Belépés
2019. július 20. szombat | 29. hét | 201. nap | 03:10 | Illés
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A fővárosból vidékre: "Nem volt víz, nem volt áram, nem volt
Mindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását - vallja ezt Máté László, aki bár tősgyökeres pesti, húsz évvel ezelőtt mégis egy eldugott, aprócska faluban kezdett új életet. A fővárosból vidékre sorozatunk következő részében egy újabb visnyeszéplaki család életét mutatjuk be.

Visnyeszéplak tulajdonképpen a somogyi Visnye falu külterülete, egy szőlőhegy, amely a 18-19. században népesedett be. A majd 600 fősre duzzadt falucska aztán a 90-es évek elejére szépen lassan kezdett elnéptelenedni: a falusiak a városokba költöztek, alig 30-an maradtak a területen.
Az őslakosok kiköltözésével párhuzamosan azonban megindult egy letelepedési hullám is: egyre több fiatal városi család kezdett el érdeklődni a természetközeli, önfenntartó vidéki élet iránt, és költözött le Visnyeszéplak megüresedett házaiba
"Összepakoltunk, felültünk a lovakra, és eljöttünk"

Földúton döcögve, erdőn át kóvályogva vezetett az út Visnyeszéplakra. Távol a város zajától, a Zselicség délnyugati peremén fekvő apró faluban nagyjából 180 lakos éli mindennapjait a természetközeliségre, önellátásra és közösségi életre alapozva. Füszfás Balázs és családja történetét előző cikkünkben olvashatod.Máté László és családja az első telepesek között volt, 21 évvel ezelőtt negyedik-ötödik családként költöztek le Széplakra. László és felesége is Budapesten született, fiatal házaspárként a fővárosban kezdték el közös életüket, első fiuk is ott született. Szépen lassan kezdett bennük formálódni a gondolat, az érzés, hogy számukra és gyerekeik számára nem feltétlenül a fővárosi életforma a legideálisabb.
Mindketten tősgyökeres pestiek. Hogyan jött a vidéki élet gondolata? Megunták a fővárost, vagy volt a döntésük mögött valamiféle eszmeiség?

Alapvetően azt gondolom, hogy az, amit most civilizációnak neveznek, igazából egy zsákutca felé halad, és a zsákutca felé tovább gyalogolni a többséggel nem célszerű. Van egy világ, amit az Isten megteremtett, és ha az ember abba a természetes környezetbe bele tud illeszkedni, akkor folyamatosan lesz élete, ha nem tud, akkor nem lesz. Nagyon röviden, leegyszerűsítve a dolgot én így látom.Szerintem az, amit ma normálisnak neveznek, valójában nem normális.

Szomorú, hogy manapság az a különleges, az a furcsa, ha az ember nem mérgezi meg a földjét, a vizét, pedig hát ez lenne a természetes.

Ehhez a gondolatvilághoz jött még az is hozzá, hogy mindig is sokat jártunk hátizsákkal kirándulni, bejártuk az országot,

a kirándulásokon nagyon jól éreztem magam, Pesten pedig egyre kevésbé.

Mi már beleszülettünk valamibe, úgy nőttünk fel, ahogy, és azt szerettem volna, hogy a gyerekeim ne ebben nőjenek fel. Az ő oktatásuk és nevelésük nagyon fontos, és azt gondolom, hogy az a legjobb, ha olyan környezetben lehetnek, ahol nagyjából hasonló értékrendű emberek élnek egy helyen.
Emellett jártunk különböző előadásokra, például néprajzi előadásokra, ahol nagyon sok információt megtudtunk arról, hogyan éltek az emberek régen, hogyan működtek a közösségek. Jártunk ezekre az előadásokra, és közben ugyanúgy éltük az életünket. Egy idő után éreztük, hogy ez így nem jó,

eldöntöttük, hogy amiket megtudtunk, megtanultunk, azt a hétköznapi életben is meg kellene valósítani.

Persze azt nem gondoltam, hogy ugyanúgy lehet élni, mint 200 évvel ezelőtt, de az értékek most is ugyanazok.lsők között voltak, akik "új telepesként" a várost hátrahagyva Visnyeszéplakra költöztek. Milyen körülmények uralkodtak itt akkor?

Ha racionálisan végiggondoltuk volna azt, hogy mi Visnyeszéplakon fogunk letelepedni, akkor soha nem jöttünk volna ide. (nevet) Nem volt víz, nem volt út, nem volt ház, nem volt pénzünk, nem volt iskola, nem volt bolt, nem volt munkalehetőség, semmi nem volt. Végül mégsem haltunk sem éhen, sem szomjan. Működik a gondviselés, csak meg kell hozzá tenni azt, amit az ember meg tud. Ez még akkor egy romos ház volt, az egészet át és újjá kellett építeni. Arra nem volt pénzünk, hogy rögtön az egészet felújítsuk, hanem mindig amennyi pénz összejött, és amit meg tudtam csinálni, azt csináltam. Szépen lassan épülget, de igazából sosem lesz kész.
Nem volt víz, de ha jól tudom, ebben az utcában még áram sem. Ilyen körülmények között nem lehetett egyszerű új életet kezdeni.

Rengeteg segítséget kaptunk, barátok, ismerősök, rokonok, szülők, amit tudtak, segítettek. Két évünkbe került, hogy egyáltalán legyen a kútban víz. Nagyon megkínlódtunk vele, mikor kiderült, hogy az a kút, ami volt, gyakorlatilag használhatatlan. Kellett egy új kutat ásni, ami 1 millió forintunkba került. Kézzel ástunk ki egy kétméteres átmérőjű, 41 és fél méteres kutat. És az utcában áram sem volt, úgyhogy utána azért szaladgáltunk, hiszen a munkám miatt szükségem volt áramra. Végig kilincseltük a minisztériumokat, aztán írtunk egy pályázatot, azt az önkormányzat beadta, és nyertünk rá 5 millió forintot, amiből végül megcsinálták ezt a vonalat is, és lett áram.Ha már a munkánál tartunk, mit hagytak hátra? És mit szóltak a barátok, a család a vidékre költözéshez?

A feleségem tanított, én pedig fafaragó vagyok, fát faragtam Pesten is, és most itt is. Mikor elmondtam édesapámnak, hogy milyen helyet találtam, lejött, megnézte, és azt mondta: "Fiam, tudtam, hogy hülye vagy, de hogy ennyire..." (nevet) Racionálisan neki volt igaza, azért is költöztek el innen anno az emberek, az őslakosok.

Tamási Áron azt mondja, hogy mindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását. Ezt én is így látom, nekünk itt a helyünk.

Már megvolt az első fiuk, mikor leköltöztek. Működik Széplakon iskola, ahova be tudták íratni?

Ő még akkor kicsi volt, nem iskoláskorú. De a következő nagy harc az iskola létrehozása volt. Most van egy alsó, felső tagozatos helyi iskolánk, úgy tudom, hogy az országban ez az egyetlen ilyen rendszerű intézmény. Nagyon meg kellett küzdenünk azért, hogy ezt elfogadják.

Van egy összevont alsó tagozat, ahol egy tanító néni van, és a faluház az iskola épülete, ahova reggelente bejárnak a gyerekek. A felső pedig úgy működik, hogy különböző tantárgyakat különböző házaknál tanítanak a szülők. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a leköltöző családokból majdnem kijön egy tanári karTehát mennek történelemórára az egyik házba, magyarórára a másikba, aztán vannak beszámoló dolgozatok, vizsgák.

Nem gondoljuk, hogy a gyerekeknek feltétlenül órákat kellene utazniuk, hogy egy városi nagy iskolába járjanak, ahol a rosszabb gyerekektől átvennék a rossz szokásokat, semmiképpen nem akartuk, hogy elmenjenek innen tanulni.

Most már lassan 20 egyetemistánk van, vagyis olyan fiatal, akik itt tanultak a faluban, szóval mondhatjuk, hogy bebizonyítottuk, jól működik.

A széplaki gyerekek hogyan tervezik a jövőt, falun vagy a városban?

A többsége azt mondja, hogy vagy itt marad, vagy valami nagyon hasonló helyre megy. Olyan széplaki gyereket még nem hallottam, aki azt mondta volna, hogy bárhová, csak el innen.

Mennyire élnek önfenntartó életet, hogyan tudnak a hétköznapokban boldogulni?

A cél a teljes önfenntartás, de nyilvánvalóan most csak egy lépést tudtunk tenni, a pesti összkomfortból a teljes önellátás felé. Tudom, hogy ez kevés, de többet nem bírtunk, sem fizikailag, sem lelkileg.Azt gondolom, hogy azokról a dolgokról kell önként lemondani, amiről az ember jó szívvel le tud.

Van olyan, amiről tudom, hogy nem illik bele a képbe, de még nem tudunk lemondani róla. De ha a gyerekeinket jól tudjuk nevelni, akkor ők már talán egy fokozattal jobbak lesznek, mint mi, és generációról generációra talán egyre jobb lesz a helyzet. Egyébként hússal, tejtermékkel, zöldséggel, gyümölccsel ellátjuk magunkat, de nyilván nem tudunk cipőt csinálni, nem tudok stílfűrészt gyártani, és ahhoz, hogy feljussak Pestre, az autóba magamtól nem tudok gázolajat előteremteni. Tehát azt nem mondhatom, hogy teljesen önellátók vagyunk. De nemcsak fizikai dolgokra kell gondolni, szellemiekben is próbálja az ember úgy kialakítani a környezetét, hogy szellemi önellátás is legyen, ne csak egy fizikai túlélés.

Volt olyan pont, amikor megbánták, hogy leköltöztek? Nem érezték, hogy visszamennének inkább Pestre?

Olyan volt, hogy azt mondtam, eladom az összes állatot, és többé nem tartok egyet sem (nevet). De nyilván nem adtam el őket, ezek rosszabb pillanatok, de olyan, hogy visszamenjek Pestre, olyan nem volt. Ahhoz nem tudom, minek kellene itt történnie.
Persze Pestnek is megvannak a szépségei meg az előnyei, de azt gondolom, hogy itt Visnyeszéplakon sokkal minőségibb életet lehet élni. Sokkal több a fizikai nehézség, mint Pesten - a hat gyereket fel kell nevelni, a gazdaságot működtetni kell, nincs alkalmazottunk -, viszont cserébe olyan életminőséget kapunk, amit ott nem tudnánk megvalósítani. Az itteni élet fegyelemre tanít bennünket. Teljesen mindegy, hogy karácsony van, vagy betegek vagyunk, az állat akkor is éhes lesz. Azon az állásponton vagyok, hogy ha az ember valahol él, az a feladata, hogy az a terület őáltala gazdagabbá váljon.
vicus54, 2016. február 27. szombat, 16:54
Címkék: Máté László, Füszfás Balázs, Tamási Áron, Működik Széplakon, Persze Pestnek, fővárosból vidékre,
Kommentek
Költségvetés - Kocsis: a cél, hogy Magyarország tovább erősödjön
a családtámogatások eltörlésében és az otthonteremtési rendszer szétverésében látták a jövő évi költségvetés alappilléreit".

Szavai szerint a mintegy 800 ellenzéki módosító indítvány a legfelelőtlenebb költségvetési magatartást mutatta, azok veszélyeztették volna a büdzsé és a gazdasági stabilitást biztonságát: a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összegeket például tízszer költötték el, az országvédelmi alapot pedig két és félszer. Különösen aggasztónak nevezte, hogy ezeket Varju László, a költségvetési bizottság DK-s elnöke is támogatta, ami szerinte nem feltétlen jelent alkalmasságot arra a tisztségre.

Megjegyezte továbbá, hogy Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a költségvetési vitában a két évvel ezelőtti beszédét mondta el ismét.

Kocsis Mátét kérdezték az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztéséről, amiről azt mondta: mivel közvádas ügyről van szó, támogatták a mentelmi jog felfüggesztését. Nehezményezte ugyanakkor, hogy Demeter Márta sem az érintett
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 15:11
Vívó-vb - Előtérben a csapatversenyek
A vb "felvezetéseként" a csapat két-két ezüst- és bronzéremmel fejezte be a júniusi, düsseldorfi Európa-bajnokságot. A kontinensviadal előtt Csampa Zsolt, a hazai szövetség elnöke az esélyek latolgatása elől kitért, ugyanakkor a férfi kard-, a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatot markánsnak és egységesnek nevezte. A németországi versenyen ez a három együttes dobogóra is állhatott: második lett a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású női és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardválogatott, míg harmadikként zárt a Rédli András, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Koch Máté férfi párbajtőrnégyes. A negyedik érmet az egyéniben harmadik Márton Anna szerezte.

Ezzel a teljesítménnyel a válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt, különösen azért, mert három dobogós helyezést csapatversenyben sikerült kiharcolni.

"Nagyra értékelem, hogy az összes csapatunk az első nyolc között végzett" - mondta Udvarhelyi Gábor. "Igaz, hogy tavaly
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 10:01
Kocsis: a DK az első pillanatban megkezdte az áskálódást Brüsszelben Magyarország ellen
azt is megjegyezte, a DK "veszélyes vizekre evezett", mert ha elfogadottá válik, hogy politikai nézetkülönbségek miatt a frakciók nem támogatják egymás jelöltjeit a mandátumok arányában megszerzett tisztségekre, "a magyar Országgyűlésben is döntési helyzetbe kerülhetünk". A Fidesz-frakció vezetőjeként ugyanis nehezen tud majd érvelni azokkal a képviselői javaslatokkal szemben, amelyek szerint bevándorláspárti politikus ne tölthessen be parlamenti pozíciót - írta, jelezve, hogy ez esetben viszont Varju László nem lenne a költségvetési bizottság elnöke, Vadai Ágnes nem alelnökölhetné a honvédelmi és rendészeti bizottságot, Oláh Lajos pedig az európai ügyek bizottságában nem töltené be ezt a posztot.

Levelét azzal zárta, hogy a Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportja mindent meg fog tenni a bevándorlás megállításáért, a nemzetek Európájáért, a keresztény kultúra és a határok védelméért. "Akkor is így lesz ez, ha Önök tovább folytatják áskálódó, Magyarország érdekeit sértő politikájukat" - írta Kocsis Máté
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 18:41
Önkormányzat 2019 - Bemutatták a Fidesz-KDNP nyírbátori és újfehértói polgármesterjelöltjét
Simon Miklós sajtótájékoztatón elmondta, a 14 ezer lakosú Újfehértón Hosszú József jogász, a Tiszavasvári Járási Hivatal jelenlegi vezetője, a 12 ezres lélekszámú Nyírbátorban pedig Gárdos László jogász lesz a kormánypártok jelöltje.

"A Fidesz felvállalja az általa indított jelölteket, és a jelöltek is felvállalják az eszmeiségünket" - fogalmazott az országgyűlési képviselő, hozzátéve, jót tenne a két településnek, ha olyan csapat vezetné, amely a polgári-keresztény értékrendet képviseli.

A jelöltek nem bújnak "a függetlenség megtévesztő zászlaja alá", mint ahogy azt Máté Antal, Nyírbátor jelenlegi független polgármestere teszi, aki az MSZP-Párbeszéd EP-listáján "arctalanul" a 24. helyet foglalta el - tette hozzá.

Hosszú József elmondta, megválasztása esetén ipari park épülne a befektetők számára Újfehértón, az elvándorlás, illetve az ingázás megállítására pedig városi munkahelyek létrehozását fogja szorgalmazni.

Gárdos László arról beszélt, hogy Nyírbátornak észszerű
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 15:40
Secretar de stat ungar: piatra de temelie a politicii noastre externe este sprijinirea maghiarilor de peste gra
la situaţia cimitirului militar din Valea Uzului, Tamás Menczer a arătat, de asemenea: conflictele cu România ar trebui rezolvate în aşa fel încât cooperarea central-europeană să nu devină "mai dificilă". Secretarul de stat ungar a caracterizat Slovacia drept un aliat strategic şi un important partener economic. Potrivit acestuia, relaţia cu Serbia nu a mai fost niciodată atât de bună, cum este astăzi. "Considerăm că politica statului sârb cu privire la minorităţi are valoare de model", a punctat.

László Borhy, rectorul ELTE a relatat că la cea dea 24-a ediţie a universităţii de vară participă 188 de tineri. Scopul principal al evenimentului este acela ca participanţii să dobândească noi cunoştinţe şi să facă asta în limba lor maternă, alături de alţi studenţi "la fel de determinaţi".

Viceprimarul general, Balázs Szeneczey a salutat studenţii şi a accentuat că Budapesta nu este doar capitala Ungariei, ci capitala întregii naţiuni maghiare. Acesta a reamintit că unul dintre cele mai importante
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 14:31
Krónika 2. rész (napirend előtt: EU, családok, mandátumigazolás, napirend)
és erre sem Timmermans, sem Weber nem volt alkalmas - mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta: most lehetőség van az újrakezdésre, nagyobb esélyünk van a számunkra kedvezőbb brüsszeli politikára, mint eddig. Már csak az kell, hogy az ellenzék fejezze be az aknamunkát, mert "nem pálya a magyarok ellen politizálni Brüsszelben" - fogalmazott.

A házelnök a napirend előtti felszólalások után ismertette a legfőbb ügyész indítványát Demeter Márta (LMP) mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet Kövér László megvizsgálásra kiadott a mentelmi bizottságnak.

Balczó Zoltán és Nunkovics Tibor eskütétele

Az Országgyűlés egyhangúlag igazolta Balczó Zoltán és Nunkovics Tibor jobbikos képviselők mandátumát - előbbiét 152, míg utóbbiét 154 szavazattal -, akik az európai parlamenti képviselővé váló Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos megüresedett helyét foglalták el, miután letették az esküt.

Ezt követően Szűcs Lajos jegyző ismertette Áder János államfő átiratát államtitkári megbízatás módosításáról:
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 13:31
Szent László király 06.27
-Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
A hívőnek az Úr megmutatja az igaz utat.
A hívőnek az Úr megmutatja az igaz utat: feltárja előtte Isten országát, és megtanítja a szentek tudományára. Megáldja munkáját, és gazdagon megjutalmazza fáradozását. Oltalmazza őt az ármánykodóktól, akik kifosztanák. Bőséget ad neki. Megvédi ellenségeitől, megoltalmazza üldözőitől. Kemény harcaiban neki juttatja a győzelmet, hogy belássa, mennyivel hatalmasabb a bölcsesség mindennél.
A bölcsesség nem hagyja el az igazat akkor sem, ha elárulják, hanem megszabadítja a gonoszoktól. Elkíséri a börtönbe, vele marad a bilincsekben is. Végül uralomra segíti, és oltalmat nyújt neki zsarnok elnyomóival szemben. Kimutatja azok álnokságát, akik őt gyalázták, neki pedig örök hírnevet ad a mi Istenünk.
Ez az Isten igéje. Bölcs 10,10-14

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Szeresd Uradat Istenedet, és szeresd felebarátodat, mint saját magadat.
Abban az időben amikor a farizeusok
maroka, 2019. június 27. csütörtök, 09:27
Hosszabbított spanyol trénerével a Veszprém
Zoltán szerint így nem zsigerelik ki túlságosan a játékosokat, de az utánpótlás-nevelésre és az első csapat meccsben tartására is lehetőséget biztosít a liga. Hozzátette, hogy a SEHA Ligában idén induló csapatok magas színvonalat képviselnek.

Sinisa Ostoic, a SEHA Liga vezérigazgatója nemcsak bajnokságuk, de kézilabda jövője szempontjából is fontos lépésnek nevezte, hogy a Telekom Veszprém visszatér a versenybe.

A következő szezon játékosállományáról - a júniusi BL-döntő után visszavonult - Nagy László sportigazgató elmondta: a kapuban Sterbik Árpád mellett két új szerzemény, a magyar válogatott Székely Márton és a szerb válogatott Vladimir Cupara áll majd. A jobb szélen marad Gasper Marguc és Dragan Gajic duója, jobbátlövőben Kent Robin Tönnesen mellett két új játékos, a lengyel válogatott Pawel Paczkowski, és az egyiptomi válogatott Omar Jahja szerepel. Irányítóban marad Petar Nenadic, Kentin Mahé és Lékai Máté összeszokott triója, beállóban pedig Andreas Nilsson és Blaz Balagotinsek mellé a
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:56
Képek, videók
0 a Gulyás lászló festmén
lovaszmarika
2019. július 07. vasárnap, 19:09
SZKV-1982.-Nemes László.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:26
lászló_ dobogókő0427_10.j
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:36
lászló_ dobogókő0427_8.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:35
lászló_ dobogókő0427_3.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:33
lászló_ dobogókő0427_2.jp
maroka
2019. április 28. vasárnap, 23:32
SZKT-Péter Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:25
SZKT-Péter-Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:24
lászló atya1102.jpg
maroka
2018. november 02. péntek, 12:15
1965 tele a Szent László
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 21:05
Teraszok a Szent László t
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
Szent László templom 2017
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:37
FB fűszer.jpg
dnemethk
2016. május 01. vasárnap, 20:52
9 Az oregano kitűnő fűsz
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 14:06
1 Rengeteg fűszer közül
jozsef_olah_9843
2015. június 02. kedd, 13:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.