Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 21:11 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A fővárosból vidékre: "Nem volt víz, nem volt áram, nem volt
Mindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását - vallja ezt Máté László, aki bár tősgyökeres pesti, húsz évvel ezelőtt mégis egy eldugott, aprócska faluban kezdett új életet. A fővárosból vidékre sorozatunk következő részében egy újabb visnyeszéplaki család életét mutatjuk be.

Visnyeszéplak tulajdonképpen a somogyi Visnye falu külterülete, egy szőlőhegy, amely a 18-19. században népesedett be. A majd 600 fősre duzzadt falucska aztán a 90-es évek elejére szépen lassan kezdett elnéptelenedni: a falusiak a városokba költöztek, alig 30-an maradtak a területen.
Az őslakosok kiköltözésével párhuzamosan azonban megindult egy letelepedési hullám is: egyre több fiatal városi család kezdett el érdeklődni a természetközeli, önfenntartó vidéki élet iránt, és költözött le Visnyeszéplak megüresedett házaiba
"Összepakoltunk, felültünk a lovakra, és eljöttünk"

Földúton döcögve, erdőn át kóvályogva vezetett az út Visnyeszéplakra. Távol a város zajától, a Zselicség délnyugati peremén fekvő apró faluban nagyjából 180 lakos éli mindennapjait a természetközeliségre, önellátásra és közösségi életre alapozva. Füszfás Balázs és családja történetét előző cikkünkben olvashatod.Máté László és családja az első telepesek között volt, 21 évvel ezelőtt negyedik-ötödik családként költöztek le Széplakra. László és felesége is Budapesten született, fiatal házaspárként a fővárosban kezdték el közös életüket, első fiuk is ott született. Szépen lassan kezdett bennük formálódni a gondolat, az érzés, hogy számukra és gyerekeik számára nem feltétlenül a fővárosi életforma a legideálisabb.
Mindketten tősgyökeres pestiek. Hogyan jött a vidéki élet gondolata? Megunták a fővárost, vagy volt a döntésük mögött valamiféle eszmeiség?

Alapvetően azt gondolom, hogy az, amit most civilizációnak neveznek, igazából egy zsákutca felé halad, és a zsákutca felé tovább gyalogolni a többséggel nem célszerű. Van egy világ, amit az Isten megteremtett, és ha az ember abba a természetes környezetbe bele tud illeszkedni, akkor folyamatosan lesz élete, ha nem tud, akkor nem lesz. Nagyon röviden, leegyszerűsítve a dolgot én így látom.Szerintem az, amit ma normálisnak neveznek, valójában nem normális.

Szomorú, hogy manapság az a különleges, az a furcsa, ha az ember nem mérgezi meg a földjét, a vizét, pedig hát ez lenne a természetes.

Ehhez a gondolatvilághoz jött még az is hozzá, hogy mindig is sokat jártunk hátizsákkal kirándulni, bejártuk az országot,

a kirándulásokon nagyon jól éreztem magam, Pesten pedig egyre kevésbé.

Mi már beleszülettünk valamibe, úgy nőttünk fel, ahogy, és azt szerettem volna, hogy a gyerekeim ne ebben nőjenek fel. Az ő oktatásuk és nevelésük nagyon fontos, és azt gondolom, hogy az a legjobb, ha olyan környezetben lehetnek, ahol nagyjából hasonló értékrendű emberek élnek egy helyen.
Emellett jártunk különböző előadásokra, például néprajzi előadásokra, ahol nagyon sok információt megtudtunk arról, hogyan éltek az emberek régen, hogyan működtek a közösségek. Jártunk ezekre az előadásokra, és közben ugyanúgy éltük az életünket. Egy idő után éreztük, hogy ez így nem jó,

eldöntöttük, hogy amiket megtudtunk, megtanultunk, azt a hétköznapi életben is meg kellene valósítani.

Persze azt nem gondoltam, hogy ugyanúgy lehet élni, mint 200 évvel ezelőtt, de az értékek most is ugyanazok.lsők között voltak, akik "új telepesként" a várost hátrahagyva Visnyeszéplakra költöztek. Milyen körülmények uralkodtak itt akkor?

Ha racionálisan végiggondoltuk volna azt, hogy mi Visnyeszéplakon fogunk letelepedni, akkor soha nem jöttünk volna ide. (nevet) Nem volt víz, nem volt út, nem volt ház, nem volt pénzünk, nem volt iskola, nem volt bolt, nem volt munkalehetőség, semmi nem volt. Végül mégsem haltunk sem éhen, sem szomjan. Működik a gondviselés, csak meg kell hozzá tenni azt, amit az ember meg tud. Ez még akkor egy romos ház volt, az egészet át és újjá kellett építeni. Arra nem volt pénzünk, hogy rögtön az egészet felújítsuk, hanem mindig amennyi pénz összejött, és amit meg tudtam csinálni, azt csináltam. Szépen lassan épülget, de igazából sosem lesz kész.
Nem volt víz, de ha jól tudom, ebben az utcában még áram sem. Ilyen körülmények között nem lehetett egyszerű új életet kezdeni.

Rengeteg segítséget kaptunk, barátok, ismerősök, rokonok, szülők, amit tudtak, segítettek. Két évünkbe került, hogy egyáltalán legyen a kútban víz. Nagyon megkínlódtunk vele, mikor kiderült, hogy az a kút, ami volt, gyakorlatilag használhatatlan. Kellett egy új kutat ásni, ami 1 millió forintunkba került. Kézzel ástunk ki egy kétméteres átmérőjű, 41 és fél méteres kutat. És az utcában áram sem volt, úgyhogy utána azért szaladgáltunk, hiszen a munkám miatt szükségem volt áramra. Végig kilincseltük a minisztériumokat, aztán írtunk egy pályázatot, azt az önkormányzat beadta, és nyertünk rá 5 millió forintot, amiből végül megcsinálták ezt a vonalat is, és lett áram.Ha már a munkánál tartunk, mit hagytak hátra? És mit szóltak a barátok, a család a vidékre költözéshez?

A feleségem tanított, én pedig fafaragó vagyok, fát faragtam Pesten is, és most itt is. Mikor elmondtam édesapámnak, hogy milyen helyet találtam, lejött, megnézte, és azt mondta: "Fiam, tudtam, hogy hülye vagy, de hogy ennyire..." (nevet) Racionálisan neki volt igaza, azért is költöztek el innen anno az emberek, az őslakosok.

Tamási Áron azt mondja, hogy mindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását. Ezt én is így látom, nekünk itt a helyünk.

Már megvolt az első fiuk, mikor leköltöztek. Működik Széplakon iskola, ahova be tudták íratni?

Ő még akkor kicsi volt, nem iskoláskorú. De a következő nagy harc az iskola létrehozása volt. Most van egy alsó, felső tagozatos helyi iskolánk, úgy tudom, hogy az országban ez az egyetlen ilyen rendszerű intézmény. Nagyon meg kellett küzdenünk azért, hogy ezt elfogadják.

Van egy összevont alsó tagozat, ahol egy tanító néni van, és a faluház az iskola épülete, ahova reggelente bejárnak a gyerekek. A felső pedig úgy működik, hogy különböző tantárgyakat különböző házaknál tanítanak a szülők. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a leköltöző családokból majdnem kijön egy tanári karTehát mennek történelemórára az egyik házba, magyarórára a másikba, aztán vannak beszámoló dolgozatok, vizsgák.

Nem gondoljuk, hogy a gyerekeknek feltétlenül órákat kellene utazniuk, hogy egy városi nagy iskolába járjanak, ahol a rosszabb gyerekektől átvennék a rossz szokásokat, semmiképpen nem akartuk, hogy elmenjenek innen tanulni.

Most már lassan 20 egyetemistánk van, vagyis olyan fiatal, akik itt tanultak a faluban, szóval mondhatjuk, hogy bebizonyítottuk, jól működik.

A széplaki gyerekek hogyan tervezik a jövőt, falun vagy a városban?

A többsége azt mondja, hogy vagy itt marad, vagy valami nagyon hasonló helyre megy. Olyan széplaki gyereket még nem hallottam, aki azt mondta volna, hogy bárhová, csak el innen.

Mennyire élnek önfenntartó életet, hogyan tudnak a hétköznapokban boldogulni?

A cél a teljes önfenntartás, de nyilvánvalóan most csak egy lépést tudtunk tenni, a pesti összkomfortból a teljes önellátás felé. Tudom, hogy ez kevés, de többet nem bírtunk, sem fizikailag, sem lelkileg.Azt gondolom, hogy azokról a dolgokról kell önként lemondani, amiről az ember jó szívvel le tud.

Van olyan, amiről tudom, hogy nem illik bele a képbe, de még nem tudunk lemondani róla. De ha a gyerekeinket jól tudjuk nevelni, akkor ők már talán egy fokozattal jobbak lesznek, mint mi, és generációról generációra talán egyre jobb lesz a helyzet. Egyébként hússal, tejtermékkel, zöldséggel, gyümölccsel ellátjuk magunkat, de nyilván nem tudunk cipőt csinálni, nem tudok stílfűrészt gyártani, és ahhoz, hogy feljussak Pestre, az autóba magamtól nem tudok gázolajat előteremteni. Tehát azt nem mondhatom, hogy teljesen önellátók vagyunk. De nemcsak fizikai dolgokra kell gondolni, szellemiekben is próbálja az ember úgy kialakítani a környezetét, hogy szellemi önellátás is legyen, ne csak egy fizikai túlélés.

Volt olyan pont, amikor megbánták, hogy leköltöztek? Nem érezték, hogy visszamennének inkább Pestre?

Olyan volt, hogy azt mondtam, eladom az összes állatot, és többé nem tartok egyet sem (nevet). De nyilván nem adtam el őket, ezek rosszabb pillanatok, de olyan, hogy visszamenjek Pestre, olyan nem volt. Ahhoz nem tudom, minek kellene itt történnie.
Persze Pestnek is megvannak a szépségei meg az előnyei, de azt gondolom, hogy itt Visnyeszéplakon sokkal minőségibb életet lehet élni. Sokkal több a fizikai nehézség, mint Pesten - a hat gyereket fel kell nevelni, a gazdaságot működtetni kell, nincs alkalmazottunk -, viszont cserébe olyan életminőséget kapunk, amit ott nem tudnánk megvalósítani. Az itteni élet fegyelemre tanít bennünket. Teljesen mindegy, hogy karácsony van, vagy betegek vagyunk, az állat akkor is éhes lesz. Azon az állásponton vagyok, hogy ha az ember valahol él, az a feladata, hogy az a terület őáltala gazdagabbá váljon.
vicus54, 2016. február 27. szombat, 16:54
Címkék: Máté László, Füszfás Balázs, Tamási Áron, Működik Széplakon, Persze Pestnek, fővárosból vidékre,
Kommentek
Magyar-walesi - Holender és Pátkai a kezdőben
Marco Rossi szövetségi kapitány két helyen változtatott a három nappal ezelőtt Azerbajdzsánban pályára lépő kezdő tizenegyen: Kleinheisler László és Nagy Dominik szorult ezúttal a kispadra.

A csapatkapitány ezúttal is Dzsudzsák Balázs lesz, akinek ez a 102. fellépése a nemzeti csapatban, ezzel az örökranglistán immár egyedül lesz második Király Gábor mögött, mivel megelőzi a 101-szeres válogatott Bozsik Józsefet.

A walesieknél a legnagyobb sztár, Gareth Bale lesz az ék, a Manchester United friss igazolása, a Rossi által is dicsért szélső, Daniel James pedig szintén helyet kapott a kezdő tizenegyben.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik a Groupama Arénában.

A magyar válogatott kezdőcsapata:Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Pátkai Máté - Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Holender Filip - Szalai Ádám
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:21
Azeri-magyar - Bakui győzelmével csoportja élén a magyar válogatott
(38.), Medvegyev (59.), illetve Szoboszlai (28.), Kleinheisler (67.), Németh (87.)

Azerbajdzsán:

-------------Szalahat Agajev - Makszim Medvegyev, Badavi Hüszejnov, Rahil Mammadov, Anton Krivocjuk - Richard Almeida, Gara Garajev, Dmitrij Nazarov (Rüfat Dadasov, 86.) - Mahir Madatov (Araz Abdullajev, 74.), Renat Dadasov (Agabala Ramazanov, 59.), Ramil Sejdajev

Magyarország:

-------------Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Kleinheisler László (Pátkai Máté, 72.) - Dzsudzsák Balázs (Németh Krisztián, 86.), Szoboszlai Dominik (Holman Dávid, 58.), Nagy Dominik - Szalai Ádám

I. félidő:

----------

18. perc: a Dzsudzsák buktatásáért megítélt szabadrúgást maga a sértett végezte el a jobb oldalról, a beívelt labdát pedig a hosszú oldalon érkező Orbán fejelte közelről az azeri kapu jobb oldalába (0-1).

II. félidő:

-----------

53. perc: Dzsudzsák szögletét Szalai fejelte kapura az ötösről, Agajev védett, de a
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 20:31
Azeri-magyar - Korhut kezd a védelemben
Marco Rossi szövetségi kapitány két helyen változtatott a legutóbbi Eb-selejtezőhöz képest, amelyen a magyarok 2-1-re legyőzték a világbajnoki ezüstérmes horvátokat.

A védelem előtt ezúttal Nagy Ádám mellett nem a győztes gólt szerző Pátkai Máté, hanem Kleinheisler László kapott helyet. Újra a kezdő tizenegyben szerepel a 18 éves Szoboszlai Dominik is, a csapatkapitány pedig a 101. válogatottságára készülő Dzsudzsák Balázs lesz.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik a Bakcell Arénában.

A magyar válogatott kezdőcsapata:Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Kleinheisler László - Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Nagy Dominik - Szalai Ádám
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 17:21
Azeri-magyar - Rossi: megfelelő hozzáállás és teljesítmény kell a sikerhez
Az 54 éves olasz szakember az összecsapásnak otthont adó stadionban tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, igyekeztek a lehető legtöbb információt begyűjteni az azeriekről, és ezek alapján a legjobb tudásuk szerint felkészülni a találkozóra.

"A papírforma egy dolog, és egy másik, hogy mi történik a pályán" - jelentette ki Rossi, hangsúlyozva, hogy ha a magyarok nem jó mentalitással futnak ki a gyepre, akkor Azerbajdzsán ugyanúgy képes lehet meglepni őket, mint ahogy Dzsudzsákék meglepték márciusban a világbajnoki ezüstérmes horvátokat, akiket 2-1-re legyőztek a Groupama Arénában.

"Tiszteljük az ellenfelet, és tudjuk, hogy nagyon magas szinten kell szombat este játszanunk ahhoz, hogy itt nyerni tudjunk" - tette hozzá a szövetségi kapitány, aki a helyi sajtó kérdésére válaszolva azt mondta, egy esetleges vereséget biztosan nem lehet majd időjárási körülményekkel, vagy a két ország közötti időeltolódással magyarázni. "Ne történjen ilyen, de ha mégis veszítenénk, az teljes mértékben az én
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 19:02
Vívó Eb - Öt újonc a magyar csapatban
A szövetség honlapján olvasható beszámoló szerint a csapat összetételét a csütörtöki elnökségi ülésen hagyták jóvá. Felnőtt világversenyen először jut szerephez Pásztor Flóra, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Koch Máté és Andrásfi Tibor.

Az eredeti tervek alapján most szavazták volna meg a júliusi, ugyancsak olimpiai kvalifikációs budapesti világbajnokságon induló csapat összeállítását is, de mivel akadtak olyan fegyvernemek, melyekben kis különbségek alakultak ki a válogatók során, csak az Eb-t követően hirdetnek keretet.

Kardban ugyanakkor már megszületett a döntés a férfiaknál és a nőknél egyaránt, a vezetőedzők javaslatát az Eb-re és a vb-re is elfogadta az elnökség - számolt be a hunfencing.hu.

Férfi tőrben Frűhauf Benjámin sérülése miatt változtatni kellett az eredeti elképzeléseken. Női tőrben egyelőre csak az Európa-bajnokságra jelölték ki az indulókat azzal a kitétellel, hogy a németországi verseny után ismét megvitatják a világbajnoki összetételt.

Női párbajtőrben változtatás
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 19:13
Születésnapi Kaláka Fesztivál lesz az idén Egerben
Gryllus Dániel, az idén 50 éves Kaláka együttes társalapítója a 40. alkalommal megrendezendő összművészeti seregszemle keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a mai, értékválsággal küzdő világban a Kaláka igyekszik szilárd talajon állni. Ezt tükrözi a fesztivál is, amelynek programjai idén újra több helyszínen, így az egri Érsekkert mellett a város több pontján és Bélapátfalván is zajlanak majd.

A házigazda Kaláka együttesen és sok más fellépőn túl olyan hazai előadókat láthat-hallhat a közönség, mint Szarka Gyula, Szalóki Ági, Szalonna és Bandája, a Muzsikás és Kacsó Hanga, a M.É.Z és az Erin táncegyüttes, Tompos Kátya, a KFT zenekar, vagy éppen Szabó Balázs Bandája, míg a külföldi "vonalat" a török Kolektif Istanbul, az Ellinizmosz tánccsoport görög táncszínháza, a francia Miquéu Montanaro és Móser Ádám, valamint az osztrák Ripoff Raskolnikov Band képviseli - tette hozzá.

A nyitóelőadás Máté Gábor és a Kaláka közös verskoncertje lesz június 27-én este Bélapátfalván, a helyi ciszterci
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 16:21
Férfi kézilabda B.L. 2018/19
36:27
11.21 Veszprém - Rhein-Neckar Löwen 29:25
12.02 Veszprém - Montpeller25:18
- Folytatás 2019 február 02.
02.09 Veszprém - Barcelona 29:26
02.16 Veszprém - Vardar 29:27
02.24 Veszprém - Meskov Breszt 28:20
03.02 Veszprém - Kielce 36:35
- Play off - 8-ad döntő
03.24 Veszprém - Sporting 30:28
03.30 Veszprém - Sporting 35:28
- Négy közé jutás
04.24 Veszprém - Flensburg 28:22 + 6 gól
05:04 Veszprém - Flensburg 29:25 + 4 gól
Nagy László 100. gólja a második félidő 8. percben lett.
+10 góllal a legjobb négy között.
Veszprém csapata a legútóbbi 12 mérkőzést megnyerte.
Be jutott a legjobb 4 közé.
06.01 Veszprém - Kielce 33:30
- DÖNTŐ
06.02 Veszprém - Vardar 24:27 így az ezüstérmet szerezte meg 4. alkalommal a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2018/2019-es szezonjában.

- David Davis: Nem csalódott vagyok, hanem szomorú.
A veszprémi vezetőedző szerint megérdemelten hódította el a
maroka, 2019. június 03. hétfő, 08:28
Férfi kézilabda BL - Nagy László szeretne maradandót alkotni Kölnben
mit tudunk produkálni a hétvégén. Még nincs bennem, hogy ezek lesznek az utolsó meccseim, sőt inkább extramotivációt érzek, mert jó lenne szépen búcsúzni" - nyilatkozta a 209-szeres válogatott játékos.

Hozzátette, annak is örül, hogy karrierje utolsó hétvégéjét olyan környezetben töltheti, ahol a legjobb kézilabdázók veszik körül.

A szombati elődöntőben a Veszprém a lengyel Vive Kielcével játszik 15.15-től, majd a macedón Vardar Szkopje a spanyol Barcelonával találkozik 18 órától.

Nagy László felidézte, hogy az előző idényben, illetve a mostani szezon elején a svéd Ljubomir Vranjes irányításával keveset edzettek, és azt sem feltétlenül jól, ezért nem volt részük sok sikerben. Az októberben kinevezett spanyol David Davis azonban kézbe vette a csapatot fizikálisan és mentálisan, illetve támadásban és védekezésben is.

"Rengeteg edzés van mögöttünk, és szerintem ez látszik a játék képén a meccseken. Kialakult egy erős közösség, egy olyan jó öltözői hangulat, ami az előző szezonban nem volt
velemenyezd, 2019. május 31. péntek, 15:05
Képek, videók
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
lászló_ dobogókő0427_3.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:33
lászló_ dobogókő0427_2.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:32
SZKT-Péter Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:25
SZKT-Péter-Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:24
lászló atya1102.jpg
maroka
2018. november 02. péntek, 12:15
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
szent_laszlo_templom.j pg
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:32
FB fűszer.jpg
dnemethk
2016. május 01. vasárnap, 20:52
9 Az oregano kitűnő fűsz
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 14:06
1 Rengeteg fűszer közül
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 13:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.