Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 02:19 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pénteken kezdődik a Progress Sopron amatőrszínházi fesztivál
A jövő hét szerdáig tartó programsorozatot idén a Páneurópai Piknik és a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulója jegyében rendezik.

Komáromi Sándor rendező, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy harminc csoport jelentkezett a felhívásra és ebből választottak ki nyolc produkciót Pataki Andrással, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, valamint Regős Jánossal, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnökével.

A külföldi színjátszók anyanyelvünkön, vagy angolul mutatják be a darabokat, ezekhez az előadásokhoz magyar nyelvű leírások készültek.

A megnyitó szeptember 20-án este fél nyolckor kezdődik a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban, előtte hat órakor Abigél titkai címmel Piros Ildikó Kossuth-díjas művész önálló estet tart. A megnyitót követően Progjazz címmel dzsesszkoncertet ad Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész és Borbély Mihály Kossuth- és Liszt-díjas szaxofonos duója, valamint Varga Gábor zongoraművész dzsesszkvartettje.

A versenyprogram első előadása másnap Gabriela Preissova A mostohalány című drámája lesz a Liszt központban, amelyet a prágai Divadlo Máj társulata ad elő. Aznap a fesztivál kísérő programjában szerepel az Újvidéki Színház Danilo Kis művéből készült Borisz Davidovics síremléke című előadása, amelyet a Soproni Petőfi Színházban lehet megtekinteni.

Szeptember 22-én a Liszt központban este hat órakor a moszkvai Foreign Language Centre diákszínházi társulata Shakespeare Macbeth című darabját adja elő, a celldömölki Soltis Lajos Színház pedig szintén Shakespeare darabját, a Szentivánéji álmot mutatja be a színházban.

Másnap délután ugyanitt két szlovák társulat, a Divadlo A és a Divadlo Shanti mutatja be Carlo Goldoni Csetepaté című komédiáját, később a színházban győri és inárcsi független társulatok, a RÉV Színházi és Nevelési Társulat, valamint a KB35 adja elő Shakespeare Othellóját. A produkció a második Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíjas előadása volt. Aznap a Sopron Balett A csodatévő lány című darabját mutatja be a fesztívál kísérő programjaként a Liszt-központban.

Szeptember 24-én délután Tárnoki Márk rendezőszakos egyetemi hallgató, a FAQ Színház, a RÉV, valamint a KB35 közös produkciója, a Henri Charriére regényéből készült Pillangó című monodráma lesz látható, Balla Richárd előadásában. Este a színházban a zágrábi Ludus Teatar egy valós eseményeken alapuló társadalmi drámát visz színpadra Anka címmel.

Aznap a színházban lesz látható a Bánatóceán című mozgásszínházi produkció, amelyet az oroszországi Szurgut városából érkező Tyeatr plasztyiki társulata ad elő. A csapat a mozgásszínház és a pantomim eszközeivel mutat be három etűdöt a fájdalom és keserűség témájában.

Délután a Nemzeti Táncszínház színházi nevelési programjaként, a fesztivál kísérő rendezvényeként mutatják be iskolásoknak a Talpuk alatt című produkciót. Másnap szintén a színházi nevelési program részeként lesz látható az Igaz történet alapján című produkció.

A zárónapon mutatja be a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című darabját a fesztivál kísérő előadásaként.

A versenyprogramban lévő nyolc előadást szakmai zsűri értékeli és bírálja el, a díjkiosztó gálát pedig szeptember 25-én este tartják a Liszt-központban.

A programot a soproni önkormányzat mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága is támogatja.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 17:11
Címkék: Progress Sopron, Páneurópai Piknik, Komáromi Sándor, Pataki Andrással, Kultúra Sopron Nonprofit Kft, Regős Jánossal,
Kommentek
A remény évada lesz a 2019/2020-as a Soproni Petőfi Színházban
Pataki András kifejtette, hogy nyáron lesz a harmincadik évfordulója a Páneurópai Pikniknek és jövőre Magyarországon rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. E két esemény hatására foglalkoznak egy évadon át a keresztény európai kultúra aktuális identitáskérdéseivel, azzal a reménnyel, hogy a múltban kapaszkodót találva hogyan viszonyulunk a jövőhöz. Hozzátette, hogy a jövő évad jelmondata és üzenete az, hogy a kultúra a szellem levegője.

Az évad Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjének bemutatójával kezdődik október 19-én. A darabot, amelyet Zsadon Andrea rendez, június végén németül játsszák a fertőrákosi barlangszínházban. November végén mutatják be Henrik Ibsen Peer Gynt című drámáját, december közepén pedig a Szarka Gyula és Szálinger Balázs által jegyzett Zenta 1697. című rockoperát. Ennek a darabnak a hazai bemutatója augusztus 14-én az esztergomi bazilika előtt lesz, majd határon túli településeken is játsszák. A főbb szerepekben Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás,
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 13:21
Ma van a magyar dráma napja
költeményének, a János vitéznek, a PartVonal Műhely produkciójának nyilvános főpróbáját tartja az évfordulón.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban az Akikre nem volt méltó e világ című pályázat győztes alkotásából, a Menekülőkből olvasnak fel részletet csütörtökön a társulat tagjai, akikkel beszélgetést is rendeznek az ősbemutatóról. Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban Fűszálszobám címmel Bereményi Géza dalszövegeit hallhatja Dégi János előadásában csütörtökön a közönség. A héten zajló Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztiválon pedig a Klebelsberg Kamaraszínház Zrínyi Ilona című előadásával ünneplik a magyar dráma napját.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban már szerdán egész napos programmal várják a közönséget, hiszen a magyar dráma napja szinte egybeesik a színház névadójának, Tamási Áron író születésének 120. évfordulójával. Este Tamási Áron válogatott novelláiból készült felolvasóestet rendeznek és a Dresch Quintet koncertet ad.

A
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 07:04
Amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptemberben Sopronban
A fesztiválon - amelyet a tervek szerint kétévente rendeznének meg - 15 előadást láthat majd a közönség a Petőfi Színházban és a Liszt Központban. Ezek közül kilenc szerepel a fesztivál versenyprogramjában.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy hiánypótló szándékkal rendezik meg a találkozót. A rendszerváltozás után hanyatlottak, majd lassan megszűntek az országban az olyan amatőr és alternatív színházi találkozók, amelyek nemzetközi kitekintést nyújtottak - tette hozzá.

A fesztiválra előzetesen 12 magyar és mintegy harminc külföldi amatőr társulat jelentkezett, közülük választotta ki Komáromi Sándor drámapedagógus, rendező a versenyprogram kilenc előadását, amelyeket a Lucie Malkova cseh rendező, Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező és Katona Péter dramaturg alkotta zsűri bírál majd el.

A versenyprogramban szerepelnek az olaszországi civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyelországi Bielsko-Bialából a Mlodziezowy Teatr Animacji Lalki i
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 16:43
Az együttműködés és a zene évada lesz az idei a Soproni Petőfi Színházban
Pataki András kifejtette: 2012 óta azon dolgozik, hogy egy határokon átívelő testvérszínházi hálózatot hozzon létre, amely nem csak névlegesen működik. Az együttműködések révén közös darabot mutat be a soproni társulat a Pesti Magyar Színházzal, a bécsi Európa Clubbal, a Komáromi Jókai Színházzal, a felvidéki Zentai Magyar Kamaraszínházzal, a Nemzeti Színházzal és az erdélyi Mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházzal. Ebbe a sorba illeszkedik a balatonfüredi Kisfaludy Színház és a Forrás Színház is.

Az évadot a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal indítják, a nagyszínházi előadást Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész rendezi Reviczky Gábor főszereplésével.

Moliere Fösvény című darabja nyomán mutatják majd be a Zsugori című zenés komédiát, amelynek zenéjét Szarka Gyula szerezte. Schiller Ármány és szerelem című darabját rockzenével mutatják be, a dalszövegeket Demjén Ferenc írta, a zeneszerző Papp Gyula. A zenés betétek közti szöveget Sárdy Barbara írta. Feke Pál és Serbán Attila
velemenyezd, 2017. augusztus 22. kedd, 13:33
Celldömölki társulat nyerte a harmadik Komlói Amatőr Színházi Fesztivál fődíját
hogy a mecseki város lakosságának tíz százaléka részt vett az előadásokon, majd felidézte: a seregszemle megrendezéséhez 10,6 millió forinttal járult hozzá a kulturális kormányzat.

Fajcsi Ferencet, a Súgólyuk Színház rendezőjét idézve kiemelték: a találkozó nézettségi rekordot döntött, a meghívott előadásokat 2310-en látták, a produkciók zöme telt ház előtt zajlott, az off-programokkal együtt a fesztivál össznézőszáma megközelítette a négyezret.

Az összegzés arra is kitért, hogy a jövő évi Progress Sopron nemzetközi amatőr és alternatív színházi fesztiválon való részvételre, illetve a Nemzeti Színházban való bemutatkozásra invitálták a találkozóról, a celldömölki, az inárcsi, a székesfehérvári és a bácskertesi társulatot.

A KASZT keretében minősítéseket szerezhettek a Magyar Szín-Játékos Szövetség tagjai. Idén bronz minősítést kapott a zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszó csoportja a Tanár úr, de miért? produkciója. Ezüst minősítést vehetett át a pápai SK Társulat Jövőre veled, ugyanitt!
velemenyezd, 2017. június 18. vasárnap, 21:04
Magyar mérföldkövek
MAGYAR MÉRFÖLDKÖVEK a tudomány felé vezető úton
vitéz Hamvas J. József
A Rákóczi Alapítványnak a második ezeregyszázéves évfordulóra készült munkája
1996

Kivonatok

Mikor több mint negyven évvel ezelőtt először kezdtem gyűjteni ezt az anyagot és felfedeztem mérhetetlen, majdnem kimeríthetetlen gazdagságát, boldogság és lelkesedés ragadott magával. E lázas munka közepette elhatároztam, hogy e bő kincset meg kell osztanom a magyar fiatalsággal és a világgal.

Kezdetként képzeljük el, hogy a tudomány hosszú országútját egy időgép segítségével járjuk be, melynek lámpáival csak a magyar mérföldköveket világítjuk meg.

Nézzük csak! Mi lehet ez a négykerekű, acélrugókon függő jármű? Ez
menusgabor, 2016. augusztus 01. hétfő, 22:00
Földes Gábor (1923-1958) emlékére
érzékeltető előadás ,,a romantika forró bűvöletét árasztja, amelyben a pozitív erők összecsapása az ármánnyal és az aljassággal hitelesen igaz és drámai". (Egri Viktor kritikája a Pozsonyi Új Szóban.)

1953 őszén a vidéki színházak budapesti találkozója a fiatal főrendező és a társulat nagy és sikeres megméretése, diadala. Vészi Endre az előadásról írott kritikájában (Színház és Filmművészet, 1953/8-9.) a Jókai-romantikus pátoszát realista keretbe helyező rendezés hitelét, a rendező progresszív látásmódját az epikus alkotást drámai egységbefoglaló szerkesztést dicséri. A korszak egyik legtekintélyesebb kritikusa, Mátrai-Betegh Béla, a szabadságharc korának érzékeltetését, a jellemek társadalmi hátterének, jellegzetességeinek felmutatását, a mű drámaian forradalmi mondanivalóját szolgáló olvasatot, a rendező eszmei felkészültségét és a színpadi hangulatok, hatások megteremtésében mutatkozó tehetségét emeli ki. (Magyar Nemzet, 1953. IX. 8.)

A találkozó keretében rendezett
azenujsagom, 2015. január 14. szerda, 17:37
Képek, videók
in progress
vinnie
2012. november 16. péntek, 20:40
Progressz 39P
irmus
2011. október 16. vasárnap, 18:17
035 - Progress Energy - s
vlado
2010. március 16. kedd, 21:53
Progressiv & house
djrepce
2009. október 07. szerda, 13:13
progressive0.jpg
hitecheng
2009. augusztus 04. kedd, 15:13
Progressive
khull
2007. január 06. szombat, 15:04
i love progressive
4nthrax
2006. október 26. csütörtök, 19:39
lebontásának.jpg
basikele
2012. december 17. hétfő, 23:05
Fény fesztivál ? Festival
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:33
0 fesztiváli ruha 21a45.j
lovaszmarika
2018. április 16. hétfő, 13:27
FESZTIVÁL37.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁL36.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁL35.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁl34.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL33.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.