Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 14:38 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 12. rész (kutatás, fejlesztés)
KDNP: csökkenteni lehet a rendszer széttagoltságát

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy a versenyképes gazdaság feltétele a hatékony intézményrendszer, illetve a kiszámítható, átlátható versenypályázati rendszeren alapuló, a versenyt és az együttműködést egyaránt ösztönző finanszírozás.

A források koncentrálása révén csökkenteni lehet a rendszer széttagoltságát és növelni annak eredményességét - hangsúlyozta. A kormányzat olyan egységes konstrukciót kíván létrehozni, ami elősegíti a kutatási, fejlesztési eredmények hasznosulását és a szakmai együttműködések, innovációs hálózatok létrehozását és működését - közölte.

A javaslat alapján egységessé válik az innovációs és kutatási finanszírozás. Az új finanszírozási struktúra a kiválósági, a társadalmi kihívások alapján meghatározott valamint a vállalati innovációt elősegítő kutatásokat támogatja - hangsúlyozta. A kormány szándéka az, hogy Magyarország Európai szinten is élenjáró kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a jövőben - jelentette ki.MSZP: a törvény az akadémiai szabadság csorbításáról szól

Hiller István (MSZP) hangsúlyozta, hogy a törvény nem szolgálja az ország érdekeit. A jogszabályt három részre lehet osztani, az MTA kutatóintézeti hálózatának leválasztására, az alapfinanszírozás megszüntetésére, valamint az akadémiai vagyon elvételére - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a kormány és az MTA létrehozott egy értékelő vegyes bizottságot, amelynek jelentése megállapította, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata Európában a legjobbak közé tartozik. Annak gyökeres átalakítására nincs szükség, de lehet rajta fejleszteni - idézett a jelentésből a politikus.

A jogszabályban tükröződik a kormány hatalomfelfogása, a jogszabálynak csak tárgya a Magyar Tudományos Akadémia - jelentette ki. A törvény nem a kutatás színvonalának emeléséről, hanem a tudományos kutatás állami, kormányzati kontrolljának megerősítéséről szól - fogalmazott. Ez a törvény az akadémiai szabadság csorbításáról szól - összegzett.

DK: ez a kutatás és a felsőoktatás halálos ítélete

A tudományos kutatás és a felsőoktatás halálos ítéletének nevezte a tervezetet Arató Gergely, a DK vezérszónoka, és arról beszélt: az átalakítás után nem lesz, aki Magyarországon tartsa, illetve külföldről visszacsábítsa a kutatókat.

Hangsúlyozta, hogy az átalakítás okozta károk helyrehozatalához évtizedekre lesz szükség, hozzátéve, "ebből a lépésből nemzetközi balhé lesz". Reményének adott hangot, hogy az elképzelés ugyanara a sorsra jut majd, mint a közigazgatási felsőbíróságok létrehozása.

Arató Gergely szerint a tervezetből egyetlen szándék látszik, mégpedig kivenni a kutatások és a finanszírozásuk feletti ellenőrzést a tudományos közösség kezéből.

Kifogásolta azt is, hogy a támogatásokról döntő testületben kisebbségbe kerülnek a tudósok.

LMP: induljon érdemi párbeszédÉrdemi párbeszédet sürgetett a kérdésben Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka, aki szerint az akadémia jövője nemzeti ügy, amely most nem a nemzeti érdek szerint látszik alakulni.

Reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppúgy felülbírálja álláspontját, mint a közigazgatási felsőbíróság esetében, hangsúlyozva, hogy se a tudomány, se a politika nem lehet öncélú, csak közcélú.

A helyzet párbeszéden alapuló rendezését szorgalmazva Keresztes László Lóránt kiemelte: már így is hatalmas károkat okozott ez az elképzelés a magyar tudományos életben.

Párbeszéd: itt nincs koncepció, csak einstandolás

A Párbeszéd vezérszónoka, Mellár Tamás szerint az átalakításról szóló elképzelésben nem látszik koncepció, csak einstandolás, hozzátéve, a tervezetből nem derül ki, hogyan serkenti az innovációt és a versenyképességet ez a változtatás.

Hangsúlyozta: éppen abba a humántőkébe kellene többet fektetni, amit az utóbbi években lerombolt a kormány, amely szerinte nem tűri a független intézményeket, és elhallgattatja azokat, amelyek ellenvéleményt fogalmaznak meg.

Mindig is lehet jobbat csinálni - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki megemlítette, publikációk arányában jó helyen áll nemzetközi viszonylatban az MTA.

Ellenzék: a kormány tönkreteszi az MTA-t

Szél Bernadett (független) azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nemzeti szuverenitás egyik alapköve, de a kormány most tönkreteszi az intézményt.

A törvénnyel három alapprobléma van, a megszállás, a kivéreztetés és a kisajátítás - fogalmazott a képviselő.

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy az intézkedés valós felelőse Orbán Viktor miniszterelnök, aki most "elvitet egy balhét" a miniszterével. A törvénymódosítás egy pontos látlelete annak, ahogy a kormány kormányoz - jelentette ki a politikus.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 22:29
Címkék: Nacsa Lőrinc, Magyarország Európai, Hiller István, Magyar Tudományos Akadémia, Arató Gergely, Keresztes László Lóránt,
Kommentek
Krónika 11. rész (pénzmosás, terrorizmus finanszírozása, napirend után)
emlékeztetett.Jobbik: a terrorizmus ellen fel kell lépni

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, hogy frakciója minden ilyen irányelvvel egyetért, mert a terrorizmus a globális világ kihívásának tekinthető és az ellen fel kell lépni.

A vezérszónok problémának nevezte, hogy hiába léteznek ezek a pénzügyi szabályozások, mégis "tombol az offshore-ozás" és mindenütt jelen vannak az adóelkerülési gyakorlatok.

KDNP: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban

Nacsa Lőrinc (KDNP) leszögezte, hogy Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. A terroristacsoportok finanszírozására modern eszközök állnak rendelkezésre, ezekre az EU vezetőinek megfelelő válaszokat kell adniuk - érvelt a politikus.

A jogszabály átültetése során a versenyképességi szempontokat is érvényesíteni kell, hogy a törvény ne legyenek túl szigorú vagy rugalmatlan a környező országok szabályozásaihoz képest - érvelt.

MSZP: támogatni kell a terrorizmus elleni küzdelmet

Korózs Lajos
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:07
Krónika 10. rész(társadalombiztosítás)
helyzetére is, hogy számottevő külföldön élő és dolgozó honfitársunk van, akiknek sok kára származik abból, ha így azonosítja őket a rendszert - figyelmeztetett.

Feltette azt a kérdést is, hogy a beterjesztett javaslat teremt-e olyan helyzetet, ami a magyar gazdaság kitettségét csökkenti a negatív német gazdasági hatások átgyűrűzésétől, vagy a következő világgazdasági válságoktól?

KDNP: alacsonyabb adók, egyszerűbb rendszer

Képviselőcsoportja támogatásáról biztosítva az előterjesztést Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka a csomag két elemét emelte ki.

Azt hangsúlyozta: támogatni kell minden olyan kezdeményezést, amely a vállalkozások, az emberek életét megkönnyíti, adminisztrációs terheit csökkenti, ezek közé sorolva az egészségügyi, a foglalkoztatási és a nyugdíjjárulék összevonását.

Megemlítette: a kormányzat kis lépésekben is elősegíti az ország versenyképességének javítását, ezzel a javaslattal az adminisztráció egyszerűsítésén van a sor.

Másik fontos területnek a
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:00
Néppárti kongresszus - Nacsa Lőrinc: a KDNP óvatos bizakodással áll az új vezetéshez
A KDNP frakciószóvivője az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: "a kongresszus politikailag nem lesz izgalmas esemény".

Mint mondta, technikai szavazás fog történi, ugyanis egy jelöltje van az elnöki tisztségnek. A párt elnöki posztjára Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács leköszönő elnöke az egyetlen jelölt. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét veheti át, aki 2013 óta tölti be az EPP elnöki tisztségét.

Hozzátette: a Fidesz ügye nincs napirenden és a témák között sem szerepel. Miután a Fidesz néppárti tagságát 2019. március 20-án a Fidesz és a néppárti elnökség közös javaslatára felfüggesztették, a magyar párt nem vesz részt a kongresszuson.

A zágrábi kongresszuson ugyanakkor részt vesz a KDNP hatfős delegációja, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, a KDNP elnöke vezetésével.

Az EPP szerdán és csütörtökön tartja soron következő kongresszusát Zágrábban, ahol új elnököt és tíz alelnököt választanak. A tíz alelnöki posztra 12 jelölés érkezett.

A
velemenyezd, 2019. november 20. szerda, 17:52
Krónika 16. rész (temesvári népfelkelés, ülésnap lezárása)
Határozati javaslat a harminc éve zajlott temesvári népfelkelésre emlékezésről

A Fidesz nevében Németh Zsolt előterjesztőként ismertette azt a határozati javaslatot, amellyel az Országgyűlés a harminc éve lezajlott temesvári népfelkelésre kíván emlékezni.

Az indítvány indoklásában emlékeztetnek arra, hogy 1989. december 15-én este hívei körülvették Tőkés László temesvári református lelkész lakását, hogy megakadályozzák a falurombolás és a magyarok ellen hergelő állami politika ellenkövetkezetesen tiltakozó lelkipásztor kilakoltatását. "Ez a szikra elég volt ahhoz, hogy az elnyomó kommunista rezsimmel szembeni elégedetlenség felszínre törjön és a következő napokban az ellenállás átterjedjen a bánáti város egészére".

Az előterjesztés hangsúlyozza, hogy a romániai diktatúra brutális terrorral válaszolt, de ez csak olaj volt a tűzre: a tiltakozás országossá vált. December 21-én Bukarestben isösszecsapások robbantak ki, amelyek 27-ére véget vetettek a négy évtizedes kommunistauralomnak. Ez,
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 22:03
Krónika 15. rész (igazságügyi törvénymódosítás, alaptörvény-módosítás)
ha feláll az új szervezet, megsértve ezzel a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus alapelvét is.

Kormány: több európai államban működik ilyen rendszer

A vitában elhangzottakra reagálva Völner Pál azt hangsúlyozta: nem sérti a hatalmi ágak különválasztását a megoldás, hiszen több uniós tagállamban - így Ausztriában, Csehországban és Németországban is - működik ilyen rendszer.KDNP: a koherencia helyreállítása történik

Értelmes javaslatnak nevezte az előterjesztést Nacsa Lőrinc (KDNP), aki szerint a konzervatív politika alapja, hogy megőrzik a múlt értékeit.

Azt kérdezte: miért nem tüntet az ellenzék azon uniós tagállamok nagykövetségei előtt, amelyekben napjainkban is ehhez hasonló rendszer működik.

Bennünket a választók 2010-ben alkotmányozó többséggel ruháztak fel, ezért nemcsak jogunk,. de kötelességünk is volt egy új alaptörvényt elfogadni, mert a választók erre hatalmaztak fel bennünket - jelentette ki.MSZP: miért nem a kormány kezdeményezte a
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 21:43
Krónika 14. rész (nemzetközi szerződés, igazságügyi törvénymódosítás)
a törvényjavaslatot Bana Tibor (Jobbik), aki azt is üdvözölte, hogy a megállapodások aláírása után alig egy hónappal a parlament elé került a két javaslat.

Emlékeztetve arra, hogy az illegális migránsok jelentős hányada Marokkón keresztül érkezik Európába, azt hangsúlyozta, a folyamatot a kibocsátó országokban állítsák meg, és a tárgyalt anyag is ezt a célt szolgálja.

KDNP: érdekeltek vagyunk a stabil, erős Marokkóban

Magyarország érdekelt a stabil, erős Marokkóban - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka, aki hangsúlyozta, a királyság Észak-Afrika gazdaságilag és politikailag talán legstabilabb állama, amellyel folyamatosan fejlődik kereskedelmi és innovációs kapcsolatunk.

Kiemelte: a megállapodás erősíti a két ország kapcsolatát, együttműködését a nemzetközi bűnözés elleni fellépésben.

MSZP: támogatható a javaslat

Gurmai Zita (MSZP) frakciója támogatásáról biztosította a "gondosan előkészített dokumentumot".

További felszólaló hiányában az elnöklő Hiller István
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 21:03
Krónika 12. rész (védelmi beszerzések, Iszlám Állam)
KDNP: a hatékony és jogszerű működés alapjait teremti meg a módosításNacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: a hatékony és jogszerű működés alapjait teremti meg a módosítás, hiszen a központi közbeszerzéseket szabályozó jogszabály kivételként jelöli meg a védelmi és biztonsági területet.

Megemlítette: a módosítás lehetőséget teremt arra, hogy olyan szervezetek lépjenek a szabályozás hatálya alá, amelyekre az eredetileg nem vonatkozik - példaként az Országgyűlési Őrséget említette.

MSZP: nem támogatható a javaslatHarangozó Tamás (MSZP) szerint nem támogatható a javaslat, sem a központi közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt, sem azért, mert a kétoldalas anyag gyakorlatilag kormányhatáskörbe sorolná a döntést "néhány százmilliárd forint elköltéséről".

Szerinte a módosítás lényege, hogy "kormánybiztos költse el a honvédelmi pénzeket", a tárgyalt anyagot pedig egy "Patyomkin-törvény toldozgatásának-foldozgatásának" nevezte.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: a
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 20:43
Krónika 7. rész (vagyongazdálkodás)
hozniTelekrendezés, szerencsejáték-törvény, a fejlesztési bank, vasúti telkek, nemzeti vagyon átadása és még a hitéleti tevékenység, valamint pénznyerő automaták is helyet kaptak az előterjesztésben - kifogásolta a javaslat salátatörvény jellegét Z. Kárpát Dániel (Jobbik). Szerinte az egyes elemeket egyesével kellett volna a Ház elé terjeszteni.

Hol van a nemzeti vagyonról szóló leltár? - tette fel a kérdést.KNDP: ingatlanokkal is támogathatók az egyházi tevékenységekNacsa Lőrinc (KDNP) egyetértett azzal, hogy rengeteg témát felölelő törvénymódosítás van a Ház előtt, ezek szerinte mind egyetlen tárca nélküli miniszterhez tartoznak és a tapasztalatok indokolták a változtatásokat.

Üdvözölte a bürokráciacsökkentést.

A hitéleti tevékenységről, az ingatlan-átruházásról az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek úgy foglalt állást: a mádi zsinagógának jobb helye van a hitközségnél, mint az államnál.

Az egyházak társadalmi szerepvállalása kapcsán
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 14:42
Képek, videók
József Lőrincz
dandej
2019. február 20. szerda, 21:40
szabó lőrinc késő.jpg
liliana01
2018. november 23. péntek, 19:49
Lőrincz Tamás.jpg
menusgabor
2018. november 01. csütörtök, 22:41
Árokháti Lörinc 01.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:26
Árokháti Lörinc 02.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:25
Árokháti Lörinc 03.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:25
Árokháti Lörinc 04.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:22
Árokháti Lörinc 05.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:21
Árokháti Lörinc 06.jpg
chillik
2018. július 01. vasárnap, 09:20
Szabó Lőrinc - Röppenni m
sanci81
2018. április 04. szerda, 18:07
Szabó Lőrinc - Röppenn me
sanci81
2018. április 04. szerda, 18:00
Szabó Lőrinc - Nem érek r
sanci81
2018. április 03. kedd, 18:18
Magyarország az én hazám.
menusgabor
2019. november 21. csütörtök, 19:49
Magyarországon Nick V.
dandej
2019. október 22. kedd, 12:09
Nagy-Magyarország térképe
furaila
2019. július 13. szombat, 14:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.