Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 07:49 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ifjúsági koncertsorozat indul a Lázár Ervin Program keretében
Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke elmondta: a program célja, hogy minden egyes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyet Erkel Ferenc alapított 166 évvel ezelőtt - tette hozzá.

Elmondta, hogy két programjuk lesz elérhető a tanárok számára, negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi szakemberek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Mint fogalmazott, az iskolákba nemcsak zenével, hanem egy performansszal érkeznek, amelynek a lényege, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat. Különböző eszközökkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, nehezen adja meg magát, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert nagyon sok érték van benne.

Lantos Mihály egyetemi tanár és tanulás-módszertani szakértő elmondta, hogy a hetedikes programban beszélnek a művészetekről, ezen belül a zenéről, komolyzenei betétekkel. Helyet kap az előadásban a magyar népmese, a magyar nyelv, szó lesz Bartók Béláról, meghallgatnak egy Radnóti-verset és 100 évvel ezelőtti fotókat is mutatnak a gyerekeknek.

Mint elhangzott, a negyedikeseknek interaktívabb, játékos előadást visznek, amelyben több a zene, és képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak. Vonósnégyessel érkeznek, a zenészek a gyerekek közé ülnek be, és közösen játszanak el egy népdalt.

Az iskolák számára ingyenesen elérhető programra már elindult a regisztráció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. A program keretében koncertre, múzeumba, levéltárba is elmehetnek a gyerekek, sőt akár farmra is, ahol ősmagyar fajtákat ismerhetnek meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 12:21
Címkék: Lázár Ervin Program, Tóth László, Budapesti Filharmóniai Társaság, Erkel Ferenc, Lantos Mihály, Bartók Béláról,
Kommentek
Péntektől ismét várja a nézőket a Békéscsabai Jókai Színház
Elmondta, hogy júliusban az Ibsen-udvaron James Waller regényének színpadi változatát, A szív hídjait is műsorra tűzik. Július közepétől tíz napon át esténként ingyenes előadásokat, irodalmi esteket és zenei programokat tartanak. Ezzel szeretnének kedveskedni a nézőknek a 98 napos veszélyhelyzet után - fogalmazott.

A színészek már próbálják Wass Albert Tizenhárom almafa című játékát, valamint Koltay Gergely, Szűcs István és a Kormorán A Megfeszített című rockoperáját. Előbbi bemutatója augusztus 12-én a kamaraszínházban, utóbbié - az eredetileg tervezett május helyett - szeptember 12-én lesz. A rockoperát augusztus 19-én a Szarvasi Vízi Színházban már láthatja a közönség.

Szeptemberben a Rigócsőr királyfi bérletes előadásait pótolják, csakúgy, mint a Lázár Ervin Programban elmaradt iskolásoknak szóló előadásokat. Így Krúdy Gyula A vörös postakocsi című színjátékát - amelyben sok vendégszínész lett volna - leszámítva be tudják pótolni a veszélyhelyzet alatt elmaradt előadásokat, és az új szezon
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 11:01
Díszévad 2.0 néven hirdetett új évadot a Csiky Gergely Színház
igénybe.

Bejelentette, hogy szeptember 11-én a Csiky Gergely Színház ad otthont az országos színházi évadnyitónak, a tavasszal elmaradt nemzetközi gyermek- és ifjúsági biennálét pedig szeptember 28. és október 4. között pótolják.

A direktor kitért rá, hogy a teátrum a félbeszakadt évadban, 2019. augusztus 1. és 2020. március 11. között, 180 előadást tartott, több mint 48 ezer nézőt fogadott, 10507 bérletet értékesített, a társulat 16 tájelőadásából 6-ra külföldön került sor. Hozzátette, a Lázár Ervin Program keretében több mint 7 ezer 3-5. osztályos általános iskolás színházi élményeit gazdagították.

Szólt arról, hogy a koronavírus-járvány különleges kihívás elé állította a színház munkatársait. Művészeik az "Erkélyből páholy" program keretében közterületeken játszottak, 150 videót készítettek, 9 héten át online közvetítették korábbi előadásaikat, varrodájuk dolgozói szájmaszkokat készítettek, a jegyiroda munkatársai rászoruló idősek bevásárlásait intézték.

Szita Károly, Kaposvár
velemenyezd, 2020. június 12. péntek, 20:23
Gyereknap - Berlioz Fantasztikus szimfóniája animációs kisfilmen látható
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Fantasztikus szimfóniát alternatív módon bemutató epizódot a Filharmóniai Társaság YouTube-csatornáján teszik közzé a gyereknapra időzítve.

A KameraZene hetedik epizódja egy kamaszfiú történetén keresztül mutatja be Berlioz Fantasztikus szimfónia című művének "programját". A grandiózus vállalkozás és a már megszokott szórakoztató narráció mögött ugyanaz a szándék áll, mint az eddigiekben: a zenetörténet nagy alakjainak, fontos eseményeinek és remekműveinek megismertetése a fiatalokkal.

Az animációs kisfilmet Manga István, a műsor állandó látványtervezője alkotta meg, Tuza Norbert és Szín Róbert, azaz az Ambient Pictures csapatával együtt készítve a sorozatot.

A Filharmóniai Társaság a Lázár Ervin Programmal idén mintegy 30 ezer fiatalhoz jutott el, szeptembertől további 60 ezer diáknak mutatják be ifjúsági programjaikat. A társaság fontosnak érezte, hogy a tanárokkal elindult közös munka ne álljon le, ezért indították el a veszélyhelyzet alatt
velemenyezd, 2020. május 30. szombat, 10:21
Színvonalas produkciókkal készül az új évadra a zalaegerszegi Heves Sándor Színház
színpadra Zalaegerszegen - jelezte Besenczi Árpád.

Felidézte, hogy A kőszívű ember fiai című produkció márciusi premierje a veszélyhelyzet miatt elmaradt, csak a házi főpróbát tudták megtartani. Reményeik szerint az előadást - egy évvel később - 2021. március 12-én láthatja a közönség Böhm György rendezésében. A Jászai Mari-díjas rendező állítja színpadra Bakó Gábor koreográfus segítségével az évadot záró Cigánykerék című musicalt, Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza alkotását.

A Lázár Ervin-program keretében szeptember 16-án Farkas Ignác rendezésében szeretnék bemutatni a Félőlény című zenés mesejátékot. A második félévben mesemusicallel várják a fiatalabb korosztályt: Fekete István Vuk című regényéből készült produkciót Tompagábor Kornél állítja színpadra.

A stúdiószínpadon Mihály Péter rendezésében a zalai származású Szálinger Balázs Becsvölgye című színművét mutatják be. A Sóska, sültkrumpli című előadás, a bűnmegelőzési programmal összekapcsolt Vigyázat, csalók! című utazódarab, valamit a
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 13:31
Koronavírus - Emmi: minden iskolai programot, ünnepséget mondjanak le az intézmények!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a levélben arra kérték az intézmények vezetőit, hogy minden iskolai programot, március 15-ei és más ünnepséget, tábort, erdei iskolát, külföldi utazást, osztálykirándulást - beleértve ebbe a Határtalanul! programot, az Erasmus és Erasmus+ programot, külföldi nyelvtanfolyamot és a testvériskolai látogatásokat is - mondjanak le. A Lázár Ervin-program keretében szervezett valamennyi programot is határozatlan ideig fel kell függeszteni.

Újra felhívták az intézmények vezetőinek figyelmét a rendszeres fertőtlenítés és takarítás, valamint a kézmosószerek és a kézfertőtlenítő szerek folyamatos biztosításának fontosságára, továbbá arra, hogy a kézfertőtlenítő szerek elhelyezésekor ügyeljenek arra is, hogy ezekhez ne csak a pedagógusok, hanem a diákok is hozzáférhessenek.

A korábban már megküldött levelekben foglaltakat megerősítve a tájékoztató részletes információval szolgál a diákoknak, a szülőknek és az
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 15:41
Tiltakozik Szabadtéri Színházak Szövetsége a fővárosi önkormányzat döntése miatt
Pócza Zoltán közleményében felidézte, hogy még az ősszel döntés nélkül új pályázatot írt ki a közgyűlés, miközben a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft-t 16 éve vezető Bán Teodóra érvényes és a szakmai kuratórium által támogatott pályázatot adott be, amelyet a szakmai bizottság minden tagja, pártállástól függetlenül támogatott.

A fővárosi közgyűlés ennek ellenére - a pályázatban meg nem hirdetett módon - kettős vezetést fogadott el - kifogásolta Pócza Zoltán.

A szövetség arra kéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy a szakmai javaslatokat figyelmen kívül hagyó, - álláspontjuk szerint - jogszerűtlen döntését vonja vissza, és a szakmai kuratórium döntését elfogadó határozatot hozzon - fűzte hozzá.

Jelezte: a szövetség tagszínházai örömmel fogadták már a tavalyi évben is azt a helyzetet, hogy a kulturális TAO kivezetése után tisztább, átláthatóbb és tervezhetőbb módon juthattak pénzügyi forrásokhoz.

Hozzátette: nagyra értékelik a Lázár Ervin Programot, az annak révén megvalósítható
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 14:01
A magyar kultúra napja - Fekete Péter: A kultúra köt össze minket
múltunkra, a létbe kapaszkodó gyökereinkre, nemzettudatunkra, felgyülemlett szellemi és tárgyi kincseinkre, értékeinkre koncentrál.

"Nem lenne jó, ha a technikai fejlődés cserben hagyná a kultúrát, ahogy fordítva sem gondolnám el szerencsésnek. El kell fordítani a komputer, a világháló és világhálózatok világát a kultúra felé, és a kultúrát hozzá kell illesztenünk a felgyorsult és mássá lett civilizációs trendekhez" - hangsúlyozta Fekete Péter.

A politikus mérföldkőnek nevezte a Lázár Ervin Programot, amelynek keretében minden iskolás korú gyermeknek biztosítják a kultúrához való hozzáférést. Kitért arra, hogy elindult a vallásos könnyűzenét támogató program, a Térzene Program, a Kincses Kultúróvoda, a Hangszercsere Program, illetve a Kubinyi Ágoston Program, és büszkék lehetünk nemzeti kulturális intézményeinkre.

"Jelentős kulturális beruházásaink méltó és a jövő elvárásainak megfelelő kereteket, helyszíneket teremtenek örökségünk bemutatásához, gyarapításához" - mondta Fekete Péter.

A
velemenyezd, 2020. január 22. szerda, 17:41
Az egri csillagok musical változatát mutatja be a békéscsabai Jókai Színház
Az Egri csillagokat a színház művésze, Katkó Ferenc rendezi, aki elmondta: előadásukban keveredik a fantázia és a történelmi valóság. A darab hősiességről és árulásról, szerelemről és bosszúvágyról, legendás történelmi győzelemről szól; minimális a szöveg, 14 tagú zenekar játszik, színi hallgatók és a békéscsabai Balassi Táncegyüttes táncosai jelennek meg a színpadon. A darab központi gondolata a hűség és a hazafiasság.

Hozzátette: nem könnyű színpadra vinni a művet, mert az alapjául szolgáló könyvet és az abból készült filmet mindenki ismeri és azt várja vissza; ám a filmhez képest szűkített a színpadi variáció, kevesebb a szereplő. A rendező néhány helyen változtatott a szövegkönyvön is, amit a musical szerzői elfogadtak.

"Romantikus történelmi mesét szeretnénk elmesélni, megidézni azt a legendás kort, a hős várvédőket" - fogalmazott Katkó Ferenc, hozzátéve, hogy a csatajeleneteknél nem használnak fegyvert, helyette a tánccal, mozdulatokkal adják vissza az események
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 10:21
Képek, videók
szentendre-1-Fotó-Prog ram
liliana01
2020. április 18. szombat, 15:15
n_szolnok-Programok-BU EK
menusgabor
2019. december 29. vasárnap, 20:52
Pünkösdi Programok Észak-
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:30
program-kovesd.png
menusgabor
2018. szeptember 05. szerda, 20:35
0 esti program.jpg
lovaszmarika
2018. április 15. vasárnap, 17:54
16968-marcius-15-progr am-
vorosrozsa66
2018. március 15. csütörtök, 16:52
Skerlecz programja 01.jpg
chillik
2018. február 22. csütörtök, 04:56
Skerlecz programja 02.jpg
chillik
2018. február 22. csütörtök, 04:55
korus program0121.jpg
maroka
2018. január 22. hétfő, 09:24
irodalmi program0203.jpg
maroka
2018. január 15. hétfő, 13:47
Programok
sanci81
2017. augusztus 19. szombat, 08:31
Ha ezt az üzenetet meg ka
farkasterezia
2017. április 10. hétfő, 18:10
Üzenetet hozott a mennybő
sanci81
2014. július 27. vasárnap, 13:50
Pircsi üzenetet küldött
csalogany13
2012. június 13. szerda, 20:59
GALAMB VISZI AZ ÜZENETET
rozika43
2011. szeptember 12. hétfő, 21:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.