Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 05:11 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Alap kelt tészta
Egy dl langyos tejbe 1 ekanál kristálycukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt, hogy megkeljen. Ha a barna hab feljön az edény tetejére, készen vagyunk.

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, a közepébe lyukat formálunk és beletesszük a megkelt élesztőt, a tojásokat, a sót, és annyi tejet (aludtttej a legjobb), amellyel jó állagú tésztát kapunk.

1 kg liszthez 5 dkg élesztő, 1-2 tojássárgája szükséges, de ettől el lehet térni. az édes kelt tésztákhoz, túrús béles, kalács... stb néhány ekanál cukor is kell.

Először ujjunkkal összedolgozzuk, majd cipóvá formáljuk, és magunk felé tépkedő mozdulatokkal addig húzgáljuk, amíg a tészta a táltól el nem válik teljesen. Még beledolgozunk 1 dl olajat vagy olvasztott margarint. Ha a tészta már hólyagos nem kell tovább dagasztani.

Ezt a műveletet elvégezhetjük robotgéppel is.

Letakarjuk a tésztát és egy órát kelesztjük. Vigyázzunk, hogy a tészta "meg ne fázzon", mert nem szereti a huzatos helyet!

Ha megkelt kinyújtjuk, formáljuk, szaggatjuk, a tepsiben újra kelesztjük, és előmelegített sütőben sütjük.

Ha rögtön dbetesszük a sütőbe akkor ne melegítsük elő, mert amíg melegszik, addig is kel a tészta.

Távol rakjuk egymástól a süteményeket, mert megnőnek és összeérnek a tepsiben.Link
bkisseva, 2017. november 27. hétfő, 10:45
Címkék: edény tetejére, lisztet átszitáljuk, nagy tálba, közepébe lyukat, megkelt élesztőt, édes kelt,
Kommentek
Karácsonyra beigli - bájgli
.............
A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. ,,Poszonyi finom mákos kalács" néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.
,,Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének,
maroka, 2018. december 14. péntek, 07:54
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
dübbencs
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 2 tojás, 1 dl
étolaj, 3 dl tej, aludttej, 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál zsír. A tetejére 1 tojás, 1
evőkanál zsír.
A lisztet tálba szitáljuk. A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és
belemorzsoljuk az élesztőt. A liszt közepébe fészket készítünk, beleöntjük, és kevés
liszttel megszórva megvárjuk, míg megkel.
Ráütünk két tojást, és apránként annyi aludttejet adunk hozzá, amennyit a tészta kíván.
Jó alaposan kidagasztjuk. Amikor már majdnem kész, beledolgozzuk az étolajat is.
Lelisztezzük, és egy órán át kelni hagyjuk.
Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük.
Addig pároljuk, amíg a leve elfő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé választjuk, ezeket egyenként nem túl
vékonyra kisodorjuk. Gazdagon megkenjük kaporral, majd feltekerjük, mint a kalácsot,
és három részre elvágjuk. A végeit
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
15 gyors vacsora, 3 hétre ötlet
sütőből kivéve, egy lapos fém szedőlapáttal tudjuk a legkönnyebben kiemelni a forró edényeket a vízfürdőből. Azonnal tálaljuk a pirítósokkal.

Tipp: Nagyon finom szarvasgombával, szarvasgombaolajjal tálalva is.
Sajtos-baconös lepény

Hozzávalók:

5-6 szelet bacon
1 nagy fej lila hagyma
10 dkg natúr krémsajt
kevés zöldfűszer-keverék
25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt

A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöld fűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütjük.
Ham and
anna4459, 2018. január 05. péntek, 16:28
Sajtos,sonkás buci
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 ek. cukor
egy csapott ek. só
2 dl étolaj
Töltelékhez:
30 dkg sonka
1 nagy doboz tejföl
1 konzerv kukorica
fokhagyma
1 fej vöröshagyma
só bors
Tetejére:
1 tojás
1 dl tejföl
trappista sajt

Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatom. Tálba teszem a lisztet, a sót, cukrot, étolajat, és a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejjel bedagasztom. Amikor kész, meleg helyen tovább kelesztem még kb. 1 órát.
A töltelék:
A tejfölbe ízlés szerint fokhagymakrémet nyomok, sózom, borsozom, végül összekeverem. A kockára vágott sonkát, kukoricát, és a finomra vágott vöröshagymát hozzáteszem a tejfölös alaphoz, és jó alaposan összekeverem.
A kelt tésztát vékonyra nyújtom, nagyobb darabokat (kockákat) vágok belőle, a közepére halmozom a tölteléket. A széleket középre hajtogatom, nem baj, ha néhol kikandikál egy kis töltelék. A tetejüket bekenem a tejföl és tojás keverékével, majd
simocsi, 2017. augusztus 30. szerda, 20:06
Lisztem, lisztem, mondd meg nékem, mit készítsek én belőled?
2017. augusztus 20.

Valamikor volt a finomliszt, a darás vagy fogós liszt és a rozsliszt, majd jött a durum, a tönköly, a teljes kiőrlésű, bővült a sor a kenyérliszttel, süteményliszttel, ma pedig már se szeri, se száma a különféle gabonaliszteknek - és a gluténérzékenység elterjedésével a nem gabonából készülő finom lisztőrleményeknek. Csakhogy ezek nem egyformán működnek - érdemes őket megismerni, kitapasztalni.

Rizs, tápióka, kukorica, zabpehely, köles, hajdina, kókusz, csicseriborsó, gesztenye - a közös bennük, hogy mindből készül liszt, csakhogy ezekben nincs sikér, glutént nem tartalmaznak, és bár sok ételben nagyszerűen kiváltják a klasszikus liszteket, bizonyos esetekben - például kelt tészták, kenyérfélék, péksütemények esetén - ezekkel nagyon nehéz a dolgunk.

Ha piskótát, linzert vagy palacsintát készítünk, tökéletesen helyettesíthetik az alternatív lisztek, de akár a finomra őrölt olajos magok is a lisztet, az állagot és ízeket is könnyedén beállíthatjuk
suzymama, 2017. augusztus 20. vasárnap, 19:19
turbán pogácsa
https://lezzet.blob.core.windows.net/images-xxlarge-recipe/kavuk_p ogaca-3c967e8d-4c0e-474e-bc9b-27a2421eb17d.jpg [/kep]

ez a pogácsa recept , készitése talán elsőre nehéznek tünik, de van videó , az alapján már van útmutató .

2 csésze tej
1 csésze olívaolaj
2 tojás
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
5,5 csésze liszt
1,5 teáskanál instant élesztő

200 g vaj

töltelék :
2 főtt burgonya
100 g feta sajt
3 ~ 4 szál petrezselyem

fekete bors

1 tojás sárgája

a tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát gyúrok .
6 egyenlő részre osztom el, majd pihentetem 1 órát.
mindegyik darabot vékonyra kinyújtom , ha lehet téglalapra .
egy lapot lerakok a deszkára , vékonyan megkenem olvasztott vajjal, rárakom a másik lapot, azt is megkenem , majd jöhet a harmadik lap .
az igy kapott lapot vékonyra kinyújtom , téglalapra , majd a rövid oldalánál kezdve 2 cm - s
ibolya58, 2017. július 01. szombat, 14:35
Univerzális kelt tészta
A joghurtot az olajjal elkeverjük, majd alacsony lángon langyosra melegítjük. Beledolgozzuk a sóval, cukorral és élesztővel elkevert lisztet. Csomómentes tésztát készítünk, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A tésztát sós és édes ételek elkészítéséhez is használom. Ha kalácsot vagy fánkot készítek belőle, akkor kicsit több cukrot adok hozzá.


Az univerzális kelt tészta egy olyan, a konyhámban használt alap recept, amit sós és édes ételek elkészítéséhez is használok. A recept nagyon egyszerű, és ebből készítem a pizzát, a fánkot, az aranygaluskát... Néha egy kicsit variálok a hozzávalókon, de az alap recept nem változik. Adható hozzá rumaroma, reszelt citromhéj, több cukor, de még fahéj is. A tésztát lehet kicsit keményebbre is készíteni, ilyenkor egyszerűen növeljük a liszt mennyiségét, a kapott tészta pedig alkalmas arra is, hogy befonjuk. Ki mit
bkisseva, 2017. március 12. vasárnap, 20:39
Képek, videók
a tészta alapja
bezsa
2007. szeptember 27. csütörtök, 15:12
Sajt a tetejére
sarkadykati
2010. november 26. péntek, 02:46
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Eprek tálban
eva6
2019. május 30. csütörtök, 15:53
Gyümölcsök tálban
eva6
2019. május 14. kedd, 17:26
málnák tálban
eva6
2018. június 01. péntek, 18:04
tálba virág.png
53ilona
2017. július 20. csütörtök, 10:57
Virágok tálban
eva6
2017. június 23. péntek, 09:59
Eprek tálban
eva6
2017. június 16. péntek, 07:40
eper tálban.png
eva6
2017. április 20. csütörtök, 18:59
eprek tálban
eva6
2017. március 20. hétfő, 13:08
Római tálban sült tarja,
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:44
sütés előtt Római tálban
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.