Belépés
2020. január 18. szombat | 3. hét | 18. nap | 06:34 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet
Az aktuális piaci igényeket figyelembe vevő pályázati lehetőség célja a hazai filmgyártásban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása. A magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzési programok támogatása biztosítja a szakember-utánpótlást, a hazai filmipar versenyképességét. A pályázatok elbírálása folyamatos, a támogatás szelektív - áll az összegzésben.

A képzési pályázatokat a Nemzeti Filmintézet idén díszletrajzoló, felvételvezető/location manager, sminkes és fodrász kisegítő, grip/bühnés, jelmezkivitelező, mikrofonos, naplóvezető, öltöztető, produkciós koordinátor, vágóasszisztens és világosító szakterületekre várja.

Az ötödik alkalommal meghirdetett hiányszakmák képzését támogató pályázatnak köszönhetően az elmúlt években különböző oktatási intézményekben 27 képzés valósult meg, melyek közül 21 le is zárult. A támogatott képzéseket mintegy 260 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, sokuk ma már a filmszakmában dolgozik és jelenleg is 82 fő jár támogatott képzésekre.

Bővebb információ a szakmákról a www.filmesgyakornok.hu weboldalon.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 15:50
Címkék: Nemzeti Filmintézet, aktuális piaci, hazai filmgyártásban, magas szakmai, hazai filmipar, pályázatok elbírálása,
Kommentek
Február elején adják át a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait
A szervezők csütörtöki közleménye szerint a harmadik alkalommal megrendezett versenyen idén öt - diák, játékfilm, tévéfilm, dokumentum- és kisjátékfilm - kategóriában adnak át elismeréseket.

A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri dönt arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve, hogy a diák kategóriában ki érdemli ki a 60 ezer dollár értékű Sparks Kft. - Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását.

A február 7-i eseményen életműdíjban részesül Máthé Tibor Kossuth-díjas operatőr egyetemi tanár, az Európai Filmakadémia tagja; ő fényképezte többek között Enyedi Ildikó Az én XX. századom, a Bűvös vadász és a Simon mágus című filmjeit, valamint Szász János Ópium - Egy elmebeteg nő naplója és Witman fiúk című filmjeit. Jancsó Nyika Balázs Béla-díjas operatőr legismertebb munkái között van körülbelül 50 nemzetközi operafilm, Mészáros Márta több alkotása, valamint Jancsó Miklós A hajnal és az
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 17:48
Szabó István felújított alkotásait vetíti a New York-i Film Forum
A Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program keretében, a Filmarchívum, a Filmlabor, a Focus Fox Stúdió és a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) együttműködésében a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült el a világhírű magyar filmek 4K felbontású, teljeskörű felújítása - olvasható a Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a munkálatok Szabó István felügyeletével és Koltai Lajos operatőr közreműködésével valósultak meg.

A New York-i mozibemutató után a Szabó-filmeket a Kino Lorber amerikai forgalmazó DVD, Blu-ray és VOD forgalmazásban is elérhetővé teszi. A mozipremiert követően mindhárom filmet műsorra tűzi az American Cinematheque is Los Angeles-ben.

Szabó István, aki a hatvanas évek elején a magyar újhullám egyik legnagyobb tehetségeként olyan franciás könnyedségű, személyes hangvételű filmekkel robbant be a világ filmművészetébe, mint az Álmodozások kora, az Apa vagy a Szerelmesfilm, legnagyobb sikereit a Bizalom című alkotással
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 11:21
Káel Csaba: sikeres, színvonalas filmekért dolgozik januártól a Nemzeti Filmintézet
A kormánybiztos elmondta: az NFI célja, hogy a központi költségvetésből rendelkezésre álló keretből olyan filmalkotások szülessenek, amelyek a nézők számára különleges élményt nyújtanak, szórakoztatnak és hozzájárulnak a magyar mozgóképkultúra terjesztéséhez itthon és külföldön.

"Az intézmény feladata, hogy a hazai mozgókép ágazat kulturális értéket teremtő alkotásainak fejlesztését, támogatását, marketingjét, értékesítését és forgalmazását egységes rendszerben működtesse. Az NFI a Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként ellátja a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium korábbi támogatási feladatait is" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Káel Csaba szerint az eddigi sikerekben, az átlátható támogatási rendszer kialakításában nagy szerepe volt a 2019. januárjában elhunyt Andy Vajnának. 2020-ban ezt az irányt folytatva immár a mozgóképszakma teljes spektrumának összehangolásával szeretnék továbbfejleszteni a hazai filmipart.

A 2019-es év eredményeiről szólva a kormánybiztos
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 09:11
Novák Emil: az új támogatási rendszerrel több lehetőség nyílik a magyar film előtt
játékfilmjét az amerikai filmakadémia beválogatta az Oscar-díj nemzetközi filmek kategóriájának tízes, döntős listájára - sorolta az eredményeket.

"Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évnek kiemelkedő eredményei vannak, a magyar mozgóképipar pozitív irányba halad" - értékelte az eddig eltelt időszakot a szakember.

Novák Emil a Magyar Filmakadémia egyik legfontosabb feladataként jelölte meg, hogy a magyar film népszerűségét visszahozza mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

Elmondása szerint a Filmintézet egyik újdonsága lesz, hogy támogatásával elindul szeptembertől egy magyar filmeket vetítő, online televíziós csatorna, de a Filmakadémia is próbálja a magyar közönséghez eljuttatni a magyar filmeket: terveik szerint például nyáron Veszprémben és a Balaton környékén szabadtéri mozikba szerveznek vetítéseket.

Értesüléseik szerint a Filmintézeten belül létrejön egy új filmforgalmazási rendszer is, amely minden műfajban követi és segíti a magyar filmek nemzetközi forgalmazását is, hiszen
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 15:21
Krónika 10. rész (Nemzeti Filmintézet, családvédelmi akcióterv)
Jobbik: van hiányérzetünk a történelmi filmeket illetően

Brenner Koloman (Jobbik) közölte: minden párthovatartozást felülírva a magyar közvéleménynek átjött az a tény, hogy Andy Vajna megújította a filmes világot, de "van hiányérzetünk" a történelmi filmeket illetően.

Úgy vélte, a tévéfilmes pályázatokat eddig néhány favorizált producer nyerte, ebben a tekintetben nagyobb nyitottságra lenne szükség.

Andy Vajna tevékenysége hegemón irányítási struktúrát tükrözött, de remélhetőleg ez a helyzet úgy változik, hogy szélesebb konszenzussal, szélesebb körben előnyben részesített filmek készülnek - mondta.

DK: nincs folytonosság Andy Vajna munkássága után

Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt: nem igaz, hogy az új struktúra folytonosságot jelentene Andy Vajna munkássága után, hiszen az ő helyére került új vezető szinte mindenkit kirúgott Andy Vajna korábbi munkatársai közül.

Kiemelte: "szerelemese" a magyar filmnek, minden magyar filmsikernek örül, még ha nem is az ő kormányuk
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 17:23
Napirenden a képviselők jogállásának és a házszabálynak a módosítása
Az ülésnap reggel 9 órakor kezdődik, elsőként az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításokról kezdődik általános vita.

A képviselők ezt követően kezdenek bele az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő változtatások, valamint a házszabály módosításának tárgyalásába.

A továbbiakban szó lesz még egyebek mellett a csaladvédelmi akciótervvel, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. létrehozásával, valamint az új szakképzési törvénnyel összefüggő változtatásokról.

A parlament csütörtök és pénteken folytatja munkáját, amely jövő hétfőn ér véget.
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 07:05
Lajos Tamás: őrületes elismerés a két Nemzetközi Emmy-díj jelölés a magyar film számára
haladni, ugyan magyar történelmi tematikájú, de általánosan érvényes emberi történeteket kell elmondani - fogalmazott a producer.

Lajos Tamás hangsúlyozta: jelenleg egy nagyon komoly filmipari átalakítás zajlik Magyarországon, az erről szóló törvényjavaslat az Országgyűlés előtt van. Ha a javaslat megvalósul, soha nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyarországi televíziós filmgyártás előtt. A törvényjavaslat értelmében a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve január 1-től létrejöhet a Nemzeti Filmintézet, amely egységesíti a mozis és televíziós forgalmazásra szánt alkotások támogatási rendszerét.

Nemzetközi Emmy-díjjal az Egyesült Államok területén kívül vetített legjobb televíziós produkciókat ismerik el. A díjakat először 1973-ben adta át a Nemzetközi Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája (IATAS). 2019-ben 11 kategóriában 21 országból 44 jelölt versenyez a rangos elismerésekért. Minden kategóriában négy versenyzőt jelöltek. Az idei díjakat nagyszabású gála keretében november 25-én
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 12:32
Képek, videók
9 Bazilika Nemzeti fogada
lovaszmarika
2019. december 12. csütörtök, 16:23
Petőfi a Nemzeti Múzeum l
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:27
Izraeli nemzeti útvonal
dandej
2018. november 25. vasárnap, 19:53
nemzeti-dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Nemzeti_dal.jpg
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 22:38
Recsk Nemzeti Emlékpark.j
menusgabor
2018. szeptember 04. kedd, 18:28
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
erdőpéter_nemzeti szinház
maroka
2017. december 12. kedd, 10:13
Lehel piaci ballada 01.jp
chillik
2016. november 03. csütörtök, 06:03
Lehel piaci ballada 02.jp
chillik
2016. november 03. csütörtök, 06:03
Lehel piaci ballada 03.jp
chillik
2016. november 03. csütörtök, 06:02
Igazi piaci lángos.JPG
cipello
2013. szeptember 01. vasárnap, 16:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.