Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:45 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kibővített programsorozat a váci VéNégy fesztiválon
Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormány 50 millió forintos támogatást nyújt a fesztivál szervezőinek, hogy magas színvonalon rendezhessék meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar színházak találkozóját, valamint a kísérőprogramokat. Hozzátette: az előző években már bizonyította a fesztivál, hogy "kicsiből is sokat tud kihozni", de bízik abban, hogy a támogatás eredményeként a programsorozat a magyar V4-elnökség "méltó, ünnepélyes, fiatalos, több művészeti ágat összefogó lezárása lesz" és sikerül azt a környék vezető rendezvényévé tenni.

Az államtitkár úgy vélte, hogy Magyarország hosszú távon leginkább a visegrádi együttműködésben hihet, amelynek a közös kulturális programok mindig fontos alapját képezték. Közlése szerint hosszú távon a visegrádi országok az Európai Unió vezető pólusai lehetnek, Nagy-Britannia kilépésével ugyanis az unió középpontja keletebbre tolódhat gazdaságilag és politikailag egyaránt. A gazdasági és politikai együttműködés mellett fontos a kulturális együttműködés is, amelyben sokkal jobban megjelenik a közös történelmi, vallási múlt, a különböző művészeti ágak segítségével jobban bemutatja a bennünket összekötő szálakat.

Rétvári Bence, aki a fesztivál egyik védnöke is, beszélt arról is, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarországon kétmillióval több színházjegyet váltottak, mint korábban. Felpezsdült a színházi élet, egyre színesebbek, jobbak az előadások - emelte ki az államtitkár, felidézve, hogy a váci színház sem működött még tíz évvel ezelőtt, idén pedig már hatodszor rendezi meg az értékalapú VéNégy fesztivált. Rétvári Bence szerint fontos, hogy Magyarország erősödése ezen a területen is megjelenik.

Kiss Domonkos Márk fesztiváligazgató, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója elmondta, hogy a teátrum épületében már látható a fesztivál elmúlt öt évét bemutató fotókiállítás, ebben a témában márciusban bemutatnak egy kiadványt és egy filmet is. Emellett lesz például V4 színházi plakátkiállítás, filmklub a négy ország alkotásaiból, és lehetőséget biztosítanak a cseh, lengyel és szlovák turisztikai és kulturális intézeteknek is a bemutatkozásra. Áprilisban megünneplik a színház fennállásának ötödik évfordulóját is.

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy június 2-án nagyszabású V4-napot tartanak Vác főterén ingyenes programokkal. A koncertek, gasztronómiai események mellett lesz kirakodóvásár, bemutatkoznak Vác V4-es testvérvárosainak néptánccsoportjai és lesz táncház is.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nyitó előadását június 29-én tartják, a Nemzeti Színház darabját láthatja majd a közönség. Kiss Domonkos Márk elmondta, hogy a nemzetközi hírű színházak felkérése, az előadások kiválasztása részben még folyamatban van. A Cseh- és Lengyelországot képviselő teátrumokkal még tárgyalnak, Szlovákiából a nyitrai színház mutatkozik majd be Vácon. A lvivi Voszkreszinnye utcaszínházi társulat az idei fesztiválon is szórakoztatja majd négy estén át a közönséget. Hozzátette: a fesztivál már június 25-én elkezdődik a négy ország művészeinek workshopjával, az ennek eredményeként létrejövő előadást a rendezvény végén mutatják be.

A koncertprogram már összeállt: fellép Vácon mások mellett a Bëlga, a Punnany Massif, a Tankcsapda, az Ivan and the Parazol, a Vad Fruttik, a Kiscsillag és a Quimby.

Fördős Attila, Vác polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a VéNégy fesztivál a város "ékköve" és bizonyítéka annak, hogy egy színházi találkozóból mennyi mindent ki lehet hozni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 15:22
Címkék: Rétvári Bence, Európai Unió, Kiss Domonkos Márk, Váci Dunakanyar Színház, VéNégy Fesztivál, Színházi Találkozó,
Kommentek
Százezreket szeretnének megmozgatni a Budapest Európa Sportfővárosa programsorozattal
Európa Sportfővárosa cím elnyerése ennek a közös munkának is az elismerése, és mi készen állunk arra, hogy ezt a rendezvénysorozatot sikerrel megvalósítsuk" - fogalmazott.

A pályázatban Budapest vállalta, hogy olyan programokat kínál, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek. A fővárosiak mozgásra ösztönzése mellett az egészséges életmód tudatosítása szintén kiemelt figyelmet kap az egészéves programsorozatban.

A sportfőváros évadot a fővárosi önkormányzat, illetve annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója koordinálja, és a Testnevelési Egyetem is csatlakozott hozzá.

"A sportfőváros programjaiba szakmai stratégiai partnerként kapcsolódunk be. Február 23-án a Testnevelési Egyetem új kampusza megnyitja kapuit a nagyközönség számára és a Budapest Európa Sportfővárosa évet a Lakossági életmód és szabadidősport konferenciával nyitja meg. Az év folyamán rekreációs oktatóink és
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 17:02
Egyetem történet 1918-2018 - benne 1956 is -
Évfordulós ünnep - Száz éve fogadta be Sopron az egyetemet
kisalfold.hu 2018.12.04.

A Soproni Egyetem és a selmeci örökséget őrző utódintézmények, együttműködve Sopronnal, jövő év áprilisáig tartó programsorozattal emlékeznek meg arról a száz évvel ezelőtti eseményről, amikor Selmecbányáról a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözött. A centenárium egyik fontos eseményét tartották meg tegnap a Liszt-központban.

Ma is bennük él Selmec

- Bennünk él Selmec! - mondta ünnepi beszédében prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora tegnap a Liszt-központban, ahol az akadémia Sopronba költözésének századik évfordulója alkalmából tartottak nagyszabású megemlékezést.

- Selmeci-soproni diák vagyok, még ha öregdiák is. Eszerint élek - kezdte ünnepi beszédét, sorra véve azokat a történelmi eseményeket, amik érték és befolyásolták az 1918-ban kényszerűségből Sopronba költözött selmeci akadémiát. De a város befogadta és
azenujsagom, 2018. december 05. szerda, 06:16
Advent - Ünnepváró program és vásár a Hagyományok Házában és a budai Corvin téren
A budai Corvin téren és hétvégenként a megújult épületben szervezett vásáron a Népművészeti Egyesületek Szövetsége alkotóinak és a Hagyományok Háza tanfolyamain oktatók kézműves termékeivel találkozhatnak a látogatók - közölték a szervezők az MTI-vel.

Pénteken 17 órától a Szent Efrém Férfikar fellépésével veszi kezdetét a programsorozat és a nyitó napon ad koncertet, majd tart táncházat a Romengo együttes is. Szombaton a Muravidék népi kultúrája mutatkozik be az Ünnepváró vásár keretében, ahol hetési szőttesekkel és hímzésekkel, kézműves foglalkozással, ételbemutatóval, könyvbemutatóval, este gálaműsorral, utána táncházzal várják a közönséget, hogy megismerkedjenek a szlovéniai magyarság hagyományaival.

A vásár ideje a "Légy te is őrangyal!" című baba- és nemezállatka-készítő foglalkozásokon a résztvevők, az általuk készített két nemezállatka közül az egyik rászorulókhoz kerül, de az ajándékkészítő műhelyekben elkészített medálokat, kendőket, ékszereket vagy akár a kézművesektől vásárolt
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 16:52
Tárlattal és street piano koncertekkel folytatódik a Cziffra Fesztivált megelőző programsorozat
kurárora, a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum vezetője.

Emlékeztetett, hogy Kürthy Hanna festőművész, aki december 15-én a galéria vendége lesz, szintén a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt. A kurátor kiemelte: Cziffra György számára nagyon fontos volt, hogy mindazt a rosszat, amit átélt, pozitívra fordítsa, ezért is tartotta lényegesnek a fiatal tehetségek támogatását.

Besszer Szilvia, a fesztivál rendezője a 2019. február 17. és 25. között Budapesten zajló Cziffra Fesztivált megelőző programsorozatról elmondta: az adventi időszakban a Mom Park Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianot, az ünnepi készülődés idején pedig három ingyenes koncertet is hallhatnak az érdeklődők.

Kitért arra is, hogy a kőbányai Kroó György Zeneiskola ad otthont a zongorista hallgatók, zongoraművészek számára meghirdetett mesterkurzusnak, de újdonságként cigányprímás mesterkurzus is indul Sárközi Lajos prímás vezetésével. A Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló mesterkurzusra való
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 14:21
Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron
hozzá.

Cser-Palkovics András polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes projektre jóval több mint 400 millió forint áll rendelkezésre, tehát jelentős forrás jut a szakmai tartalom kidolgozására, ami meghatározza a következő évek eredményességét. Úgy vélte, óriási szükség van olyan tudományos terekre, amelyek az iskolákban nincsenek, mert ezekkel lehet jóval közelebb hozni a gyerekeket a természettudományos ágakhoz.

Zugor Zsuzsanna megemlítette, hogy tíz különböző tematikus programsorozatot dolgoztak már ki a kémia, a fizika, a matematika, abiológia és az alkalmazott természettudomány területén.

Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja kiemelte, hogy több mint húsz kollégájuk vesz részt a tananyagok kidolgozásában. Megemlítette, hogy szívügyük a műszaki és a természettudományos terület, és továbbra is azt gondolják, ezekkel "nem lehet elég korán megfertőzni" az általános- és középiskolásokat.

Domokos Tamás, az Echo Network stratégiai igazgatója
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 17:16
Jótékonysági hangversenyt rendeznek a Szent István-bazilikában
A programsorozathoz országszerte 300 település csatlakozik, a budapesti állomáson a Szent István-bazilikában szentmisével egybekötött ingyenes jótékonysági hangversenyt rendeznek az István Király Operakórus közreműködésével - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Az esten Somogyváry Ákos vezényletével fellép Schnöller Szabina szoprán, Heim Mercedes alt, Komáromi Márton tenor, Jekl László basszus és Mészáros Zsolt Máté orgonaművész. Megszólalnak Erkel Ferenc karművei, a Szózat, a Buzgó kebellel, az Éljen hazánk és a Harangkar, valamint Beliczay Gyula F-dúr miséjének tételei és Erkel Magyar Cantate című műve.

A szolidaritási akció célja az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak érdekében.
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 11:54
Fényjátékok és koncertek a Fehérvári advent programsorozatban
kéretlenül jönnek a reklámok és legtöbbször olyan dolgokat kínálnak, melyekre valójában nincs is szükség. "Mi azonban keresztény kultúrájú országban élünk, így számukra az a fontos, hogy ráhangolódjunk Istenre" - fogalmazott.

Cser-Palkovics András polgármester a közleményben kiemelte: advent nagy lehetőség a közösség számára, hogy megélje az összetartozás élményét. Azt kérte, hogy aki csak teheti, adományozzon, vegyen részt a tetszésének megfelelő karitatív akcióban.

Az idei Fehérvári Advent programsorozata hétvégén kezdődik, s mindjárt az egyik leghangulatosabb eseménnyel veszi kezdetét: a Kisangyalok karát 400 kisdiák alkotja, vasárnap alkalmi kórusuk fellépése keretezi az első láng fellobbanását.

Hosszú évek hagyománya, hogy hétköznap délelőttökön kisiskolások mutatják be karácsonyi műsoraikat az Adventi színpadon. Hétvégenként a Hiemer-házban kinyitnak a játszóházak, ahol akár ajándékot is készíthetnek közösen a családok.

Idén még nagyobb szerep jut az ünnepi fényeknek, mert a már
velemenyezd, 2018. december 01. szombat, 13:01
Európai uniós pályázatot nyert az Isztambuli Magyar Intézet
irodalomra, illetve a zenére nagy hangsúlyt fektető programok megvalósításába. A pályázók továbbá együtt kívánnak működni az Isztambuli Osztrák Kultúrfórummal és a Dimitrie Cantemir Román Kultúrintézet isztambuli irodájával is.

A programok tervezett tematikájával összhangban az érintett európai országokat összekötő egyik fontos gazdasági és kulturális elem tehát pont a Duna. Ausztria és Románia adja ezen felül az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2018 júliusa és 2019 júniusa között.

A programsorozat jövő tavasszal veszi kezdetét és mintegy másfél éven át tart majd. A megvalósításban és a lebonyolításban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Balassi Intézethálózat további tagintézményei is részt vesznek majd.

A programsorozat lehetőséget biztosít majd, hogy Magyarország az eddigieknél jelentősen szélesebb körben tudjon bemutatkozni Törökországban. A tematika a Duna-régió magyar intézetei számára is bekapcsolódási lehetőségeket és plusz pénzügyi forrásokat biztosít, míg a
velemenyezd, 2018. november 30. péntek, 18:41
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
rétvári sándor1111.jpg
maroka
2018. november 13. kedd, 12:46
01o-retvari13-ka-colou r.j
megyerimihaly
2013. augusztus 12. hétfő, 00:12
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
szent domonkos0808_2.jpg
maroka
2018. augusztus 08. szerda, 11:31
szent domonkos0808.jpg
maroka
2018. augusztus 08. szerda, 11:22
domonkos kolostor_2.jpg
maroka
2018. január 18. csütörtök, 09:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.