Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 00:44 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gondolatok a mai evangéliumhoz
Igazságban állni az Úr előtt, megigazultan távozni
Biblia (Lk 18,9-14)
A töredelmes szívűekhez közel van az Úr, olvassuk a Szentírásban (Zsolt 34,19). Az ima a legszemélyesebb találkozás Istennel, a legszemélyesebb vallomás önmagamról és arról, akit Istenemként ismerek. Az ima mindent átjár, mindent áthat, s csak az igazságban értelmezhető.

Három meghatározó eleme van.
- Az első: Hogyan megyek bele az imádságba? Miért gondolom, hogy imádkoznom kell, miért tartom ezt fontosnak, mit hiszek az imáról, és mit tekintek az eredményének? Ugyanígy fontos, hogy mit hiszek magamról az imádságban. Egészen pontosan: ki vagyok, mivé formálódtam, kivé lettem azáltal, ami a cselekedeteimben, a gondolataimban, a mindennapi tevékenységeimben és a kapcsolataimban kiemelkedik velem kapcsolatban? Hogyan megyek bele az imádságba?
- A második fontos elem: Az imádság lényegileg és alapvetően találkozás. Akivel találkozom, meghatározó az életem számára. Istenről valljuk, hogy igaz, és nincs benne semmi hamisság. Ő a teremtő, az éltető, a megszentelő, a jövőt adó, a bátorító és a gyógyító. Benne a lét, a szándék, az akarat, a cselekedet, a múlt, a jövő, a stabilitás, a növekedés mind-mind egy és ugyanaz. Az imádságban vele találkozom. Az igaz találkozásban az ember nem fél a változástól.
- A harmadik elem: Hogyan távozok az imádságból? Távozok-e belőle? Mit gondolok jónak a gondolataimban, a cselekedeteimben az Istennel való találkozásból való távozásként? Látszik-e rajtam, hogy találkoztam vele? Növekedtem-e a találkozásban? Hagytam-e, hogy változzak a találkozás által? Tudjuk, hogy szabadon, gyógyultan, új reményekkel, megigazultan távozhatok a vele való találkozás után.
A mai evangélium ki nem mondottan azt a kérdést is körüljárja, hogyan tesz az ima megigazulttá. Az igaz találkozásban, az imában annak mutathatom és annak mutatom magam, aki vagyok. Nem vonhatjuk kétségbe a farizeus imáját és annak tartalmát: mit tett, hogyan böjtölt, milyen cselekedetei vannak? Az imádságban, Isten előtt állásomban nem hordozom magam előtt fegyverként, alkuként cselekedeteimet vagy mindazt, amit tettem. Nem viszem Isten elé magyarázatként a cselekedeteimet. Nincs szükségem magyarázkodásra; hamis szerepeimet, játszmáimat kívül hagyom az imádságon. Hiszen az Isten sohasem elvesz, hanem mindig ad, gazdagít, növel, a jövőre mutat.
Ebben a találkozásban ráismerek, és emlékezem a tanítására, a parancsaira, mert amikor ezek szerint szabom meg lépteimet, és ez jelenti az ösvényt az életem útján, akkor az imádságban azt is fölismerem, hogy ő igaz, és igazzá akar tenni. Az ő útjain járok, s így megigazultan lépek ki a templomából.
Igazságban állni az Isten előtt, megigazultan távozni templomából.
Jézus ebben a tanításban beszél a felmagasztalásról és a megaláztatásról is, mint az ima következményéről. De ezt is csak Krisztus módjára tudjuk jól értelmezni: ,,Én meg, ha majd fölmagasztaltatom a földről, mindenkit magamhoz vonzok" (Jn 12,32). Csak az Isten előtti létem számít. Mindaz, ami ebből látszik, amit ebből az emberek, ismerőseim megismerhetnek, valójában ajándék.
De a létem legbelsejében, az imádságban az igaz voltom és az Úr kegyelme - a megigazulás számít.

Udvardy György érsek - Magyar kurír 2019. október 27.
maroka, 2019. október 27. vasárnap, 08:02
Címkék: Udvardy György, töredelmes szívűekhez, legszemélyesebb találkozás, legszemélyesebb vallomás, igazságban értelmezhető, mindennapi tevékenységeimben,
Kommentek
11. évközi hét hétfő 06.15
5,38-42
.................

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Sokszor nem szavakkal válaszolsz kérdéseinkre, hanem csendesen átölelsz bennünket, amikor hozzád fordulunk. Életünk során mindig érezhetjük jelenlétedet és segítségedet. Add, hogy a bajban és a veszélyben soha ne essünk kétségbe, hanem mindig hozzád forduljunk! Add, hogy ne féljünk, ha veszélyben van az életünk, csak higgyünk az örök életben! Mert örök életünk és üdvösségünk nem lehet veszélyben, ha veled élünk és veled halunk meg. Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Elmélkedés
Mielőtt az ő új törvényét ismertetné, Jézus most is az ószövetségi törvényt idézi hallgatósága emlékezetébe. Mózes második könyvében, a Kivonulás könyvében olvashatunk arról, hogy az ember által okozott testi sértésekért milyen kártérítéssel tartozik a bántalmazó. Az irányelv nagyon egyszerű: ,,Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat
maroka, 2020. június 15. hétfő, 09:57
Szentmisék Úrnapja - gondolatok - Te Deum ünnepe 06.14
Saját blogomba Te Deum dal szövege és videók

...................
- Életünk forrása NÉZŐPONT - 2020. június 13.,
Úrnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 6,51-58)
Az idei esztendőben furcsa hallani Jézus szavait: ,,Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon" (Jn 6,53-54). Éppen kezdünk magunkhoz térni egy két hónapos időszak után, amikor rajtunk kívül álló okok miatt nem vehettük magunkhoz Krisztus testét, és ez mindannyiunkban nyomot hagyott. A járvány árnyékában nagyon is vágytunk volna az Élet Kenyerére, de a valóság elzárkózásra, távolságra kényszerített bennünket.
A második kenyérszaporítás előtt ezt mondta Jézus az apostoloknak:
maroka, 2020. június 14. vasárnap, 07:24
Szentmisék Úrnapja - gondolatok
- Életünk forrása NÉZŐPONT - 2020. június 13.,
Úrnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 6,51-58)
Az idei esztendőben furcsa hallani Jézus szavait: ,,Ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok a vérét, nem lesz élet bennetek. De aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon" (Jn 6,53-54). Éppen kezdünk magunkhoz térni egy két hónapos időszak után, amikor rajtunk kívül álló okok miatt nem vehettük magunkhoz Krisztus testét, és ez mindannyiunkban nyomot hagyott. A járvány árnyékában nagyon is vágytunk volna az Élet Kenyerére, de a valóság elzárkózásra, távolságra kényszerített bennünket.
A második kenyérszaporítás előtt ezt mondta Jézus az apostoloknak: ,,Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Nem akarom étlen elküldeni őket, nehogy kidőljenek az úton" (Mt 15,23). Biztosak lehetünk abban, hogy a Megváltó most sem érez irántunk másként, mint egykor.
maroka, 2020. június 13. szombat, 18:32
Evangélium
Amilyen mértékben hűségesek vagyunk az evangéliumhoz, olyan fénnyel fogunk a sötétségben világítani, és olyan mértékben leszünk áldás forrása a következő nemzedékek számára. És amilyen mértékben hűtlenek vagyunk az evangéliumhoz, annyira leszünk ellenségei Krisztus keresztjének, botránkozás kövei Isten királyságában, és bűnösök abban, hogy sokan hajótörést szenvednek a hitben. Mint az evangélium szolgálói, olyan megbízatást kaptunk, amely épp olyan rettenetes, mint amennyire csodálatos. Kicsoda alkalmas mindezekre? Ki felel meg egy ilyen feladatnak?

Paul Washer
kalmanpiroska, 2020. június 11. csütörtök, 21:20
Az élő Krisztus szemlélése
Húsvét 6. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 14,15-21)
A Lélek megismerése és az élő Krisztus szemlélése, tanításának, szavainak befogadása végül arra indít bennünket, hogy az élet ajándékára válaszként egészen neki adjuk önmagunkat. S ez maga a szeretet
Néhány éve hallottam egy felmérésről: a vasárnapi szentmise végén a templomból kijövő híveket arról kérdezték, hogyan tudnák összefoglalni annak a hitnek a lényegét, amit épp az imént ünnepeltek. A válaszok nagyon sokfélék voltak. A legtöbben a tíz parancsot említették, voltak, akik a Szentírás fontosságát és a Jézusba vetett hitet emelték ki, de olyan is volt, aki a májusi Mária-litániákat tartotta fontosnak megemlíteni. Meglepően kevesen beszéltek azonban a szeretetről, és még kevesebben a Szentháromságról. A felmérés csak megerősítette, amit amúgy is tudunk: a leglényegesebb dolgokat a legnehezebb meghatározni, szavakba önteni.
A mennybemenetel előtti vasárnapon a Jézus búcsúbeszédéből vett részlet az evangéliumi üzenet
maroka, 2020. május 19. kedd, 08:34
Az élő Krisztus szemlélése
Húsvét 6. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 14,15-21)
Néhány éve hallottam egy felmérésről: a vasárnapi szentmise végén a templomból kijövő híveket arról kérdezték, hogyan tudnák összefoglalni annak a hitnek a lényegét, amit épp az imént ünnepeltek. A válaszok nagyon sokfélék voltak. A legtöbben a tízparancsot említették, voltak, akik a Szentírás fontosságát és a Jézusba vetett hitet emelték ki, de olyan is volt, aki a májusi Mária-litániákat tartotta fontosnak megemlíteni. Meglepően kevesen beszéltek azonban a szeretetről, és még kevesebben a Szentháromságról. A felmérés csak megerősítette, amit amúgy is tudunk: a leglényegesebb dolgokat a legnehezebb meghatározni, szavakba önteni.
A mennybemenetel előtti vasárnapon a Jézus búcsúbeszédéből vett részlet az evangéliumi üzenet szívéhez, a keresztény hit lényegéhez vezet bennünket. A tanítványaitól búcsúzó Jézus három szó köré rendezi örömhírét: ismerni, látni és szeretni. Ismerni a bennünk lakó Szentlelket, látni Jézust, és
maroka, 2020. május 17. vasárnap, 07:38
húsvét 5. hét péntek 05.14
elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk! Add, hogy fiatalok és idősek egyre jobban megértsük: csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk

Elmélkedés
Továbbra is az utolsó vacsora termében vagyunk és Jézus búcsúbeszédét hallgatjuk. A beszédnek ez a rövid részlete gondolatilag a tegnapi evangéliumhoz, a szőlőtőről és a szőlővesszőkről szóló hasonlathoz kapcsolódik. Arra kapunk választ benne, hogy mi élteti az Úrral való kapcsolatunkat. Életünk tápláló forrása Jézus Krisztus, akihez szorosan kapcsolódunk. Vele való kapcsolatunkat a szeretet élteti. De honnan van Jézus szeretete? A válasz így hangzik: ,,Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben!"
Az Atya szereti a Fiút és a Fiú szereti az Atyát. A harmadik isteni személy
maroka, 2020. május 14. csütörtök, 07:03
Mit mondana nekünk ma Szent II. János Pál pápa?
Wojtyła pápasága során 132 országba és 900 városba látogatott el. Tanítása ma is érvényes. A szent pápa már 2002-ben arra hívta az Egyházat, hogy induljon el a virtuális tér felé, és határozottan kérte az emberi élet védelmét a fogantatástól természetes halálig. A 100 év. Szavak és képek című könyvben, amelyet a Vatikáni Könyvkiadó jelentetett meg Szent II. János Pál pápa születésének centenáriuma alkalmából, Ferenc pápa megvallja, hogy ,,papi és püspöki élete során gyakran kérte imáiban az evangéliumhoz való hűség ajándékát, amelyről Karol Wojtyła tanúságot tett".
A Lengyel Püspöki Konferencia levele végül emlékeztet Stanisław Dziwisz bíboros szavaira, amelyekkel leírta a lengyel pápa elleni merénylet pillanatát, hogy milyen nyugodt maradt annak ellenére, hogy a helyzet drámai, a halál fenyegetése pedig nagyon is valóságos volt. Bár fájdalmai voltak sebei miatt, nem esett pánikba, és mielőtt elvesztette volna az eszméletét, azonnal Szűz Mária oltalmába ajánlotta magát, és azt mondta,
maroka, 2020. május 11. hétfő, 11:30
Képek, videók
Utóirat az Evangéliumhoz.
chillik
2016. szeptember 08. csütörtök, 11:40
udvardi györgy0226.jpg
maroka
2020. február 27. csütörtök, 09:44
udvardi györgy pöspök_3.j
maroka
2017. augusztus 07. hétfő, 16:29
udvardi györgy pöspök_2.j
maroka
2017. augusztus 07. hétfő, 16:28
udvardi györgy pöspök.jpg
maroka
2017. augusztus 07. hétfő, 16:24
Töredelmes bűnbánat
sacimama
2014. április 05. szombat, 18:33
Töredelmes lélek.jpg
szilvia108
2009. július 22. szerda, 10:54
találkozás.png
sz719eszter
2018. december 26. szerda, 18:06
Elemek találkozása
sanci81
2018. június 08. péntek, 17:20
Égitestek találkozása
sanci81
2018. június 03. vasárnap, 17:31
Wass A. Májusi találkozás
menusgabor
2018. május 03. csütörtök, 22:06
Világok találkozása
sanci81
2018. április 26. csütörtök, 15:37
Színek találkozása
sanci81
2018. április 23. hétfő, 16:59
0 a találkozás Kenéz, Ka
lovaszmarika
2018. április 08. vasárnap, 15:32
találkozás_vers.JPG
2kovijuli
2018. január 27. szombat, 06:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.