Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 09:59 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 6. rész (kártalanítás, sport)
DK: jó irányba, de későn tett lépés

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka a bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perről szóló javaslat céljaként azt jelölte meg, hogy a bűncselekmények áldozatai minél hamarabb megkapják az okozott kárt illet sérelemdíjat. A javaslat jó alapokon nyugszik, fontos és hasznos irányba viszi ezt a kérdéskört, de későn történik - értékelt.

Szóvá tette, hogy folyamatban lévő ügyekre a változás nem vonatkozna. Nem látszik a jogérvényesítésre vonatkozó határidő sem - jegyezte meg, és felvetette: a büntetés-végrehajtási bírák esetében plusz terhek jelentkeznek majd.

Független

Varga-Damm Andrea (független képviselő) arról beszélt, hogy nincs ma jogász az országban, aki egy ilyen előterjesztést ne üdvözölne. Kitért arra, hogy az elmúlt harminc év gyakorlata azt mutatta, hogy nem volt eléggé hatékony az áldozatvédelem abból a szempontból, hogy a bűncselekmények során okozott kár minél hamarabb, illetve egyáltalán megtérüljön.

A politikus a javaslatot megköszönte, és közölte, azt megfogja szavazni.

Államtitkári zárszó

Hajas Barnabás államtitkár zárszavában kiemelte: már korábban is a költségvetés számára egyszerűbb eljárásrendet alkottak meg, a megítélt kártérítés jelentős része azonban nem az áldozatokhoz jutott.

A büntetőeljárások gyorsítása megtörtént - mutatott rá, és több mint felüket már az előkészítő ülésen, illetve más egyszerűsített eljárásban bírálják el.

Jelezte: a büntetőjogi eljárásban is érvényesíthető a polgári jogi igény. A büntetőeljárási szabályok felülvizsgálata egyébként folyamatban van, azon az igazságügyi kormányzat dolgozik - fűzte hozzá. Az áldozatsegítés rendszerét egységes rendszerként kell kezelni, folyamatosan nyomon követik az érvényesülését, a javaslatot egyeztették az Országos Bírói Hivatallal - közölte egy másik felvetésre.

Változik a sportszervezetek indulási jogának átruházásáról szóló szabályozás

Változik a sportszervezetek indulási jogának átruházásáról szóló szabályozás - ismertette a sporttörvény módosítását kezdeményező javaslatot Bánki Erik (Fidesz). Az előterjesztő hangsúlyozta, hogy egy nagyon rövid, technikai módosításról van szó.

A kormánypárti politikus azt mondta, hogy a korábbi szabályozást mára meghaladta az idő. Az MLSZ elnökségi tagjaként is dolgozó képviselő rámutatott, hogy korábban számos problémával szembesültek, amikor az egyesületek másik településre akarták áthelyezni a székhelyüket. Jó néhány csapat eljutott odáig, hogy utánpótlásukban olyan tehetségeket nevelnek ki, akik a felnőttek között is megállják a helyüket. Ezért eljött az idő arra, hogy megengedjék, hogy az érintettek egy gazdasági társulásból történő kiválással ne csak az alacsonyabb, hanem ugyanolyan vagy magasabb osztályban is indíthassanak csapatot - mondta, hozzátéve, ennek feltétele, hogy az új csapatot indító egyesületek nem hagyhatnak maguk után köztartozást.

A sportszövetségek a saját versenykiírásukban dönthetnek arról, hogy milyen feltételekkel versenyezhessenek a klubok - közölte.

Kormány: meg kell határozni kivételeket

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az indulási jog a sportszervezet személyéhez kötődik, a sporttörvény alapján ez nem ruházható át. Szükség esetén azonban meg kell határozni egyes kivételeket, amik az amatőr és a hivatásos bajnoki rendszerek eltérő jellegére vezethetők vissza - tette hozzá. A sporttörvényben megengedett kivételek elsősorban a hivatásos bajnokságba való felkerülés, illetve az amatőr bajnokságba való lekerülés eseteire vonatkoztak - emelte ki.

Fidesz: már a 2020-2021-es szezonban érvényes lesz az új szabályozás

Simon Róbert Balázs (Fidesz) szintén hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás alapján a bajnokságban való indulás joga nem ruházható át, de a törvény meghatároz néhány kivételi lehetőséget. A mostani indítvány alapján a nevezési jogot át lehet majd ruházni, ha egy sportvállalkozás az azonos vagy magasabb bajnoki osztályában való részvétel céljából gazdasági társaságot alapít vagy abban tagként vesz részt - mondta.

Az új szabályozás várhatóan már a 2020-2021-es szezonban érvényes lesz - közölte.

KDNP: a magyar sport nemzeti kincs

Nacsa Lőrinc (KDNP) kijelentette, hogy a magyar sport nemzeti kincs, amire mindenki büszke lehet, Magyarország mind a szabadidős, mind a professzionális sportban eredményes.

Emlékeztetett, hogy a kormány az iskolákban bevezette a mindennapos testnevelés órát, illetve megemlítette az elmúlt évtizedben felépített sportlétesítményeket. A mostani változtatásra az utánpótlásnevelés képzési rendszerének fejlesztése, valamint a felnőtt bajnoki osztályok további minőségi fejlődésének elősegítéséért van szükség - érvelt.

Hangsúlyozta, meg kell tartani a szigorú szabályokat, de az életszerűség és az idő azt igazolta, hogy szükség van a kivételekre. Ez a törvénymódosítás elsőként a pécsi focit fogja megmenteni, de később várhatóan számos alkalommal segít majd a sportklubokon - értékelt.

MSZP: vélhetően egy konkrét ügy áll a háttérben

Hiszékeny Dezső (MSZP) rámutatott, hogy a javaslat összesen egy paragrafus módosításáról szól. A változtatás mögött vélhetően egy konkrét ügy áll, "valakinek intézik ezt az egész történetet" - mondta a képviselő, aki megdöbbentőnek nevezte, hogy a jövőben át lehet ruházni az indulási jogot. Szavai szerint olyan világot élünk, ahol nem a résztvevők alkalmazkodnak a törvényekhez, hanem a törvényeket alakítják a résztvevők érdekében.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 14:32
Címkék: Sebián-Petrovszki László, Varga-Damm Andrea, Hajas Barnabás, Országos Bírói Hivatallal, Bánki Erik, Szabó Tünde,
Kommentek
Fidesz: nem lehet több pénzszerző pert indítani szegregáció ürügyén
Horváth László - aki egyúttal fideszes országgyűlési képviselő - úgy fogalmazott, a cigányság számára is csakis a munkán és tanuláson keresztül vezethet a felzárkózás és a felemelkedés útja.

Az Országgyűlés előző pénteken nagy többséggel fogadta el azt a módosító indítványt, amely kimondja: a bíróság a jövőben nem állapíthat meg pénzbeli kártérítést a tanulóknak a gyöngyöspataihoz hasonló iskolaperekben - emlékeztetett Horváth László az indítvány előterjesztőjeként.

Kiemelte, a változtatás értelmében, amennyiben a diákok jogsértő hátrányt szenvednek el, akkor ezt oktatással és képzéssel kell orvosolni.

A Fidesz képviselője azt mondta, a gyöngyöspatai pert évekkel ezelőtt egyértelműen politikai, pénzszerző céllal indította egy Soros György által támogatott alapítvány, amely a "szegregációt csak ürügynek használta, az érintett cigány tanulókat és családokat pedig eszközül használta fel" a gyors és könnyű pénz ígéretében.

A per igazi célja a konfliktusgerjesztés, Magyarország rossz
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 17:11
Krónika 5. rész (kártalanítás)
Fidesz: jelentős eljáráskönnyítést jelent a javaslatCzunyiné Bertalan Judit, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat jelentős eljárásjogi könnyítést biztosít azon sértetteknek, akiknek ügyében a büntetőeljárás befejeződött, de a kártalanítás vagy sérelemdíj iránti igényüket eddig nem érvényesítették.

Hangsúlyozta: a javaslat értelmében a tárgyalást főszabályként elektronikus eszköz segítségével kell végrehajtani, így a felperesnek nem kell majd fizikailag találkozni a terhelttel, vagyis elkerülhetővé, illetve csökkenthetővé válik az áldozat másodlagos viktimizációja.

Logikusnak nevezte, hogy a gyorsított perek elbírálását a törvényszék hatáskörbe adja a javaslat, hiszen ott az elektronikus meghallgatás feltételei adottak.

Kiemelte: a javaslat költségfeljegyzési jogot biztosít, így például a szakértői bizonyítás költségét sem kell megelőlegeznie az áldozatnak.

Kitért arra is: az elmúlt időszakban számos olyan bírósági ítélet született, amely alaposan felkavarta a magyar
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 13:02
Krónika 4. rész (vegyi fegyverek, kártalanítás)
jogalkotó eredeti szándékával ellentétes, visszaélésszerű, többmilliárdos iparággá változott "börtönbiznisz" alakult ki, a közvéleményt súlyosan felháborító bűncselekmények miatt elítéltek milliós nagyságrendű kártérítésekhez juthattak, miközben az áldozatok és hozzátartozóik esetében nem volt kellően hatékony igényérvényesítésre lehetőség - magyarázta.

Közölte: ezért új szabályozás kidolgozását tűzték ki célként, de mivel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet nem tette lehetővé új kártalanítási szabályozás kialakítását, meghosszabbították a vonatkozó határidőket.

Hangsúlyozta: addig is biztosítani kell azonban az áldozatok hatékony igényérvényesítését, az új szabályozási rendszer kidolgozásáig meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy egyszerűsített szabályok érvényesülhessenek.

Az államtitkár megjegyezte: biztosítják, hogy a folyamatban lévő, börtönzsúfoltsággal kapcsolatos kártalanítási eljárásokban az áldozati kártérítési igények kifizetése lehetővé váljon. Kiemelte: a
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 12:51
Fidesz: a baloldal színt vallott, segíti a "börtönbizniszt"
A politikus azután nyilatkozott, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetésének felfüggesztését az év végéig.

A törvény, ahogy a politikus elmondta, a "börtönbiznisz" megállítását célozza.

Kijelentette: a baloldaltól eddig is csak terelést és félrebeszélést lehetett látni. "A baloldal mindig a börtönbizniszen gazdagodó baloldali ügyvédek és Soros-szervezetek oldalán állt, és mindent megtett azért, hogy zavartalanul tudjon folytatódni ez a milliárdos iparág".

Hozzátette: a "börtönbizniszen" százmilliókat keresnek "a baloldalhoz köthető gátlástalan ügyvédek és Sorosék".

A börtönviselt bűnözőket képviselve milliárdokat pereltek ki a magyar államtól - zárta szavait és úgy értékelt: ez a joggal való gátlástalan és üzletszerű visszaélés, amelynek ideje volt véget vetni.
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 18:23
Krónika 15. rész (börtönzsúfoltság, napirend után)
Vita a börtönzsúfoltsági kártalanítások felfüggesztésének meghosszabbításáról

Hajas Barnabás, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára ismertette a kormány azon törvényjavaslatát, amely a koronavírus-járványra tekintettel június 15-ről december 31-re tolná kifizetések felfüggesztését a börtönzsúfoltsági kártalanítási eljárásokban.

Az előterjesztés indoklásában emlékeztetnek: a felfüggesztés oka az volt, hogy elegendő idő álljon a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes egyensúly helyreállítására. A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az azzal összefüggő országos védekezés azonban nem tette lehetővé a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kidolgozását, így annak határidejét meghosszabbítanák.

Hajas Barnabás aláhúzta, a kártalanításokkal kapcsolatban kialakult igazságtalan gyakorlat jogosan sérti a társadalom igazságérzetét. A kormány továbbra is
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 07:04
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
Törvényt fogadott el a parlament a részarány-földkiadási eljárások lezárása érdekébenElfogadta a parlament 134 igen szavazattal, 57 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről szóló törvényt.

A kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás célja, hogy megszüntesse a tulajdonjogilag rendezetlen jogállású földrészleteket. Mindezt úgy, hogy az érintett részarány-tulajdonosok megfelelő pénzbeli kártalanításával a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló, és eddig magántulajdonba nem került ingatlanok felett az állam szerez tulajdont. A kártalanítás mértéke - kérelemre - aranykorona-jogosultságonként 50 ezer forint.

A törvényjavaslat elfogadásával az előterjesztő agrártárca arra számít, hogy rövid időn belül a teljes részarány-földkiadási folyamat lezárható, így - írták az általános indoklásban - "nyugvópontra jutna egy olyan folyamat, mely a jelenlegi jogi szabályozás
velemenyezd, 2020. május 19. kedd, 15:02
Nébih: kártalanítás kérhető a napos baromfik meghiúsult kihelyezése után
Kártalanítás akkor kérhető, ha a keltetőbe helyezés megelőzte a madárinfluenza-járvány kitörését, és a kiszállítási terület akkor még nem esett állategészségügyi korlátozás alá. További feltétel, hogy a fogadás helye szerint illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv írásban tagadja meg a befogadást, és a leölést megelőzően hivatalosan elrendelje az intézkedést.

Kártalanítási igény utólag, hatósági intézkedés nélkül nem igényelhető. Nem jár kártalanítás akkor sem, ha a járványügyi intézkedést a vállalkozás egyéb felróható magatartása indokolja - olvasható a közleményben.

A madárinfluenza-járvány március 26-i újbóli megjelenése óta Bács-Kiskun és Csongrád megyében 121 nagylétszámú telepen mutatták ki a vírust, amely miatt összesen mintegy 1,5 millió baromfit öltek le, a legsúlyosabban érintett terület Bács-Kiskun megye Kiskunfélegyházi Járása - közölte ugyancsak szerdán a Nébih.
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 15:32
Képek, videók
Petrovskiy,Szentpéterv ár
falazola
2006. december 04. hétfő, 18:30
Vargáné Andrea
irmus
2014. augusztus 08. péntek, 19:49
Barnabás.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 19:58
barnabás névv.jpg
zsokica45
2016. november 14. hétfő, 17:46
Barnabás névnapra
szicu
2016. május 16. hétfő, 22:45
BARNABÁS.gif
1951anna
2015. június 25. csütörtök, 05:31
sütő barnabás játék 2.jpg
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 14:23
sütő barnabás játék1.jpg
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 14:18
SÜTŐ BARNABÁS ELMERÜLTEM
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 14:13
SAÜTŐ BARNABÁS JÁTÉK.jpg
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 13:22
SÜTŐ BARNABÁS JÁTÉK.jpg
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 13:07
SÜTŐ BARNABÁS ELMRÜLTEM
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 12:38
SÜTŐ BARNABÁS VOLT EGY
feviroza
2014. november 16. vasárnap, 12:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.