Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:57 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
EU-prognózis - Elemzők: reális képet fest a magyar gazdaságról az előrejelzés
A brüsszeli testület Magyarországon idén és jövőre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol, és kiemeli, hogy a gazdasági recesszióból 2013-ban kiemelkedő Magyarországon a gyorsuló növekedést elsősorban a belföldi kereslet élénkülése ösztönzi. A bizottság becslései szerint tavaly a GDP 2,5 százaléka körül alakult a magyar államháztartási deficit, amely az idén és jövőre ennél valamivel magasabb lesz, de nem haladja meg a 3 százalékot.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint reális képet fest Magyarországról az Európai Bizottság előrejelzése, amely megfelel a kormányzati várakozásoknak és a piaci konszenzusnak is. Kiemelte, hogy az idei évre szóló korábbi, őszi előrejelzésénél optimistább lett a mostani.

A GDP-növekedését 2014-2015-ben csak a belső fogyasztás - háztartások fogyasztása, beruházások, kormányzati fogyasztás - adja majd a brüsszeli testület szerint, míg a korábbi években a nettó export jelentette a húzóerőt - emelte ki.

A nettó reálbérek növekednek majd, illetve az állam a beruházásokkal segíti a növekedést, ami az elmúlt egy-két negyedév tendenciáit is alátámasztja az elemző szerint. A folyó fizetési mérleg egyenlegére vonatkozó korábbi előrejelzésén kissé rontott a bizottság, és az államadósságban "nincs csökkenő pálya" - tette hozzá.

Németh Dávid rámutatott: az infláció mértékére vonatkozó 1-2 százalékos várakozás sokkal közelebb van a valósághoz, mint a kormány által tervezett két százalék körüli adat. Szólt arról is, hogy a költségvetési hiány a bizottság szerint 2013-ban a GDP 2,7 százaléka körül lehetett, de azt jelzik előre, hogy ez részben a választások miatti fiskális lazítás következtében várhatóan 3 százalékra emelkedik az idén.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén reálisnak nevezte a bizottság által 2015-re várt 2,1 százalékos gazdasági növekedést, ugyanakkor úgy vélte, 2016-ra már ennél mérsékeltebb bővülés várható, érdemi lefelé mutató növekedési kockázatok vannak. Az elemző egyetértett azzal a bizottsági előrejelzéssel, amely szerint az átlagos éves infláció az idén 1,2 jövőre azonban már 2,8 százalék lehet. Balatoni András szerint 2015 végén 3 százalék közelébe emelkedhet a fogyasztói árindex. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar eszközök reálkamata nagyon "vékony", kérdésesnek nevezte, hogy meddig tartható ez fenn.

A 2015-ös növekedési kilátásokról elmondta: a választások előtti optimizmus, illetve a sok költségvetési beruházás felhajtja a belső keresletet 2014-ben, de jövőre már a bizottság által előrejelzettnél mérsékeltebb növekedésre lehet számítani; a kibocsátási rés bezárul 2015-ben, és lassulhat a GDP-növekedés.

Balatoni András elmondta: az is reális, hogy a magyar növekedést a jövőben nem a nettó export, hanem a belső kereslet élénkülése húzza majd. Hozzáfűzte: a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2014-ben és 2015-ben a bizottsági előrejelzésnek megfelelően mérséklődhet, ami azt jelzi, hogy a gazdaság ciklikus pozíciója változik, egyensúly közeli állapotba kerül a gazdaság, folyamatosan korrigálódnak a korábbi nagy pluszok.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2014. február 25. kedd, 16:13
Címkék: Németh Dávid, Európai Bizottság, Balatoni András, magyar gazdaságról, brüsszeli testület, gazdasági recesszióból,
Kommentek
Banai Péter Benő: cél a fegyelmezett gazdálkodás fenntartása
Banai Péter Benő a jövő évi költségvetés irányelveiről, kiemelt céljairól és sarokszámairól tartott előadásában rámutatott: a büdzsé követi a kormány 2010 óta tartó gazdaságpolitikai irányvonalát, melynek sikerességét az utóbbi évek számai igazolják.

A prognózisok szerint a gazdasági növekedés 2019-ben is folytatódik, a bővülés 4 százalék felett várható, mely továbbra is meghaladja majd az uniós átlagot. Az elmúlt öt évben a magyar gazdaság a visegrádi országok növekedését is meghaladta - mondta.

A magyar gazdaság mutatói ugyanakkor szorosan összefüggnek az uniós trendekkel, a tartós növekedéshez fontos tehát, hogy az európai és világgazdaság is növekvő pályán maradjon - jegyezte meg az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a növekedés 2013 óta stabil alapokon nyugszik, mely egy esetleges válsággal szemben is ellenállóbbá teszi az országott. Az ugyancsak meghatározó tervezési szempontként figyelembe vett költségvetési hiánycsökkentés pedig az ország versenyképességét javító tényező - tette
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 17:12
A GKI 4,5 százalékra emelte idei GDP-előrejelzését
gyors marad.

Az infláció októberben elérte a 3,8 százalékot, ez az észt és román adat után a legmagasabb az EU-ban. Az év hátralevő részében az világpiaci olajár csökkenése miatt némi lassulás lehetséges, de a gyors bérkiáramlás és a gyenge forint következtében idén 3 százalék közeli, 2019-ben pedig 3,5 százalékos éves átlagos áremelkedés várható. Míg ugyanis az első negyedévben egy euróért átlagosan csak 311 forintot kellett fizetni, augusztus-október átlagában már 325 forintot - mutattak rá a prognózis készítői.

A munkanélküliség az egy évvel korábbihoz viszonyítva még csökken, az előző hónapokhoz viszonyítva azonban már megállt a mérséklődés. Sőt, a harmadik negyedévi átlag 0,2 százalékponttal magasabb is volt a második negyedévinél. Októberben nem történt változás. Igaz, eközben a közmunkások száma kedvező módon mérséklődött - tették hozzá. A hivatalos munkanélküliség Csehország, Németország és Lengyelország után Magyarországon a negyedik legkisebb az EU-ban. Kedvező, hogy a munkanélküliségi
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 10:36
Brexit - Brit pénzügyminisztérium: minden Brexit-forgatókönyv növekedési áldozattal jár
A tárca szerdán ismertetett új, 90 oldalas tanulmánya szerint ha sikerül érvényesíteni a hétvégi brüsszeli EU-csúcson elfogadott - a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora és az ellenzék által egyaránt súlyosan bírált - kilépési feltételrendszert, a brit hazai össztermék (GDP) értéke a következő 15 éves időszak végére 3,9 százalékkal lesz alacsonyabb annál, amit az EU-tagsága fennmaradása esetén érhetne el.

A minisztériumi prognózis szerint ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg, a halmozott növekedési veszteség elérheti a 9,3 százalékot.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a gazdasági növekedés minden forgatókönyv esetén folytatódik hosszú távon, vagyis a pillanatnyi GDP-értéknél alacsonyabb szintet egyetlen számítás sem feltételez a 15 éves időszak végére.

A modellszámítások mindegyike azt mutatja, hogy a brit gazdaság másfél évtizedes távlatban semmiképpen nem tudja elérni azt a bruttó termelési értéket, amelyet további brit EU-tagság esetén az időszak végére
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 15:52
Szép napot mindenkinek!
elkezdtek felmondani dolgozók.

Jövőre is emelkedik a magyar nyugdíjkorhatár!
Emellett Az öregségi nyugdíjak esetében 2019-ben az év minden hónapjában sor kerül új nyugdíj megállapításra (2017-ben és 2018-ban csak egy-egy félév során), mivel az 1955-ben születettekre 64 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik, ami a bázisévhez képest nagyobb beáramlást eredményez 2019 során. A cserélődési hatás miatt a 3,1 százalékos feltételezett inflációt meghaladó, 4,2 százalékos kiadási dinamikát feltételez a prognózis 2019-re.

Húsz éve figyelem a néphülyítéseket és parasztvakításokat. Régen a szegény szerencsétlen parasztemberre mondták, kicsit megalázóan, hogy vakulj paraszt. Értették ezt arra, amikor az egyszeri ember elment a vásárba és csodát látott. Mutogattak neki zsiráfot, elefántot vagy egy tűznyelőt, törpét, szakállas nőt, óriáspókot, egyéb "csodákat", ő meg hanyatt esett, idézőjelben megvakult a csodálkozástól. Aztán ment haza a falujába, és elmesélte, hogy miket látott. Ez valamilyen
kirscha, 2018. november 15. csütörtök, 08:39
Lehűlés jön jövő héten
alábbi fáklya diagrammon is látható.

Forrás: Meteoguru.com

Mit jelent a valószínűségi előrejelzés?

A hosszabb távú előrejelzésekre a meteorológusok ún. valószínűségi előrejelzéseket használnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott időjárási paraméterre (hőmérséklet, csapadék, légnyomás stb.) több, akár 40-50 darab számítógépes előrejelzés készül. Ha ezek a prognózisok azonos vagy hasonló értékeket várnak, nagyobb az előrejelzés beválásának esélye. Bizonytalannak abban az esetben mondható az előrejelzése, ha tagok eltérnek egymástól, nagy a szórásuk.

A fentebb látható ábra az ún. fáklya diagram, ami a valószínűségi előrejelzések egyik leggyakrabban használt ábrázolása. Ez egy adott pontra vonatkozik, de léteznek nagyobb területet lefedő valószínűségi térképek is.

Talán furcsa lehet, hogy nem a 2 méteres hőmérsékletre vonatkozik az előrejelzés, de
taltos1, 2018. november 08. csütörtök, 23:58
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, az inflációs jelentés szerint lefulladtak a beruházások
England új inflációs jelentésében szereplő becslés szerint a brit gazdaságban végrehajtott üzleti beruházások értéke az idei harmadik negyedévvel záruló egy évben 0,5 százalékkal esett vissza, jóval nagyobb mértékben, mint ahogy azt korábban várták, és ez jórészt a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok erősödését tükrözi.

A brit jegybank mindezt egybevetve zéróra csökkentette az üzleti beruházások értékének idei egész évi növekedésére adott előrejelzését az 1,75 százalékos növekedést valószínűsítő prognózisról.

Mindezek alapján a Bank of England az általa eddig várt 1,4 százalékról 1,3 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, és 1,8 százalékról 1,7 százalékra rontotta 2019-re adott növekedési előrejelzését.

Ezek az előrejelzések is arra az esetre vonatkoznak, ha a Brexit-folyamat zökkenőmentesen lezajlik.

A brit jegybank szerint ha Nagy-Britannia rendezetlen módon - vagyis a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül
velemenyezd, 2018. november 01. csütörtök, 15:31
EBRD: a vártnál jobban teljesítenek a közép-európai EU-gazdaságok
finanszírozására 1991-ben alapított pénzintézet a magyar gazdaságban az idén 4,3 százalékos, 2019-ben 3,3 százalékos növekedéssel számol.

A pénzintézet jelentősen, 0,5, illetve 0,3 százalékponttal javította a magyar hazai össztermék (GDP) idei és jövő évi növekedési ütemére adott becslését az előző, májusban kiadott előrejelzéséhez képest.

Az EBRD a közép-európai és a balti EU-térség egészében az idén 4,3, jövőre 3,5 százalékos növekedést vár, 0,5, illetve 0,2 százalékponttal javítva májusi prognózisát.

Kiterjesztett tevékenységi területének egészében - amelybe öt arab gazdaság is beletartozik - a bank 3,1, illetve 3 százalékos átlagos növekedést vár 2018-ban és 2019-ben. Az idei évre szóló térségi növekedési előrejelzést az EBRD 0,1 százalékponttal javította, a jövő évi prognózist nem módosította.

Törökországgal együtt számolva az EBRD teljes működési térségének növekedési átlaga az idén 3,2 százalék, jövőre 2,6 százalék lesz a csütörtöki prognózis szerint, 0,1, illetve 0,6
velemenyezd, 2018. november 01. csütörtök, 13:21
Brit költségvetés - Hammond: a végéhez közeledik a megszorító politika, javulnak a növekedési kilátások
Philip Hammond, aki hétfőn ismertette a következő pénzügyi év költségvetési tervezetét a londoni alsóházban, kijelentette: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatalának (OBR) javított prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2019-ben a korábban várt 1,3 százalék helyett 1,6 százalékkal növekszik.

Az OBR 2020-ban és 2021-ben egyaránt 1,4 százalékos, 2022-ben 1,5 százalékos, 2023-ban 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít.

Hammond közölte: a kormány modellszámításai szerint a GDP-arányos államadósság-ráta már a 2016-2017-es pénzügyi évben tetőzött 85,2 százalékos szinten, a jelenlegi pénzügyi évben 83,7 százalék lesz, 2023-2024-re pedig 74,1 százalékra csökken. Az államháztartás piaci hiteligénye az idén a hazai össztermék 1,2 százaléka lesz, és 2023-2024-ig 0,8 százalékra csökken.

A 2010-ben hatalomra került konzervatív párti brit kormány a GDP-érték 11,1 százalékának megfelelő - békeidőben példátlan - államháztartási hiányt vett át
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 19:12
Képek, videók
Prognózishoz
cipello
2012. október 07. vasárnap, 11:06
prognózis
lacipecsenye
2011. december 12. hétfő, 18:44
A Prognózis
jotti60
2010. március 27. szombat, 21:36
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (3).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (4).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (5).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (6).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
Gazdaság - vásárlóerő Eur
megyerimihaly
2013. október 28. hétfő, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.