Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 23:17 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krumplis pogácsa


Krumplis pogácsák. Natália Kis-Répássy receptje, kis változtatással. Köszönöm!

60 dkg BL 55
2.5 dkg élesztő
Fél ek. só
2.5 dl tej
1 dl étolaj
...és sok-sok cheddar reszelt sajt, kívülre, belülre.
Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk,
majd a hozzávalókból tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk és ráreszelünk 2 közepes főtt krumplit
és15 dkg vajat, majd feltekerjük, mint a rétest.
Ezután fél óránként 3x hajtogatjuk, szaggatjuk,
190 fokon nekem húsz percig sült.
nanoka72, 2018. március 06. kedd, 16:28
Címkék: Natália Kis-Répássy, élesztőt kevés, hozzávalókból tésztát, változtatással, hozzávalókból, felfuttatjuk,
Kommentek
Kedves elégedetlenek és hisztisek!Nem leszek ma népszerű
járványnak, gyűjtök helyette másikat, hogy legközelebb is tudjak adni. Úgy jó lesz?

10. Legyen kijárási tilalom! Legyen? Milyen? Olyan mint az olaszoknál volt? Olyan, hogy boltba, gyógyszertárba, vagy dolgozni azért lehet menni? Olyan van most is. Vagy teljes? De azért ha délután nincs internet, akkor háborgunk ugye? Egy teljes kijárási tilalomban ki süti a kenyeret? Ja, majd te, mert te okos voltál, és hiába mondták, hogy maradj otthon, te elmentél a teszkóba lisztet venni, te megvetted az összes élesztőt (ami most a hűtőben penészedik). Ja, hogy ha teljes kijárási tilalom van, akkor nincs áram se, meg gáz se, mert ahhoz is dolgozók kellenek. Vagy te azt hitted, hogy a csövön magától jön a gáz? Mindent működtet valaki, de ha senki nem léphet ki, akkor semmi sem működik, se az erőmű, se semmi ami árammal megy. A lélegeztető gép se! (mellesleg lehet, hogy ezért kellenek a katonák az ilyen helyekre, hogy ha mégis úgy adódna, akkor legyen ezeken a helyeken olyan ember, aki nem megy rabszolgaság ellen
koszegimarika, 2020. március 28. szombat, 09:33
Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
Tészta:

60 dkg finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a
koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
Élesztő és a szobanövények
Ki gondolta volna, hogy az élesztő nem csak a finom péksütemények elkészítéséhez használható? Az élesztőt sokan használják táplálékkiegészítőként is, mivel köztudottan jó hatással van a szervezetre, de remek növényápoló is. Az élesztő gazdag ásványi anyagokban és mikroelemekben. Vízben feloldva az élesztőből olyan anyagok bocsájtódnak ki, amelyek elősegítik a növények gyorsabb növekedését. Ellenállóbbak lesznek tőle a virágok és az átültetést is jobban fogják bírni. Csak egyetlen dologra kell figyelned: az élesztő, csak meleg földben fejti ki a hatását.

Hogyan tápláld a virágföldet élesztővel

Hagyományos élesztő

1 kg hagyományos élesztőt oldj fel 5 liter vízben. Mielőtt ezt a készítményt a virágaidra öntenéd, tovább kell hígítani. Az 5 liter élesztős folyadékot 50 liter vízzel kell elkeverni.
( EZ AZÉRT MEGFONTOLANDÓ - SZERINTEM AZ 1 kg elírás lehet : CzI )
Porélesztő

10 g porélesztőt oldj fel 10 liter vízben és kavarj hozzá 2 evőkanál cukrot. Hagyd állni
pacsakute, 2019. szeptember 29. vasárnap, 12:58
Szilvás sütemény
Hozzávalók:
15 dkg ráma
30 dkg liszt
5 dkg cukor
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 db tojás
1 1/2 kg szilva

Az édes morzsához:
15 dkg ráma
15 dkg cukor
20 dkg liszt

Készítés:
Az élesztőt keverjük össze a langyos tejjel és kevés cukorral , dolgozzuk össze a lisztet a puha rámával, a cukorral és a tojással ,gyúrjunk egy sima tésztát.1/2 órát pihentessük meleg helyen,magozzuk ki a szilvát és készítsük el a morzsát a következő képen: keverjük össze a puha rámát ,a cukrot és a lisztet.
Nem tészta készül,hanem morzsa !
Nyújtsd ki a tésztát a belisztezett gyúródeszkán a tepsi méretének megfelelően , fektessük a rámával kikent tepsibe , és sűrűn rakjuk rá a szilvát úgy , hogy a belseje felfelé nézzen, szórjuk rá az apró morzsát.
Süssük meg előmelegített sütőben.Akkor kész , hogyha a morzsa barnulni kezd.
Villany sütő : én 180 fokon
Gáz : 4 -es fokozat
Sütési idő : kb 25 - 30 perc
De sütő
suzymama, 2019. szeptember 11. szerda, 13:19
Kapros túrós
Hozzávalók

25 dkg liszt,
3 dkg cukor,
1 tojás,
5 dkg zsír vagy kb, 2 dl tej,
só,
2 dkg élesztő

Töltelék

40 dkg túró,
3 kanál cukor,
2 tojássárga,
1 kanál dara,
1 kanál apróra vágott zöld kapor

Elkészítése

Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a Kelt pite
módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a
kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és
zsírral bekent tepsibe helyezzük.

Amíg a tészta a sütőlemezen kel, elkészítjük a tölteléket.

A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy
kanál darával, a tojások habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük.
Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel:

Egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Utána még
2-3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép
klarika47, 2019. május 25. szombat, 12:01
Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők
legjobb).

Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.

Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.

Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.

Belerakosgatjuk a tiszta bodzavirágokat és finoman megkeverjük.

Textillel letakarjuk, és szellős helyre tesszük.

Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos egyáltalán, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.

Újra letakarjuk, és hagyjuk erjedni néhány napot.

Textillel bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.

Száraz, hűvös helyen még egy hetet állni hagyjuk.

Hűvösen fogyasztjuk!


Rántott bodzavirág


Hozzávalók 4 személyre: 16 db bodzavirág, 15 dkg finomliszt, 2 tojás, 1,5 dl világos sör, 1 csipet só, 1 liter étolaj a sütéshez, 4 evőkanál
lilagondolatok, 2019. május 12. vasárnap, 14:47
Darás-diós-mákos-meggyes kelt rétes
3 evőkanál tejföl.
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió,
15 dkg kristálycukor,
1 citrom reszelt héja.

A tejfölös keverékhez:
5 tojás,
3 evőkanál cukor,
3 dl tejföl.

A darás töltelékhez:
2 tojás,
15 dkg cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl,
10 evőkanál búzadara.

A tejet meglangyosítjuk, a lisztet átszitáljuk.
Két deci langyos tejbe teszünk 3 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Pár percig állni hagyjuk, majd a liszt közepébe fészket készítünk, beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és összekeverjük kevés liszttel.
Ezt a kovászt további tíz percig kelesztjük.
Egy deci langyos tejben feloldunk egy tojásnyi sertészsírt, és két egész tojást is elvegyítünk benne. Az egészet a lisztbe borítjuk, és további langyos tej adagolásával lágy tésztát dagasztunk.

Kidolgozás közben alaposan megpaskoljuk, hogy sima, hólyagos legyen. Ekkor beledolgozzuk a
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:52
Részeges pogácsa
pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről,
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Képek, videók
natália névv.jpg
zsokica45
2018. január 01. hétfő, 12:16
December.9.Natália
rushlilly
2017. december 02. szombat, 01:47
natália névx.jpg
zsokica45
2017. január 04. szerda, 20:04
natália névvx.jpg
zsokica45
2016. december 15. csütörtök, 16:55
natália névvv.jpg
zsokica45
2016. december 15. csütörtök, 16:53
natália névb.jpg
zsokica45
2016. december 15. csütörtök, 16:52
Natália.jpg
agica2004
2015. november 28. szombat, 20:10
Natália1A.jpg
dupalymaria
2015. július 26. vasárnap, 20:24
NATÁLIA.gif
1951anna
2015. június 24. szerda, 06:44
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
fogyokuras_viz_hozzava lok
sarkadykati
2014. július 19. szombat, 06:47
tűsarkú és hozzávalók.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:04
trendy-hozzávalók-.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:02
tűsarkú és a hozzávalók.j
agica2004
2014. április 25. péntek, 18:33
mentalikőr hozzávalók
mariatovis
2011. október 16. vasárnap, 18:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.