Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 06:46 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
GyógygombákA gyógygombákat - ilyen például a ganoderma, a shiitake gomba, a süngomba, a gyapjas tintagomba, vagy a cordyceps - több ezer éve fogyasztják az emberek, s gyógyító növényként tekintenek rájuk. A keleti népek mind a mai napig féltve őrzik őket, hisz tudják, rengeteg probléma esetén nyújthatnak segítséget.

Az elmúlt 30 évben a nyugati civilizáció is felismerte ezen gyógyító gombák fantasztikus hatását és az elmúlt években rengeteg tudományos vizsgálattal igyekeznek megfejtetni a bennük rejlő gyógyító hatások mechanizmusát. Több ezer tudományos publikáció született és most már számos gyógyhatásuk placebo kontrollált kettős vak vizsgálattal is bizonyítást nyert.

A legismertebb gyógygombák

A ganoderma gomba (pecsétviaszgomba) bizonyítottan jó hatással van a vérnyomásunkra, koleszterin- és vércukorszintünkre, sőt a különböző gyulladások esetén is bizonyították kedvező hatásukat.

A shiitake gomba az egyik legerősebb immunrendszer támogatónk, így daganatos betegségek esetében is kiválóan használható (Japánban gyógyszert készítettek belőle Lentinan néven), de több féle vírus ellen is kiemelkedő a hatása.

A süngomba bélrendszerünk "gyógyítója" és idegrendszerünk védelmezője, mely egyedülálló módon képes az idegsejtek regenerációjának természetes támogatására, míg a gyapjas tintagomba (melyet a népnyelvben cukorgombaként is emlegetnek) a cukorbetegeknek nyújthatnak segítséget.

A cordycepset természetes "antibiotikumként" tartják számon, a lepketaplógombának pedig talán a daganatellenes hatása került leginkább a vizsgálatok középpontjába, hisz a benne lévő hatóanyag, a crestin, hosszabb távon ígéretes lehet a daganatos betegségek kezelésében.

Ezen kívül még számos gomba rendelkezik "gyógyító" hatással, éppen ezért is hívják az angolszász irodalomban őket összefoglaló néven medicinal mushrooms-nak, s ez alapján mi, magyarok pedig gyógygombáknak.

gyógygombák

A gyógygombák rengeteg értékes tápanyagot (pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat) is tartalmazó élelmiszerek, melyek az eddigi analitikai vizsgálatok alapján annál bőségesebben vannak jelen a gombában, minél tisztább körülmények között termesztik őket. A gyógygombák pozitív hatásainak alapvető feltétele a megbízható, standardizált minőségű gomba, amely csak BIO körülmények között, organikus termeléssel biztosítható. Hogy pontosan miért is?

Csak organikus környezetben termelt gyógygombát fogyasszunk

A gombákat a lehető legtisztább, a legkisebb környezeti szennyezésű körülmények között kell termelni. A gombák ugyanis kiterjedt micélium-hálózatuk (a gombafonalak összessége, amelyek a talajt átszövik) révén a növekedés helyén lévő termőközegből és vízből szivacsszerűen nagyon könnyen felvesznek mindent, amit ott ,,találnak". Éppen ezért az emberi egészségre ártalmas, természetes eredetű anyagok és azok bomlástermékei, valamint a súlyosan egészségkárosító szintetikus eredetű toxikus vegyületek és lebomlási termékei, továbbá a toxikus nehézfémek (pl. higany, kadmium, ólom) akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába. Ilyen jellegű hatások nem vagy csak minimális mértékben fordulnak elő ellenőrzött bio termelési körülmények között.

A gombák bio termelésének a föld fölött is környezetszennyezéstől mentes földrajzi körülmények között, tiszta, természetes feltételek mellett kell történnie. A gombák ugyanis a levegőből is képesek táp- vagy éppen toxikus anyagokat felvenni! Ezért nem érdemes nagy levegő szennyezettséggel rendelkező országokból, mint pl. Kínából származó gyógygomba terméket vásárolni.

A gyógygombák és a belőlük készült termékek beltartalmi jellemzőit a termelési körülmények, mindenek előtt a táp(termő)talaj határozzák meg. Bizonyított, hogy a bio körülmények között termesztett gyógygombák molekuláris jellemzői, az élettani hatásokért felelős összetevők mennyisége kedvezőbb, mint a hagyományos termesztésű gombáké. Az sem mindegy, hogy a gombáknak milyen folyadékot biztosítanak a termesztők növekedésükhöz, így a megfelelő tisztaságú víz biztosítása itt is elengedhetetlen követelmény.

Az emberi szervezetet is érdemes védeni a kívülről bekerülő szennyező anyagoktól, a gombákhoz hasonlóan. Az ember naponta 2-4 liter folyadékot is megiszik, s egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tiszta folyadék kerül be a szervezetünkbe. Éppen ezért célszerű a vizet is megfelelő minőségű eszköz segítségével megszűrni és csak ezt követően fogyasztani.

Ha szeretne többet tudni a gyógygombák világáról, látogasson el a Gombakirályhoz! S hogy ki is hazánkban valójában a "Gombakirály", aki Európában elsőként valósította meg a nagyüzemi BIO gyógygomba termesztést, azt is megtudhatja weboldalunkról, sőt ha van kedve, meg is látogathatja biogazdaságát és élőben csodálhatja meg a szebbnél szebb gyógygombákat!

Szerző: Dr. Dóda Ildikó
]http://vizmegoldas.hu

A jövő orvosa nem orvosságot fog felírni a betegeinek, hanem érdekeltté fogja őket tenni abban, hogy étrendjük segítségével jó karban tartsák magukat, hogy megelőzzék a betegségeket." - Thomas A. Edison
lovaszmarika, 2015. június 11. csütörtök, 11:46
Címkék: Dóda Ildikó, Thomas, shiitake gomba, gyapjas tintagomba, keleti népek, nyugati civilizáció,
Kommentek
Immunerősítés - természetesen
Az alacsony fehérvérsejt számnak több, különböző oka lehet és jelezheti a meggyengült immunrendszert. Leggyakoribb okai: stressz, egészségtelen étrend és életmód, tápanyaghiány, orvosi kezelés, sebészeti beavatkozás, stb. Ha csökken a fehérvérsejtek száma és az immunrendszer meggyengül, a szervezet természetes ellenálló képessége lecsökken a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.
Az immunsejteknek csak elenyészően kis része található meg a keringő vérben, a többi a lépben, májban, nyirokcsomókban, csontvelőben, bőrben található. Csak a limfociták (egy speciális immunsejt család) becsült létszáma kb. 500 milliárd sejt, ha pedig a többi immunsejtet is hozzá számoljuk (fehérvérsejtek, nagy falósejtek, dendritikus sejtek, stb.) akkor helyesebb, ha kg-ban fejezzük ki a mennyiségüket. Kb. másfél kg sejtről van szó. Együtt nagyobb szervrendszert alkotnak, mint pl. a máj.

Ezért az immunrendszer működtetése a szervezet számára igen sok energiát igénylő folyamat, és itt nem csak a kalóriára gondolok,
pacsakute, 2018. október 11. csütörtök, 11:11
Ganoderma gyógygomba
Gyakran emlegetik még reishi, vagy Kínában ling zhi néven. Magyar neve: pecsétviaszgomba. A ganoderma a legnépszerűbb gyógygomba Kínában, Japánban és az USA-ban.

Az ősi Kínában a ganoderma olyan ritka és értékes volt, hogy kötelezően be kellett szolgáltatni a császárnak, s a gomba az ,,életelixír" nevet kapta. 1972-ben japán kutatók sikeresen kezdték el termeszteni. Kalapjának színe alapján 6 fajtáját különböztetjük meg: sárga, lila, fekete, fehér, zöld, piros. Az eltérő színű gyógygombák eltérő gyógyító hatással rendelkeznek.

A ganoderma gyógygomba a legfontosabb gyógynövény Ázsiában. Szinte minden betegség kezelésére használják az alternatív medicinával foglalkozó szakemberek. Kínában a ganoderma gyógygombával történő gyógyítás kb. 4000 évre tekint vissza. Mentális és fizikai problémák kezelésére egyaránt alkalmas.

A füves emberek, gyógynövény specialisták a ganodermát adaptogén növényként tartják számon, ami természetes szabályozást jelent, tehát serkenti az
pacsakute, 2018. június 11. hétfő, 19:34
Hogyan válasszunk gyógygombát?
Hogyan válasszunk gyógygombát?

A gyógygombák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon, ami elsősorban annak köszönhető, hogy kedvező hatásaikat nap, mint nap igazolják vissza azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják őket. Az alternatív medicina elsősorban a cukorbetegség és a rákos daganatok gyógyítására használja a gyógygomba kivonatokat.

Mára a gyógygombák piaca sajnos Magyarországon is jelentősen felhígult, ezért érdemes odafigyelni néhány tényezőre megvásárlásuk előtt. Melyek a legfontosabb szempontok, hogyan válasszunk gyógygombát?

1, a gyógygombák jelenleg főként étrend-kiegészítő formájában kerülnek forgalomba hazánkban, ezért bármely termék megvásárlása előtt győződjön meg arról, hogy az adott termék rendelkezik OÉTI notifikációs számmal és zöld pipával (ami azt jelenti, hogy az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet nem tett kifogást a forgalmazással kapcsolatban)

2, a gyógygombák nem csodaszerek, ráadásul minden egyes
taltos1, 2018. január 09. kedd, 23:24
5 gomba a rák ellen
[A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként. A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket.

Az 5 legnépszerűbb gyógygombának anti-tumor, vírusölő, gyulladáscsökkentő és májvédő hatást tulajdonítanak:

- Shiitake (Lentinula edodes)
- Maitake (Grifola frondosa)
- Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)
- Hernyógomba (Cordyceps sinensis)
- Chaga gomba

Chaga gyógygomba

A Chaga gyógygombát elsősorban Oroszországban és Kelet-Európában alkalmazták a tradicionális gyógyítók. A szibériai Chaga gomba egy ún. betulin nevű vegyületet tartalmaz, mely a betulinsav prekurzora, s hatásos lehet bőr, agy, petefészek, valamint fej és nyak rák esetén azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát (ez a természetes folyamat a degeneratív sejteknél nem következik be).

Cordyceps
taltos1, 2018. január 09. kedd, 23:18
A népszerű gyógygombák
A népszerű gyógygombák

A gombákat nehéz rendszertanilag besorolni, hiszen nem növények és nem is állatok. A gombák azok gombák.
A tradicionális távol-keleti gyógyítók évezredek óta használják a gyógygombákat különböző betegségek gyógyítására. A gyógygombák egyéb specifikus tulajdonságaik mellett ellátják szervezetünket a szükséges tápanyagokkal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ezek a vegyületek elengedhetetlenek a szervezet energiatermeléséhez és a sejtek megfelelő működéséhez.

Az egyes gyógygombák más-más jótékony tulajdonságokkal bírnak, egyesek a látást, hallást segítik, mások kiválóak a fejfájásra és vannak olyan gyógygombák, melyek bevethetők a rák elleni küzdelemben. A gombák, gyógygombák kalóriatartalma alacsony, koleszterint és zsírt egyáltalán nem tartalmaznak. Magas azonban a rost és fehérje tartalmuk és kiváló B vitamin források. A B vitamin elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez. A gyógygombák emellett kiváló káliumforrások, a kálium fontos
taltos1, 2018. január 09. kedd, 23:15
Turbózd fel az immunrendszered!
tehát alapvető.

Persze a védekezés klasszikus módszerei nem elhanyagolhatók. Ezek a:

- Probiotikumok, hiszen az immunrendszer lelke a bél körüli nyirokcsomókban van!

- C-vitamin: Bárki bármit állít, az immunsejteknek szüksége van rá! Napi 3x1000mg-ra simán fel lehet emelni a napi dózist ilyenkor.

- Flavonoidok, növényi színanyagok: Segítik mind az immunsejteket, mind a védekezésből adódó károsodások helyrehozatalát

- Gombakivonatok: A gyógygombák, illetve a gomba sejtfal összetevők (1-3 béta glukán és 1-4-alfa glukánok) erősítik az immunrendszer nem specifikus védekező képességét. Ez tulajdonképpen a természetes ölősejtek aktivitásának növekedését jelenti.


Immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni az azt “gyengítő" tényezők számbavételét. Az
taltos1, 2017. október 26. csütörtök, 23:50
10 legjobb étel a hasnyálmirigy karbantartására
Édesburgonya
Az édesburgonya béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában gazdag. Erős antioxidáns, mely segíti a hasnyálmirigyrák megelőzését.
Az édesburgonya glikémiás indexe nem magas, ezért cukorbetegeknek is javasolt.
Az édesburgonya mellett kedvező hatású a sárgarépa, kukorica és a narancs is a hasnyálmirigy működésére.

9, Reishi és maitake gomba
Az alternatív gyógyítók szerint a reishi és maitake gyógygomba van a legkedvezőbb hatással a hasnyálmirigy működésére.
Ezek a gyógygombák is nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket, valamint béta-glükán nevű poliszacharidokat és triterpéneket, amik közvetlen rákpusztító hatással rendelkeznek (korábbi in vitro és in vivo kísérletek alapján).

10, Édesgyökér
Az édesgyökér szintén nagy mennyiségű antioxidáns vegyületet tartalmaz, így erős gyulladáscsökkentő. Elősegíti az epe kiválasztódását is, s ezzel segíti az emésztés folyamatát.
A benne lévő amorfrutin nevű vegyület csökkenti a
pacsakute, 2016. október 21. péntek, 13:11
Ki vesz gondozásba, kihez tartozom, ki kezel?
Remélem, hogy ez már megjelenik. Ne haragudj, nem volt szándékos a trollkodás. Tegnap bármit is írtam ide, az egyszerűen nem jelent meg. Talán azért, mert androidról írtam, de ilyen még sosem fordult elő velem. Ezt teszteltem, hogy hátha egyszer csak valamelyik megjelenik, mert szerettem volna ideírni, de csak ma jelentek meg.

Amúgy meg, hosszú távon én sem a gyógyszerekben látom a megoldást, azok többet ártanak, mint amennyit használnak. Veszélyes állapotokban persze életmentőek tudnak lenni, ahol azonnali segítségre van szükség, de hosszú távon szedni őket szerintem kerülendő. Abban meg szerintem ne is reménykedj, hogy nem kell az életed végéig szedned őket, legfeljebb segítenek ezt az időpontot miharabb elérned. Sajnálom, de nekem ez a véleményem a gyógyszerekről. A gyógygombák viszont legalább ilyen hatásosak, sőt, azok tényleg gyógyítanak, nem csak a tüneteket fedik el, és teljesen mentesek a gyógyszerekre jellemző súlyos mellékhatásoktól, ha csak nincs valakinek gombaallergiája. Néhány
jn, 2016. augusztus 30. kedd, 18:57
Képek, videók
Ganoderma gyógygomba.jpg
pacsakute
2018. június 11. hétfő, 19:03
Maitake gyógygomba.jpg
pacsakute
2016. május 12. csütörtök, 22:24
Lepketapló a gyógygomba
babulin
2011. január 11. kedd, 20:09
0 a ildikó Éva napra.jpg
lovaszmarika
2019. január 08. kedd, 10:13
0 a ildikó veletek marado
lovaszmarika
2019. január 08. kedd, 10:03
0 a Ildikó Merry Christma
lovaszmarika
2018. december 25. kedd, 19:05
0 a ildikó Karácsonyi üdv
lovaszmarika
2018. december 25. kedd, 19:04
0 a ildikó Boldog Karácso
lovaszmarika
2018. december 25. kedd, 19:03
ildíkó verses1213.jpg
maroka
2018. december 13. csütörtök, 14:22
Siófok - Ildikó Gere
dandej
2018. november 13. kedd, 20:07
0 Szülinapra, Cs. Ildikó
lovaszmarika
2018. szeptember 24. hétfő, 09:43
0 Szülinapra Cs Ildikó a6
lovaszmarika
2018. szeptember 24. hétfő, 09:41
ildikótól00912.jpg
maroka
2018. szeptember 12. szerda, 16:14
62-ildikó tuto.jpg
53ilona
2018. szeptember 01. szombat, 21:58
Ildikótól
csalogany13
2018. augusztus 25. szombat, 22:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.