Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 09:57 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Konferenciát rendeznek a magyar történelem híres temetéseiről és újratemetéseiről a szabolcsi Vaján
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény által megrendezendő esemény aktualitását az adja, hogy idén novemberében emlékeznek meg az egykori kurucgenerális, Vay Ádám (1657-1719) újratemetésének 110. évfordulójáról - közölték a szervezők az MTI-vel.

Vay Ádám II. Rákóczi Ferencet követve emigrációban töltötte élete utolsó időszakát, hamvait 1906-ban, a fejedelem újratemetésével közel egy időben hozatták haza. Az egykori kuruc vezér ekkor kapta meg a számára kijáró végtisztességet és Vaján, a család ősi fészkében helyezték örök nyugalomra.

Az évforduló kapcsán megrendezendő konferencia a magyar nemzeti emlékezet híres temetéseit és újratemetéseit kívánja megidézni - írták közleményükben a szervezők. Az előadók a téma keretein belül végigkalauzolják a hallgatóságot az Árpád-házi királyoktól a 20. század végéig és arra keresik a választ, a temetés, a gyász és temetési szertartások - avagy Petőfi esetében annak hiánya - hogyan járultak hozzá a személyt övező kultuszhoz.

A konferencián az ország legjelentősebb kutatócentrumai mellett a határon túli magyar műhelyek egyaránt részt vesznek. Az előadók között az ország legjelentősebb irodalomtudósai mellett fiatal kutatók is megszólalnak: a közönség Hóvári Jánostól a szigetvári hős Zrínyi és ellenfele, Szulejmán szultán temetéséről, Kustár Ágnestől Janus Pannonius földi maradványainak beazonosításáról, Bene Sándortól a Zrínyiek temetéseiről, Réti Zsófiától Nagy Imre újratemetéséről hallhat érdekes információkat.

Szentmártoni Szabó Géza Balassi Bálint, Jankovics József Báthory Gábor, Margócsy István Petőfi Sándor, Hermann Róbert Batthyány Lajos, Tverdota György pedig József Attila újratemetését tárgyalja majd. Mercs István a nekrológíró Móricz Zsigmondról, Jánosi Zoltán a nemzethalált vizionáló modern költeményekről értekezik pénteken és szombaton a Vay-kastélyban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 10. csütörtök, 10:11
Címkék: Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, Ádám Muzeális Gyűjtemény, Ádám II, Rákóczi Ferencet, Árpád-házi királyoktól, Hóvári Jánostól,
Kommentek
Trianonról rendez nemzetközi konferenciát az MTA
Az MTA tájékoztatása szerint "Trianonon túl. A háború vége a dunai Európában: új korszak? (1918-1924)" című tanácskozásra Ausztriából, az Egyesült Államokból, Németországból, Franciaországból, Romániából, Ukrajnából, Svájcból, Olaszországból, Horvátországból és Szlovéniából érkeznek előadók.

"Az előadások a hagyományos politika- és diplomáciatörténet helyett Közép- és Kelet-Európa újjászervezésére, a Magyarországon történtek regionális összehasonlítására és a társadalmi tapasztalatokra összpontosítanak - olvasható a tájékoztatóban.

Ezért az előadások olyan témákkal is foglalkoznak, mint az erőszak (köztük a vörös- és a fehérterror), a kultúra szerepe, a magyar film és színház helyzete, a határváltások mindennapi hatásai, a háború végének regionális sajátosságai, az eszmetörténet, a gazdaság és a társadalom átalakulása, a nők és a gyerekek helyzete.

Az MTA felidézte, hogy a trianoni békeszerződés Magyarország számára sorsfordító, máig ható esemény volt. A társadalmi-gazdasági veszteségek
velemenyezd, 2020. február 17. hétfő, 09:01
Háromnaposra bővül a nagykanizsai fánkfesztivál
A február 20-án kezdődő tizenkettedik fánkfesztivál főszervezője a nagykanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház.

Az első napról Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója elmondta: farsangi élményekről szóló - a múzeum gyűjteményét is gyarapító - fotópályázatot hirdettek, amelyre február 12-ig lehet még jelentkezni, a legjobb alkotásokból pedig kiállítást rendeznek. Az ördög ünnepe címmel tudományos konferenciát is tartanak, amelyen négy dunántúli megye néprajzkutatói számolnak be arról, hogy miként változtak a farsangi hagyományok a 19. század óta.

Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója elmondta, hogy február 21-én, pénteken délután új helyszínként a fürdő "száraz és vizes" farsangi gyerekprogramokra vár mintegy 200 fiatalt, a családoknak pedig kedvezményes belépőt kínál. Mivel a fürdő az idei esztendőt a gyerekek évének szenteli, ez egyben a nyitóprogramja is az egész éves rendezvénysorozatnak.

Kámánné Szép Terézia fesztiváligazgató a fő attrakciónak
velemenyezd, 2020. február 04. kedd, 13:11
Nagy kapacitású intermodális logisztikai terminál épül Fényeslitkén
A konferenciát szervező Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) közleménye szerint a vezérigazgató beszámolt arról, hogy a beruházásában 18 milliárd forintból megvalósuló vasúti kombiterminál a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Kelet-Közép-Európában.

Az Orienter Ipari Parkban felépülő terminálon elsősorban Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kína irányából várható forgalom - mondta Tálosi János. A 2021 végén elkészülő beruházásnak köszönhetően Magyarország aktív részese lehet az Új Selyemút kontinentális forgalmának - tette hozzá.

A terminál évente akár 500 ezer 20 lábas konténert (TEU) is át tud majd rakodni a közúti forgalomból vasútra, illetve vasútról vasútra, amivel majdnem duplájára nőhet a hazai intermodális kapacitás. A terminál megépítésével jelentősen csökkenhet a 4-es út környezetterhelése.

A cég honlapján azt közlik, hogy a terminált 2021. negyedik negyedévében tervezik átadni, jelenleg az építési engedélyeztetési eljárás folyik. A
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:54
Palkovics: dinamikusan fejlődnek a német-magyar gazdasági kapcsolatok
miként lehet közösen megoldásokat találni az ipar digitalizációja, az úgynevezett 4.0-ás ipar eredményeinek átvitelére a kis-, és középvállalati szektorra a nagyvállalatok és az Európai Unió támogatásával.

A miniszter az energiapolitikai kérdések közül kiemelte, hogy az ellátásbiztonság erősítéséhez nagyon fontos a hálózatok minél nagyobb mértékű összekapcsolása. Mint mondta, örömmel fogadta el német kollégája felkérését arra, hogy Magyarország ismét rendezze meg az ügyről szólóközép-európai konferenciát. A tanácskozást júniusban tartják meg, a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) mellett Németország, Ausztria és más térségbeli államok részvételével.

A megbeszélés napirendjén számos egyéb energetikai ügy is szerepelt, köztük az úgynevezett hidrogéngazdaság felépítése. Erről a miniszter kifejtette, hogy a hidrogén köztes energiatároló kapacitásként, üzemanyagként és szintetikus üzemanyagok alkotóelemeként is szolgálhat, és Magyarország és Németország egyaránt
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:52
Uniós biztos: az Európai Bizottság első munkaprogramja klímasemleges és a digitális átállásra összpontosít
Sefcovic szerint az uniós bizottság elkötelezett amellett, hogy választ adjon a kor kihívásaira, így az éghajlatváltozásra, a digitalizációra és a migrációra. A bizottság készen áll az európai zöld megállapodás megvalósítására, valamint az európai polgárok és vállalkozások esélyeinek javítására a digitális átállás során.

Közölte, hogy az Európai Bizottság 2020-ban megkezdi a munkát, hogy a már bemutatott európai zöld megállapodásban foglaltak szerint javaslatot tegyen a 2050-re vonatkozó klímasemlegességi célkitűzést tartalmazó európai éghajlat-politikai jogszabályra. Hangsúlyt helyez a digitális adatokban rejlő lehetőségek lehető legjobb kihasználására, valamint az európai értékeket és alapvető jogokat tiszteletben tartó mesterséges intelligencia fejlesztésére és alkalmazására. Lépéseket tesz annak érdekében, hogy az egyidejűleg zajló digitális és éghajlatvédelmi átállás szervesen beépüljön a szociális piacgazdaságba. Ennek során biztosítani akarja, hogy a gazdaságban a társadalmi méltányosság, a
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 21:52
A magyar kultúra, az oktatás, a tudomány és a média "leépítéséről" tartottak konferenciát ellenzéki politikusok
A konferenciát azzal a céllal rendezték, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi "illiberalizmus nemcsak a jogállamiságra, de a társadalomra gyakorolt hatására is". A konferencián a résztvevők bemutatták a rendezvény címével azonos jelentést, amelyet magyar értelmiségek állítottak össze.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Gács Anna, az ELTE Oktatási Hálózatának elnöke elmondta, hogy a jelentés azokra az "agresszív, centralizáló folyamatokra" reflektál az oktatás, a tudomány és a kultúra területén, amelyek joggal adnak okot aggodalomra. Elmondása szerint a jelentést 30, ezeken a területeken dolgozó, elismert szakember állította össze azzal a céllal, hogy tendenciákat és egyértelmű mintákat különítsenek el az oktatás a kultúra és a tudomány területén véghezvitt átalakítások folyamán. Kiemelte, hogy "ezekhez az agresszív átalakításokhoz általában a kormány uniós forrásokat használ fel".

Ujhelyi István szocialista politikus arról beszélt, hogy a jelentés megírásában politikusok nem
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 13:21
A Kreml elküldte a meghívókat az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának csúcstalálkozójára
Az öt állandó BT-tag csúcstalálkozójára Vlagyimir Putyin orosz elnök Jeruzsálemben tett javaslatot, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezésen. A felvetésre Párizs és Peking pozitívan reagált azóta, London a részletek tisztázását kérte, Washington pedig egyelőre nem válaszolt.

Peszkov azt mondta, hogy az orosz fél a hivatalos meghívókat még pénteken szétküldte az érintett országokban működő nagykövetségeire, amelyek hétfőn juttatják el őket fogadó országaik külügyminisztériumainak. Putyin a kezdeményezés előterjesztésekor nem nevezte meg a potenciális helyszínt és időpontot.

A Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban - a második világháború lezárásának 75. évfordulójára utalva - úgy vélekedett, hogy a tanácskozást májusra kitűzni a politikai naptár zsúfoltsága miatt túl korai lenne. Hangsúlyozta, hogy a csúcs kezdeményezését nem kell Moszkvába szóló meghívásként értelmezni. Emlékeztetett rá, hogy Putyin azt mondta: a csúcs bármikor és a világ
velemenyezd, 2020. január 27. hétfő, 17:11
Végéhez ért a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt
Az Érték, hatás, változás elnevezésű szentendrei tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón Cseri Miklós konzorciumvezető, a skanzen főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a program rendkívül eredményes volt, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma a következő uniós pénzügyi ciklusban jelentősen megemelt összeggel tervezi folytatni azt.

Emlékeztetett arra: mára fontossá vált a kulturális terület egyes ágazatainak felkészítése a köznevelés segítésére és óriási eredménynek nevezte az oktatás és a közgyűjtemények között létrejövő kapcsolatépítést és kapcsolattartást. Az igazgató szerint a program hatásai már láthatók a múzeumi területen.

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi helyettes államtitkára a konferencián kiemelte: az ágazat mindig is fontosnak tartotta, hogy a kulturális intézmények magas színvonalú tartalomszolgáltatást biztosítnak és az infrastruktúra-fejlesztéshez megfelelő forrásokhoz jussanak, erre a célra európai uniós támogatásokat is fordíthassanak. A kulturális ágazat uniós fejlesztései
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 15:21
Képek, videók
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
kulturalis kulonbsegek.pn
mailona
2011. június 14. kedd, 21:41
Vigadó kulturális körpont
irmus
2010. augusztus 19. csütörtök, 17:32
kulturális központ.JPG
cs-gyurka
2009. június 09. kedd, 21:24
kultúrális nevelés
tothgergo
2006. december 14. csütörtök, 00:23
gyujtemeny_12-013_8156 87_
menusgabor
2017. június 17. szombat, 22:32
gyűjteményem 2016. szept
dnemethk
2017. január 06. péntek, 21:06
Mányoki Ádám ; II. Rákócz
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:24
Mányoki Ádám: II.Rákóczi
csigamalac
2009. április 15. szerda, 13:07
belvárosi ferences templo
maroka
2019. július 09. kedd, 19:04
Ferences szerzetesek
sanci81
2018. március 05. hétfő, 17:21
Boldog Névnapot Ferencek,
margoboszi
2016. december 09. péntek, 14:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.