Belépés
2019. június 26. szerda | 26. hét | 177. nap | 00:19 | János, Pál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 7. r.
Harmadikban már decembertől átirányították a két műszakban üzemelő részlegbe, ahol egyik héten reggel hattól du. kettőig tartott a délelőttös műszak. A délutános meg du. kettőtől este tízig!
Még belegondolni is nehéz, hogy milyen igazságtalanság volt ez a még csak tizenhat éves gyereklánnyal szemben! Arról nem is beszélve, hogy mennyire ellehetetlenítette az esti gimnáziumban való továbbtanulását! Lehet, hogy pont ez volt a cél? De ebbe akkor még bele sem tudott gondolni!
Milonának csak az volt furcsa, hogy a többi harmadéves még mindig a tanműhelyben töltötte tanulóidejét! No, de ez is jó volt valamire, mert kapott ösztöndíjat meg bérpótlékot a teljesítménye után.

Egy nap nagyon vidámak voltak varrónő kolléganői. Föl is tűnt neki, hogy sorra mennek az irodába és visszafelé mindegyik egy borítékot tart a kezében. Ő meg mit sem sejtve varrt tovább. Csakhogy, hallja ám, amint kiabál az irodista lány, hogy
- Matriota Milonának nincs szüksége a fizetésre?
- Fizetés? Nekem? De, hát én még csak tanuló vagyok?
Rebegte hitetlenkedve az ügyintézőnőnek.
- Na és aztán! Úgy csinálsz, mintha nem is tudnál az ösztöndíjadról, ami neked is jár, mint minden tanulónak! Plusz még amit megtermeltél a műhelyben.
Amikor meglátta a nő kezében a borítékot, már tudta, hogy az az övé és nyúlt érte.
- No, nem addig-a! Előbb írd alá az ívet!
Mondta a nő, miközben az asztalon lévő nagy papirosra mutatott. Milona meg ott értetlenkedett, mert akkor még azt sem tudta, hogy az ,,aláírás" a neve leírását jelenti és annak elismerését, hogy átvette a pénzt. Bizony olyannak tűnt a szemükben, mint egy holdkóros, vagy, mint egy gondnokolt gyenge elméjű!
Hiszen, a korábbi tandíja mellett ott lehetett anya aláírása. Mert máskülönben hogyan vehette volna föl helyette?

*

A szakmunkásvizsga után abba az állandó délelőttös műszakban működő részlegbe helyezték, ahol anya is dolgozott. Örült az álladó egyműszakos munkarendnek az iskola miatt. Azt hitte, hogy befejezheti a gimnáziumot!
Nem így történt...
Anya szemében örökösen szálka volt az ő továbbtanulási ,,mániája". Ebbe belejátszott az is, hogy a saját lánya (Milona ,,húga") nagyon nehezen tanult és az általános iskolát is tizenhat éves kora után fejezte be, a gyárba kihelyezett dolgozók iskolájában. De a legfőbb ellenzője anya barátja volt, aki az 1956-os népfölkelés megtorlásának éveiben tűnt föl és furakodott anyán keresztül a családba.

*

Milona akkor még nem is sejtette, hogy annak az emberféleségnek ez volt a feladata! Csak évtizedekkel később, amikor 1994 őszén látott a tv-ben egy filmet, ami a pincebörtönökről szólt.
A Köztársaság téri pártház alatti pincében forgattak éppen, amikor váratlanul felbukkant - ,,Laci bácsi", a házibarát - és kijelentette, hogy:
- ,,A szóban-forgó épület alatti pince-rendszerben ,,SOHA, SOHA", semmiféle rabokat nem tartottak..."
Mindig is sejtette, hogy ,,Laci bácsi"-val valami nincs rendben, mert azt sulykolták anyával közösen, hogy ő az ,,apja komikája"... Viszont, amikor Kovács László a soros látogatását megejtette a szülőinek hitt házban, akkor apa mindig kivonult a galambházba és be sem ment, míg állítólagos ,,komikája" ott ,,bájolgott" a feleségével. Ezt apa mondta így, hogy ,,bent bájolog anyáddal"...

Dézsy Zoltán Pincebörtönök c. filmjében az 58-59. perctől, a II. részben látható Kovács László szt. főhadnagy itt:
http://www.youtube.com/watch?v=XxqyFOJA69w

Milona még ekkor sem gyanított semmit arról a titkosszolgálati hálózatról, amivel Kádárék létrehozták az ezer százalékos lefedettséggel működő III/III-as és más titkosszolgálati hálózatot. Viszont, amikor a D-209-es titkos-ügynökről (Medgyessy Péterről) kiderült az, ami... már elkezdett kombinálni és bizony, kezdett összeállni számára a kép.

Főleg, amikor 2004-ben október 23-a előestéjén végignézte az M1-en azt a filmfelvételt, amit egy angol újságíró készített és vágatlanul kijuttatott az országból 1956 karácsonya után. A kommentátor angolul beszélt, miközben olvasni lehetett a magyar feliratot. Azért nem tudta kellő pontossággal megfigyelni azt, amikor a Köztársaság téri kazamatáknál hallgatóznak a felkelő forradalmárok, mert a feliratra figyelt.
Ezt követően azonban, a Hír tv-n megismételték ugyanezt a filmriportot, magyarul kommentálva az eseményeket. Ekkor már pontosan meg tudta figyelni, hogy amikor az aknába hajoló ember csendre inti a tömeget, akkor a mikrofonba behallatszó zaj, ami a föld alól jött, egy működő géphez, vagy darálóhoz volt hasonló.
Ekkor a levegőbe lőtt valaki, aki látszatra a lenti raboknak akart jelezni...
Ezt követően a zaj megszűnt és akkor arra gondolt, hogy a lövés, akár a zajkeltőt is figyelmeztethette?
Milonában ekkor - nem tudni, hogy miért - azonnal felötlött egyik gyerekkori emlékképe: amikor-is kislánykorát nagyszülei tanyáján töltötte. A zajról hirtelen a SZECSKAVÁGÓ - amit kukorica-morzsolásra és DARÁLÁSRA is át lehetett állítani - jutott eszébe.

Már akkor kezdte érezni, hogy nagy bajban van, amikor a rádió Vasárnapi újság című műsorát hallgatva A húsdaráló című színdarabról készült riportról volt szó!
És akkor felsikoltott benne a felismerés: ,,Lehet, hogy éppen akkor darálták le az egyik rokonát (Bóna Zsiga) aki nyomtalanul eltűnt az 1956-os harcok során? És akit nagymama oly sokáig megpróbált megkeresni? De, nemhogy keresni, de még beszélni sem volt ajánlatos róla!

Matriota Milona
furaila, 2014. február 20. csütörtök, 04:55
Címkék: Kovács László, Dézsy Zoltán Pincebörtönök, Medgyessy Péterről, Bóna Zsiga, Matriota Milona, délelőttös műszak,
Kommentek
Krónika 2. rész (költségvetés)
Fidesz: építeni kell a lakossági megtakarításokraTuri-Kovács Béla (Fidesz) azt javasolta, hogy a kormány az eddiginél erőteljesebben építkezzen a lakosság megtakarítási szándékára. Eljutottunk oda, hogy egyre többen vannak azok, akik polgári jólét mellett igyekeznek megtakarítani, ezt kell visszacsatornázni a nemzetgazdaság megerősítéséhez - érvelt. Hozzátette: az első lépések megtörténtek, de továbbiakat lát szükségesnek.

Úgy látta, önmagában a pénz nem inspirálja a családokat gyermekvállalásra, sok egyéb tényező is szerepet játszik ebben, ilyen például a biztonság. Ennek a költségvetésnek ez az egyik fontos eleme - közölte.

Sürgette a 4-es és a 44-es út felújításának befejezését, a mezőgazdasági szövetkezetek elterjedésének segítését. A klímavédelem területén azt kérte a kormánytól, azokat a célokat vállalja, amit az ország teljesíteni tud, és amelyek nem teszik tönkre az ország gazdaságát.

LMP: nem nőnek a vízhálózat karbantartására fordítható
velemenyezd, 2019. június 21. péntek, 11:12
Krónika 2. rész (költségvetés)
nőtt.

Az államtitkár közlése szerint a térség államai közül Magyarországon a harmadik legalacsonyabb azok aránya, akik külföldön vállaltak munkát.

Banai Péter Benő kitért arra is, hogy a 2008-as válság azért "ütött" akkorát, mert a lakosság jelentős része devizában adósodott el. Ma csak az vehet fel devizahitelt, aki devizában kapja fizetését, a devizafék pedig lehetetlenné teszi, hogy valaki forintban adósodjon el túlzott mértékben.Fidesz: forrásemelkedés a szociális területenKovács Sándor (Fidesz) úgy értékelt, a jövő évi büdzsé a családoknak és a szociális intézményekben élőknek is költségvetési forrásemelkedést biztosít.Beszélt a megváltozott munkaképességűekről, az ő foglalkoztatásuk támogatására 1,5 milliárd forinttal többet szán a költségvetés. Kitért az ápolási díj emelésére, illetve nagy újításként beszélt arról, hogy a nappali intézményben is lehívható a normatív támogatás a fogyatékkal élő után, nemcsak abban az intézményben, ahol az ellátott
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 11:51
Folytatódik a jövő évi büdzsé általános vitája
Az aktuális ülés negyedik napja reggel 8 órakor kezdődik, a vitára napközben 14 órás időkeret áll rendelkezésre.

A jövő évi büdzsé tárgyalása szerdán, a pénzügyminiszter nyitóbeszédével kezdődött. Varga Mihály elmondta, a 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól. A tárcavezető a családok támogatását és a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítását nevezte a fő céloknak.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólalásában megalapozottnak nevezte a 2020-as költségvetést, amely szerinte hozzájárul a magyar gazdaság fenntartható kifehérítéséhez és a kiszámítható, stabil gazdasági folyamatokhoz, valamint megfelelő keretet biztosít a társadalompolitikai célkitűzések megvalósításához.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke hangsúlyozta, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat a pénzügyi stabilitást tükrözi. Ahol stabilitás van, ott van gazdaság- és
velemenyezd, 2019. június 20. csütörtök, 07:04
Krónika 9. rész (költségvetés, napirend lezárása)
hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a kormány ismét minden támogatást megad az egyházaknak ahhoz, hogy azok a megfelelő infrastrukturális és anyagi feltételek mellett végezhessék el vállalt társadalmi feladataikat.

Molnár Ágnes (Fidesz) a jövő évi költségvetés egészségügyi fejezeteinek elfogadása mellett érvelt. Kiemelte, az ágazat büdzséje a jövő évben további növekedést és még nagyobb biztonságot mutat. Jövőre összesen 184 milliárd forinttal jut több forrás mint az idén - tette hozzá.

F. Kovács Sándor (Fidesz) választókerülete, a Tisza-tó térségének további fejlesztését kérte a kabinettől, valamint javasolta, hogy a falusi csok támogatási rendszerét a vidéki kisvárosokra is terjesszék ki bizonyos régiókban.A Párbeszéd "kőkeményen megadóztatná" a nagyvállalatokat és a nagytőkétTordai Bence (Párbeszéd) felszólalásában azt mondta, a jövő évi költségvetés a "klímagyilkos kapitalizmus" modelljének jegyében készült, amely szerinte feléli a bolygót a jövő generáció elől. A
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 21:37
Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét Budapesten
könyveknél a Kék könyv - A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) című kötet kapta az elismerést. Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga nyerte az Otthon című kötetért (Vivandra).

Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott "Volt a hazának egy-két énekem" - Arany 200 című emlékkötet, Orbán Viktor miniszterelnök különdíját Sziget Kovács Viktor Az ég madarai (Corvina Kiadó) című kiadványa nyerte.

Tarlós István főpolgármester különdíját a Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria kiadásában megjelent Újranyitás hetven év után - A Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának története című könyv kapta. A Tamás László-emlékdíjjal Beh Mariann A kert konyhája (Book Kiadó) című receptkönyvét ismerték el.

A verseny zsűrijét Vágó Magda könyvtervező tipográfus vezette, tagja volt Barabás Zsófia festőművész, Révész Emese
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 07:15
Átadták a Nyíregyházi Állatpark ökológiai tanösvényét
Az állatparki fejlesztési részről szólva Gajdos László igazgató elmondta, az ökológiai sétaút része a parkban zajló mintegy hétmilliárd forint értékű fejlesztésnek, amely körülbelül két év múlva fejeződik be a jégkorszakot bemutató látványosság átadásával.

A városlakók az erdő város felőli részén lévő Ózoon Hoteltől indulva végigsétálhatnak egy három kilométer hosszú erdei sétaúton, amelyen megismerkedhetnek a Sóstói-erdő flórájával és faunájával. A sétaút kapcsolódik az állatkert déli kerítésénél - szintén a beruházás keretében - megépült új bejárathoz, ezen belépve sétálhatnak végig a parkban kiépített négy kilométeres ökológiai tanösvényen a látogatók.

A Területi Operatív Programban elnyert, vissza nem térítendő támogatásból többek közt megújultak a park útjai és járdái, az ezek mentén elhelyezett, mintegy negyven tájékoztató tábla pedig az ökológiáról ad érdekes és hasznos információkat a látogatóknak - jegyezte meg Gajdos László.

Az átadáson Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza
velemenyezd, 2019. június 07. péntek, 13:01
Schanda: a magyarok tehetségesek és megbecsülik saját kincseiket
leginkább versenyképes ország egyike legyen Európában. A mai fiatal generáció aktív részese és formálója lesz azoknak a gazdasági, technológiai és társadalmi folyamatoknak, amelyek ennek a célkitűzésnek az eléréséhez vezetnek - jelentette ki Schanda Tamás, kiemelve: az ország jövője és versenyképessége jelentős részben a tehetséggondozó szakemberek munkáján is múlik.

Idén életműdíjat kapott Balogh László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pedagógiai-Pszichológiai Tanszékének oktatója, Lévainé Kovács Róza, a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa és Szakácsné Nemere Györgyi, az Emmi munkatársa. A Kiváló Tehetséggondozó Szervezet díjjal a debreceni A Matematika Összeköt Egyesületet tüntették ki, amely egyebek mellett a "Medve Matek" eseményeinek szervezőjeként ismert. Elismerést vehetett át még több mint ötven tehetséggondozó, tehetségfejlesztő és tehetségsegítő szakember.

A Tehetségbarát önkormányzat díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 19:43
Sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház
A közlemény szerint Barnák László főigazgató az évadzáró társulati ülésen úgy fogalmazott, a nemzeti státuszból adódó kiemelt feladatok, a széles, változatos műsorkínálat, a magas szakmai színvonal mellett társadalmi szerepvállalásban is megerősödött az intézmény: többek között bemutatkozási lehetőséget kaptak az amatőr művészeti egyesületek, a városi rendezvényeken aktívan szerepet vállaltak a művészek, és számos jótékonysági programot, gyűjtést szervezett a színház.

Az évadban összesen 27 saját tánc-, 97 zenés és 155 prózai előadást láthattak a szegediek. Az intézmény 92 vendégjátékot fogadott - köztük a Rekamié Fesztivál keretében öt határon túli magyar színház produkcióit -, öt saját gálát rendezett, illetve három fesztiválszereplésnek tesz eleget, köztük első alkalommal a Városmajori Színházi Szemlén is bemutatkozik a nagy sikerű Tóték című előadásával.

A régió legnagyobb kulturális intézményeként az előző évi jegyárbevétel alapján 133 millió forint TAO-támogatásra lett volna jogosult a
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 14:32
Képek, videók
Kovács László -ujasszonyt
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:20
Kovács Lászlóné Babi.jpg
szakcsi56
2011. október 05. szerda, 17:33
Kovács László.jpg
agica2004
2011. február 22. kedd, 15:48
Kovács László alez.Rak.o
joskaba45
2009. augusztus 22. szombat, 14:00
Rak.o.Kovács László alez.
joskaba45
2009. augusztus 22. szombat, 13:50
SZKT-Majó- Petri Zoltán.j
agica2004
2019. május 14. kedd, 19:59
SZKV-Nemes Zoltán.jpg
agica2004
2019. május 14. kedd, 18:59
SZKT-Láda Zoltán.jpg
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:26
mága zoltán 0314_2.jpg
maroka
2019. március 14. csütörtök, 14:11
mága zoltán 0314_3.jpg
maroka
2019. március 14. csütörtök, 14:10
meszlényi zoltán0226.jpg
maroka
2019. február 26. kedd, 12:35
csaba atya és mága zoltán
maroka
2019. január 24. csütörtök, 21:38
mága zoltán0122.jpg
maroka
2019. január 22. kedd, 22:39
zoltán_józsef atya0120.jp
maroka
2019. január 21. hétfő, 12:29
20358_huszarik_zoltan_ szi
menusgabor
2019. január 06. vasárnap, 22:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.