Belépés
2020. február 17. hétfő | 8. hét | 48. nap | 04:31 | Donát
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A hidegérzékenység tünetei:A hidegérzékenység tünetei: bőrpírt, viszketést és fulladást is okozhat
A tavaszi és nyári hónapok a pollenszezon miatt kész rémálmok az allergiások számára, akik a magyar lakosság 30%-át teszik ki. Sokan azt hiszik, hogy a hideg időjárás véget vet a legtöbb allergiás szenvedéseinek, a túlérzékenységnek azonban számos fajtája létezik.
Az egyik legkülönlegesebb típus a hidegallergia, melynek során nem valamilyen allergén anyag, hanem egy fizikai inger, a hideg hatása váltja ki a túlérzékenység tüneteit. Bár a hidegallergiát nem valódi allergiaként, hanem a csalánkiütés egy speciális formájaként tartják számon, éppolyan kellemetlen és akár veszélyes tünetekkel is járhat, mint az ismertebb allergiák.

A hidegallergia tünetei és okai- A hidegallergiát onnan lehet felismerni, hogy valamilyen hideginger - hőmérséklet-változás, hógolyózás, hideg vízben való úszás vagy jeges szél - hatására hisztamin szabadul fel az érintett testrészen, amely heves bőrpírral, csalánkiütéses tünetekkel, erős viszketéssel, fájdalommal, duzzanattal és akár hólyagosodással is járhat. Az allergiás panaszok ráadásul nemcsak a bőrön, hanem a nyelőcső nyálkahártyáján is jelentkezhetnek, ahol a duzzanat fulladást okozhat, ezért az érintetteknek kifejezetten vigyázniuk kell a hideg italokkal és a fagylalttal is - mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő- és gyermektüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.

Ha a bőrfelület kis részét éri hideg - a kesztyű nélküli kezet vagy az arc fedetlen részét -, a tünetek csupán átmeneti kellemetlenséget okoznak, melegbe érve hamar elmúlnak. Ha azonban a teljes testet vagy nagyobb bőrfelületet ér hideginger, akkor a nagy mennyiségű hisztamin felszabadulása már súlyosabb állapotot is előidézhet, amely a bőrön kívül más szervekre is kiterjedhet. Ilyenkor rosszullét, heves fejfájás, szívritmuszavar, vérnyomás-ingadozás, légzési zavar jelentkezhet, különösen súlyos esetben pedig akár anafilaxiás sokk is bekövetkezhet, ami az allergiás reakció legsúlyosabb formája, és életveszélyes is lehet.- A hidegallergia leggyakrabban a fiatal nőket érinti, de a férfiaknál sem ritka, és átlagosan 5-7 évig tart. Minél hidegebb éghajlaton él valaki, annál inkább veszélyeztetett, ha hajlamos erre a túlérzékenységre. Sajnos pontosan nem tudni, mi váltja ki ezt az érzékenységet, de gyakran jelentkezik együtt ételallergiával és asztmával is - tette hozzá a Budai Egészségközpont szakorvosa.
foldinefehereva, 2020. február 12. szerda, 18:21
Címkék: Madarasi Anna, Budai Egészségközpont, hidegérzékenység tünetei, pollenszezon miatt, allergiások számára, magyar lakosság,
Kommentek
Elindult az inkubátoros csecsemőket és családjukat online összekötő Babales program
Madarasi Anna azt mondta, a program keretében az inkubátorra kamerát szereltek fel, amelynek képe a szülőkkel egyeztetett időpontban interneten keresztül elérhető.

Úgy fogalmazott, a kis súllyal született koraszülöttek sokszor hónapokat töltenek a kórházban, a családoknak pedig nagy kihívás megoldani, hogy mindig a kórházban lévő gyermekük mellett legyenek.

Ennek a nehéz helyzetnek az enyhítésére jött létre az Aprónép Alapítvány és a Segíts Gyorsan Alapítvány együttműködésével a Babales program - tette hozzá.

Tory Vera, a kórház koraszülöttrészlegének vezető főorvosa, a Segíts Gyorsan Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy más országoktól eltérően a szolgáltatás ingyenes.

Kitért arra is, hogy létrehoztak egy anonim inkubátort az egyik oldalsó kórházi bejáratnál, erre szintén kamerát helyeztek, hogy a nővérek folyamatosan lássák és azonnal el tudják látni az oda helyezett újszülöttet.

Winkler Gábor, a kórház megbízott orvosigazgatója hangsúlyozta, a Babales program
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 12:42
Tájak és ízek - Barangolás Erdélyben
puliszkát , tőtikét , vagy salátalevest .
Erdély nevezetességei közé tartozik többek között a parajdi sóbánya , ahol
120 méter mélyen játszótereket , kápolnát és kávézót is találnak a vendégek .
A Marosvásárhelytől 60 km - re lévő Korondon ősi hagyományai vannak a
fazekasságnak , a település főutcája egy kirakodóvásárra hasonlít , ahol
mindenki vásárolhat ízlésének megfelelő kerámiát .
Aki Erdély szépséges tájait szeretné megcsodálni , mássza meg a Madarasi
Hargitát , szálljon csónakba a Gyilkos - tónál , túrázzon a Békás - szorosban ,
és mártózzon meg a Szent Anna - tó krlstálytiszta vízében . Erdély mindenki
számára kínál valamit , arra késztetve az utazót , hogy újra és újra visszatérjen .

********** Bédné Marika : 2017 . 07 . 20 . 17 : 12

********** Lejegyeztem : Családi - Recept - Magazinból
bedmarika47, 2017. július 21. péntek, 17:14
Fővárosi Törvényszék: egyre több a közérdekű adatkiadás iránti per
A Fővárosi Törvényszéknek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Madarasi Annát, a bíróság sajtószóvivőjét idézték, aki sajtótájékoztatón beszélt a témáról.

Elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszék polgári kollégiumába 2013-ban 151 közérdekű adatkiadás iránti kereset érkezett. Három évvel később, 2016-ban már 237 ilyen per indult.

Az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez, tehát a közérdekű adatok "természetes élettere" a nyilvánosság.

Az alaptörvény mellett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a területet.

Ha az adatkezelő szerv megtagadja az adat kiadását, a sérelmet szenvedett dönthet úgy, hogy először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulva kér jóvátételt, majd ennek eredménytelensége esetén keresi fel a bíróságot. De választhatja azonnal is a peres utat - jegyezte meg.

A közérdekű adatokhoz való hozzáférést bárki igényelheti, a bíróságnak
velemenyezd, 2017. július 07. péntek, 19:18
Fővárosi Törvényszék: márciustól gyorsulhat a civil szervezetek nyilvántartásba vétele
(külön jogszabály továbbra is írhat elő ilyet egyes szervezetekre), és ezzel megváltozik az ügyészség és a bíróság közötti munkamegosztás is. Az egyesületek és alapítványok nyilvántartásba vételi és változásbejegyzési eljárásában nem illeti meg az ügyészt önálló fellebbezési jog a bíróság határozatával szemben. Az alapítvány és az egyesület megszűnését megállapító peres eljárások helyett márciustól nemperes eljárásban a bíróság a jogutód nélküli megszűnési ok bekövetkezését állapítja meg - ismertette Madarasi Anna.

A jogalkotó megváltoztatta azt a korábbi szabályozást, amely szerint a civil szervezeteknek ez év március 15-ig kellett volna összehangolniuk létesítő okiratukat az új Polgári törvénykönyvvel (Ptk.). A módosítás szerint ez a kötelezettség immár konkrét határidő nélkül a soron következő okirat-módosítással teljesíthető.

Nem kell módosítani a létesítő okiratot akkor, ha arra csak azért lenne szükség, mert olyan hivatkozások, utalások és elnevezések szerepelnek benne, amelyek az új Ptk.-nak
velemenyezd, 2017. február 26. vasárnap, 07:04
Több ezer kft. szűnhet meg a törzstőkeemelés elmulasztása miatt
Madarasi Anna közölte: a három éve hatályba lépett új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel összhangba kell hozni a cégek létesítő okiratát. Eredetileg ez a határidő tavaly járt le volna le, de a jogalkotó további egy évet biztosított a kft.-knek e kötelezettség teljesítésére - emlékeztetett.

A törvény nemcsak a létesítő okirat összehangolását írja elő az új magánjogi kódexszel március 15-éig, hanem a törzstőke 500 ezer forintról 3 millióra emelését is. Ha a társaság a tőkeemelés feltételeit nem tudja biztosítani, ugyanezen időpontig döntenie kell a cég átalakulásáról. Ezeket a változásbejegyzési kérelmeket pedig harminc napon belül, azaz legkésőbb április 14-éig kell jogi képviselő útján elektronikusan benyújtani a cégbírósághoz - mondta a szóvivő.

A fővárosban mintegy 60 ezer kft. teljesítette már ezt a kötelezettséget, és még mintegy 28 ezer lehet, amelynek törzstőkeemelésre van szüksége ahhoz, hogy 2017. március 15. után is törvényesen működjön. Amely cégek ezt elmulasztják, azok
velemenyezd, 2017. február 09. csütörtök, 07:04
Három hónap alatt több mint négyszáz elektronikus kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre
perekben kötelezővé vált a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, valamint a közigazgatási szervek számára az elektronikus kapcsolattartás a bírósággal. A személyesen eljáró természetes személyek számára ez továbbra is csak választható lehetőség maradt.

A bírósággal történő elektronikus kapcsolattartás jogszabályban meghatározott rend szerint működik, zárt adattovábbítási rendszeren alapul, az e-mailek a bírósági rendszerben nem minősülnek elektronikus kapcsolattartásnak.

Madarasi Anna szerint július 1-je előtt nagyon szkeptikus volt a közvélemény az elektronikus kapcsolattartás működőképességével kapcsolatban, a tapasztalatok azonban egyelőre nem igazolják ezeket a borúlátó előrejelzéseket.

Ismertette: szeptember 30-án a folyamatban lévő 2643 ügyből 319 e-akta volt. A Fővárosi Törvényszék valamennyi szervezeti egységébe 2016. július 1. és október 20. között összesen 14 319 elektronikus irat érkezett, 17 351 tértivevénnyel dolgoztak és 9029 iratot adtak ki.
velemenyezd, 2016. október 26. szerda, 12:22
Több a jogellenes gyermekelviteli ügy Magyarországon
Madarasi Anna az MTI kérésére ismertette: az úgynevezett idehozatali ügyek száma, vagyis amikor a gyermeket jogellenesen Magyarországra hozták, idén az első félévben 11 volt, miközben tavaly egész évben 12, 2012-ben pedig mindössze 10 ilyen eljárás volt. Háromból két esetben az anya követ el jogellenes gyermekelvitelt, és az elkövetők egy-két kivételtől eltekintve magyar állampolgárok.

Beszámolt arról is, hogy az Európai Unióban mintegy 122 millió házasságot tartanak nyilván, ezekből 16 millió nemzetközi házasság. Az unión belül évente 2,2 millió házasságkötés mellett a bontóperek száma meghaladja az 1 milliót, vagyis majdnem minden második házasságra jut egy bontóper. Hozzátette: a házassági perek gyakori járulékos kérdése a szülői felügyeleti jog és a kapcsolattartás rendezése.

Madarasi Anna hangsúlyozta: a Fővárosi Törvényszék számára azért is különösen fontos ez a téma, mert a gyermek jogellenes Magyarországra hozatala esetén lefolytatandó eljárásra kizárólag a Pesti Központi Kerületi
velemenyezd, 2016. július 07. csütörtök, 15:21
Képek, videók
madarasi hargita 2014 9.j
menusgabor
2016. március 19. szombat, 20:24
madarasi hargita 2014 2.j
menusgabor
2016. március 19. szombat, 20:24
madarasi hargita 2014 3.j
menusgabor
2016. március 19. szombat, 20:24
madarasi hargita
maria_kadar_148
2014. december 26. péntek, 22:37
madarasiné.jpg
zsokica45
2014. január 14. kedd, 18:03
A Madarasi Hargita.jpg
farkas1945
2014. január 08. szerda, 13:02
A Madarasi Hargita télen.
farkas1945
2014. január 08. szerda, 13:02
A Madarasi Hargita (2).jp
farkas1945
2014. január 08. szerda, 13:02
Erdély ;a Madarasi-Hargit
farkas1945
2013. december 06. péntek, 12:53
20120521_Budai_Var_1_n et.
menusgabor
2018. május 18. péntek, 22:24
Budai idill 01.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 05:01
Budai idill 02.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 05:00
Budai idill 03.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:59
Budai idill 04.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:59
Budai idill 05.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.