Belépés
2019. március 20. szerda | 12. hét | 79. nap | 20:42 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elkezdte a háztartási szilárdhulladék-égetés hatásait vizsgálni a Pannon Egyetem vezette nemzetközi konzorcium
Gelencsér András hozzátette: a méréseket a lakossági fűtés csúcsidőszakában Budapesten, Veszprémben és Észak-Magyarországon végezték hulladékégetésre utaló vegyületek jelenlétét keresve a levegőben.

Elmondta: a kutatásban részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint egy-egy román, belga és német kutatóintézet. A kutatás a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével állapítja meg a hulladékégetés becsült "hozzájárulását" több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez - magyarázta.

A műsorban elhangzott, a becslések szerint Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba, az égetés során veszélyes anyagok is a levegőbe jutnak, amelyek súlyosan károsíthatják az egészséget.

Az egyetem az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága által kiírt nyílt közbeszerzési pályázatán nyerte el a kutatási támogatást a háztartási szilárdhulladék-égetés környezetkárosító hatásainak tudományos alapon történő felmérésére és a megoldási módszerek kidolgozására.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 13:41
Címkék: Pannon Egyetem, Gelencsér András, Országos Meteorológiai Szolgálat, Európai Unió, lakossági fűtés, kutatásban részt,
Kommentek
Modern postakocsis kirándulásokat szervez Keszthely környékén a Helikon Kastélymúzeum
is.

Szintén a projekt keretében Keszthelyen és térségében négy túraútvonal várja majd azokat, akik lovas kocsival szeretnék felfedezni a környék látnivalóit. A Festetics-kör elnevezésű útvonal Keszthely város határain belül kínál látványos túrát a főúri családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével. A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában elnevezésű út a gyenesdiási Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba viszi el az érdeklődőket.

A projektben szintén résztvevő Pannon Egyetem Georgikon Karának túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a zalaszántói Béke sztúpához és a környék több érdekes látnivalójához, illetve a Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta érintésével a Kis-Balatonhoz vezetnek.

A Lovak világa - a fenntartható fejlődés új dimenziója a természeti és kulturális gyöngyszemek határokon átívelő minőségi élményért elnevezésű projekt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
velemenyezd, 2019. március 02. szombat, 16:41
Angol nyelven indít vízügyi képzést a Pannon Egyetem Nagykanizsán
Közleményükben kiemelték: globális vízhiány várható, ezért a víztechnológiák támogatása, innovatív fejlesztése minden ország számára nemzetstratégiai cél. Magyarország meghatározó szerepet tölt be ezen a területen, hiszen a Kárpát-medence geológiai és geográfiai adottságai, illetve az ezzel párosuló víztechnológiai tudás több mint százéves tradíciókkal rendelkezik.

Miután egyre fokozódik az igény a fejlett víztechnológiai megoldások iránt, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza 2019 szeptemberétől Magyarországon először indít angol nyelvű vízügyi üzemeltetési mérnök alapszakot.

Galambos Ildikó, az oktatási anyagot kidolgozó nagykanizsai Soós Ernő Víztechnológiai Kutató- és Fejlesztő Központ igazgatója arra számít, hogy a nagykanizsai képzésre a vízhiánnyal küzdő országokban - vagyis a dél-amerikai, ázsiai és afrikai térségben - is felfigyelnek - olvasható a közleményben.

A Pannon Egyetemen arra számítanak, hogy az angol nyelvű képzés erősítheti a nagykanizsai kampusz nemzetközibbé
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 07:05
ITM: több mint 300 felsőoktatási fejlesztés valósul meg 280 milliárdos forrásból
László András a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) rendezett eseményen közölte: a rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa azokat a fejlesztéseket, amelyeket a magyar kormány a Széchenyi 2020 program keretében támogat a 2014-2020-as időszakban.

"A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezetben kulcsfontosságú, hogy az egyetemekről, főiskolákról versenyképes tudással kerüljenek ki a hallgatók" - fogalmazott. Hozzátette: ehhez szükséges, hogy megfelelő eszközökkel, infrastruktúrával és kutatásfejlesztési potenciállal bírjanak a magyar felsőoktatás intézmények.

A miniszteri biztos a roadshow céljának nevezte, hogy diákok a nyílt napokon halljanak a részben már megvalósult, részben folyamatban lévő fejlesztési projektekről, mivel ezek pályaválasztási döntésüket is befolyásolhatják.

Magyarország számára 2014 és 2020 között 9000 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésére, amelynek lehívásában a V4-es országokkal és a tágabb régióval összehasonlítva
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 15:21
A felsőoktatási fejlesztéseket mutatják be hét helyszínen az egyetemi nyílt napokon
Schanda Tamás elmondta, hogy 33 magyar felsőoktatási intézményben több mint 300 projekt valósul meg 280 milliárd forintot meghaladó hazai és európai uniós fejlesztési források felhasználásával.

A rendezvényt január 15-én a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karán, január 16-án Győrben a Széchenyi István Egyetemen, január 22-én Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen, január 23-án Veszprémben a Pannon Egyetemen, január 24-én Debrecenben az egyetem természettudományi és technológiai karán, január 26-án Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és február 2-án a Szegedi Tudományegyetemen tartják - ismertette az államtitkár.

Hozzátette: fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy a felsőoktatás sok területét érintő fejlesztések hogyan segítik a hallgatók tanulmányait, későbbi elhelyezkedésüket, a korszerű és versenyképes tudás megszerzését.

A magyar felsőoktatásban a fiatalok minden tudást megszerezhetnek ahhoz, hogy sikeresen lépjenek a munkaerőpiacra és ott megállják a helyüket -
velemenyezd, 2019. január 13. vasárnap, 12:39
Köd előrejelzésére szolgáló rendszeren dolgoznak a Pannon Egyetemen
Gelencsér András közölte, a mintegy 800 millió forintos uniós forrásból zajló kutatás eredménye 2021-re várható.

A rendszer képes lesz az autóutak és a repülőterek környezetében potenciális vészhelyzetet jelentő és gazdasági károkat okozó köd előrejelzésére. Az előrejelzés birtokában a hatóságoknak és az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy korlátozzák a légszennyező források kibocsátását, tehát a fejlesztésnek az egészség megóvása szempontjából is fontos szerepe lehet - mondta a rektor.

Hozzátette: Magyarországon a légszennyezettség évek óta meghaladja az uniós határértéket, ami jelentősen hozzájárul a ködképződéshez.

A kutatás középpontjában a ködképződéshez vezető folyamatok állnak, kiemelten a szennyezett légkörben megtalálható részecskék és a ködöt alkotó vízcseppek közötti kölcsönhatás tanulmányozása.

Az elnyert uniós támogatást a köd tulajdonságait mérő speciális műszerek, valamint nagy teljesítményű szuperszámítógép beszerzésére és fiatal kutatók foglalkoztatására
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 07:05
Rektor: világszínvonalú a vegyészmérnökképzés a Pannon Egyetemen
Gelencsér András azt mondta: ma már egyre fontosabbak az olyan rangsorok, mint a Sanghaj-lista, ugyanis a diákok az egész világon figyelemmel kísérik ezeket, és ezek alapján választanak intézményt.

Az elismerés annál is inkább hízelgő, mert a rangsor felállításakor fontos szempontot jelentenek a tudományos eredmények és publikációk - tette hozzá.

Közlése szerint Kelet-Közép-Európában egyedül a PE vegyészmérnökképzése rendelkezik a Brit Vegyészmérnöki Kamara nemzetközi akkreditációjával.

Kitért arra, 29 vállalattal összességében több milliárd forintnyi közös projektjük zajlik, ez segíti a hallgatók munkaerőpiaci beilleszkedését is.
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 09:41
A Pannon Egyetem a világ 150 legjobb vegyészmérnökképző intézménye között
Az egyebek mellett a tudományos publikációk számának és tudományos értékének figyelembevételével összeállított nemzetközi lista szerint vegyészmérnöki tudományterületen a Pannon Egyetem egyedüli magyar és legjobb kelet-európai egyetemként került a világ legjobb képzőhelyei közé.

Az intézmény az MTI-hez eljuttatott közleményben az oktatás színvonala mellett az elért kutatási eredményeknek, a tudományos publikációk kimagasló számának és minőségének, valamint a kiterjedt és hatékony vállalati együttműködéseinek tulajdonítja a sikert.

Ez az eredmény jó példát mutat és mércét állít "a magyarországi és a kelet-európai felsőoktatási tér többi, vegyészmérnöki képzésben érintett szereplőjének, ugyanakkor egyértelmű és fontos visszajelzés a hazai vegyipari cégeknek" - idézi a közlemény a brit vegyészmérnöki kamara által is akkreditált intézmény rektorát, Gelencsér Andrást.

Az oktatói és kutatói eredményekhez jelentős mértékben hozzájárulnak az egyetem szakmai együttműködő partnerei - a BorsodChem
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 07:05
Képek, videók
Pannon egyetem I ?plet.j
tarsoly-galeria
2009. február 05. csütörtök, 15:13
Pannon Egyetem Germaniszi
tarsoly-galeria
2009. február 05. csütörtök, 15:13
Pannon Egyetem E ?plet.j
tarsoly-galeria
2009. február 05. csütörtök, 15:13
Lakossági Figyelmeztetés!
lyceum
2012. október 01. hétfő, 10:42
Biblia kutatás
sacimama
2015. július 14. kedd, 00:55
kutatás csonti után
agica2004
2013. november 10. vasárnap, 18:58
Kóta Béla kutatás közben.
rozsmalom
2013. május 01. szerda, 08:21
Kutatási hipotézisek
furaila
2013. január 14. hétfő, 23:04
légi kutatás-mentés.jpg
agica2004
2011. június 24. péntek, 12:30
kutatas.JPG
yuzanna
2008. január 15. kedd, 11:06
kutatás
koromoto
2006. augusztus 09. szerda, 11:49
eldorádo a levegőből....j
zsokica45
2014. szeptember 12. péntek, 21:54
Tűzoltás a levegőből.gif
pacsakute
2014. április 12. szombat, 23:08
a_levegobol_foto_salla i_z
andomanyi
2012. február 16. csütörtök, 16:08
Alpok a levegőből.jpg
emesi
2010. július 31. szombat, 06:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.