Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:01 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Veszélyeztetett állatok.


A koala (Phascolarctos cinereus) Mérsékelten veszélyeztetett.

A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat, az koalafélék (Phascolarctidae) családjának egyedüli élő képviselője. A koala szó a katang benszülött nép nyelvéből származik, jelentése ,,nem ivó". A név nem teljesen találó, bár tényleg keveset isznak. A ,,koalamedve" megnevezés helytelen, mivel a koalák nem tagjai a medvék családjának. A tudományos neve görögül "erszényes medvét" jelent, mivel az első telepesek helyi medvefajnak gondolták a fura állatot.
Előfordulása:
A koalák mindenhol megtalálhatók Ausztrália keleti partjain, de a belső vidékeken is, olyan távolságig, ahol még elég a csapadék a megfelelő erdők létezéséhez. Ausztrália déli részén a koalákat a 20. század elején kiirtották, de mára újratelepítették őket Victoria államból. Nyugat-Ausztráliában és Tasmaniában nincsenek koalák.
Először Georg August Goldfuss zoológus írta le 1817-ben. A 2000. évi sydneyi olimpiai játékok során a koala volt az egyik kabalaállat.
Megjelenése:
A koala valamennyire hasonlít a vombathoz (legközelebbi élő rokonához), de a bundája vastagabb és puhább, a füle pedig sokkal nagyobb. A tömege 5 kg (kicsi, északi nőstény) és 14 kg (nagy, déli hím) között van. Általában nem zajosak, de a hím koalák hangos figyelmeztető hívójelet bocsátanak ki, amely a párzási időszakban egy kilométerre is elhallatszik. A koalák élettartamáról kevés megbízható adat áll rendelkezésre. Mindenesetre jegyeztek fel olyan koalát, amely fogságban megérte a 15 évet. Vadonban, de főleg országutak közelében ez lecsökkenhet 2-3 évre.
Mivel a koala étrendje elég alacsony tápértékű, energiát takarít meg azáltal, hogy szokatlanul kicsi az agya: a koponyaüreg 40%-át folyadék tölti ki.Életmódja:
A koala majdnem kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkozik, folyadékszükségletét is ebből biztosítja. A vombathoz hasonlóan, a koalának is igen lassú az anyagcseréje a többi emlőshöz viszonyítva. Naponta kb. 20 órát mozdulatlanul töltenek, az idő nagy részében alszanak is. A nap minden szakában, de főleg éjjel esznek. Egy átlagos koala naponta 500 gramm eukaliptuszlevelet fogyaszt el, finom pasztává rágva lenyelés előtt. A koala többféle eukaliptusz levelet is eszik, de határozottan előnyben részesít néhány fajtát.
A nőstény koalák egyedül élnek és külön körzetük van, amelyet ritkán hagynak el. A termékenyebb vidékeken ezek a körzetek fedhetik egymást; az olyan zónákban, ahol a tápláléknak alkalmas fák ritkábban fordulnak elő, ezek a zónák nagyobbak és kizárólagosak. A hímek nem kötődnek területhez, de nem tűrik el egymást, főleg a párzási időszakban.
A koalák majdnem teljesen a fákon élnek. Nem készítenek fészket, hanem a fa ágán alszanak. Általában lassan mozognak, de ha szükséges, gyorsan is tudnak mászni. Át is tudnak ugrani egyik fáról a másikra, ha elég közel vannak. Hosszabb utakat a földön tesznek meg. Veszélyhelyzetben meglepő gyorsasággal galoppoznak a legközelebbi fáig, ahol biztonságos magasságig felmenekülnek. Ott aztán türelmesen megvárják, amíg a támadó elmegy.Fennmaradása:
A 20. század elején majdnem a kihalásig vadászták a koalát, elsősorban a bundájáért. Az utóbbi években néhány kolóniát komolyan veszélyeztettek a betegségek, elsősorban a chlamydia. A koaláknak nagy, összefüggő erdős területre van szükségük és képesek hosszú távolságokat is megtenni ennek érdekében. A kontinensen egyre növekvő emberpopuláció mezőgazdasági vagy építkezési célokra elfoglalja a koalák éléhelyét, visszaszorítva őket a bozótosokba. Az Ausztráliai Koala Alapítvány 40000 négyzetkilométer feltérképezése után azt állítja, hogy a koalák természetes élettere lényegesen csökkent. Noha az egyes fajok nagy területeket fednek le, a koalák lakókörzete csak ,,szigetekben" maradt fenn. Ezeket a szigeteket koordinált módon kell védeni és helyreállítani. A szárazföldi helyzettel ellentétben, ahol a populáció csökken, több szigeten ,,járványszerűen" elszaporodtak a koalák. Dél-Ausztráliában a Kenguru-szigeten a 90 évvel ezelőtt betelepített koaláknak nem volt természetes ellensége vagy versenytársa. Ehhez hozzáadva azt, hogy a koalák képtelenek a vándorlásra, a koalapopuláció mérete mára fenntarthatatlanná vált, és veszélyezteti a sziget ökológiai egyensúlyát. Jelenleg 30000 koala él a szigeten, holott ökológusok becslése szerint a sziget csak 10000-nek biztosít élelmet. A kormány ezért sterilizációs és átköltöztetési programokat indított.A koalák négy ausztráliai államban fordulnak elő. A helyi szabályok szerint az állat veszélyeztetettnek minősül a Délkelet-Queensland Biorégióban és Új-Dél-Walesben, illetve ritkának Dél-Ausztráliában.
csibi52, 2009. október 03. szombat, 12:21
Címkék: Először Georg August Goldfuss, Ausztráliai Koala Alapítvány, Délkelet-Queensland Biorégióban, koala Ausztráliában, katang benszülött, medvék családjának,
Kommentek
Ragadozók közelében "suttogva beszélnek" az anyabálnák és borjaik
bálnafaj felnőtt egyedeire nem lesnek ragadozók a vízben, mert a testméretük elrettenti őket, kicsinyeikre azonban sokkal gyakrabban vadásznak - idézte a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál a Biology Letters című tudományos folyóiratban közölt kutatást.

Az amerikai Syracuse-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport tapadókoronggal mikrofonokat erősített északi simabálnákra (Eubalaena glacialis), hogy hangadásaikat rögzítsék.

A fajt a Természetvédelmi világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja, nagyjából 500 példány maradt fenn belőlük.

A kutatók azt találták, hogy az anya-borja párosok csökkentették az erős, messze hangzó kiáltásaik számát a fiatal egyedekhez és a vemhes nőstényekhez képest.

Ugyanekkor az anya-borja párosok a többiekhez képest gyakrabban kommunikáltak nagyon halk hangokon.

A simabálnák kiáltása általában körülbelül egy kilométerről hallható, a "suttogás" csak mintegy száz méteres körzetben.

"Ezek az alacsonyabb amplitúdójú hangrezgések
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 13:12
Az EU szigorúbb szabályozást fogadott el a közutak biztonságának fokozására
közúti infrastruktúra kezelésére vonatkozó szabályokat a halálos kimenetelű és a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek számának csökkentése érdekében - közölte az uniós tanács hétfőn.

Tájékoztatás szerint a tagországok bel-, és igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán elfogadott módosítás célja az, hogy a 2010-es adatokhoz képest 2020-ig a felére, 2050-ig pedig közel a nullára szorítsa vissza a halálos kimenetelű közúti balesetek számát.

Az érvényben lévő irányelv felülvizsgálatával az uniós miniszteri tanács a jelenlegi szabályok hatályát kiterjeszti az autópályákra és a transzeurópai közlekedési hálózaton (TEN-T) kívüli egyéb országos főutakra is. A szabályokat azokra a városi területeken kívül eső utakra is alkalmazni kell majd, amelyek uniós finanszírozás felhasználásával épültek.

A tagállamoknak legalább ötévente a teljes közúti hálózatukra kiterjedő biztonsági értékelést kell majd készíteniük az irányelv hatálya alá tartozó teljes úthálózatról a baleseti kockázatok
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 13:41
Csupaszpofájú tamarin született a Szegedi Vadasparkban
A Szegedi Vadaspark 2012-ben kapcsolódott be az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) fajmegmentési programjába (EEP). A csupaszpofájú tamarin a vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben kevesebb mint kétszáz egyedet gondoznak a nemzetközi adatbázis szerint, a faj Magyarországon csak Szegeden látható.

A Tisza-parti állatkertben két éve nevelt nőstény és a tavaly érkezett hím kölyke szeptember 6-án jött világra, azóta is szépen növekszik. A kölyök - más karmosmajmokhoz hasonlóan - ideje nagy részét apjába kapaszkodva tölti. Ennek egyik oka, hogy a szülőkhöz viszonyítva nagy méretűek a kölykök, ezért nem tudja az anya ellátni őket egyedül. Nemcsak az apa, hanem az idősebb testvérek is besegítenek, beletanulva az utódnevelésbe.

A többi karmosmajomhoz hasonlóan a 430-480 grammos tömegű, 20-28 centiméter testhosszú csupaszpofájú tamarin is főleg az esőerdők lombkoronájában él kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. A csapat többi tagja
velemenyezd, 2019. október 04. péntek, 09:31
Európa-liga - Dibusz: csalódottak vagyunk
Dibusz Dénes szerint főként a befejezéseknél voltak pontatlanok a csütörtöki összecsapáson, amelyet alapvetően határozott meg, hogy a bolgár rivális 37 másodpercet követően megszerezte a vezetést.

"Nagyon csalódottak vagyunk, kicsit hasonló az érzés, mint a Dinamo Zagreb elleni hazai Bajnokok Ligája-selejtező után, hiszen akkor is szerettünk volna jó eredményt elérni, örömöt okozni a szurkolóinknak és akkor is egy csúnya vereség lett a vége" - nyilatkozta a válogatott kapus a Groupama Arénában.

A hálóőr szerint ugyan voltak lehetőségeik, de a végjátékba mindig valami kis hiba csúszott. Úgy vélte, több olyan szituáció volt, amikor centimétereken múlott egy-egy beadás vagy lövés, melyből gól születhetett volna.

"Főleg a második félidőben, kétgólos hátrányban lett volna fontos, hogy be tudjunk találni, mert akkor a szurkolóink is fellelkesültek volna, a csapat pedig új erőre kapott volna. Sajnos nem sikerült, megkaptuk a harmadik gólt, ami lezárta a kérdéseket" - fogalmazott Dibusz, aki
velemenyezd, 2019. október 03. csütörtök, 22:08
Lezárás helyett ezerdolláros "tagsági díjat" szednek az indonéziai Komodo-szigeten
látogatóknak. A terület kormányzója, Viktor Bungtilu Laiskodat szerint ez a díj olcsó.

A kormány a hétfői döntés mellett arról is tájékoztatott, hogy fokozzák a komodói sárkányok védelmére tett erőfeszítéseket. Azt is közölték, hogy a korábbi tervvel ellentétben a sziget mintegy kétezer fős lakosságát sem telepítik ki. Arra azonban ügyelnek, hogy ne nőjön a létszám, és ezzel ne fenyegesse a varánuszok élőhelyét.

A helyi közösséget felvilágosító programmal készítik fel arra, hogy segítsenek a veszélyeztetett faj megvédésében.

Az indonéz híradások szerint a tagságnak két szintje lesz. A prémiumtagok ellátogathatnak a Komodo-szigetre, a nem prémiumtagok pedig a Komodói Nemzeti Park más szigeteire léphetnek, ahol szintén élnek varánuszok. A tagsággal kapcsolatos pontos szabályokat hamarosan kidolgozzák.

A komodói óriásgyíkok több mint 3 méteresre is megnőhetnek, a kifejlett példányok testsúlya mintegy 70 kilogramm, harapásuk mérgező.

A Komodo-sziget - amely az UNESCO világörökségi
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 14:31
Benkő Tibor: helyt kell állnunk Európa békéjéért és biztonságáért
tartott előadásában emlékeztetett: Magyarország évszázadokkal ezelőtt egyszer már volt a Nyugat "bástyája", a Hunyadi János vezette magyar seregek - többi között a nándorfehérvári diadallal - sikerrel vették fel a harcot az ország és a kontinens ellen induló törökök ellen.

"Más mértékben és formában ugyanez a feladat vár ránk napjainkban is, ezért ebben a kérdésben eltökéltek és elkötelezettek vagyunk" - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető arról beszélt, hogy a NATO Európa számára két veszélyeztetettségi irányt, a keleti és délit jelöli meg, Magyarországnak elsősorban a déli jelenti a közvetlen fenyegetettséget.

Rámutatott, a katonai szövetség csak két-három évvel ezelőtt fogadta el a déli veszélyeztetettség tényét, amire egyes dél-európai államok katonai vezetői már korábban felhívták a figyelmet.

A béke és biztonság kérdésében a magyar kormány eltökélt, ezért van szükség egy korszerű, erős, modern, ütőképes honvédségre, amelyben a hazája iránt elkötelezett és lojális katonák
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 17:21
Prérifarkas tulajdonságai
A préri ragadozója a prérifarkas.
Kiváló a szaglása , látása illetve a hallása.
Testfelépítése leginkább a vörösrókáéhoz hasonlít.
A vörösrókánál viszont vaskosabb és izmosabb is.
Ujjai éles karmokban végződnek.
A nagyobb testű növényevő állatokat falkában támadja meg a prérifarkas.
Viszont egyedül is vadászni szokott kisebb állatokra.
Ragadozó fogazata van.
Kicsinyeit több hétig táplálja.
Gerinces , emlős.
Igen veszélyeztetett állat a prérifarkas.
Élőhelye: a mérsékelt égövi füves puszták ( Észak-Amerika , Dél-Amerika , Ázsia , Európa)

nobi94, 2019. szeptember 25. szerda, 19:07
Kínai "Loch Ness-i szörnyet" láttak a Jangce folyóban
A pénteken a netre került szemcsés, rossz minőségű képeken úgy tűnik, mintha egy vízi élőlény farka jelenne meg a Jangce folyóban. A felvételt, amely a kínai Sina Weibo mikroblogon került nyilvánosságra, a hétvégén már sok millióan látták, és azóta is szakadatlanul folyik a találgatás.

Szakértők is megszólaltak a kérdésben, bár sokan úgy vélik, a jelenségnek valószínűleg valamilyen egyszerű magyarázata van - olvasható a BBC News honlapján.

A felvétel Hopej tartomány nyugati részén fekvő Jicsangnál készült, a Három-szurdok-gát közelében. A videón feltűnő lény olyan, mintha egy óriási angolna vagy kígyó úszna a folyó felszíne alatt.

Vang Csun-fang professzor, a Huacsung Mezőgazdasági Egyetem munkatársa kizárta, hogy valamilyen új fajról lenne szó, szerinte a képeken "egyszerű vízi kígyót" látni.

Egyes vélemények szerint az olyan külső tényezők, mint a szennyezés közrejátszhat abban, hogy a tengerikígyók extrém nagyra nőjenek meg.

A kérdésben megszólalók között azonban akadnak
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 10:51
Képek, videók
veszelyeztetett-allato k.j
lenke1964
2015. október 04. vasárnap, 10:51
Veszélyeztetett Faj.hu.jp
rambobby
2007. június 12. kedd, 10:55
goldfish.gif
szicu
2014. április 17. csütörtök, 12:32
goldfish.jpg
durcimarcika
2012. február 01. szerda, 22:11
goldfoil6byserendipity sto
simonfai
2011. május 24. kedd, 12:31
goldfoil.gif
vicus076
2011. május 21. szombat, 02:54
goldfish_006-vi.gif
szidnifox
2011. március 28. hétfő, 20:58
goldfish.gif
sarkadykati
2010. október 07. csütörtök, 04:46
The Goldfish Seller - Geo
szabokatalin64
2010. szeptember 23. csütörtök, 02:51
speckle goldfill.jpg
sarkany52
2010. június 05. szombat, 12:48
goldfill2.bmp
sarkany52
2010. június 05. szombat, 12:45
goldfish.jpg
idgie1975
2009. március 08. vasárnap, 06:33
kittens-and-goldfish.j pg
m_a_r_c_s_i
2008. október 25. szombat, 20:25
GoldFrac.jpg
csubi11
2008. augusztus 19. kedd, 02:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.