és nevelésük nagyon fontos, és azt gondolom, hogy az a legjobb, ha olyan környezetben lehetnek, ahol nagyjából hasonló értékrendű emberek élnek egy helyen.
Emellett jártunk különböző előadásokra, például néprajzi előadásokra, ahol nagyon sok információt megtudtunk arról, hogyan éltek az emberek régen, hogyan működtek a közösségek. Jártunk ezekre az előadásokra, és közben ugyanúgy éltük az életünket. Egy idő után éreztük, hogy ez így nem jó,

eldöntöttük, hogy amiket megtudtunk, megtanultunk, azt a hétköznapi életben is meg kellene valósítani.

Persze azt nem gondoltam, hogy ugyanúgy lehet élni, mint 200 évvel ezelőtt, de az értékek most is ugyanazok.lsők között voltak, akik "új telepesként" a várost hátrahagyva Visnyeszéplakra költöztek. Milyen körülmények uralkodtak itt akkor?

Ha racionálisan végiggondoltuk volna azt, hogy mi Visnyeszéplakon fogunk letelepedni, akkor soha nem jöttünk volna ide. (nevet) Nem volt víz, nem volt út, nem volt ház, nem volt pénzünk, nem volt iskola, nem volt bolt, nem volt munkalehetőség, semmi nem volt. Végül mégsem haltunk sem éhen, sem szomjan. Működik a gondviselés, csak meg kell hozzá tenni azt, amit az ember meg tud. Ez még akkor egy romos ház volt, az egészet át és újjá kellett építeni. Arra nem volt pénzünk, hogy rögtön az egészet felújítsuk, hanem mindig amennyi pénz összejött, és amit meg tudtam csinálni, azt csináltam. Szépen lassan épülget, de igazából sosem lesz kész.
Nem volt víz, de ha jól tudom, ebben az utcában még áram sem. Ilyen körülmények között nem lehetett egyszerű új életet kezdeni.

Rengeteg segítséget kaptunk, barátok, ismerősök, rokonok, szülők, amit tudtak, segítettek. Két évünkbe került, hogy egyáltalán legyen a kútban víz. Nagyon megkínlódtunk vele, mikor kiderült, hogy az a kút, ami volt, gyakorlatilag használhatatlan. Kellett egy új kutat ásni, ami 1 millió forintunkba került. Kézzel ástunk ki egy kétméteres átmérőjű, 41 és fél méteres kutat. És az utcában áram sem volt, úgyhogy utána azért szaladgáltunk, hiszen a munkám miatt szükségem volt áramra. Végig kilincseltük a minisztériumokat, aztán írtunk egy pályázatot, azt az önkormányzat beadta, és nyertünk rá 5 millió forintot, amiből végül megcsinálták ezt a vonalat is, és lett áram.Ha már a munkánál tartunk, mit hagytak hátra? És mit szóltak a barátok, a család a vidékre költözéshez?

A feleségem tanított, én pedig fafaragó vagyok, fát faragtam Pesten is, és most itt is. Mikor elmondtam édesapámnak, hogy milyen helyet találtam, lejött, megnézte, és azt mondta: "Fiam, tudtam, hogy hülye vagy, de hogy ennyire..." (nevet) Racionálisan neki volt igaza, azért is költöztek el innen anno az emberek, az őslakosok.

Tamási Áron azt mondja, hogy mindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását. Ezt én is így látom, nekünk itt a helyünk.

Már megvolt az első fiuk, mikor leköltöztek. Működik Széplakon iskola, ahova be tudták íratni?

Ő még akkor kicsi volt, nem iskoláskorú. De a következő nagy harc az iskola létrehozása volt. Most van egy alsó, felső tagozatos helyi iskolánk, úgy tudom, hogy az országban ez az egyetlen ilyen rendszerű intézmény. Nagyon meg kellett küzdenünk azért, hogy ezt elfogadják.

Van egy összevont alsó tagozat, ahol egy tanító néni van, és a faluház az iskola épülete, ahova reggelente bejárnak a gyerekek. A felső pedig úgy működik, hogy különböző tantárgyakat különböző házaknál tanítanak a szülők. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a leköltöző családokból majdnem kijön egy tanári karTehát mennek történelemórára az egyik házba, magyarórára a másikba, aztán vannak beszámoló dolgozatok, vizsgák.

Nem gondoljuk, hogy a gyerekeknek feltétlenül órákat kellene utazniuk, hogy egy városi nagy iskolába járjanak, ahol a rosszabb gyerekektől átvennék a rossz szokásokat, semmiképpen nem akartuk, hogy elmenjenek innen tanulni.

Most már lassan 20 egyetemistánk van, vagyis olyan fiatal, akik itt tanultak a faluban, szóval mondhatjuk, hogy bebizonyítottuk, jól működik.

A széplaki gyerekek hogyan tervezik a jövőt, falun vagy a városban?

A többsége azt mondja, hogy vagy itt marad, vagy valami nagyon hasonló helyre megy. Olyan széplaki gyereket még nem hallottam, aki azt mondta volna, hogy bárhová, csak el innen.

Mennyire élnek önfenntartó életet, hogyan tudnak a hétköznapokban boldogulni?

A cél a teljes önfenntartás, de nyilvánvalóan most csak egy lépést tudtunk tenni, a pesti összkomfortból a teljes önellátás felé. Tudom, hogy ez kevés, de többet nem bírtunk, sem fizikailag, sem lelkileg.Azt gondolom, hogy azokról a dolgokról kell önként lemondani, amiről az ember jó szívvel le tud.

Van olyan, amiről tudom, hogy nem illik bele a képbe, de még nem tudunk lemondani róla. De ha a gyerekeinket jól tudjuk nevelni, akkor ők már talán egy fokozattal jobbak lesznek, mint mi, és generációról generációra talán egyre jobb lesz a helyzet. Egyébként hússal, tejtermékkel, zöldséggel, gyümölccsel ellátjuk magunkat, de nyilván nem tudunk cipőt csinálni, nem tudok stílfűrészt gyártani, és ahhoz, hogy feljussak Pestre, az autóba magamtól nem tudok gázolajat előteremteni. Tehát azt nem mondhatom, hogy teljesen önellátók vagyunk. De nemcsak fizikai dolgokra kell gondolni, szellemiekben is próbálja az ember úgy kialakítani a környezetét, hogy szellemi önellátás is legyen, ne csak egy fizikai túlélés.

Volt olyan pont, amikor megbánták, hogy leköltöztek? Nem érezték, hogy visszamennének inkább Pestre?

Olyan volt, hogy azt mondtam, eladom az összes állatot, és többé nem tartok egyet sem (nevet). De nyilván nem adtam el őket, ezek rosszabb pillanatok, de olyan, hogy visszamenjek Pestre, olyan nem volt. Ahhoz nem tudom, minek kellene itt történnie.
Persze Pestnek is megvannak a szépségei meg az előnyei, de azt gondolom, hogy itt Visnyeszéplakon sokkal minőségibb életet lehet élni. Sokkal több a fizikai nehézség, mint Pesten - a hat gyereket fel kell nevelni, a gazdaságot működtetni kell, nincs alkalmazottunk -, viszont cserébe olyan életminőséget kapunk, amit ott nem tudnánk megvalósítani. Az itteni élet fegyelemre tanít bennünket. Teljesen mindegy, hogy karácsony van, vagy betegek vagyunk, az állat akkor is éhes lesz. Azon az állásponton vagyok, hogy ha az ember valahol él, az a feladata, hogy az a terület őáltala gazdagabbá váljon.
vicus54, 2016. február 27. szombat, 16:54
Címkék: Máté László, Füszfás Balázs, Tamási Áron, Működik Széplakon, Persze Pestnek, fővárosból vidékre,
Kommentek
Tíz filmterv jutott az 2019-es Inkubátor Program döntőjébe
bemutatott alkotást jegyeznek - írja a közlemény.

A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diplomásaitól érkezett. Emellett Edinburgh-ban, Kolozsváron, Londonban, New Yorkban és Újvidéken végzett fiatal magyar filmesek is voltak a jelentkezők között.

Összesen 60 pályázat érkezett be a Filmalaphoz, amelyek közül a szakmai előzsűri - Kovács István, Bergendy Péter, Csuja László filmrendezők, Ugrin Julianna producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró - 10 filmtervet választott ki. A kiválasztott projektek két millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az idei döntős pályázatok között van Baranyi Benő Zanox, Brauner Máté A Fehér Sas Páholya, Csicskár Dávid Vélemény, Csoma Sándor Magasságok és mélységek, Kapronczai Erika AfterEgo, Miklós Ádám Mélypont érzés, Moldovai Katalin Total Eclipse, Szabó Mátyás Kukkoló, Szeleczki Rozália Hothouse
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 14:21
Választási csalással gyanúsított DK-s képviselő mentelmi jogáról döntenek
A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek öt közelmúltban elhunyt korábbi képviselőről: Máté Lászlóról (MSZP), Tóth Sándorról (KDNP), Rajk Lászlóról (SZDSZ), Riz Leventéről (Fidesz) és Szekó Józsefről (Fidesz).

A napirend előtti felszólalásokat követi Varju László mentelmi eljárása. A legfőbb ügyész egy folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Az interpellációkra ezúttal is két óra áll majd rendelkezésre, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek hatvan percben.

A parlament kedden folytatja kéthetes ülését.
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 08:33
Hétfőn kezdődik az őszi ülésszak
A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek öt közelmúltban elhunyt korábbi képviselőről: Máté Lászlóról (MSZP), Tóth Sándorról (KDNP), Rajk Lászlóról (SZDSZ), Riz Leventéről (Fidesz) és Szekó Józsefről (Fidesz).

A napirend előtti felszólalások után a DK-s Varju László mentelmi ügyéről tárgyalnak és döntenek. A legfőbb ügyész a választás rendje elleni bűntett miatt, folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Az interpellációkra ezúttal is két óra áll majd rendelkezésre, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek hatvan percben.

Kedden kilenc javaslat általános vitáját bonyolíthatják le. Ekkor kerülhet terítékre a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca
velemenyezd, 2019. október 20. vasárnap, 07:04
Párbeszéd a művészetkritikáról címmel rendez konferenciát az MMA
Tagozatának vezetője.

Hétfőn délelőtt a képzőművészet szekcióban előadást tart Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, Keserü Katalin művészettörténész, Szurcsik József grafikusművész, az iparművészet szekcióban Schrammel Imre keramikusművész és Dvorszky Hedvig művészettörténész. Ezt követően pódiumbeszélgetést tartanak Fekete György belsőépítész, az MMA rendes tagja és tiszteletbeli elnöke részvételével. A délutáni ülésszakon a fotóművészet szekcióban Surányi Mihály kulturális menedzser, Haris László fotóművész és Albertini Béla fotótörténész, az építőművészet szekcióban Sulyok Miklós művészettörténész, Bojár Iván András művészettörténész, író és Wesselényi-Garay Andor építész előadása hallható.

Kedden a filmművészet szekcióban Schubert Gusztáv és Soós Tamás Dénes filmkritikus, valamint Kovács András Bálint filmesztéta tart előadást. A pódiumbeszélgetésen Szász Attila filmrendező és Cserhalmi György színművész is részt vesz. A színházművészet szekcióban Lukácsy György irodalmi munkatárs,
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 12:41
A tavalyi zárszámadást tárgyalja első őszi ülésén a parlament
A házelnök - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik. A képviselők megemlékeznek öt közelmúltban elhunyt korábbi képviselőről, Máté Lászlóról (MSZP), Tóth Sándorról (KDNP), Rajk Lászlóról (SZDSZ), Riz Leventéről (Fidesz) és Szekó Józsefről (Fidesz).

A napirend előtti felszólalásokat követően a DK-s Varju László mentelmi ügyéről tárgyalnak és döntenek. A legfőbb ügyész a választás rendje elleni bűntett miatt, folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség megalapozott gyanúja szerint Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Az interpellációkra ezúttal is két óra áll majd rendelkezésre, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek hatvan percben.

Kedden kilenc javaslat általános vitáját bonyolíthatják le. Ekkor kerülhet terítékre a nemzeti vagyon
velemenyezd, 2019. október 18. péntek, 12:21
Önkormányzat 2019 - Tízezernél több lakosú települések polgármesterei - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - EREDMÉNY
szavazat)

2. Dócs Attila (Független) - 17,38 százalék (1037 szavazat)

3. Perdiák János (Független) - 9,77 százalék (583 szavazat)Mátészalka (100 százalék)

1. Dr. Hanusi Péter (FIDESZ-KDNP) - 62,95 százalék (3733 szavazat)

2. Dr. Vékony Miklós (TESZ MÁTÉSZALKA) - 37,05 százalék (2197 szavazat)Nyírbátor (100 százalék)

1. Máté Antal (NYÍRBÁTOR JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET-MSZP-PÁRBESZÉD-MOMENTUM-ÖSSSZEFOGÁS MEGYÉNKÉRT-DK) - 66,48 százalék (3560 szavazat)

2. Dr. Gárdos László (FIDESZ-KDNP) - 30,12 százalék (1613 szavazat)

3. Jóni János (Független) - 3,40 százalék (182 szavazat)Nyíregyháza (100 százalék)

1. Dr. Kovács Ferenc (FIDESZ-KDNP) - 52,84 százalék (20 351 szavazat)

2. Jeszenszki András (MINDENKI MAGYARORSZÁGA-LMP-FÜGGETLENEK EGYESÜLETE-JOBBIK-MSZP-PÁRBESZÉD-MOMENTUM-DK) - 47,16 százalék (18 167 szavazat)Tiszavasvári (100 százalék)

1. Szőke Zoltán (FIDESZ-KDNP) - 64,37 százalék (2593 szavazat)

2. Dr. Kiss
velemenyezd, 2019. október 14. hétfő, 07:14
Önkormányzat 2019 - Máté Antal (NYÍRBÁTOR JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET-MSZP-PÁRBESZÉD-MOMENTUM-ÖSSSZEFOGÁS MEGYÉNKÉRT-DK
A jelöltek sorrendje:1. Máté Antal (NYÍRBÁTOR JÖVŐJÉÉRT EGYESÜLET-MSZP-PÁRBESZÉD-MOMENTUM-ÖSSSZEFOGÁS MEGYÉNKÉRT-DK) - 66,42 százalék (3555 szavazat)2. Dr. Gárdos László (FIDESZ-KDNP) - 30,16 százalék (1614 szavazat)

3. Jóni János (Független) - 3,42 százalék (183 szavazat)
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 22:22
Magyar-azeri - Három változás a kezdőcsapatban
Vasárnap, az azeriek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Splitben sokat hibázó Kádár Tamás helyett az eltiltásból visszatérő Baráth Botond került a védelem közepébe. Az olasz szakvezető szintén számíthat a kisebb sérülése után felépült Szoboszlai Dominikre, illetve bizalmat szavazott még Kovács Istvánnak. Utóbbi kettő Holman Dávid és a kiállított Kleinheisler László helyét veszi át. A középcsatár ezúttal is Szalai Ádám lesz.

Az azeriek elleni zárt kapus találkozó, melyet 15 ezer 14 éven aluli gyermek tekinthet meg a helyszínen, 18 órakor a holland Dennis Higler sípjelére kezdődik a Groupama Arénában. A magyaroknak mindenképpen győzniük kell, hogy megőrizzék reális esélyüket az Eb-részvételt érő első két hely megszerzésére.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Vida Máté - Dzsudzsák Balázs, Kovács István, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland - Szalai Ádám
velemenyezd, 2019. október 13. vasárnap, 16:51
Képek, videók
Bóka László őszi emlékkön
liliana01
2019. október 12. szombat, 15:59
lászló atya_in memori0825
maroka
2019. augusztus 25. vasárnap, 18:40
0 a Gulyás lászló festmén
lovaszmarika
2019. július 07. vasárnap, 19:09
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
lászló_ dobogókő0427_3.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:33
lászló_ dobogókő0427_2.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:32
FB fűszer.jpg
dnemethk
2016. május 01. vasárnap, 20:52
9 Az oregano kitűnő fűsz
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 14:06
1 Rengeteg fűszer közül
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 13:59
31245_hejaban-sult-fus zer
lilagondolatok
2015. május 19. kedd, 10:08
12_o_schutz_sirja-FUSZ .jp
lilagondolatok
2014. szeptember 21. vasárnap, 15:41
Agyi működést segítő fűsz
pacsakute
2014. június 25. szerda, 05:59
Rejtő fűszer
agica2004
2014. március 13. csütörtök, 16:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.