Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 09:11 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vanillin nem vanilia!
A vanillin és az etilvanillin mesterségesen előállított vegyületek, ezek vannak a bolti "vaníliás" cukrokban. A vaníliarúd pedig egy orchideafajta termése, az ezzel ízesített cukor a valódi vaníliás cukor.

Mi a különbség vanília és vanillin között?

Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel, féléretten gyűjtenek be. A még zöld termést blansírozzák, majd fermentálják, végül szárítják, ami az erjedés alatt változik barnásfeketévé és akkor alakul ki jellegzetes aromája is. A tárolásra is kényes, légmentes helyen kell tartani, mivel könnyen kiszárad, úgy pedig nehezebb felhasználni, és még az aromájából is veszít.

A középkortól az orvostudomány potencianövelőként tartotta számon, ma már inkább aromaterápiás kezeléseknél használják. Kellemes, édeskés illata miatt a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga, rengeteg parfüm, testápoló, szappan tartalmazza.

Az igazi vaníliával vagy jó minőségű kivonattal, esszenciával (nem aromával) ízesített étel tele van apró fekete pöttyökkel, ezek a vaníliarúd kikapart magjai. Minden magára valamit adó cukrászda vaníliafagylaltja tartalmaz ilyen pöttyöket, ha nem találnak benne, akkor aromát, vanillint, legrosszabb esetben port használtak.

Ha vaníliát vásárolnak jó, ha tudják, azokkal könnyű és gazdaságos dolgozni, amelyek enyhén megnyomva húsos, kissé puha érzetet keltenek. Ezeket a terméseket könnyű felvágni, a magok pedig szaftosan-ragadósan kaparhatóak ki a belsejéből. Ha a késen vannak a magok, ne próbálják kézzel leszedni róla, mivel az ujjakról sokkal nehezebben jön le, -minden kis redőbe beülnek- és kár azokért a magokért, egy másik késsel/kanállal egyszerűbb.

A felhasított, magoktól megszabadított rudat semmiképp se dobják ki: ha a recept úgy írja, főzzék az ételhez, ha nem tudják belefőzni állítsák bele 20-30 dkg cukorba, tegyék száraz, hűvös helyre és készen van a házi vaníliás cukor.

Esszenciát is lehet készíteni házilag: ehhez 10-15 felvágott (de nem kikapart belsejű) vaníliarudat 1 üveg jó minőségű vodkába teszek, pár hónapra elrakom, néha felrázom. Sötét folyadék lesz belőle, ami önmagában ihatatlan, viszont egy életre elég ez az esszencia, pár csepp is elég belőle.

Az üzletben kapható Bourbon vaníliás cukor, valamikor látott vanília rudakat, de magvacskákat semmiképp...csak illatosították vele a cukrot. Ez nem éppen az ami kellene legyen valójában, de legalább nem mesterséges illatanyag.

Az édesiparban sajnos a sokkal elterjedtebb, mesterségesen előállított vanillinnal helyettesítik, amely ugyan megtalálható a vaníliában is, szintetikusan viszont olcsóbb előállítani eugenolból.

Mi is tulajdonképpen a vanillin?

A vanillin fontos alapanyag az illatszeriparban. Az élelmiszeriparban ízesítő adalékanyagként alkalmazzák a vanília pótlására. A gyógyszeriparban is felhasználják. (Erdey-Grúz Tibor: Vegyszerismeret, Bruckner Győző: Szerves kémia, II/1-es kötet ).

A vanillin, vagy metil-vanillin, egy aromás aldehid. Aldehid, éter és fenol funkciós csoportokat tartalmaz. A vanília fő illatanyaga. A szintetikus vanillint ízesítőként alkalmazzák ételekben, italokban és gyógyszerekben. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Vanillinum néven hivatalos.

Színtelen vagy sárgás színű, vaníliaszagú kristályos vegyület. Kristályai tű alakúak. Vízben rosszul oldódik, etanol, dietil-éter, kloroform és glicerin jól oldja.

A vanillin a természetben a növényvilágban igen elterjedt. A növények azonban csak kis mennyiségben tartalmazzák. A vanília (Vanilia planifolia) hüvelytermésében is csak 2-3%-nyi mennyiségben található. Emellett előfordul még számos orchideaféleségben, a perubalzsamban, a bükkfa és a hársfa kérgében, a burgonya virágában, illetve növényi gyantákban. A vanillin egyik szintézise eugenolból indul ki. Ezt először alkoholos kálium-hidroxid oldattal izoeugenollá alakítják. Ezt oxidációnak vetik alá, ekkor az oldalláncában található kétszeres kötés felhasad és vanillinné alakul.

Egy mondatban pedig: A vaníliás rudacskák a legjobbak, ha pedig választani kell a vaníliás cukor és a vanillin cukor között, akkor a legjobb ha a vaníliás cukrot választjuk még akkor is ha sokkal drágább mint a vanillin cukros változat.
Forrás : Link
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:52
Címkék: Erdey-Grúz Tibor, Bruckner Győző, Magyar Gyógyszerkönyvben Vanillinum, etilvanillin mesterségesen, vaníliarúd pedig, orchideafajta termése,
Kommentek
117 éve született vegyész...
tartozott - többek között - Kálmán Alajos akadémikus. 1972-ben Budapesten hunyt el. A nárai családi mauzóleumben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ,,A" kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.[1] Fia, Náray-Szabó Gábor vegyész, az ELTE egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának főigazgatója.

1990-ben posztumusz Széchenyi-díjjal ismerték el kiemelkedő tudományos eredményeit.

Munkái:

Fizikai kémia /Erdey-Grúz Tiborral és Schay Gézával/ Bp. 1940.
Atomok, molekulák, kristályok. Bp. 1942.
Kristálykémia Bp. 1944.
Szervetlen kémia. 1. kötet, Bp. 1947., 2. kötet, Bp. 1957., 3. kötet, Bp. 1958.
Rövid szervetlen kémia. Bp. 1960.
A szilikátüvegek tulajdonságai. Bp. 1963.
Kémia. Bp. 1967. 2. átdolgozott kiad. Bp. 1969.
Inorganic Crystal Chemistry. Bp. 1969.
Inorganicseszkaja krisztallhimija. Bp. 1969.
Több mint 80 közlemény hazai
gabfe, 2016. július 22. péntek, 18:13
A rózsakvarc a szeretet köve
kristályokat képez.
A víztiszta kvarcot hegyikristálynak, vagy máramarosi gyémántnak nevezik, mangán- és vasvegyületek által ibolyára festett fajtája az ametiszt, a vas által sárgára színezett kvarc a citrin, a titán és mangán által színezett a rózsakvarc, a szerves anyagoktól szürkésbarna fajtái füstkvarc néven szerepelnek mint drágakövek.
Vasoxidtól barnára vagy vörösre festett és a szennyezésektől többé-kevésbé átlátszatlan kvarc az ónix, achát, jáspis, kalcedon, stb.

(Forrás: Dr. Erdey - Grúz Tibor: A szilicium és a szilikátok/
A kémia és vívmányai, I. rész, Magyar Királyi Természettudományi Társulat, Budapest, 1940.)

A RÓZSAKVARC ÉS A CSAKRÁK

A rózsakvarc a szívcsakra és magas szívcsakra működésére van kedvező hatással.
A szív csakra a mellkas közepén, szívtájékon és a szegycsont magasságában helyezkedik el.
A szív csakra az anyagi és a szellemi világ közötti híd.
Hozzá tartozik a feltétel nélküli szeretet és az elfogadás.

A
taltos1, 2014. szeptember 11. csütörtök, 23:15
MTA-közgyűlés - A Magyar Tudományos Akadémia eddigi elnökei
Egy magyar tudományos szervezet létrehozásának gondolata már a 18. században felvetődött. Bél Mátyás 1735. évi tervezete, majd több más eredménytelen javaslat után Bessenyei György Egy Magyar Társaság iránt való jámbor szándék című munkájában indítványozta egy tudományos társulat létrehozását. Fejér György 1809-ben megjelent értekezése is erre tett kísérletet.

A magyar tudós társaság, a későbbi Akadémia megalakítására végül akkor került sor, amikor ebben a témában 1825. november 3-án (ennek emlékére ünnepeljük ezen a napon a magyar tudomány napját) a pozsonyi Országgyűlés ülésén a küldöttek között heves vita bontakozott ki. A követek élesen bírálták a nemeseket, hogy nem vállalnak áldozatot a magyar nyelv ápolásának és használatának céljára felállítandó tudós társaság nemzeti ügyéért. Ekkor ajánlotta fel a magyar reformkor egyik vezéralakja, gróf Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét (60 ezer forintot) a Tudós Társaság céljaira. Példáját követte gróf Károlyi György, Szatmár megye követe,
velemenyezd, 2014. május 06. kedd, 13:28
Október 27. évfordulók mára
- Kazinczy Ferenc magyar író, a magyar nyelvújítás vezéralakja (+ 1831)
* 1782 - Niccolò Paganini itáliai hegedűvirtuóz, zeneszerző (+ 1840))
* 1811 - Isaac Merritt Singer amerikai feltaláló, a varrógép elterjesztője (+ 1875)
* 1854 - Déri Miksa magyar mérnök, elektrotechnikus, ipari feltaláló (+ 1938)
* 1858 - Theodore Roosevelt az Amerikai Egyesült Államok 26. elnöke, hivatalban 1901-1909-ig (+ 1919)
* 1902 - Erdey-Grúz Tibor magyar kémikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, elnöke, Kossuth-díjas (+ 1976)
* 1907 - Acsády Károly magyar író, újságíró (+ 1962)
* 1910 - Mark Light amerikai autóversenyző (+ 1975)
* 1913 - Luigi Piotti olasz autóversenyző (+ 1971)
* 1914 - Bálint Endre Kossuth-díjas magyar festőművész (+ 1986)
* 1914 - Dylan Thomas walesi író, költő; nevét Bob Dylan zenész vette fel művésznévként (+ 1953)
* 1917 -
schuro, 2010. október 27. szerda, 08:58
Képek, videók
Fafaragások Erdéyben..png
mailona
2012. június 25. hétfő, 12:27
ez is erdéy része
merien34
2007. november 30. péntek, 12:19
Bruckner.jpg
agica2004
2014. március 24. hétfő, 16:15
Brückner.jpg
captainbodlair
2008. június 16. hétfő, 07:08
Bruckner belső eladótér.j
agica2004
2006. december 14. csütörtök, 16:04
Narancs-vanillia mécsesem
dnemethk
2012. október 27. szombat, 00:43
kv-vanillia mécses.jpg
dnemethk
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:03
milli vanilli momento ftr
lacipecsenye
2012. január 21. szombat, 15:23
Szölő torta vanillia pudi
daybreak
2009. március 12. csütörtök, 15:45
pepsi vanillia
ruddi
2008. július 13. vasárnap, 19:49
Diddl és Vanillivi
betticus
2007. november 21. szerda, 21:33
Valami mesterségesen kész
krisztina_13_
2006. július 16. vasárnap, 16:18
vaniliarúd.JPG
sarkadykati
2012. május 11. péntek, 05:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.