Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:54 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Böjtök és tisztítókúrák tapasztalatairól
Böjtök és tisztítókúrák tapasztalataimról, megfigyeléseimről
A világ népeinek kultúráiban nagyrészt, az ősi kultúrákban (a kerszténységtől a hagyományos kínai orvoslásog) nyugodtan kijelenthetjük, hogy kivétel nélkül a hagyományok részeként, jelen vannak a böjtök különféle változatai, úgymint a nagy vallások előírásaiban, manapság szívesebben nevezzük divatosan, tisztítókúrának.

Miáltal nem vezérelt semmiféle vallási, vagy kulturális megfontolás, a csikung (qigong) útján járva, kutatva magamat, amikor eszembe jutott fogtam magam. Az idők során kipróbáltam az év szinte minden szakában. Az alábbiakban a saját tapasztalataimat foglalom össze az érdeklődőknek, röviden a témában. Megadva a lehetőséget mindenkinek: mivel okos ember más kárán (tapasztalataiból) tanul. A végén találsz egy minden szempontból egyszerű, mégis óriási tippet.

Az első alkalomra kb. 2003.2004.-ben került sor. Őszintén, az elején nagyon küzdöttem, aztán belejöttem és megtetszett olyannyira, hogy az első alkalmat követően, mintegy évente megismételtem, sőt volt év, amikor kétszer is, amikor eszembe jutott fogtam magam, kerülve a zabálós ünnepeket (karácsony húsvét, születésnap), vagy pont ezeket követően. Az idők során kipróbáltam az év szinte minden szakát. Ezen kísérleteim alapján az alábbi tapasztalataimat tudom megosztani veled, először a folyamat megéléséről, majd ha nem tántorítottalak el a hasonló kalandoktól, adok néhány tippet, a tapasztalataimból, hogy neked egyszerűbb dolgod legyen, ha eltántorítottalak a tisztítókúráktól, akkor pedig a végén megtalálod a kulcsot, tippeket a tisztítókúra nélküli étrendváltáshoz is:

A tisztítókúra folyamatának főbb élményei, főképp az első alkalommal:
1. Első pillanat: pánik, mit egyek. A megszokott étrendemből alig maradt néhány dolog, ráadásul legkevésbé a kedvenceim. (a gyengébbek máris feladják)
2. Első hét: A pánik hatására kiderül, hogy rengeteg ehető dolog van, amit a korábbi étrendemből kifelejtettem, de sokuk ízetlen. (sokan ezen a ponton adják fel)
3. A kitartóbbak jutalma: Két hét után megérkeznek az ízek, és kiderül, hogy mégis finomak ezek az új ételek.
4. Három hét elteltével. Kreatívan is használhatóak az új alapanyagok és elkezded élvezni, felfedezéseid gyümölcseit, az eddig nem ismert élelmiszereket, íz kombinációkat.
5. Letelt a 28 nap előveszed a tiltott gyümölcsöket amelyekre egy hónapja vágytál... és kiderül, hogy szörnyű lett az ízük, túlzott. Miután megetted lelassulsz tőlük, megterhelik a szervezetedet.
6. Mégis a tisztítókúrához hasonló étrenden maradsz, de már lazábbanés szép lassan, lassan visszaszivárognak a régi dolgok, de az újdonságokból is maradnak. Az eredmény egy színesebb változatosabb étrend kialakulása.
7. Miután idővel nagyon visszaszívott a környezet és a megszokásaid, visszaszeded a kilóidat és egyre sűrűbben eszedbe jut, hogy mennyivel jobban érezted magad a tisztítókúrát követően.
8. Kezd elölről. Most a kezdeti pánik már kimarad, mivel tudod, hogy egyszer már kibírtad, sőt egy idő után élvezted is a dolgot. Már hamarabb érkezel a második ponthoz az ízekhez, a korábbi tapasztalataid alapján az elejétől változatosabb sokrétűbb az étrended.
9. Minden alkalmat követően tovább tart az egészségesebb táplálékok időszaka, és egyre jobban élvezed a tisztítókúrát (böjtöt).

Fontos információ, hogy az általam alkalmazott tisztítókúra lényege bizonyos ételek megvonása az étrendből, éhezéssel nem jár.

További tapasztalataim, tanácsaim melyeket megéltem és érdemes kipróbálni, mivel nem véletlen a mondás: Okos ember más kárán tanul. Nekem, annak idején nem igazán volt a környezetemben senki, akitől hasznos tanácsokat kaphattam volna, a párommal támogattuk egymást a kalandban részben a szolidaritás, részben a közös problémák kapcsán.

Tippjeim neked, böjthöz, tisztítókúrához:
1. A családtagok amennyiben közösen, határozzák el, élik végig, sokat segíthetnek egymásnak, ráadásul egy közös kaland mindig jót tesz a kapcsolatoknak is.
2. A környezeted egy része vissza akar húznia mocsárba, ne hagyd, igazából irigyek, tudják, hogy nekik is kellene, ezért lelkiismeret furdalást okozol nekik, vagy egyszerűen a megértés szintjében van különbség köztetek ezen a téren. Meg egyébként is ők, a fenti 1. 2. pontnál tartanak és jót akarnak neked.
3. Akadnak támogatók is becsüld meg őket, a tapasztaltaktól szerezhetsz jó ötleteket, recepteket
4. Leginkább az év tavaszi nyári kora őszi időszakát ajánlom, mivel ilyenkor adja a természet a friss zöldeket, gyümölcsöket. A természetben a tavasz a megújulás, tisztítás időszaka.
5. Minden alkalomra szerezz be egy -két ne több új szakácskönyvet teljesen eltérő, de az étrendedet támogató témakörben. 6-8 körül azért állj le.
6. Legyen nálad mindig túlélő étel, amennyiben megéhezel, ne kényszerülj azért feladni a tisztítókúrádat, mert hirtelen nincs megfelelő étel lelőhely a közeledben.
7. Alkalmanként eltérő típusú tisztítókúrákat is kipróbálhatsz, de amennyiben egy beválik nem érdemes váltogatni.
8. Fokozottan törekedj a változatosságra a sokrétű nyersanyag felhasználásra, de ne egy ételen, étkezésen belül.
9. A kezdés előtt érdemes egy májtisztítást elvégezni, a kúra hatékonyságát nagymértékben segíti.
10. LEGFONTOSABB: TANuLMÁNYOZD, FIGYELD A TESTED JELZÉSEIT!

Az előtted álló lehetőségek, az elért eredmények:
- Könnyebbség, mozgékonyság, megfiatalodás.
- Ezzel a módszerrel az évenkénti ismétléssel,sikerült a súlyomat és vele-egyűt az erőnlétemet kiegyensúlyozott formába tartani.
- 2012. áprilisa óta, szinte vegetáriánus étrenden maradtam, kéthetente, havonta eszem hol több, de egyre kevesebb húst, azt is többnyire hal formájában, még mindig nem érzem szükségét újabb tisztítókúrának.

Lehetőséged, a tisztítókúra nélküli étrendváltáshoz:
1. Írj egy listát az étkezéseid során leggyakrabban használt 10 alapanyagból.
2. Vegyél ki az étrendedből 1-2 hetente egyet-egyet a listán szereplő alapanyagokból és helyettesítsd másik 3-6 alapanyaggal, melyeket eddig nem fogyasztottál.
3. Fokozottan törekedj a változatosságra a sokrétű nyersanyag felhasználásra, de ne egy ételen, étkezésen belül.
4. TANuLMÁNYOZD,FIGYELD A TESTED JELZÉSEIT!

Az első két lépéssel megteremted a 3. lépés alapjait, és megszünteted a táplálkozásod egyhangúságát, melyet a következő legfontosabb tapasztalattal tovább árnyalhatsz.
lenke1964, 2015. szeptember 14. hétfő, 10:04
Címkék: világ népeinek, hagyományos kínai, hagyományok részeként, böjtök különféle, nagy vallások, idők során,
Kommentek
Handó Tünde: az igazságra törekvés a bírói munka lényege
a joggyakorlat egységes, kiszámítható legyen. Fontos az is, hogy a "betűbíráskodás" helyett a józan ész és a közjó alapján álló, a jó erkölcs és az ésszerű gazdálkodás követelményeinek megfelelő ítélkezés folyjék; ez erősíti a bíráskodásba vetett közbizalmat - mondta az OBH elnöke.

"Ne a paragrafusok értelmezésén civakodjunk, hanem a lényeget keressük!" - szólított fel Handó Tünde.

Elmondta: a több mint hat évtized után megújuló pp 2018. január 1-jei hatályba lépését követő első év tapasztalatairól szakmai párbeszéd folyt, melynek célja az egységes gyakorlat kialakítása a közjó érdekében. Az OBH a párbeszéd, az együttműködés, a konszenzus híve - fűzte hozzá. Az új pp-vel kapcsolatos tapasztalatcsere fóruma volt az a konferenciasorozat, melynek zárórendezvénye a hétfői esemény. A konferenciákon összesen mintegy 1500 kolléga vett részt - mondta Handó Tünde.

Az OBH összegyűjtötte a jogalkalmazói tapasztalatokat, és azok alapján jelzéseket küldött a jogalkotónak, ennek eredménye például, hogy a
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 18:02
Idén is megrendezik az Everness Fesztivált júniusban Alsóörsön
Klein Csaba fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, hogy a június 19. és 24. között zajló fesztiválon 11 színpad várja majd a látogatókat a Pelso Kempingben.

A magyar közönség először találkozhat Prem Joshua világzenét játszó zenekarával, előadásukban az indiai klasszikus zene és a kortárs jazz ötvözete csendül fel. Magyar népzenére felfűzött jazzprodukcióval és egy különleges fúvós hangszerrel, a fuhunnal lép színpadra a Dresch Quartet. Shai Dayan autentikus előadásában a zenéhez való archaikus hozzáállás ötvöződik a modern kor kínálta technikai lehetőségekkel, Barabás Lőrinc szóló produkciójában pedig trombitával, egy looperrel és elektronikus eszközökkel muzsikál. Fellép a fesztiválon az Óperentzia, a Naveya és a Colorstar, visszatérő vendég lesz az Earth Sounds & Blue Planet Retreat és a Samsara Boulevard.

A fesztivál egyik kiemelt témája lesz a párkapcsolati problémák kezelése és a motiváció visszaszerzése a mindennapokban. Az érdeklődők többek között meghallgathatják Joe Vitale
velemenyezd, 2019. június 10. hétfő, 10:33
Farkas Sándor: a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés
tejágazathoz kapcsolódó támogatások közül kiemelte az iskolatej programot, amelyre 3,7-4,8 milliárd forintot fizettek ki egy tanévre, 420-440 ezer gyereket vonva be a programba. Tavaly nyáron 4,1 milliárd forint kifizetési igényt hagyott jóvá az államkincstár a 2018-2019-es tanévre vonatkozóan, így 2600 intézményben, összesen 431 ezer gyerek részesült több mint 12 500 liter tejben, tejtermékben - mondta el.

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a hatóság ellenőrzési tapasztalatairól elmondta: ezek jól mutatják, mely gazdálkodói körök tisztességesek, és kik követtek el a költségvetés kárára áfa-csalásokat. A piac fehéredéséhez hozzájárultak a NAV ellenőrzési módszerei és az áfa-csökkentés is - mutatott rá.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) elnöke újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a gazdálkodók tavaly több mint 1,9 millió tonna tejet termeltek. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon tavaly, 1 százalékkal többet az
velemenyezd, 2019. június 06. csütörtök, 15:12
Több mint 300 film lesz látható a kecskeméti animációs fesztiválon
Mint mondta, a fesztivál központi gondolata, hogy a magyar animáció ünnepe legyen.

Kiemelte: a fesztivál az idén is népszerűsít egy földrészt, ezúttal az afrikai animációs filmtermésből látható válogatás. Emellett külön blokkot szentelnek a kortárs japán animációnak a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából.

A fesztiválon előadást tart a most készülő Toldi-sorozatról Jankovics Marcell, munkásságába vezet be Michael Dudok de Wit, amerikai animációs tapasztalatairól beszél Csupó Gábor, Orosz István pedig az animációs filmkészítésig vezető útját mutatja be.

A fesztiválon népmese-játszóteret is avatnak és fényfestéssel is várják a közönséget.

A fesztiválon kiállítás látható Ishu Pathel, Csáki László, Haui József, Bognár Éva Katinka, valamint Horkay István munkáiból. A rendezvényen bemutatják Varga Zoltán legújabb könyvét, amely a kecskeméti rajzfilmstúdió történetét dolgozza fel, valamint Kollarik Tamás és Fülöp József Magyar Animációs Alkotók I. című
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 13:21
A legfontosabb, hogy lelki élmény legyen az Eucharisztikus
Ma nem feledkezhetünk meg a nagymamákról, dédmamákról sem! Isten éltesse őket! Vannak közöttük, akik hírmondói a '38-as Eucharisztikus Kongresszusnak. Ilyen a 100 éves Mária néni is, akivel pécsi otthonában beszélgettünk élményeiről, tapasztalatairól!
Fogadjátok szeretettel:

A legfontosabb, hogy lelki élmény legyen az Eucharisztikus Kongresszus!
Beszélgetés a százéves Buvári Andrásné Mária nénivel
Bővebben
maroka, 2019. május 05. vasárnap, 19:49
Fórum a felsőoktatási kiválósági program tapasztalatairól
Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a rendezvény előtt az MTI-nek elmondta: az új nemzeti kiválósági programban a fiatal kutatók életpálya-támogatása mellett elindították a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programot is. A programba, pályázatot követően, tíz másik magyar egyetemmel együtt, a Miskolci Egyetem is bekerült, amely eddig összesen 900 millió forintot nyert el két kiemelt tématerületi program megvalósítására.

Kiemelte, első körben 15 milliárd forint pályázati pénzből indult egy a kutatás-fejlesztés területére fókuszáló program, amire a felsőoktatási intézmények nem egyes tudományágakban, hanem úgynevezett tématerületi projektekkel pályázhattak, s így több tudományág képviselői tudnak közösen dolgozni.

Szűcs Péter, az egyetem műszaki földtudományi karának dékánja közölte: a program célja az, hogy a felsőoktatási intézmények kiválósági területeit tovább erősítse.
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 19:01
ÁSZ: stabil a városi önkormányzatok gazdálkodása
Warvasovszky Tihamér annak az ellenőrzésnek a tapasztalatairól számolt be, amelynek során az ország valamennyi, vagyis 322 városi rangú településének 2015-2016-os gazdálkodását vizsgálta az ÁSZ az Önkormányzati Kockázati Megfigyelő Rendszer (Ökomer) használatával.

Az alelnök hangsúlyozta: a fenntartható pénzügyi és vagyongazdálkodási stabilitás annál is inkább fontos ezen településeken, mert 3,3 millió polgárnak adnak otthont, és a költségvetésük a bevételi és a kiadási oldal együttesével meghaladja az 1400 milliárd forintot.

Felidézte, hogy az ÁSZ 2010 után azt követően végezte el az önkormányzatok gazdálkodásának átfogó ellenőrzését, hogy a települések jelentős adósságot halmoztak fel. Éppen ennek az ellenőrzésnek a nyomán döntött az Országgyűlés az önkormányzatok adósságának konszolidációjáról, amelyre 2011 és 2014 között több ütemben került sor.

Mostanra vált szükségessé a kontroll megismétlése az ÁSZ által kidolgozott, a rendszerszintű kockázatokat is feltáró Ökomer módszer
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 11:51
Székelyföldi és dél-romániai diákok ismerkedtek egymás kultúrájával Székelyudvarhelyen
Az ismerkedési programot Hargita megye és Dolj megye tanfelügyelősége szervezte. Az olténiai gyermekeket a székelyudvarhelyiek családjainál szállásolták el. A gyerekek együtt vettek részt kirándulásokon és közös programokon.

Az együtt töltött napok tapasztalatairól mind a vendéglátók, mind a vendégek fellelkesülve nyilatkoztak.

"Noha ez a projekt egymás kultúrájának megismeréséről és egymás elfogadásáról szólt, itt azért ennél jóval több történt, barátságok szövődtek" - idézte a Székelyhon Petruta Ungureanu craiovai tanárnőt.

A román szakos tanárnő hangsúlyozta: ha korábban voltak is előítéletek, biztos benne, hogy a találkozásnak köszönhetően a fiatalok is megértették, hogy a két nemzet közti különbségek ellenére mindenkinek ugyanaz a célja: tisztességes embernek lenni. Megjegyezte, egyértelműen sokat tanultak a helyiektől és szívesen várják a székelyudvarhelyi diákokat is Craiovára, ahol hasonló élményt ígérnek. "Már tervezik is a fiatalok, hogy mit mutatnak meg nálunk" - tette hozzá
velemenyezd, 2019. március 05. kedd, 10:53
Képek, videók
első tapasztalataim
mesetar
2012. december 13. csütörtök, 06:15
Tavaszi tisztítókúrához.j
pacsakute
2017. március 10. péntek, 20:47
A Föld népei:Ausztrália
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:10
hagyomanyos-adventi-ko szo
lilagondolatok
2016. december 02. péntek, 08:58
hagyomanyos-adventi-ko szo
yvett789
2014. december 27. szombat, 19:39
Hagyományos Túrógombóc.jp
gaby73
2014. november 06. csütörtök, 20:20
Hagyományos és modern zár
borcsimama
2013. november 14. csütörtök, 08:50
hagyomanyos_hagymatea. jpg
sarkadykati
2011. november 11. péntek, 16:03
husvéti hagyományos étele
irmus
2011. április 26. kedd, 18:16
Hagyományos kapu3
sannzoe
2010. november 30. kedd, 19:05
Hagyományos kapu2
sannzoe
2010. november 30. kedd, 19:04
Hagyományos kapu
sannzoe
2010. november 30. kedd, 19:03
Férfi hagyományos ruhában
csalogany13
2009. november 13. péntek, 21:15
hagyományos kelt
barbette
2009. február 21. szombat, 16:02
hagyományos beigli.jpg
maroka
2008. december 23. kedd, 23:08
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.