Belépés
2020. január 18. szombat | 3. hét | 18. nap | 07:57 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 5. rész (interpellációk, azonnali kérdések)
Jobbik: rossz fényt vet a kormányra a korrupció

Balczó Zoltán (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió által az operatív programokban tavaly feltárt harminc visszásság közül nyolc Magyarországon történt. Nem gondolják, hogy ez nagyon rossz fényt vet a kormányra? - kérdezte.

Választ várt arra is: a kabinet miért nem vállalta, hogy egyesével tisztázza ezeket? Szerinte azért nem, mert ezekben rendszerszintű a közbeszerzéseket érintő szabálytalanság. Kijelentette: ez alapot ad annak a többször hangoztatott állításnak a megismétléséhez, hogy az unióban Magyarország a legkorruptabb ország.

"Ha a korrupciós felárat nem az unió, hanem mi magunk fizetjük ki, akkor minden rendben van?" - firtatta.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a beruházások Magyarországot és a magyar embereket szolgálják, megvalósulásukat pedig a magyar gazdaság teljesítménye teszi lehetővé.

Soha nem látott mértékben van lehetőség saját erőből megvalósítani ezeket. Hogy a beruházások kapcsán miként számolunk el Brüsszellel, tisztán technikai kérdés - fogalmazott. Arról biztosította a képviselőt, hogy "minden eurócentet " hazahoznak Brüsszelből.

Valódi forrásvesztés szerinte a "szocialista katasztrófakormányzás" idején történt, amikor Dobrev Klára töltött be vezető szerepet a hazai fejlesztéspolitika rendszerében.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 105 igen szavazattal, 34 ellenvoks mellett.

KDNP: milyen változások várhatók az adórendszerben?

Hargitai János (KDNP) azt kérdezte: milyen változások várhatók az adórendszerben jövőre?

Örvendetesnek nevezte, hogy az ország növekedése kiegyensúlyozott, ellentétben az előző kormányok idején tapasztaltakkal, amelyek külső hitelfelvételen alapultak.

Szólt arról is, hogy a gazdasági növekedés az alapja a kormány legfontosabb célkitűzésének, a családpolitikája megvalósításának. Ezért is tartotta fontosnak annak tisztázását, mi tarthatja fenn a jövőben a gazdaság emelkedését.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára kijelentette: a magyar gazdaság minden eddiginél jobban teljesít, a bérek alakulása is kiemelkedő.

A kormány a családok támogatására, a versenyképesség növekedésére és az adminisztráció csökkentésére tett javaslatot - folytatta. 2020 július 1-jétől új, egységes járuléktörvény lép hatályba, ami által négy járulék egyesül, így az adónemek száma jelentősen csökken.

Januártól a négy gyermeket nevelő nők mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetésétől, így minden eddiginél nagyobb összeg jut családtámogatásra. A jövőben a családi adókedvezmény a munkaerő-piaci járulékra is igénybe vehető lesz - sorolta a változásokat.

A jövő évtől az áfamentes üzletekről is nyugtát kell adni, és egyre többen lépnek majd be az online számlaadás rendszerébe - ismertette.

A képviselő elfogadta a választ.

Független: miért szüntették meg a munkaügyi bíróságokat?

Székely Sándor független képviselő arra várt választ: miért szüntették meg a munkaügyi bíróságokat? Rámutatott: százezrek végzik munkájukat veszélyes helyen, perek azonban nem indulnak a kártérítésekért.

Úgy fogalmazott: "kiherélték" a szakszervezeteket, és olyan nyomtatványokat kell kitölteni a munkaügyi eljárások során, amely sokaknak gondot okoz, ahogy az ügyvéd kifizetése is. Ellehetetlenítik a villanyszerelők, a buszvezetők, a munkások, az ápolók, a rendőrök,tűzoltók vagy az autópálya-karbantartók jogát, hogy olyan bírósághoz forduljanak, akik értik is a problémájukat.

Mikor egyszerűsítik a munkaügyi eljárások adminisztrációját? - tette fel egy másik kérdést.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azt mondta: nem érti a kérdést, hiszen két éve követelik a munkaügyi bíróságok beolvasztását. Ennek most jött el az ideje - közölte.

Szerinte amiről a Székely Sándor beszélt, az a munkavédelmi hatóság feladatkörébe tartozik, amely kemény szankciókkal lép fel minden kihágás esetén.

A bíróság szervezetrendszerében nem létezik az a zavar, amelyet a képviselő vizionál - jelentette ki -, továbbra is lesznek olyan bírák, akik munkaügyi perekkel foglalkoznak.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 107 igen szavazattal, 37 nem és 2 tartózkodás.

Jobbik: a magyar családok fizetik meg a gyenge euró árát

Az azonnali kérdések sorát nyitó Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy az euró árfolyama 335 forint felé kúszott. Ez jó az árukat exportáló, jellemzően multinacionális cégek számára - hangsúlyozta, hozzátéve: a gyenge forint árát azok a magyar családok fizetik meg, akik importtermékeket vásárolnak.

A képviselő kijelentette, a magyar kormány az MNB-vel együttműködve oda tudna hatni, hogy ne legyen ilyen alacsony a forintárfolyam.

A válaszadó Nagy István agrárminiszter azt felelte, hogy a magyar gazdaság alapvetően exportra épül, az a cél, hogy az itthon előállított termékek minél versenyképesebb áron kerüljenek a külföldi piacokra.

Azt is hangsúlyozta, hogy a gazdaság eredményei miatt az elmúlt években olyan hosszú távú bérfejlesztések zajlottak, amelyekről előre megállapodtak a felek.

Az importtermékek árát úgy értékelte, felfogható úgy is, hogy a hazai terméket védik. Az a legfontosabb, hogy stabil legyen az árfolyam, mert az biztonságot ad - jelentette ki a miniszter.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 17:52
Címkék: Balczó Zoltán, Schanda Tamás, Technológiai Minisztérium, Dobrev Klára, Hargitai János, Tállai András,
Kommentek
Krónika 4. rész (határozathozatalok, interpellációk)
is, hogy megszűnnek az önálló közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

A képviselők 132 igen, 4 nem szavazattal és 23 tartózkodás mellett hagyták jóvá az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló, ki nem hirdetett jogszabályt. Igennel a Fidesz és a KDNP szavazott, a Jobbik képviselő tartózkodtak, az LMP-sek pedig nemmel szavaztak, a szavazáson nem vett részt az MSZP és a Párbeszéd, a DK-frakció távol maradt a parlamenti üléstől.

Interpellációk

Jobbik: mikor emelik a rendőrök illetményét?

Gyüre Csaba (Jobbik) azzal fordult a kormányhoz, hogy rendezze a rendvédelmi dolgozók fizetését, mert eddig hiába várták az 50 százalékos béremelést. Ne kelljen illegálisan másod- és harmadállásokat vállalniuk a rendvédelmiseknek! - szólított fel. Mikor emelik végre a rendőrök illetményét? - kérdezte.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: 2015-től több ütemben, átlagosan 50 százalékos illetményemelés
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 17:22
Rendkívüli ülésen rendezik a bírák és ügyészek fizetésemelését
A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követően kerülnek ismét terítékre az államfő által visszaküldött, az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő törvénymódosítások. A parlament előbb megvitatja a törvényalkotási bizottság előterjesztéshez benyújtott jelentését és módosító javaslatait, majd a képviselők ismét szavaznak a kétharmados támogatást igénylő indítványról.

Áder János köztársasági elnök múlt csütörtökön azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a két nappal korábban elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványát, amely több, megalapozott kifogást orvosolt volna. Az államfő szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését,
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 08:41
Rendkívüli ülésen emelhetik meg a bírók és az ügyészek fizetését
A parlamenti honlapra pénteken felkerült napirendi javaslat szerint a 13 órakor kezdődő ülésen a képviselők egyedül az államfő által visszaküldött, az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló törvényt tárgyalják.A napirend előtti felszólalások után megvitatják a törvényalkotási bizottság jelentését és módosító javaslatát, majd ismét szavaznak a kétharmados támogatást igénylő törvényről.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a kedden elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványát, amely több, megalapozott kifogást orvosolt volna. Az államfő szerint a törvény kiemelt célja a közigazgatási eljárásokra vonatkozó egységes, és az alaptörvénnyel összhangban álló bírói joggyakorlat kialakítása, ami feltétlenül igényli az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését, ezt azonban az elfogadott jogszabály
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:59
Krónika 4. rész (interpellációk)
LMP: ki a felelős a Mátrai erőműben történtekért?

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy az LMP régóta követeli a Mátrai erőmű bezárását, amely nemcsak az ország egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, hanem újabban jelentős környezetszennyező is. Felidézte a közelmúlt történéseit, és szóvá tette, hogy bár az erőmű dolgozói november 6-án észlelték először a mérgező gázok jelenlétét, a Heves megyei katasztrófavédelem csak november 12-én adott ki egy szűkszavú közleményt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Mátrai erőmű csak november 22-én tartott sajtótájékoztatót. Ezen az újságíróknak annyit válaszoltak, mindenki biztonságban van, folyik a vizsgálat. "Tessék továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló" - fogalmazott a képviselő, aki szerint joggal merül fel, hogy igyekeznek eltusolni ezt a felháborító esetet. Azt mondta, a 21. században ez a tájékoztatási szint már nem elégséges. Feltette a kérdést, ki a felelős a szennyezésért és milyen bírságra számíthat?

Pogácsás Tibor
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 17:42
Krónika 3. rész (bizottsági helyek, interpelláció)
Bizottsági helyekA parlament egyhangúlag szavazta meg, hogy Szakács László (MSZP) a gazdasági bizottságban Bangóné Borbély Ildikót (MSZP) , a törvényalkotásiban pedig Molnár Gyulát (MSZP) váltsa, akárcsak azt, hogy az utóbbi testületben pedig Bangóné Borbély Ildikó kapja meg Tóbiás László (MSZP) egykori képviselő helyét.

Interpellációk

A Jobbik a kórházi fertőzésekről tudakozódott

Lukács László György (Jobbik) - titkolózással vádolva a kormányt - a kórházi fertőzések számáról kérdezett interpellációjában, azt hangsúlyozva, hogy mára ezek közel annyi halálos áldozatot szednek, mint a közúti balesetek.

Évente egy kisebb falunyi lakosság hal bele abba, hogy a kórházi fertőzéseknek nem találja az ellenszerét a kormány, ráadásul nem is foglalkozik vele - jelentette ki, a fertőzések számát sokallva, az esetek dokumentálását és jelentését hiányolva.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a kormány nemhogy
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 16:42
Két új képviselő foglalhat helyet az ellenzéki padsorokban
országgyűlési képviselő volt. Horváth János 2003-tól 2014-ig a parlament korelnöke volt.

A napirend előtti felszólalások után két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét.

Szakács László korábban 2006-2010 és 2014-2018 között is volt már az MSZP-frakció tagja, ezúttal a családi okokból távozó Tóbiás József helyét foglalhatja el a szocialisták között. A DK padsoraiban Sebián-Petrovszki László pártigazgató az októberben a XI. kerület polgármesterévé választott László Imrét váltja.

Az interpellációkra ezúttal egy óra áll rendelkezésre, amit az azonnali kérdések követnek szintén hatvan percben, majd a kérdések hangozhatnak el fél órában.

Kedden szavazásokkal folytatódik az ülés, több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor döntenek például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, továbbá energetikai, oktatási és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokról is.

A parlament - a honlapján elérhető ülésterv alapján - december második
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 07:04
Tizennyolc javaslatról szavaz a parlament a jövő héten
képviselő volt. Horváth János 2003-tól 2014-ig a parlament korelnöke volt.

A napirend előtti felszólalásokat követően két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét.

Szakács László korábban 2006-2010, valamint 2014-2018 között is volt már az MSZP-frakció tagja, ezúttal a családi okokból távozó Tóbiás József helyét foglalhatja el a szocialisták között. A DK padsoraiban Sebián-Petrovszki László pártigazgató az októberben a XI. kerület polgármesterévé választott László Imrét váltja.

Az interpellációkra ezúttal egy óra áll rendelkezésre, amit az azonnali kérdések követnek szintén hatvan percben, majd a kérdések hangozhatnak el fél órában.

Kedden napirend előtti felszólalásokkal indul az ülésnap, majd szavazások következnek. Több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett ekkor döntenek például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadásáról és jövő évi költségvetéséről, továbbá energetikai, oktatási és pénzügyi tárgyú törvénymódosításokról is.

A határozathozatalok után
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 11:51
Képek, videók
Balczó 1972.08.31.jpg
menusgabor
2019. november 02. szombat, 18:14
73_sp_balczo_andras2.j pg
mezixy
2009. február 17. kedd, 16:34
70_sp_balczo_andras.jp g
mezixy
2009. február 17. kedd, 16:31
Schania.jpg
pulos
2007. augusztus 21. kedd, 16:18
technológiai bemutató.jpg
tothgergo
2008. augusztus 03. vasárnap, 22:17
Gy.F.-Dobrev Klára-.jpg
agica2004
2015. február 19. csütörtök, 18:17
Gy.F.-Dobrev Klára 1972..
agica2004
2015. február 19. csütörtök, 18:16
Gy.F. Dobrev Klára 2015.j
agica2004
2015. február 19. csütörtök, 18:13
dobrev-klara-gy-f 5.gyere
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 15:58
Dobrev Klára
marilla01
2007. március 31. szombat, 08:23
Hargitai Méz
irmus
2018. január 20. szombat, 13:26
HargitaiB.jpg
cserhat3
2016. december 16. péntek, 13:34
Hargitai Beáta- szőlőfürt
maria_kadar_148
2015. augusztus 24. hétfő, 21:46
Hargitai vízesés.jpg
maria_kadar_148
2014. április 09. szerda, 14:42
hargitaitél1127.jpg
maroka
2013. november 27. szerda, 19:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.