Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 07:59 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban
A miskolci színház számára ez az egyik legfontosabb fesztivál: minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, és nem csak a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a közönség - olvasható a Miskolci Nemzeti Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a háromnapos fesztiválon. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve a beregszászi társulat előadásában autentikus zenével és néptánccal látható. A Lila ákác című előadás alkalmával egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház színpadán.

A közleményben felidézik, hogy a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a beregszászi Liliomfi című előadás kapta a Városmajori Színházi Szemlén 2013-ban, amelyet most a miskolci közönség is láthat.

Mint írják, a beregszásziak bemutatják a Zoltán újratemetve című produkciót is, amely egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán, a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén. "Rómeó és Júlia a vasfüggöny két oldalán" - írják Zelei Miklós darabjáról.

A Határtalan Napok programjai között idén filmvetítés is szerepel. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményéből Vidnyánszky Attila 2003-ban rendezett színházi előadást, 2014-ben pedig a művet filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

A képzőművészeti kiállításon több mint tíz művész alkotásaiból látható válogatás a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 15:51
Címkék: Határtalan Napokat, Miskolci Nemzeti Színházban, Miskolci Nemzeti Színház MTI-hez, Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház, Bartók Béla, Sodró Együttes Hallottad-e,
Kommentek
Potápi: bővül a Határtalanul! program
minden 10. diák után fizetnek egy pedagógust vagy oktatást-nevelést segítő kísérőt.

Kisebb létszámú iskolák esetében 2-3 intézmény közösen is szervezhet utazást - ismertette Potápi Árpád János. Hosszabb útvonal esetén magyarországi szállásköltség, saját autóbusszal történő utazás költségei is elszámolhatók lesznek.

Újdonság még az előző évekhez képest, hogy a program a diákok utazása mellett központi programelemekkel - Kárpát-medencei irodalmi úti kalauzzal, Rákóczi nyomában úti kalauzzal, Határtalanul! turisztikai rendezvénnyel, pedagógusoknak szóló nemzetpolitikai képzésekkel - bővül.

Közlése szerint március 1-jén jelennek meg az új felhívások, pályázni április 30-ig lehet.

Kitért arra is, hogy minden magyarországi megyében - március-áprilisban - tájékoztató napokat tartanak majd a programról.

Nagyon sok gyermeket, szülőket, tanárokat érint ez a lehetőség, amit 2010 óta biztosít a magyar kormány - mutatott rá az államtitkár, kiemelve, hogy ezóta 300 ezer anyaországi diák
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 12:12
5. évközi hét hétfő 02.11
OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott.
Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött.
Isten szólt: ,,Legyen világosság", és meglett a világosság. Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől. A világosságot nappalnak nevezte Isten, a sötétséget pedig éjszakának. Aztán este lett és reggel: az első nap.
Isten újra szólt: ,,A vizek közepén keletkezzék szilárd boltozat és alkosson válaszfalat a vizek között." Úgy is lett. Isten megalkotta a szilárd boltozatot, és elválasztotta vele a boltozat fölötti és a boltozat alatti vizeket. Isten a boltozatot égnek nevezte. És este lett és reggel: második nap.
Isten ismét szólt: ,,Gyűljenek össze az ég alatti vizek egy helyre és emelkedjék ki a száraz." Úgy is történt. Isten a szárazat földnek nevezte, az összefolyt vizeket pedig
maroka, 2019. február 11. hétfő, 10:27
Először rendezik meg a Székesfehérvári Zsidó Napokat
mellett élést.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke elmondta: nagy izgalommal várják a rendezvényt, amely zsidók és nem zsidók együttéléséről szól, valamint a zsidó kultúráról, ételekből és a közös értékekből ad ízelítőt.

Közölte, hogy szervezetük néhány éve úgy döntött, hogy a változó világra nyitott zsidóságot szeretné képviselni, s ennek szellemében rendezik meg a Székesfehérvári Zsidó Napokat az egykori koronázó városban is.

A Mazsihisz, a Határtalan Kultúra program, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség és Székesfehérvár Önkormányzata közös szervezésében csütörtökön kezdődik a fesztivál, ekkor a városháza dísztermében a Budapest Klezmer Band ad koncertet. Másnap a gasztronómia iránt fogékony közönség nyitott szombatfogadáson vehet részt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség termében, s Bodrogi (Fűszeres) Eszter kalauzolása mellett megkóstolhatják a hanukai fánkot, a forralt bort és más zsidó finomságokat.

Szombat délelőtt, a Hiemer-ház báltermében
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 15:11
NKA 25 - Félidejéhez érkezett a fesztivál
fesztiválok is, köztük Eger, Szolnok, Szeged, Őriszentpéter, Százhalombatta és a Nyugat-kanadai Magyar Néptánc Fesztivál is.

A Fesztiválok fesztiválja keretében koncerteket, kiállításokat, közösségi napokat, konferenciákat szerveznek országszerte. A határon túli magyar fesztiválokat Nagyvárad és Szabadka képviseli.

Lőrinczy György kiemelte: a következő hét a határon túli programok jegyében zajlik. Hétfőn a szlovákiai Nagyszelmencen a Közművelődés Kollégiumának programja várja a közönséget. A Határtalan kultúra - megtartó közösségek című program keretében 25 programot szerveznek, minden esetben egy határon túli és egy magyarországi közművelődési intézmény hoz létre közös produkciót. Szerdán Nagyváradon mutatkoznak be az Imre Zoltán program nyertesei, a Táncművészet Kollégiuma és az Imre Zoltán Program Kollégium szervezésében.

Kiemelte: az NKA mintegy 13 ezer határon túli programot támogatott az elmúlt 25 évben. Az intézmény összesen több mint 170 milliárd forint támogatást ítélt meg.

Az
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 12:41
Flammerné Molnár Edit
élet!
Innen haza menni sosem akart végleg!

"Velejéig gonosz, és romlott az ember!"
Emberi mivoltát szégyenli Gulliver.

Reményt nem lát abban, hogy ez jobb is lehet.
Őszintén kimondja ítéletét, az emberiség felett.

Segítség nem lenne, tényleg a világnak?
Szeretettel, talán kijavíthatjuk még hibánkat!

Erre tanít minket Candide története!
Határtalan optimizmus volt egész élete!

A "nagy" igazságot, végül egy török mondta:
"Semmit nem ér munka helyett a filozófia!"

Optimizmusából a végén kigyógyulva,
Nagy kertjét művelte, a világtól elfordulva.

Legalább a munka, távol tart három nagy bajt:
Így nem unatkozol, nem bűnözöl, s még pénzt is hajt!

Tanulságos mind két történet, a maga módján.
Átlátják az írók jól, az ember, legfőbb gondját!

Sorsunkat irányítani, mi magunk
menusgabor, 2018. szeptember 29. szombat, 18:00
Öröm hír minden napra
segítségére. Mekkora öröm egyetlen embert is felszabadítani a sötétség rabságából, és elvezetni Isten gyermekeinek szabadságára, hogy békében, jó testvérekként mindent megosztva, együtt építhessük azt az országot, hol mindannyian Teremtőnkkel egy asztalhoz ülve békében élhetünk! Mondhat bárki bármit, a szeretet forradalma, mit kétezer évvel ezelőtt Krisztus meghirdetett, győzni fog, és nem azért, mert ezt mi keresztények az embereknek bedumáljuk, hanem azért, mert mi mindannyian erre vágyunk, erre a határtalan boldogságra, minden ember boldog életet óhajt, jó napokat kíván látni, s ehhez a receptet Jézus, a nyolc boldogságról szóló beszédében megadta!
Szeretettel, Csaba t.
----------------------
Abban az időben Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
,,Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a
sacimama, 2017. november 02. csütörtök, 10:16
Az idősek köszöntése
a szeretetről:
Mi emberek furcsa lények vagyunk. Tudunk örülni, sírni, dühöngeni, de a legfontosabb, hogy szeretni tudunk.

Szeretni a legcsodálatosabb dolog a világon. Mindegy, hogy szeretetről vagy szerelemről beszélünk, de szeretni a legnagyobb öröm.

Tudni azt, hogy vannak emberek, akik fontosak számunkra, az is egy csoda.

A szeretetben a legjobb dolog adni: ölelést, csókot, tanácsot, mindegy mit, csak szívből szóljon.

A szeretet végtelen és határtalan. Minden ember tudja, hogy szeretet nélkül élni nem lehet. Nem is. Ez az életünk ereje, amiből

Oly kicsi a szív, hogy fér bele mégis ennyi szeretet? Nem lehet tudni, de nem is ez a lényeg: Hanem, hogy adjunk meg mindent szeretteinknek, hisz ha mi adunk, kapunk is és így lesz teljes a világ együtt szeretetben.

Egy bölcs mondás miszerint :
A világ összes anyagai között a szeretetnek van a legerősebb kötőképessége, és a legnagyobb teherbíró ereje.
,,A szeretet türelmes,
aranyag, 2017. október 01. vasárnap, 18:20
Képek, videók
Határtalan a szív mélység
cuppika59
2018. augusztus 13. hétfő, 12:33
A szeretet határtalan.jpg
menusgabor
2017. október 19. csütörtök, 20:21
Határtalan jókdevet kíván
suzymama43
2017. április 20. csütörtök, 12:48
Határtalan jókdevet kíván
borigit
2017. február 16. csütörtök, 14:00
A hülyeség határtalan
sanci81
2015. december 05. szombat, 17:43
A csend határtalan
anna4459
2014. október 29. szerda, 17:29
Határtalan csend vesz kör
emilia3
2013. július 15. hétfő, 22:56
Határtalan...Öröm , boldo
emilia3
2013. július 15. hétfő, 22:40
A szeretet határtalan.
janna53
2012. május 11. péntek, 22:28
2011.határtalanul 053.jpg
hugimama
2011. november 09. szerda, 15:18
2011.határtalanul 052.jpg
hugimama
2011. november 09. szerda, 15:18
színházban.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:56
Színházban.jpg
chillik
2016. október 27. csütörtök, 05:23
23.Dionüszosz színházban.
dnemethk
2013. augusztus 29. csütörtök, 20:36
színházban.jpg
agica2004
2013. január 24. csütörtök, 20:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.