Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 20:01 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A hagymák gyógyhatásairól



A fokhagymától eltekintve nincs a vöröshagymánál egészségesebb étel. Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok pl. Dioszküridész és Plinius feljegyzései is dicsérik. A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk.

Szinte minden hagymafajta gyógyításra alkalmas, még a nagy és enyhe zöldhagyma is, a tojás alakú olasz vöröshagyma és a kerek, nagy vöröshagyma is.

A hagyma a benne található, allicinné és cikloal-liinné alakuló erős kéntartalmú vegyületeknek és természetesen a hidrogén-rodanidnak köszönheti kiváló antibiotikus hatását. Az illóolaja, amely a hagyma szeletelésénél távozik, szintén ként tartalmaz, és szintén erős baktériumölő hatása van.

A hagyma azonban nemcsak erős természetes antibiotikum, hanem kiváló vitaminforrás is. A gyökérgumójában A-, B1, B2-, C-, E-vitamin és nikotinsav, ezenkívül ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, mangán, foszfor és vas, valamint fehérjék és szívre ható anyagok találhatók.

A hagyma gyógyhatásai

Ha a hagymát melegítjük, gyógyhatású anyagainak nagy részét elveszíti, de érzékeny gyomrúak számára elviselhetőbbé válik. Aki nem szenved gyomorsavtúltengésben vagy gyomorégésben, annak ajánlatos minél több nyers hagymát fogyasztani. Aki azonban hiperaciditásban szenved, ami azt jelenti, hogy szervezete túl sok gyomorsavat termel, annak csak mértékkel szabad nyers hagymát fogyasztania. Sok embernél azonban a sav felszökését és a gyomorégést éppen a túl alacsony savszint okozza. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a magyarázat igen egyszerű: Ha egy érzékeny gyomor nem termel elég savat, akkor nem képes a táplálékot elég gyorsan és elég alaposan megemészteni, ami azután ott marad a gyomorban, és erjedése közben sav termelődik. Ez irritálja a nyálkahártyát, és savfelszökést okoz. Ebből az következik, hogy érdemes a nyers hagyma fogyasztását annak is megpróbálnia, akinek túl sok a gyomorsava, mert lehet, hogy ezzel megerősíti és aktiválja az emésztőmirigyeket.

Sok embernél azonban a sav felszökését és a gyomorégést éppen a túl alacsony savszint okozza. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a magyarázat igen egyszerű: Ha egy érzékeny gyomor nem termel elég savat, akkor nem képes a táplálékot elég gyorsan és elég alaposan megemészteni, ami azután ott marad.

A növényi hormonok szabályozzák a vércukorszintet, tehát a hagyma megakadályozza a cukorbetegség kialakulását, a kezelését pedig jól kiegészíti.

A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, és az epefunkció aktiválásával javítja az általános emésztést.

A hagyma jótékony hatást fejt ki a vese és a húgyhólyag területén is. Megsemmisíti vagy gátolja azokat a kórokozókat, amelyek húgyhólyaggyulladást és különböző vesegyulladásokat okoznak.

A friss, ropogós tavaszi zöldhagymának vértisztító hatása van. A hagymakúra eltünteti a szervezetből az ödémákat, azaz a feleslegesen felgyülemlett vízmennyiséget. Egyes természetgyógyászok állítják, hogy hagymakúrával sikerült vesehomokot és kisebb veseköveket feloldaniuk.

Vizeletretenció esetében is kiváló segítséget nyújt a hagyma, vizelethajtó hatása miatt.

A hagymakúra nagy segítséget jelent a férfiak számára prosztatagyulladásban.

A hagyma erősíti a szívet - eltávolítja a szív, has és lábtájról a felgyülemlett folyadékmennyiséget (vízkór), ezáltal megelőzvén az arterioszklerózist. A hagyma szívre ható anyagai javítják a szívizom keringését, és növelik a szívizom rugalmasságát.

A vöröshagyma leve felszakítja a köhögést és oldja a váladékot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést és a rekedtséget.

Az antibiotikum-korszak előtti időkben élő orvosok feljegyzéseiből tudjuk, hogy még a tüdőgyulladás is sikeresen kezelhető hagymával. Ezenkívül megfázás, influenza, torok- és garatgyulladás és orrmelléküreggyulladás esetén is jótékony hatású.

Megelőzésre is alkalmazható megfázásos megbetegedések és fertőzés ellen.

A vöröshagyma és a fokhagyma segítségével a rák is leküzdhető. Vannak olyan kutatók, akik a fokhagymának és a vöröshagymának fontos segítő és megelőző szerepet tulajdonítanak a rák elleni küzdelemben.
Forrás : Link
pacsakute, 2019. május 22. szerda, 13:12
Címkék: hagymák gyógyhatásairól, fokhagymától eltekintve, vöröshagymánál egészségesebb, tojás alakú, benne található, hagyma szeletelésénél,
Kommentek
A savanyú káőoszta gyógyhatásairól
A tél vitaminbombája, megelőzi a rákos daganatok, az érelmeszesedés, a szívinfarktus kialakulását, javítja az emésztést, erősíti az immun és idegrendszert.

A káposzta az egyik leggyakrabban használt és legrégebben termesztett zöldségünk s a mai kutatási eredmények szerint az egyik legegészségesebb és legkitűnőbb rákellenes táplálékunk. Sajnos, télen vásároljuk a drága egzotikus gyümölcsöket, melyeket legtöbbször zölden szednek le a fáról, eröltetve érlelnek és gombaölő vegyszerekkel fújnak be, ahelyett hogy az olcsó, hazai természetes vitaminforrásokhoz nyúlnánk, mint például a hordós savanyúkáposztához.

Miért olyan értékes a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta és annak leve tele van C Vitaminnal (20 mg/100 gr - 200 g savanyú káposzta fedezi a szervezet napi C-vitamin szükségletét) és más hasznos tápanyaggal, mint például : A- provitaminnal,
pacsakute, 2019. augusztus 31. szombat, 01:23
A paradicsom gyógyhatásairól
Miért együnk mindennap legalább egy paradicsomot? Egy közepes nagyságú paradicsom fedezi egy felnőtt számára a napi 3 mg likopin szükségletet. Az egyik legegészségesebb gyümölcs - erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.

Az egyszerű kis paradicsomunk talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, egy igazi vitaminbomba melyiknek magas tápanyagértéke, alacsony zsírtartalma, gazdag rost forrása és kicsi kalória száma (10 dekában 22 kalória), alkalmassá teszi fogyasztását diétázók és fogyókúrázók számára is. A Solanacea családjába tartozik és közeli rokonságban áll a krumplival, a paprikával és a padlizsánnal. Általában zöldségnek nevezzük érdemtelenül, mert igazából a paradicsom egy gyümölcsféle.

A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6
pacsakute, 2019. augusztus 16. péntek, 22:29
A szelén gyógyhatásairól
Szelénben gazdag élelmeink: - Virágpor, brazil dió (100grammba 1900mcg szelén található), különböző magvak (diók, napraforgómag, tökmag), sörélesztő, brokkoli, barna rizs, káposzta, gombák, hagyma, fokhagyma, halak (főleg a zsíros fajták), kagylók (főleg zöldkagyló), bárányhús, máj, tojás, ginzeng, kamilla, borsmenta.

A szelén létfontosságú nyomelem, antioxidáns. Bizonyos mennyiséghez hozzájut a szervezet az elfogyasztott táplálékból, azonban a legújabb kutatások azt mutatják, a szelénfelvétel az intenzív kemizálás és a savas esők miatt átlagosan 50% -kal csökkent Európában.

A szelén megakadályozza vagy legalábbis lassítja a szövetek öregedését. Közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását, és védelmet nyújt bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben.

Fontos a hasnyálmirigy működéséhez és a test­szövetek rugalmasságához, csökkenti a haj korpásodását is. Fontos
pacsakute, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:24
A cink gyógyhatásairól
Segítséget nyújt megfázás, vírusos influenza, vagy baktériumos fertőzések megelőzésében, a kezelési idő lerövidítésében és a tünetek enyhítésében. A cink fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiség bevitele gyerekek, idősek és betegek számára egyaránt.

Tudott dolog, hogy a szintetikus vitaminokat és szervetlen ásványianyagokat a szervezet nem tudja túl nagy arányban beépíteni, sajnos nagy részük kiürül a szervezetből és nem hasznosul, ezért jobb mindig a természetes tápanyagokhoz nyúlni, azokhoz amiket a természet tálcán nyújt nekünk. Ezek a tápanyagok az enzimekkel összhatásban sokkal jobb felszívódást és hasznosulást eredményeznek. Mindezek ellenére a Smithsonian Intézet magazinjának összeállítása szerint van öt dolog, amit tényleg érdemes fogyasztani kapszula formájában is : fokhagymát, D-vitamint, probiotikumokat, niacint
pacsakute, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:19
Papaya gyógyhatásairól
Egészségünk megőrzése elsősorban az emésztő-enzimrendszer erősségétől függ. A papain enzim kiválóan alkalmas az élő szövetek és a bélfalak megtisztítására és lehetővé teszi a tökéletes emésztést a gyomorsavhiányos emberek számára is. Gyomorsav hiányában a fehérje emésztéshez szükséges pepszin nem képes teljes mértékben kifejteni a hatását. Ha túl sok gyomorsav képződik, a papaya természetes savlekötőként megszünteti a gyomorégést, a mesterséges savlekötők mellékhatásai nélkül.

A papaya egy körteformájú gyümölcs zöldessárga vékony héjjal. Gyümölcshúsa puha és lédús. A Karib-szigeteken őshonos, papaya- vagy dinnyefa, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye. Azon ritka növények közé tartozik, melynek minden részét (a gyökerétől a magjáig) hasznosítják.

Csak a zöldpapaya gyümölcs héja alatt és a levelében található meg a papain enzim, amely a tömegének 35-szörösét
pacsakute, 2019. augusztus 15. csütörtök, 18:15
A teák gyógyhatásairól
A tea előnyei: fogyás, egészséges csontok és jobb hangulat.

A tea varázslatos elixír lehet, mivel elősegíti a fogyást, megelőzi a krónikus betegségeket és javítja a hangulatot.

A tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres teaivás a fogyás mellett csökkenti a rákos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, mindemellett pszichológiai előnyöket is biztosít.

A polifenolokról - a tea természetes összetevőiről - a kutatók azt találták, hogy a koffeintartalommal együtt megnövekedett energiát és zsíroxidációt eredményeznek, ami a súlyvesztést és az egészséges testtömeg fenntartását segíti elő. Az egyik legegészségesebb tea a zöld tea, amelyet szerte a világon emberek milliói fogyasztanak nap mint nap.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres teafogyasztók alacsonyabb BMI-vel (testtömegindex) és
pacsakute, 2019. augusztus 02. péntek, 23:56
A köles gyógyhatásairól
Apró, de sok tápanyagot tartalmaz: köles

Apró szemű köles fehér, nyeles kerámia edénykében és kanálban.
Ez az apró mag, a köles, annak ellenére, hogy mennyire kicsi, rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik. Például elősegíti a szív védelmét, a cukorbetegség megelőzését, az emésztőrendszer javítását, a szervezet méregtelenítését, a rák kockázatainak a csökkentését, a légzőszervi egészség javítását, az immunrendszer fokozását, az energia szintjének a növelését és az izom, illetve az idegek egészégének a növelését.

A köles tápanyagtartalma kiemelkedően magas, hiszen megtalálhatók benne a B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a vas, a cink és a magnézium, de egészséges zsírokban is rendkívül gazdag, és jelentős mennyiségű fehérje, rost is megtalálható benne.

Amennyiben hosszú ideig szeretné megőrizni szíve egészségét, úgy a köles a legjobb választás. Mivel
pacsakute, 2019. július 26. péntek, 22:04
A ricinusolaj gyógyhatásairól
A ricinusolajat az Óegyiptomban gyógyszerként használták az egyiptomiak, ma viszont népgyógyászati szernek tekintik csupán. A ricinusolaj tulajdonképpen Indiából ered, ahol nagy sikerrel alkalmazták emésztőrendszeri problémákra, székrekedésre, gyulladásos bélbetegség kezelésére, vese és húgyfertőzések, illetve asztma kezelésére is.

Leveleit borogatásként alkalmazták a szoptató nők, akik a mellükre helyezték, ezzel növelve a tejelválasztást és csökkentve a mellbimbók gyulladását....de nézzük csak mi mindenre gyógyír még a ricinusolaj?

Legáltalánosabb a szájon át használat. A székrekedés megszüntetéséhez felnőttnél rendszerint 1 evőkanál, gyermeknél 1 teáskanál ajánlható. A szervezetből rendszerint 4-6 óra alatt ürül ki.



Szemölcsök eltávolítása: dörzsöljük a ricinusolajat a szemölcsbe 20-20 percig este és reggel

A testen lévő fekélyek
pacsakute, 2019. július 21. vasárnap, 21:55
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
mézes fokhagymatea.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:28
Vöröshagyma
sanci81
2017. december 31. vasárnap, 14:29
vöröshagyma.jpg
sz719eszter
2017. november 25. szombat, 12:25
voroshagyma.jpg
lenke1964
2015. szeptember 15. kedd, 16:30
Vöröshagyma.jpg
pacsakute
2014. október 14. kedd, 04:52
vöröshagyma1.gif
szicu
2014. március 28. péntek, 17:14
vöröshagyma.gif
szicu
2014. március 28. péntek, 17:13
Fokhagyma vöröshagyma.jpg
pacsakute
2013. augusztus 23. péntek, 19:42
Voroshagyma
cipello
2013. augusztus 20. kedd, 15:30
voroshagyma.jpg
sarkadykati
2012. december 07. péntek, 05:06
voroshagyma.jpg
snbela44
2012. december 07. péntek, 04:18
Vöröshagyma tea.jpg
basikele
2012. november 05. hétfő, 13:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.