Belépés
2020. január 22. szerda | 4. hét | 22. nap | 14:27 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Arany János: Ősszel
Híves, borongó őszi nap;
Beült hozzám az unalom:
Mint a madár, ki bús, ki rab,
Hallgat, komor, fázik dalom.
Mit van tennem? olvasni tán...?
Maradj Homér, fénydus egeddel,
Maradj te most!... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Mert fájna most felhőtlen ég,
Mosolygó, síma tengerarc,
Élénk verőfényes vidék -
Óh, fájna most nekem e rajz!
Kék fátyol messze bérc fokán -
Arany hajó, mely futva szegdel
Bibor habot... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Ott kéken a Zeüsz-lakta domb;
Itt zölden a nyájas sziget;
Fölötte lomb, alatta lomb,
Árnyas berek, zengő liget, -
Hullám-mosott gazdag virány -
Fehér juhak s tulkok sereggel -
Minő kép ez!... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Füst koronáz erdőt, bokort,
Vendégies hivójelül;
Hősek családja, víg csoport,
Áldoz, toroz máglyák körül;
Lantszóra lejt ifjú, leány;
Kettős pohár, méz ízű nedvvel,
Vígan forog... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

S ha zúdulnak véres csaták,
Szabadságért nem küzdenek,
Mert elnyomás, népszolgaság
Előttük ismeretlenek.
Törvényök nincs - boldog hiány!
A vének élőszája rendel
Igazságot... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Oda van a szép nyár, oda!
A természet lassan kihal;
Nincs többé nagyszerű, csoda,
Többé se napfény sem vihar;
Pacsirta nem szánt, csalogány
Nem zöngi dalját este, reggel;
Nincs délibáb... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Egyhanguság, egyformaság;
A nappal egy világos éj;
Nem kék az ég, nem zöld az ág,
Menny, föld határán semmi kéj;
Csak sír az égbolt ezután
Örök unalmú lanyha cseppel,
Míg szétolvad... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Óh jer, mulattass engemet,
Hunyó dicsőség lantosa;
Érdekli mostan lelkemet
Borongó ég, kihalt tusa,
Emlékhalom a harc fián,
Ki az utolsók közt esett el,
Remény nélkül... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Felhőid és zúgó szeled,
A zizegő haraszt, mohar,
Magános tölgy a domb felett,
Bolyongó tűz, hullámmoraj -
Ez, amit lelkem most kíván!
Enyésző nép, ki méla kedvvel
Múltján borong... Jer Osszián,
Ködös, homályos énekeddel.

Kinek sötétes éjjelen
A hős apákhoz költözött
Daliák lelke megjelen,
Alánéz bús felhők között
És int feléd: ,,Jer, Osszián,
A holtakat miért vered fel?
Nincs többé Caledonián
Nép, kit te felgyújts énekeddel
maroka, 2019. november 08. péntek, 23:16
Címkék: Arany János, Maradj Homér, nyájas sziget, vének élőszája, szép nyár, természet lassan,
Kommentek
Légfegyveres Eb - Huszonhét magyar Wroclawban
A kontinensviadalra három válogatóversenyen lehetett kivívni a szereplést. A névsor egyetlen nagy hiányzója az olimpiai hatodik, 25 méteren Eb-győztes Csonka Zsófia, aki csak ötödik lett a női pisztolyosok összevetésében.

A keretben ott van mindhárom tokiói kvótás, a pisztolyos Major Veronika, illetve a puskás Mészáros Eszter és Péni István. Mészáros ugyanakkor a juniorok között indul majd.

Győrik Csaba közölte, 5-7 érem, köztük egy arany és egy olimpiai kvóta megszerzése a célkitűzés.

"Természetesen nem fogok bánkódni, ha ennél több magyar sportlövő is kvalifikálja magát a tokiói olimpiára, hiszen eddig három versenyzőnk harcolta ki az indulás jogát. Fábián Sára és Klenczner Márton fiatal kora ellenére azért került be a felnőtt csapatba, mert olyan szintű eredményre képesek, amivel a felnőttek között is a döntőbe kerülhetnek. A futócéllövő férfiaknál bár a válogatókon Sike József volt a legjobb, nem kívánt indulni, mert az eredményei saját elvárásának nem feleltek meg" - jelentette ki a
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 17:12
Vasárnap újból képviselőket választanak Apátvarasdon
Fenyvesi János, a Pécsváradi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője az MTI érdeklődésére elmondta: október 13-án azért maradt el a képviselő-választás Apátvarasdon, mert a négy képviselői helyre csak három jelölt volt.

Az időközi választásra négy független egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba - tette hozzá.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Apátvarasd névjegyzékében 104 választópolgár szerepel az október 13-ai 106-tal szemben. Az őszi polgármester-választáson 33,02 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 35-en szavaztak, amivel az egyetlen független jelöltet, a települést addig is irányító Bodorkás Istvánt újból polgármesternek választották.
velemenyezd, 2020. január 20. hétfő, 12:52
A város utcája színarany
A város utcája színarany
Jel 21,9-21

A város kincseit aranyban mérik. Egy országnak aranyban van a tartaléka. Alaszkában aranyláz tör ki, amikor felfedezik, hogy a Yukon folyóból aranyat lehet mosni. Az aranyért sokan mindent odaadnak. Vannak aranylabdások, arany kupák, - mikrofonok, - láncok, - gyűrűk és minden. Azért arany mert az a legértékesebb, a legszebb.
Nem véletlen, hogy a földi mérték szerinti legszebbhez hasonlítja a Biblia is Isten országát. A mennyei Jeruzsálem utcái aranyból vannak. Salamon király idejében állt a királyi palota és a templom teljes dicsőségében, ami csodás látvány lehetett, de így is csak a töredékes előképe az ószövetségi leírás a Jelenések által leírtaknak. A Szentek Szentje is arannyal borított terem volt, az eszközök s a Szent láda is aranyból készültek. Ezek emberi fogalmaink szerint is csodálatos alkotások lehettek, milyet készít akkor nekünk Isten? Nem talál jobb jelzőt János sem a Jelenések Könyvében arra, hogy érzékeltesse, milyen is Isten
kalmanpiroska, 2020. január 17. péntek, 17:41
A magyar kultúra napja - Himnuszmondó verseny, filmvetítések és kiállítások Bács-Kiskunban
magyar filmekből tartanak ingyenes vetítéseket a magyar kultúra napján a Konecsni György Kulturális Központban. Délelőtt a legkisebbeket Szaffi meséjével várják, a diákoknak délután a Tizedes meg a többiek című magyar vígjátékot vetítik le, majd a nap zárásaként a Pécsi szál című zenés filmet tűzik műsorra. A bemutatón részt vesz Lévai Balázs, a film rendezője is.

Tiszakécskén Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét adja elő a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata január 22-én kora délután az Arany János Művelődési Központban, később zenés irodalmi előadására várják az érdeklődőket a városi könyvtárba.

Kalocsán a helyi kortárs művészeti klub kiállításának megnyitóját követően Provaznik Géza költő szerzői estjével emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról január 22-én a Tomori Pál Városi Könyvtárban. A verseket elmondja Körtvélyessy Zsolt színművész.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 16:38
A magyar kultúra napja - Gálaműsorok, író-olvasó találkozó, kiállítások Jász-Nagykun-Szolnok megyében
szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár vendége lesz január 22-én Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, író, műfordító. Az író-olvasó találkozón beszélgetőtársa Szekrényes Miklós lesz - mondta Czakóné Gacov Katalin, a könyvtár igazgatója az MTI-nek.

A szolnoki Hild Viktor Könyvtárban szerdán nyílik a Honvéd Kulturális Egyesület kiállítása. A február 12-ig, előzetes egyeztetés után megtekinthető tárlaton Andrásiné Pocsalyi Julianna, Berta Tamás, Bíró Mária és Cseh Bagoly János festményei láthatók. Kedden az Aranysor Íróklub ünnepi irodalmi műsorára is várják az érdeklődőket a Hild könyvtárban.

A törökszentmiklósipolgármesteri hivatal dísztermében január 22-én tartják a Törökszentmiklós 300 emlékév nyitórendezvényét. Ezt követően az Ipolyi Arnold Közművelődési Központban "Ahol templom, ahol iskola..." - 300 éves keresztyén értékeink címmel nyílik kiállítás, majd gálaestet rendeznek a Sanctonicolaum Kórus, a Miklós Néptáncegyüttes, az "Ezerjó" Szentmiklós Néptáncegyüttes, Alagi János, Pozsár Andrea, Sás
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 10:01
"Véreddel, mely el-kifolyt..."
,,Véreddel, mely el-kifolyt..."
Jel 7,13-14

,,...mosd le rólam, ami folt." (464. dicséret)
A piros szín a vér jelképe, a vér pedig az életé.
Másrészt az örömé, hiszen ha valamit ajándékba adunk, akkor szépen becsomagoljuk, színes papírokba, melyek közül a legélénkebb a piros. A szeretet színének is mondják, sőt a szerelemének is. Vagy az ítéletének. Arany János balladájában Ágnes asszony hiába akarja eltüntetni férje ingéről a véres foltot, az ott marad. Sokan félnek a fogalomtól is: megmosatni Jézus vérével. Túl kegyes szóhasználatnak gondolják.
Egy németországi templomban láttam egy híres oltárképet, ahol a kereszt alatt állókra Jézus oldalából folyik a megfeszített vér. Először nagyon megdöbbentem a képen, hiszen olyan természetellenesnek véltem. De amint jobban megnéztem, megértettem, hogy nagy igazságot próbált a festő megörökíteni, hiszen a hitünk lényege, a reformáció megújító mozgalma is, Jézus vérében keresendő. Ahhoz, hogy megtisztuljon az életem,
kalmanpiroska, 2020. január 15. szerda, 16:07
Tíz előadás látható Székelyudvarhelyen a III. Mafeszt elnevezésű színházi seregszemlén
A Mafeszt a Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléje, amelynek idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház ad otthont. A közönség a fesztiválon részt vevő öt társulat tíz előadását láthatja. Részt vesz a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Csíki Játékszín, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A társulatok gyermek- és ifjúsági előadásokat, táncszínházi produkciókat, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotásokat egyaránt színre visznek.

A fesztivál programját hét erdélyi magyar tervező színházi plakátkiállítása, valamint szakmai műhelymunkák teszik gazdagabbá.

Az Udvarhely Bábműhely a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka-királykisasszony című produkciót mutatja be, a temesváriak Luigi Pirandello IV. Henrik című előadást viszik színre Victor Ioan Frunza rendezésében, a házigazda színház A mi kis városunk című nagysikerű előadással lép színpadra.

A Csíki
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 14:59
Pe postul public de radio Kossuth se lansează o emisiune care va prezenta moştenirea maghiară de peste hotare
într-o patrie" se încadrează perfect.

Noua emisiune va prezenta valorile maghiarilor din zonele pierdute de Ungaria; va prezenta aportul pe care maghiarii din Ucraina Subcarpatică, Transilvania, Croaţia, Slovenia, Austria şi Slovacia l-au avut în îmbogăţirea culturii maghiare universale, a spus.

Potrivit lui Zsolt V. Németh, atunci când vorbim despre Trianon, trebuie vorbit şi despre faptul că nimeni nu a putut lua de la maghiari amintirea familiei Huniade sau a familiei Rákóczi, nici opera lui Arany János, Ady Endre sau Bartók Béla. Noua emisiune va arăta cât de multe lucruri s-au păstrat în zonele locuite de maghiari, respectiv cum au îmbogăţit aceste valori patria-mamă, a specificat ministrul.

Printre altele, în emisiuni se va vorbi despre marile personalităţi ale maghiarilor care s-au născut în zone care acum nu mai fac parte din Ungaria; despre muzica şi dansurile din aceste regiuni, despre tradiţiile, sporturile şi viaţa tineretului de peste hotare, a enumerat Németh.

Referindu-se
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 17:52
Képek, videók
arany-janos-szobra.jpg
menusgabor
2018. augusztus 14. kedd, 13:05
Arany János nekem áldott.
menusgabor
2018. augusztus 12. vasárnap, 18:34
arany jános.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:11
arany jános 002.png
chillik
2017. november 03. péntek, 14:52
Arany János ünnepére 01.j
chillik
2017. szeptember 25. hétfő, 04:19
Arany János ünnepére 02.j
chillik
2017. szeptember 25. hétfő, 04:19
Arany János ünnepére 03.j
chillik
2017. szeptember 25. hétfő, 04:18
Arany János ünnepére 04.j
chillik
2017. szeptember 25. hétfő, 04:18
Arany János ünnepére 05.j
chillik
2017. szeptember 25. hétfő, 04:17
Arany János ünnepére 06.j
chillik
2017. szeptember 25. hétfő, 04:17
0 Arany János - ősz felé
lovaszmarika
2017. augusztus 05. szombat, 13:47
A holdvilág ma nyájas és
chillik
2017. július 01. szombat, 05:40
légy nyájas ember,de
jakabgasparne
2009. február 07. szombat, 06:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.