Belépés
2018. november 18. vasárnap | 46. hét | 322. nap | 11:17 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meghalt David Bowie brit rockzenész
"David Bowie békésen halt meg családja körében a rákkal folytatott 18 hónapnyi bátor küzdelem után. Sokan közületek osztoznak a veszteségben, mégis arra kérünk mindnyájatokat, hogy tartsátok tiszteletben a család magánéletét a gyász idején" - olvasható a művész hivatalos közösségi profiljaira feltett közleményben.

Bowie Blackstar című új albumának megjelenésével ünnepelte pénteken 69. születésnapját. A zenész 25. stúdióalbumán mindössze hét szám található, amelyek egytől-egyig elnyerték a kritikusok tetszését. Ugyancsak a múlt héten debütált az új album Lazarus című kislemezéhez készített videoklip is, amelyben Bowie egy kórházinak tűnő ágyban fekszik bekötözött szemmel. Az ítészek szerint az album dalaival rajongóitól akart búcsút venni.

A Londonban született zenész, eredeti nevén David Jones 1966-ban vette fel a Bowie művésznevet. Szaxofonon játszott és pantomimtársulatot alapított, majd leszerződött a Mercury Records-zal, amely 1969-ben kiadta a Man of Words, Man of Music című lemezét (Nagy-Britanniában David Bowie címmel jelent meg), rajta aa Holdra szállás előtt tisztelgő Space Oddity című számmal, amely meghozta számára a sikert. Majd 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című albumával írta be magát a zenetörténetbe.

Az Egyesült Államokban Young Americans albumról való Fame című kislemezével aratta első jelentős sikerét, a dal a toplista csúcsára tört.A hetvenes évek közepétől megszállottja lett a dance/funk hangzásnak. 1977-ben adta ki Low című albumát, a Brian Enóval közösen felvett Berlin-trilógia első részét, amelyet a Heroes (1977) és a Lodger (1979) követett. Dolgozott a Queen együttessel, Mick Jaggerrel, Tina Turnerrel, a Pat Metheny Grouppal és másokkal. Megalapította a Tin Machine formációt, ám a banda nem aratott hatalmas sikert sem a kritikusok, sem a nagyközönség körében.

Az 1993-ban kiadott Black Tie White Noise című koronggal folytatta szólókarrierjét, két évre rá kiadta a Brian Enóval közös Outside című albumot és turnéra indult, amelyen a Nine Inch Nails volt az előzenekara.

A zenélés mellett Bowie színészként is kipróbálta magát: haldokló bolygójának megmentésén fáradozó űrlényt játszott Nicolas Roeg A Földre pottyant férfi (1976) című szürreális filmjében, és a kritikusokat is meggyőzte Az elefántember Broadway-előadásában nyújtott alakításával.

Marlene Dietrich oldalán játszott az 1978-as Dzsigolóban, szerepelt a Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence! (1983) című második világháborús filmben és Poncius Pilátust formálta meg Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése (1988) című alkotásában.

Az évtizedek múlásával Bowie-ra rásütötték a kaméleon jelzőt, hangja, dallamvilága a legkülönfélébb stílusokban, hangszerelésekben is felismerhető volt. 2006-ban Grammy-díjat kapott életművéért.

Bowie viszonylag csendben töltötte a 2004 és 2012 közötti időszakot, majd 2013-ban jelentkezett új albummal, amely a The Next Day címet kapta. Bowie összes addigi lemezét túlszárnyalva a korong második helyre került a Billboard 200-as amerikai albumeladási listán.

A zenésztársadalom, a kritikusok közössége és a brit politika élvonalának szereplői egyaránt felsőfokú jelzőkkel emlékeztek meg David Bowie nemzedékeken átívelő munkásságáról.

A BBC művészeti főszerkesztője, Will Gompertz azt írta, hogy Bowie volt "a pop Picassója", aki ugyanúgy a pop lényegi meghatározói közé tartozott, mint a Beatles, a Rolling Stones vagy akár Elvis Presley.

Sir Paul McCartney honlapján azt írta: David Bowie nagyszerű sztár volt, és kincsként őrzi azoknak a pillanatoknak az emlékét, amelyeket társaságában tölthetett. Zenéje nagyon erőteljes szerepet játszott a brit zenetörténetben, és hatalmas befolyást gyakorolt mindenkire az egész világon.

A Rolling Stones a Twitter portálon közzétett rövid megemlékezésében "csodálatos embernek, rendkívüli, igazi eredeti művésznek" nevezte Bowie-t.

Brian May, a Queen gitárosa azt írta honlapján, hogy az elhunyt énekes "félelmetes tehetség" volt.

Iggy Pop, a The Stooges amerikai punk-rock banda énekese szerint Bowie barátsága jelentette a fényt az életében. "Soha nem találkoztam ilyen ragyogó emberrel (...) Ő volt a legjobb" - fogalmazott.

Madonna ugyancsak a Twitteren "tehetségesnek, egyedülállónak, zseninek, sorsfordítónak" nevezte Bowie-t.

Kanye West amerikai rapper szerint Bowie volt egyik legfontosabb ihletője, "félelmet nem ismerő, kreatív (...), aki életre szóló varázslatot adott nekünk".

David Cameron brit miniszterelnök azt írta a Twitteren, hogy David Bowie, "a popzseni" zenéjén nőtt fel. Cameron szerint Bowie "a megújulás mestere volt", akinek halála "hatalmas veszteség".

Megszólalt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága is, aki közleményben tudatta, hogy "nagy-nagy szomorúsággal" értesült David Bowie haláláról.

A Vatikán is a Twitteren emlékezett David Bowie-ra. Gianfranco Ravasi bíboros, a pápai kulturális tanács elnöke hétfőn a közösségi portálon Bowie 1969-es Space Oddity című slágeréből idézett.

Köszönetet mondott David Bowie-nak a berlini fal ledöntésében nyújtott segítségéért a német külügyminisztérium. "Viszontlátásra, David Bowie! Már a hősök között vagy. Köszönjük, hogy segítettél ledönteni a falat!" - írták, a bejegyzéshez pedig mellékeltek egy videót, melyben a zenész Heroes című slágerét adja elő.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. január 11. hétfő, 19:50
Címkék: Meghalt David Bowie, David Bowie, Bowie Blackstar, David Jones, Mercury Records-zal, Nagy-Britanniában David Bowie,
Kommentek
David Bowie három hónappal a halála előtt tudta meg, hogy betegsége gyógyíthatatlan
A David Bowie: The Last Five Years (Az utolsó öt év) című filmben hangzik el, hogy az énekes a Lazarus című videó készítése közben értesült arról, hogy a kezelést befejezik. A műsor az énekes A Reality Tour című, 2003-2004-es turnéját, valamint élete utolsó négy évét mutatja be.

Johan Renck, a Lazarus című videó rendezője a filmben elmondja: "Később jöttem rá, hogy a forgatás hetében tudatták vele, hogy vége... Befejezik a kezelést, a betegség győzött".

Renck arról is beszélt, hogy a videó, melyben Bowie bekötött szemmel fekszik az ágyban, nem az énekes betegségére utal: "Számomra ez a történet bibliai vonatkozásával kapcsolatos, a feltámadással, semmi köze David állapotához. Azért ilyen a jelenet, mert nekem tetszett ez a kép világ".

Bowie producere, Tony Visconti is megszólal a dokumentumfilmben. Szerinte a világsztár "csúcsformában" volt, amikor utolsó albumát, a Blackstart rögzítették. Az album 2016. január 8-án, Bowie 69. születésnapján jelent meg. Két nappal később az énekes
velemenyezd, 2017. január 06. péntek, 12:31
Unokája születik nyáron a januárban elhunyt David Bowie-nak
Jones emlékeztette rá olvasóit, hogy a rocksztár éppen egy hónapja halt meg a májrákkal vívott másfél éves küzdelem után. A 44 éves rendező egy maga rajzolta képecskét is kiposztolt a Twitterén, amelyet apjának küldött még karácsonyra. A rajz egy kisbabát ábrázol köldökzsinórral, a mosolygó bébi egy szövegbuborékban azt mondja: "Várok".

A BAFTA-díjas rendező, Dawid Bowie első házasságából származó legidősebb gyermeke nagyon közel állt apjához. Mikor a zenész meghalt, ő erősítette meg a szomorú hírt ugyancsak egy mikroblogos üzenetben.

Jones és Rodene Ronquillo fényképész 2012-ben házasodott össze. Felesége 2013-ban nyíltan beszélt arról, hogy dupla maszektómián esett át mellrákja miatt.

Jones a Hold című filmjéért kapott BAFTA-díjat 2009-ben, Forráskód című filmjét 2011-ben szintén számos díjra jelölték, idén a Warcraft: A kezdetek című filmjét mutatják be.
velemenyezd, 2016. február 11. csütörtök, 12:31
Meghalt David Bowie.
David Bowie békésen hunyt el családja körében január 10-én, miután 18 hónapig harcolt a rákkal - olvasható az énekes Facebook-oldalán, ahol azt kérik a rajongóktól, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát.

Az énekes halálhírét zenei képviselője és fia is megerősítette különböző médiumoknak. A popsztár 69 éves volt, pár napja jelent meg legújabb albuma, a Blackstar.

David Bowie (eredeti nevén David Robert Jones; 1947. január 8. - 2016. január 10.).

A londoni születésű brit zenész, színész, zenei producer és zeneszerző öt évtizedet átívelő pályafutása során - főleg az 1970-es években - többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva ezzel. Zenei újításait külsejének és ,,személyiségének" megváltoztatásával ötvözte, kiérdemelve így ,,a pop kaméleonja" elnevezést. Bowie munkássága a zenészek szinte minden későbbi
schuro, 2016. január 11. hétfő, 19:48
Elhunyt Scott Asheton, a Stooges alapító tagja
"Scott nagy művész volt, soha nem hallottam mást olyan nagy hozzáértéssel dobolni, mint őt. Mintha a testvérem lett volna. Ő és bátyja, Ron óriási örökséget hagyott maga után a világnak, az Ashetonok számomra mindig a második családomat jelentették" - fogalmazott Iggy Pop a Stooges Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában.

A New York-i Rolling Stone magazin netes kiadása szerint Scott Asheton egy meg nem nevezett betegségben halt meg, ugyanakkor a dobos 2011-ben súlyos szélütésen esett át egy 2011-es franciaországi koncert után, és ezt követően már keveset lépett fel élőben (a 2012-es soproni VOLT Fesztiválon Larry Mullins helyettesítette a Stoogesban).

Scott Asheton 1949-ben Washingtonban született, 14 éves korában a michigani Ann Arborba költözött családjával. Ott kezdett zenélni bátyjával, Ron Asheton gitárossal és Dave Alexander basszusgitárossal, hozzájuk csatlakozott nem sokkal később frontemberként Iggy Pop, és 1967-ben létrejött a Stooges, amely punkos hard rock zenéjével fenekestül
velemenyezd, 2014. március 17. hétfő, 11:03
Meghalt Trevor Bolder, David Bowie és a Uriah Heep basszusgitárosa
Halálhírét a Uriah Heep jelentette be, a csapat tagjai "világklasszis basszusgitárosként" méltatták az elhunytat. Bolder 1976-ban csatlakozott a brit rockbandához, és velük zenélt egészen néhány hónappal ezelőttig, amikor az egészsége megromlott.

"Trevor utolérhetetlenül nagy volt, nemzedékének egyik legkimagaslóbb zenésze, az egyik legjobb, és a legnagyobb hatású basszusgitáros, akit valaha Nagy-Britannia adott" - idézte az együttes közleményét a BBC hírszolgálatának honlapja.

David Bowie közleményében csodálatos zenésznek nevezte Boldert, aki "óriási ösztönző erő volt bármelyik zenekarban, amelyben játszott".

Bolder 1950-ben született a kelet-yorkshire-i Hullban. Az első együttes, amelyben játszott, a Ronno volt, amelyhez Mick Ronson gitárossal együtt csatlakozott 1970-ben. 1971-től már David Bowie kísérőzenekarában játszott, Ronsonnal és Woody Woodmansey dobossal együtt. Ebben az évben készítették el Bowie negyedik albumát, majd 1972-ben a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the
velemenyezd, 2013. május 22. szerda, 14:41
Eric Clapton gitáros, énekes
munkájának tartják; nem elhanyagolható Whitlock közreműködése sem, aki Clapton szerzőtársaként és énekesként is megállta a helyét.

A zenekar rövid pályáját tragédiák kísérték. Az album felvételeinek idején, 1970. szeptember 18-án halt meg Clapton egyik legjobb barátja, Jimi Hendrix. Nyolc nappal korábban a Dominos Hendrix "Little Wing" című dalát vette fel, ami az albumra is felkerült. Egy évvel később, 1971. október 29-én, a Dominos első amerikai turnéjának előestéjén Duane Allman motorbalesetben meghalt. Clapton levertségét csak fokozták a Layla-albumot teljesen érdektelenül fogadó kritikák; később azt mondta, hogy az album sikertelensége feldühítette és kiábrándította, mert nem vették figyelembe a felvétel erényeit (az 1970-es kiadás idején Clapton nevét - különböző szerződések miatt - nem tüntették fel az albumon).

A megtört zenekar kénytelen-kelletlen elvállalta az amerikai turnét. Clapton később beismerte, hogy a turné közben rengeteg heroin és alkohol fogyott, ennek
schuro, 2010. szeptember 21. kedd, 21:35
David Gilmour énekes gitáros.
akartunk játszani és elfelejteni a régi sérelmeket. A harmadik ok az, hogy nagyon bántam volna, ha nem vállalom el."

2006. február 20-án, a Billboard.com-nak adott interjújában viszont már máshogy nyilatkozott a Pink Floyd jövőjével kapcsolatban:
,,Ki tudja? Jelenleg nem tervezek semmit a Pink Floyd-dal. Most a saját karrieremmel és az új albumommal foglalkozom."

2006 decemberében Gilmour összeállított egy zenekart Syd Barrett emlékére, aki még ez év júliusában meghalt, s előadták a Pink Floyd első kislemezdalát, az Arnold Layne-t, ami amúgy Syd szerzeménye. A számot felvették a londoni Royal Albert Hall-ban, s kislemezként kiadták CD-n, ami az angliai 75-ös toplistán három héten át a 19. helyen szerepelt. A számon közreműködött a Pink Floyd, s egyben Gilmour billentyűse, Richard Wright, továbbá vendégként szerepelt David Bowie.

A 2005-ös Live 8-es fellépésük után David még egyszer kijelentette, hogy nem fog újra összeállni a Pink Floyd. Habár egy Phil
schuro, 2010. szeptember 09. csütörtök, 17:01
Képek, videók
Én is meghaltam már.
alvaro-hopihe
2018. szeptember 28. péntek, 14:04
Volt, de Meghalt.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 17. péntek, 10:23
A Remény is meghalt nálam
alvaro-hopihe
2018. július 26. csütörtök, 08:27
Már nem mert meghalt.
alvaro-hopihe
2018. július 25. szerda, 08:09
Már a remény is meghalt.
alvaro-hopihe
2018. június 28. csütörtök, 09:44
Tudom,hogy meghaltál,de n
rushlilly
2018. június 12. kedd, 14:57
pataki tina aki meghalt h
zsokica45
2018. április 28. szombat, 21:14
Meghalt és feltámadt.jpg
sz719eszter
2018. április 01. vasárnap, 11:53
Meghalt, de valóban Szere
alvaro-hopihe
2018. március 01. csütörtök, 08:27
csikó péter bácsi meghalt
zsokica45
2018. február 04. vasárnap, 17:40
meghalt.jpg
sz719eszter
2017. november 30. csütörtök, 10:02
Meghaltak 01.jpg
chillik
2017. augusztus 04. péntek, 07:41
Folytatom gazdi.gif
pacsakute
2013. december 31. kedd, 18:01
és a mese folytatódik
alpiger
2009. február 05. csütörtök, 15:16
Az óra folytatódik
bocskai63-71
2008. április 07. hétfő, 12:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.