Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:00 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Aggteleki nemzeti park.


Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban az földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hoztak létre.A felszín alatti természeti kincsek - az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára.
Nemzeti Parkunk feladata, hogy feltárja, védje, megőrizze az Aggteleki-karszt természeti és kultúrtörténeti értékeit, biztosítsa a természeti értékek megismerésére irányuló turizmust és idegenforgalmat.Nemzeti Parkunk egyik legféltettebb kincse a Baradla-barlang, mely nemcsak hazánk, de a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja.
A természeti értékek mellett számos páratlan értékű kulturális látnivaló is található a térségben.
A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni - ökológiai, botanikai, zoológiai - túrákat is ajánl vendégei számára.
A Börzsönyben, a Zemplénben és más erdőségekben is készültek infrakamerás felvételek hiúzokról. Magyarországon tíz-tizenöt példány élhet a szakértök szerint, és úgy tünik, nagyon jól érzik magukat. Korábban szinte teljesen kiirtották, a nyolcvanas évektöl viszont fokozatosan visszatelepedett Magyarországra Európa legnagyobb ragadozó macskaféléje, ma már akár Budapesttöl harminc kilométerre is elöfordulhat. Itt optimális élőhelyet találtak az állatok, ami az élö- és búvóhelyet, kölyöknevelö helyeket és a táplálékot illeti - mondta Lontay László, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre.Hagyományos kultutális esemény az ,,Aggteleki-Jósvafői Hagyományörző és Művészeti Napok" rendezvénysorozat, melynek keretében -a nemzeti park együttműködve Aggtelek és Jósvafő településekkel - egyedülálló zenei élményt nyújtó barlangi és kamarazenei koncertekre és fesztiválokra, sokszínű farsangi-, szüreti-, óévbúcsúztató- és falunapokra, húsvéti, ill. pünkösdi hagyományőrző rendezvényekre, valamint kézműves- és művészeti táborokra kerül sor.
linda019, 2010. május 18. kedd, 09:41
Címkék: Aggteleki Nemzeti Park Magyarország, Világ Természeti, Kulturális Örökségének, Nemzeti Parkunk, Nemzeti Park Igazgatóság, Magyarországra Európa,
Kommentek
M1: ismét medve kóborol Magyarországon
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán láttak egy medvét, ahogy végigszaladt a településen. Két szemtanúja is volt az esetnek.

A szemtanúk az Aggteleki Nemzeti Parknak fotókat is küldtek. A szakemberek a településen kívül is találtak nyomokat, s azok alapján úgy vélik, kifejlett példányról lehet szó - mondták.

Rózsa Sándor, a nemzeti park osztályvezetője az M1-nek azt mondta, ha valaki medvével találkozik, legyen megfontolt, ne kapkodjon, ne tegyen olyat, amit a medve támadásnak vélhet.

Az osztályvezető közlése szerint az elmúlt években több lakott településen is láttak medvék. Tavaly júniusban például Miskolcon filmeztek le egy medvét, ahogy keresztülszaladt az úton - hangzott el a Híradóban.
velemenyezd, 2019. február 03. vasárnap, 19:22
Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava
VIRÁGZÓ VIDÉKÜNK

Bemutatkozik Észak-Magyarország kilenc festői szépségű tava
Vaskor István
A VIDÉK ÚJSÁGÍRÓJA. 2018. 07. 02. 06:17

Bármerre járunk a térségben, mindenütt rácsodálkozhatunk egy-egy gyönyörűségre.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Eltűnt zalakarosi termáltó: nagyobb a baj, mint hitték
Lenyűgöző látvány a felhők alól a Tisza-tó
Megtiltották a fürdőzést a székelyföldi Szent Anna-tóban

Észak-Magyarország természeti szépségei párjukat ritkítják. Történelmi várak, kedvelt túraútvonalak, aprócska falvak - köztük a világörökségi Hollókő - és viruló kisvárosok csalogatják a turistákat. A térség gyönyörű tavaival - melyek között európai viszonylatban is különleges természeti ritkaságokkal ismerkedhetünk meg - is sok vendéget vonz. A Sokszínű Vidék csokorba gyűjtötte a portálunkon korábban közzétett tavakat, megkönnyítve az Észak-Magyarországon kalandozni kívánó turisták
tinka1951, 2018. július 02. hétfő, 08:11
A nagymacskák védelmére hívják fel a figyelmet a Vadvilág Világnapján
A nagymacskákat napjainkban számos - legtöbbször az ember által előidézett - veszély fenyegeti világszerte: természetes élőhelyük csökkenése, az emberekkel való konfliktus, az orvvadászat és az illegális kereskedelem. Az elmúlt száz évben 95 százalékkal csökkent a tigrisek száma, az afrikai oroszlánoké pedig mindössze 20 év alatt 40 százalékkal lett kevesebb - áll a WWF Magyarország csütörtöki közleményében.

Felidézik, hogy a macskafélék története 30 millió évvel ezelőtt kezdődött a mai Eurázsia dzsungeleiben. Ekkor már a ma élő cibetmacskákhoz hasonló ragadozók lestek prédájukra a fák lombkoronaszintjén. Ezekből a rejtőzködő artistákból fejlődött ki a ma élő összes macskaféle. Ezek a karcsú, rugalmas és precíz ragadozók az Antarktisz és Ausztrália kivételével a Földön mindenhol őshonosak. E csoport tagjai közé sorolják a nagymacskákat is - ide tartozik például a gepárd, az oroszlán, a tigris és a párduc is.

A világon előforduló négy hiúzfajból a legnagyobb Magyarországon is őshonos. A
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 11:52
Barlangoljunk! - Március a barlangok hónapja lesz a nemzeti parkokban
A Magyar Nemzeti Parkok Barlangoljunk! elnevezésű márciusi kampányának célja, hogy ismertebbé tegyék a magyar barlangokat, ezért a hónap során különleges programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat - közölte a Magyar Nemzeti Parkok igazgatósága az MTI-vel.

Március folyamán mind a kiépített, kényelmesen bejárható, világítással és korlátokkal ellátott magyarországi barlangok, mind a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségek nyílnak.

Az Aggteleki Nemzeti Park legnépszerűbb barlangjában, a Baradla-barlangban aggteleki rövidtúra, vörös tói középtúra és jósvafői rövidtúra lesz, valamint 20 százalék kedvezményt is biztosítanak egész hónapban a programok árából. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Szemlő-hegyi barlangjában örvény túrával, a Pál-völgyi barlangban pedig számos kedvezménnyel készülnek.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Szentgáli-kőlikban, valamint a Lóczy- és Csodabogyós-barlangokban szintén kedvezményes jegyárakkal és kalandtúrákkal
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 15:12
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
egyesülésével.
1808 - Az Egyesült Államokban betiltják a rabszolga kereskedelmet.
1877 - Viktória, Nagy-Britannia és India királynője, felveszi az India császárnője címet.
1898 - Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island New York City része lett.
1912 - Megalakul a Kínai Köztársaság.
1919 - A csehszlovák alakulatok harc nélkül bevonulnak Pozsonyba.
1923 - A csehszlovák közigazgatás egységesítése érdekében bevezetik az ún. nagy megyék rendszerét, amely Szlovákiában a korábbi magyarországi vármegyerendszer 16 vármegyéje
helyett 6 ,,zupát" eredményez.
1925 - Norvégia fővárosának nevét Christiania-ról Oslóra változtatják.
1938 - A legnagyobb csehszlovák polgári párt, az agrárpárt elnöke Rudolf Beran újévi cikkében a szudétanémet és a Hlinka-féle szlovák párt kormánybalépését és a Német Birodalommal való megegyezést sürgeti.
1945 - Nagy-Miskolc létrejötte a történelmi Miskolc, Diósgyőr és Hejőcsaba egyesítésével.
1950 - Életbe lép az új
skorpiolilike, 2018. január 14. vasárnap, 17:03
2018. évi történelmi évfordulók 01. 01.
Államokban betiltják a rabszolga kereskedelmet.
1877 - Viktória, Nagy-Britannia és India királynője, felveszi az India császárnője címet.
1898 - Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island New York City része lett.
1912 - Megalakul a Kínai Köztársaság.
1919 - A csehszlovák alakulatok harc nélkül bevonulnak Pozsonyba.
1923 - A csehszlovák közigazgatás egységesítése érdekében bevezetik az ún. nagy megyék rendszerét, amely Szlovákiában a korábbi magyarországi vármegyerendszer 16 vármegyéje
helyett 6 ,,zupát" eredményez.
1925 - Norvégia fővárosának nevét Christiania-ról Oslóra változtatják.
1938 - A legnagyobb csehszlovák polgári párt, az agrárpárt elnöke Rudolf Beran újévi cikkében a szudétanémet és a Hlinka-féle szlovák párt kormánybalépését és a Német Birodalommal való megegyezést sürgeti.
1945 - Nagy-Miskolc létrejötte a történelmi Miskolc, Diósgyőr és Hejőcsaba egyesítésével.
1950
ametiszt54, 2018. január 13. szombat, 13:43
Barnamedvék jelentek meg Magyarországon
- Állandó lakók lettek a barnamedvék Észak-Magyarországon
...........
A cikk itt olvasható

- Figyelmeztetést adtak ki: medvék jelentek meg Magyarországon is.
...........
Egyre több olyan hír érkezik a világból, hogy medvéket láttak ott, ahol eddig nem voltak jellemzőek, sőt, gyakoribbak az embert ért támadások is a medvék részéről. Most a jelek arra mutatnak, hogy Magyarországon is megjelentek ismét a barnamedvék. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai arra jutottak a nyomok alapján, hogy egy anyamedve és a bocsa mászkálhatnak az északi határ mentén, a magyar oldalon, Kánó környékén.
A park honlapján szereplő információk szerint az európai barnamedve példányai egyre gyakrabban tűnnek fel az
maroka, 2017. október 04. szerda, 21:36
Hungarikum
Hungarikumok Gyűjteménye

a) Agrár- és élelmiszergazdaság

1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász
4. Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
5. Hízott libából előállított termékek
6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász
7. Szikvíz
8. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
9. PICK téliszalámi
10. Magyar akác
11. Magyar akácméz
12. HERZ Classic Téliszalámi
13. Makói hagyma
14. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény
15. Magyar szürke szarvasmarha
16. UNICUM keserűlikőr
17. Debreceni páros kolbász
18. Fröccs
19. Alföldi kamillavirágzat
20. Kürtőskalács
21. Piros Arany és Erős Pista
22. Törley Pezsgő
23. Egri Bikavér
24. Magyar pásztor- és vadászkutyafajták

b) Egészség és életmód

25. Béres Csepp és Béres Csepp
kirscha, 2017. augusztus 16. szerda, 23:17
Képek, videók
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
Szivecskés természeti kép
cipello
2018. szeptember 24. hétfő, 11:19
Természeti jelenségként.j
pacsakute
2017. október 25. szerda, 13:31
természeti kép 2.png
pmarika65
2017. május 18. csütörtök, 01:55
Ritka természeti jelenség
pacsakute
2014. december 07. vasárnap, 09:45
természeti háttér.jpg
liza1
2014. május 10. szombat, 07:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.