Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 18:57 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A tönkölybúza gyógyhatásairól



A tönkölybúza az egyik legősibb magyar gabonafajta. Elképesztően értékes gabona, magas fehérje-, telítetlen zsírsav- és vitamin-, valamint antioxidáns tartalma miatt már a középkorban megemlékeztek gyógyító hatásairól.
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idővel azonban kiszorították a viszonylag bővebben termő egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet őrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk. A tönkölybúza táplálkozás-fiziológiai értékét magas fehérjetartalmán kívül vitaminbőségének köszönheti. Nagy mennyiségben találhatók a magban A-, E- és B-vitaminok. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag foszforban, vasban és magnéziumban. A tönkölybúza magas sütőértékét jelentős fehérjetartalmán kívül kiemelkedően magas sikértartalma garantálja. A tönkölyből készült kenyér porózus, rugalmas, lágy.

A tönköly a legértékesebb gabonaféle, teljes értékű, melegítő hatású, finom zsírokat adó, és sokkal könnyebben emészthető, mint a többi gabona. A tönkölybúzában található fehérje molekuláris felépítése az összes növény fehérjéinél szorosabb rokonságot mutat az emberi plazmával. A tönköly, noha küllemre szinte megegyezik a búzával, táplálkozási szempontból összehasonlíthatatlan előnyökkel rendelkezik. Például tönkölylisztből készült kásával csecsemőket gond nélkül fel lehet nevelni. A tönkölygríz bátran adható legyengült betegeknek.

A tönkölybúza további előnye, hogy rendszeres fogyasztása mellett az erek jobban tágulnak. Ez jobb véráramlást tesz lehetővé. A tönköly sejtregeneráló hatása is bizonyított. Rendszeres fogyasztása a sejtek teljesítménynövekedését segíti elő. Ugyanis a szellemi teljesítményt is fokozza. Tönkölykúrát ajánlatos leukémiás megbetegedések esetén is alkalmazni, mert jótékony hatását a lépre és a csontvelőre is kifejti.
Forrás : Link

Más forrás szerint :
Szent Hildegard, a XII. század egyik leghíresebb csodatevője elsősorban a tönkölyt alkalmazta csodatévő gyógyszerként. ,,A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi búza fajta, aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészségesebb lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes"- írja Szent Hildegárd.

,,A tönkölybúza javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat, energiával látja el az izmokat, a kötő- és védőszöveteket."

Ma már bizonyított tény, hogy napi 100-150 gramm teljes őrleményből származó tönköly termék (kenyér) képes biztosítani az ember napi esszenciális aminosav-, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes őrlésű tönkölyliszt energiatartalma közel 74%-kal nagyobb a közönséges búzáénál. Rendszeres fogyasztása áldásos mindenkire kiváló beltartalmi értékei, és természetes eredetű nyersanyag- és rost tartalma miatt.

Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A,D,) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a benne lévő cukrot. Fehérjetartalma 6x magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

A tönköly a legtisztább gabona, zárt kalász szerkezetének köszönhetően
Érdemes megnézni a tönkölybúza kalászát. Jól látszik, hogy a kalász teljesen bezárja a magot, így az rendkívül ellenálló a környezetszennyezéssel szemben. Mérési tesztek igazolják, hogy a tönkölybúza a legtisztább gabona. Használjuk gyakrabban kenyér vagy sütemény sütés során!

Frissen őrölve, nem keverve
A hántolt tönkölybúzát őröljük lisztté és minden értékes elemét süssük bele a kenyérbe - ajánlja Nyers Csaba, a Gabonakonyha könyv írója. Csak akkor érezhetjük áldásos hatását ennek a fantasztikus gabonának, ha a csírát és korpát is elfogyasztjuk.

Ezt csak akkor tehetjük, ha a gabonát frissen őröljük házi gabonamalomban. A bolti változatok ipari feldolgozáson esnek át, a mag részei szétválasztásra kerülnek és valamilyen arányban kerülnek a lisztbe. De semmiképpen sem eredeti formában, az élő csíráról nem is beszélve. Ezen felül fontos szabály, hogy a tönkölybúzát ne keverjük más liszttel! Csodálatos íze, kellemes állaga lehetővé teszi, hogy 100% teljes kiőrlésű tönkölybúzából készítsünk kenyeret, pogácsát vagy kekszet.

Ha kiskoruktól kezdve frissen őrölt lisztből készült teljes kiőrlésű kenyereket, pogácsát és süteményeket esznek, nemcsak egészségesebbek lesznek társaiknál, de ahogy Hildegard írja, boldoggá és okossá válnak. Süssenek, főzzenek felelősséggel, gondossággal, szeretettel!
Forrás : Link
pacsakute, 2019. január 09. szerda, 13:31
Címkék: Szent Hildegard, Szent Hildegárd, Nyers Csaba, tönkölybúza gyógyhatásairól, egyik legősibb, középkorban megemlékeztek,
Kommentek
Rozmaring gyógyhatásairól
Termesztett örökzöld növény, melynek levelét és virágát használjuk. A déli konyha fűszere, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Az illóolaj javítja a végtagok vérkeringését, reumaellenes, fájdalomcsillapító, bedörzsölőszerekben használják, kozmetikumok és illatszerek, valamint a molyirtó alkotórésze is. Teája epe-,vizelet- és szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, de körültekintéssel kell használni. Régi tapasztalat volt, hogy a rozmaringgal beszórt hús frissen maradt, nem romlott meg. Később a rozmaring a szerelem szimbóluma lett.

A rozmaring hatalmas ősi gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Egy tudományos tanulmány megállapítja, hogy a rozmaring egyik vegyülete elősegíti a szem egészségének fenntartását és véd az esetleges időskori makula degeneráció ellen.

Az "Investigative Ophthalmology - Visual Science" című lapban megjelent tanulmány
pacsakute, 2019. március 16. szombat, 20:32
Spirulina gyógyhatásairól
Ez a növény egy igazi táperőmű, melyk a világ egyik leggazdagabb tápanyagforrását jelképezi. Minden ásványi anyag, enzim, aminosav, fehérje és nyomelem megtalálható benne. A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban.

Az alga tökéletes összetételű tápanyag, több vitamint(A, B1, B2, B6, B12, D, E), enzimet(klorofill), ásványi anyagot (kálium, jód, kalcium, magnézium, vas) tartalmaz, mint sok más élelmiszer, ezért használhatjuk táplálékkiegészítőként. A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban

Miben lehet segítségünkre a Spirulina
pacsakute, 2019. március 16. szombat, 20:21
Az orgona gyógyhatásairól
Sokan nem is gondolnánk, hogy a csodás lila virágaival pompázó orgona az ehető növények közé tartozik. Leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk.

Orgonalevél tea

A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml vízben leforrázva készíthető el. A "teát" 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4x1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgonavirág tinktúra, ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére

A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk rá, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3x30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.

Külső pakolásként: 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva,
pacsakute, 2019. március 16. szombat, 20:12
A lépes méz gyógyhatásairól
A lépes méz a legtermészetesebb élelmiszer. Emberi beavatkozás nélkül készül. A csomagolásáról a méhek gondoskodnak. Ízletesebb és illatosabb a pörgetett méznél, mivel nem érintkezik a levegő oxigénjével, így nem oxidálódik plusz a méhek által gyártott viasz íze, illata és jótékony hatása is benne van. EGYSZÓVAL A LÉPES MÉZ A TERMÉSZET CSODÁJA AZ EMBER SZÁMÁRA.

De valóban mi is a lépes méz?

Ez egy természetes termék. A lépes méz az egyik legkitűnőbb méhészeti termék, helyesebben a legértékesebb méz, amelyet a méhek érlelnek és viaszfedéllel fednek be. A lépekben vagy keretkékben termelt lépes méz bármely mézfajtából származzon is fogyasztható, még azok is, amelyek bizonyos idő után kristályosodnak. Általában a lépes mézet rágva fogyasztják és a viasztartalmat nem nyelik le.

A lépes méz biológiai értéke sokkal magasabb a méznél. A viasz igen sok vitamint
pacsakute, 2019. március 16. szombat, 20:06
A méhkenyér gyógyhatásairól
A méhkenyér egy szuper élelmiszer és a belső kiválasztású szervek, a máj, gyomor, belek, vese és a prosztata működésének egyik legjobb támogatója. A méhkenyér energiaforrás, sejtmegújító hatású, az emberi szervezet biológiai egyensúlyának fenntartásához kiváló, immunerősítő és szervezet felerősítő hatású, például nagyon jól lehet alkalmazni betegségek után.

Hogyan készül a méhkenyér?

Mikor a természetben sok a virágpor vagy az anya a petézését csökkenti valamilyen oknál fogva, elofordulhat, hogy a méhek a fészket meghordják virágporral, és ezzel blokkolják az anya terjeszkedését. A virágporszemcséket a méhek közvetlen a sejtekbe rakják, azt fejükkel oly mértékig összenyomkodják, hogy levegő ne maradjon a szemcsék között. Mindaddig töltik a sejtet, míg az kétharmadáig megtelik. A virágpor az elraktározás pillanatában semmiben sem különbözik a virágporgyűjtőn összegyűjtött virágportól. A lépekben történő elhelyezkedés után a méhek által hozzáadott anyagok (mikroorganizmusok) a fészekben
pacsakute, 2019. március 13. szerda, 20:17
A kókusz gyógyhatásairól
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírt tartalmaz, és leginkább közepes láncú zsírsavakból (MCFA) áll. Ez a fajta zsír - a közepes láncú telített zsírsav - különbözteti meg a kókusz olajat a többi olajoktól. A kókusz többszörös egészségügyi haszna ezen MCFA-kból adódik. De lássuk csak mi mindenben tud segíteni nekünk a kókuszolaj/zsír?

- antimikrobális (véd a baktériumok, vírusok, gombák és paraziták ellen)

- Felfekvésekre

- gyulladáscsökkentő

- rákellenes (gátolja a rákos sejtek fejlődését, erősíti az immunrendszert)

- nem tartalmaz toxikus anyagokat

- javítja a tápanyagok felszívódását (könnyen emészthető zsírokat, és vitaminokat, A-, D-, E- és K-vitamint tartalmaz)

- Rossz lehelet esetében: Kis mennyiségű kókuszolaj alkalmazása a szájban megszünteti a rossz lehelletet és az íny vérzésének csillapítására is
pacsakute, 2019. március 12. kedd, 21:44
Mezei sóska gyógyhatásairól
Mezei sóska - az árok szélén termett antibiotikum:
A sóska jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, csersavakat, cukrokat és ásványi összetevőket. Mivel nagy mennyiségű sóskasav található benne, húgyhólyag- vagy vesebetegségben szenvedők nem fogyaszthatják. A természetgyógyászat vértisztító szerként, valamint étvágygerjesztőként alkalmazza, a puha, zsenge leveleit pedig nyersen javasolja megenni vagy teának elkészíteni. A belsőleg és külsőleg is felhasználható forrázat elősegíti az akne gyógyulását.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, így botanikai rokona például a hajdina és a rebarbara. Latin neve Rumex acetosa. A sóska Európában és Észak-Ázsiában őshonos gyógynövény. Kardformájú levelei vannak és pirosas-zöldes virágai, amelyek teljes virágzáskor lila színűre változnak. Magjai barnák. A sóskaleveleket friss vagy száraz formában gyakran használják főzéshez és
pacsakute, 2019. március 11. hétfő, 21:25
Chlorella gyógyhatásairól
Chlorella - szervezetünk kéményseprője és méregmágnese

A Chlorellát teljes értékű táplálékként tartják számon, mely gazdag fehérjében, karotinoidokban, vitaminokban, enzimekben (pepsin) és klorofillban, valamint más mikroelemekben (ásványi anyagokban), és növényi rostban. A legmagasabb klorofill tartalmú növény. Sporopollenint tartalmaz ami kisepri a mérgeket a szervezetből.

Mi a Chlorella és mit tartalmaz?

A Chlorella (Chlorella vulgaris) egy egysejtű kis alga, mely a friss vízben tenyészik, valamint a sötét, zöld levelű zöldségekben is megtalálható. A Chlorellát teljes értékű táplálékként tartják számon, mely gazdag fehérjében, karotinoidokban, vitaminokban, enzimekben (pepsin) és klorofillban, valamint más mikroelemekben (ásványi anyagokban), és növényi rostban. Állítólag az összes növény közül a chlorella tartalmazza a legtöbb klorofillt, illetve jelentős arányban tartalmaz B-, C- és E-vitaminokat, foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, valamint nyomelemeket:
pacsakute, 2019. március 07. csütörtök, 21:16
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Tönkölybúza.jpg
pacsakute
2019. január 09. szerda, 11:59
tönkölybúza..jpg
rozsmalom
2010. augusztus 07. szombat, 08:07
Tönkölybúza.jpg
miday
2009. április 29. szerda, 21:03
Tönkölybúza mákkal.jpg
miday
2009. március 31. kedd, 21:03
tönkölybúzás kenyér
limara
2007. január 07. vasárnap, 19:01
Bingeni Szent Hildegárd.j
pacsakute
2015. július 06. hétfő, 11:38
Szent Hildegárd.jpg
pacsakute
2013. február 15. péntek, 22:09
Szent Hildegárd
pacsakute
2013. február 09. szombat, 18:07
Gyömbéres keksz nyersen
borcsamama
2016. február 09. kedd, 20:32
SzKT-Omnibusz-Nyers S..jp
agica2004
2015. szeptember 27. vasárnap, 19:39
SzKT-Nyers Sándor.jpg
agica2004
2015. június 29. hétfő, 18:04
SzKT--Nyers Sándor.jpg
agica2004
2015. június 29. hétfő, 18:03
Nyers csirkemaradék a par
lgyongyi
2015. március 21. szombat, 15:18
Nyers csirkeaprólék a ját
lgyongyi
2015. március 21. szombat, 15:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.