Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 18:27 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 12. rész (kutatás, fejlesztés)
KDNP: csökkenteni lehet a rendszer széttagoltságát

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy a versenyképes gazdaság feltétele a hatékony intézményrendszer, illetve a kiszámítható, átlátható versenypályázati rendszeren alapuló, a versenyt és az együttműködést egyaránt ösztönző finanszírozás.

A források koncentrálása révén csökkenteni lehet a rendszer széttagoltságát és növelni annak eredményességét - hangsúlyozta. A kormányzat olyan egységes konstrukciót kíván létrehozni, ami elősegíti a kutatási, fejlesztési eredmények hasznosulását és a szakmai együttműködések, innovációs hálózatok létrehozását és működését - közölte.

A javaslat alapján egységessé válik az innovációs és kutatási finanszírozás. Az új finanszírozási struktúra a kiválósági, a társadalmi kihívások alapján meghatározott valamint a vállalati innovációt elősegítő kutatásokat támogatja - hangsúlyozta. A kormány szándéka az, hogy Magyarország Európai szinten is élenjáró kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a jövőben - jelentette ki.MSZP: a törvény az akadémiai szabadság csorbításáról szól

Hiller István (MSZP) hangsúlyozta, hogy a törvény nem szolgálja az ország érdekeit. A jogszabályt három részre lehet osztani, az MTA kutatóintézeti hálózatának leválasztására, az alapfinanszírozás megszüntetésére, valamint az akadémiai vagyon elvételére - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a kormány és az MTA létrehozott egy értékelő vegyes bizottságot, amelynek jelentése megállapította, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata Európában a legjobbak közé tartozik. Annak gyökeres átalakítására nincs szükség, de lehet rajta fejleszteni - idézett a jelentésből a politikus.

A jogszabályban tükröződik a kormány hatalomfelfogása, a jogszabálynak csak tárgya a Magyar Tudományos Akadémia - jelentette ki. A törvény nem a kutatás színvonalának emeléséről, hanem a tudományos kutatás állami, kormányzati kontrolljának megerősítéséről szól - fogalmazott. Ez a törvény az akadémiai szabadság csorbításáról szól - összegzett.

DK: ez a kutatás és a felsőoktatás halálos ítélete

A tudományos kutatás és a felsőoktatás halálos ítéletének nevezte a tervezetet Arató Gergely, a DK vezérszónoka, és arról beszélt: az átalakítás után nem lesz, aki Magyarországon tartsa, illetve külföldről visszacsábítsa a kutatókat.

Hangsúlyozta, hogy az átalakítás okozta károk helyrehozatalához évtizedekre lesz szükség, hozzátéve, "ebből a lépésből nemzetközi balhé lesz". Reményének adott hangot, hogy az elképzelés ugyanara a sorsra jut majd, mint a közigazgatási felsőbíróságok létrehozása.

Arató Gergely szerint a tervezetből egyetlen szándék látszik, mégpedig kivenni a kutatások és a finanszírozásuk feletti ellenőrzést a tudományos közösség kezéből.

Kifogásolta azt is, hogy a támogatásokról döntő testületben kisebbségbe kerülnek a tudósok.

LMP: induljon érdemi párbeszédÉrdemi párbeszédet sürgetett a kérdésben Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka, aki szerint az akadémia jövője nemzeti ügy, amely most nem a nemzeti érdek szerint látszik alakulni.

Reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppúgy felülbírálja álláspontját, mint a közigazgatási felsőbíróság esetében, hangsúlyozva, hogy se a tudomány, se a politika nem lehet öncélú, csak közcélú.

A helyzet párbeszéden alapuló rendezését szorgalmazva Keresztes László Lóránt kiemelte: már így is hatalmas károkat okozott ez az elképzelés a magyar tudományos életben.

Párbeszéd: itt nincs koncepció, csak einstandolás

A Párbeszéd vezérszónoka, Mellár Tamás szerint az átalakításról szóló elképzelésben nem látszik koncepció, csak einstandolás, hozzátéve, a tervezetből nem derül ki, hogyan serkenti az innovációt és a versenyképességet ez a változtatás.

Hangsúlyozta: éppen abba a humántőkébe kellene többet fektetni, amit az utóbbi években lerombolt a kormány, amely szerinte nem tűri a független intézményeket, és elhallgattatja azokat, amelyek ellenvéleményt fogalmaznak meg.

Mindig is lehet jobbat csinálni - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki megemlítette, publikációk arányában jó helyen áll nemzetközi viszonylatban az MTA.

Ellenzék: a kormány tönkreteszi az MTA-t

Szél Bernadett (független) azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nemzeti szuverenitás egyik alapköve, de a kormány most tönkreteszi az intézményt.

A törvénnyel három alapprobléma van, a megszállás, a kivéreztetés és a kisajátítás - fogalmazott a képviselő.

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy az intézkedés valós felelőse Orbán Viktor miniszterelnök, aki most "elvitet egy balhét" a miniszterével. A törvénymódosítás egy pontos látlelete annak, ahogy a kormány kormányoz - jelentette ki a politikus.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 22:29
Címkék: Nacsa Lőrinc, Magyarország Európai, Hiller István, Magyar Tudományos Akadémia, Arató Gergely, Keresztes László Lóránt,
Kommentek
EU-tisztújítás - Fidesz-KDNP: a bevándorláspárti baloldal bosszút akar állni Magyarországon
A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, a baloldal lebukott, hiszen a hírek szerint az Európai Parlament (EP) szocialista frakciója belső levélben köszönte meg embereinek, hogy megtorpedózták a Fidesz-KDNP képviselőinek szakbizottsági jelöléseit.

Ezt a levelet több mint száz európai parlamenti email címre küldték ki - közölte Nacsa Lőrinc, majd aláhúzta, "mindez jól érzékelteti, hogy a bevándorláspárti erők milyen gátlástalan eszközökkel készek harcolni a bevándorlást ellenzőkkel szemben".

Kiemelte, a bevándorláspárti baloldal mindent képes bevetni, hogy elhallgattassa a magyar emberek hangját az új Európai Parlamentben, hiszen tudják, a magyarok azért szavaztak bizalmat a kormánypártoknak a májusi EP-választáson, hogy megvédjék Európát és benne Magyarországot a bevándorlástól.

Nacsa Lőrinc kérdésre válaszolva elmondta, a kormánypártok képviselői választási ígéretükhöz híven Magyarország érdekeiért dolgoznak majd, s a DK ez ellen, vagyis a magyar emberek érdekei ellen kíván fellépni,
velemenyezd, 2019. július 13. szombat, 13:41
Kormánypártok: Brüsszel nem áll le, még áterőltetné a migránsok elosztását
átfogóan megállapodni a migrációs szabályokról, egy előzetes megállapodást kellene kötni a migránsok elosztásáról.

A kormánypárti politikus felháborítónak tartotta a nyilatkozatot, szavai szerint ez a mostani brüsszeli bizottság már ne javasoljon semmit. A Juncker-féle bizottságnak már lejárt a "szavatossága", az európai kormányfők javaslatára az Európai Parlament jövő héten megszavazhatja az új bizottsági elnököt és megkezdődik az új Európai Bizottság felállításának folyamata - mondta.

Nacsa Lőrinc a nyilatkozatot egyúttal erős figyelmeztetésnek nevezte mindenki számára, hogy a bevándorláspárti erők nem fognak leállni, és továbbra is erőltetik a migránsok kötelező elosztását. Továbbra is rá akarják kényszeríteni a saját akaratukat a tagállamokra, trükkökkel, ideiglenesnek mondott megállapodásokkal készülnek - fejtette ki.

"A harc tehátfolytatódik, a bevándorláspárti erőkkel és tervekkel ezután is meg kell küzdenünk"- fogalmazott, hangsúlyozva: a Fidesz-KDNP itthon és az Európai Parlamentben
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 13:31
KDNP: a jövő évi a családok és az adócsökkentések költségvetése
lehetősége, és a közmunka-program hozzájárult ahhoz, hogy akik eddig segélyből éltek, ezentúl fizetésből élhessenek. A munkaerő-piacra sok tízezren tudtak visszatérni, nőtt a minimálbér, amely mostanra eléri a 149 ezer forintot - mondta.

Kitért az ápolók jelentős béremelésére is, és arra, hogy a gyermekek segítését célozza az iskola étkeztetés ingyenessé tétele, amire 82,5 milliárdot fordítanak. Megjegyezte: a tankönyvellátás ingyenessé tétele 13,8 milliárdos ráfordítással valósulhat meg.

Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a jövő évi a családok és az adócsökkentések költségvetése. Megalapozott, végrehajtható, Magyarország és a magyar emberek érdekeit helyezi az első helyre - értékelt.

Kitért arra is, hogy a büdzsé tervezete biztosítja a magyar emberek védelmét, s a közösen elért gazdasági eredmények megőrzésére is lehetőséget ad.

Felidézte a Gyurcsány-kormány 2002-10 közötti időszakát, amikor a megszorítások, az adóemelés és az adósság jellemezte a költségvetési
velemenyezd, 2019. július 09. kedd, 12:21
Krónika 8. rész (azonnali kérdések, kérdések)
mérgezik még Magyarországot.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt felelte, hogy a települési szennyvíziszap behozatalát az uniós jogszabályok és a hazai rendeletek szigorúan szabályozzák. Ugyanakkor semmiképpen nem fogják eltűrni, hogy bárki Európa szeméttelepeként vagy hulladékhasznosító műhelyeként gondoljon Magyarországra, ezért felül fogják vizsgálni a hazai ágazati jogszabályokat és stratégia terveket - jelentette be.

KDNP: mit tesz a kormány a nevelőszülői rendszerért?

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt kérdezte, mit tesz a kormány a nevelőszülői rendszer további erősítésének érdekében. A politikus hangsúlyozta, folyamatosan növekszik a nevelőszülőknél élő gyermekek aránya.

Tavaly ősszel indult el a Befogadlak elnevezésű program, a kisgyermekekről is gondoskodó nevelőszülők pedig a jövő évtől nevelőszülői gyed-et is kapnak majd - emelte ki.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy amennyiben egy gyermek nem a természetes családjával él,
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 19:12
Krónika 2. rész (napirend előtt: EU, családok, mandátumigazolás, napirend)
elmondta, hogy a nemzetállamok Európájában hisz, így kapta meg a szavazatok többségét, ami világos üzenet a magyar választók részéről.

Közölte: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért, a magyarellenes politika is visszatért, az elmúlt napokban Brüsszelben "fúrták a magyarokat". Hozzáfűzte: amit az ellenzék tesz, az nemcsak a szokásos belpolitikai helyezkedés része, hanem a brüsszeli magyar érdekképviselet tudatos gyengítése.

KDNP: a családok érdekeit szolgálják a kormány intézkedései

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: a 2010-es családbarát fordulat óta nem sújtják megszorítások a családokat, a kormány a családok érdekeit szolgáló lépéseket tett.

Kiemelte: a Fidesz-KDNP számára a család az első, azért dolgoznak, hogy a magyar családok erősek legyenek, a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a többedik gyermek vállalása ne jelentse a szegénységet. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány intézkedései a családokat sújtották elsősorban - mondta.

Nacsa Lőrinc megjegyezte: a jövő évi büdzsé a
velemenyezd, 2019. július 08. hétfő, 13:31
Krónika 8. rész (bizottsági jelentések, illetékmentesség, napirend után)
a családok támogatására, a mostani javaslatban szereplő illetékmentesség pedig további, a bürokráciacsökkentés logikájába illeszkedő segítséget jelent.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, a kormány többet is tehetne a népesedési folyamatok kedvezőbbé tétele érdekében, demográfiai csomagja ugyanis "fékezett habzású". Példaként említette, hogy a családi adókedvezményt, valamint az anyák szja-mentességét is meghatározhatták volna úgy, hogy azok szélesebb kört érintsenek.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka hangsúlyozta: a magyar családok támogatásának alapvető célja, hogy kívánt gyermekek minden esetben meg tudjanak születni, továbbáa harmadik, negyedik gyermek vállalása ne jelentsen automatikusan szegénységet, ahogy az szerinte a korábbi, balliberális kormányok idején történt.

Tuzson Bence zárszavában megerősítette, a magyarországi népesedési tendencia 2010 óta az európai trendektől függetlenül kedvezően alakul, ami egyértelműen a kormány családpolitikájának eredményeként
velemenyezd, 2019. július 01. hétfő, 20:51
Költségvetés - Fidesz-KDNP: Gyurcsány és az általa vezetett ellenzék mindig csak el akar venni a családoktól
Európai Parlamentben minden egyes bevándorláspárti javaslatot támogatnak.

Az ellenzék semmit nem változik, ugyanazok a Gyurcsányék törtek az ellenzék élére, akik megnehezítették a gyermeket nevelő családok életét és akik egyszer már tönkretették az országot - mondta a kormánypárti politikus.

Elvették az egy- és kétgyermekesek családi adókedvezményét, eltörölték az otthonteremtési támogatásokat, elvették a három éves gyest az édesanyáktól, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat zártak be - sorolta Nacsa Lőrinc, jelezve: mindezek visszaállítását sem támogatták és "zsigerből támadnak" minden új családtámogatást.

Ők nem támogatták a magyar gazdaságot, a magyar vállalkozásokat segítő adócsökkentéseket, továbbá azt sem, hogy többet fordítsunk az ország védelmére, a biztonságra, az egészségügyre, az oktatásra - mondta a képviselő.

A 2020-as költségvetés szavazásakor ki fog derülni, Gyurcsányék kinek a pártján állnak- tette hozzá.

A Fidesz és a KDNP minden támogatást meg fog adni a családok
velemenyezd, 2019. június 19. szerda, 19:13
Kormánypártok: Hadházy válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar választók adatai!
Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: egyre több kérdést vet fel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő aláírásgyűjtése.

Több százezer magyar adatait gyűjtötték be aláírásgyűjtés címszó alatt az elmúlt hónapokban, de nagyon úgy tűnik, itt valami egészen másról van szó - mutatott rá a politikus a kormánypártok véleményét tolmácsolva.

Nacsa Lőrinc ezért több kérdést tett fel Hadházy Ákosnak. Felszólította az ellenzéki politikust válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar emberek adatai, miért egy homályos külföldi cégnek továbbították azokat? Milyen céllal bízták rájuk az adatfeldolgozást, miféle piszkos munkát bíztak még esetleg rájuk, és hogyan lehet az, hogy még csak szerződésük sem volt ezzel a külföldi céggel? - sorolta.

Hadházy Ákos ne titkolózzon tovább, válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar választók adatai! - szólított fel a KDNP-s képviselő.
velemenyezd, 2019. június 18. kedd, 12:31
Képek, videók
József Lőrincz
dandej
2019. február 20. szerda, 21:40
szabó lőrinc késő.jpg
liliana01
2018. november 23. péntek, 19:49
Lőrincz Tamás.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:41
Árokháti Lörinc 01.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:26
Árokháti Lörinc 02.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:25
Árokháti Lörinc 03.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:25
Árokháti Lörinc 04.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:22
Árokháti Lörinc 05.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:21
Árokháti Lörinc 06.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:20
Szabó Lőrinc - Röppenni m
sanci81
2018. április 04. szerda, 18:07
Szabó Lőrinc - Röppenn me
sanci81
2018. április 04. szerda, 18:00
Szabó Lőrinc - Nem érek r
sanci81
2018. április 03. kedd, 18:18
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.