Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 19:13 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Konferenciát rendeznek a magyar történelem híres temetéseiről és újratemetéseiről a szabolcsi Vaján
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény által megrendezendő esemény aktualitását az adja, hogy idén novemberében emlékeznek meg az egykori kurucgenerális, Vay Ádám (1657-1719) újratemetésének 110. évfordulójáról - közölték a szervezők az MTI-vel.

Vay Ádám II. Rákóczi Ferencet követve emigrációban töltötte élete utolsó időszakát, hamvait 1906-ban, a fejedelem újratemetésével közel egy időben hozatták haza. Az egykori kuruc vezér ekkor kapta meg a számára kijáró végtisztességet és Vaján, a család ősi fészkében helyezték örök nyugalomra.

Az évforduló kapcsán megrendezendő konferencia a magyar nemzeti emlékezet híres temetéseit és újratemetéseit kívánja megidézni - írták közleményükben a szervezők. Az előadók a téma keretein belül végigkalauzolják a hallgatóságot az Árpád-házi királyoktól a 20. század végéig és arra keresik a választ, a temetés, a gyász és temetési szertartások - avagy Petőfi esetében annak hiánya - hogyan járultak hozzá a személyt övező kultuszhoz.

A konferencián az ország legjelentősebb kutatócentrumai mellett a határon túli magyar műhelyek egyaránt részt vesznek. Az előadók között az ország legjelentősebb irodalomtudósai mellett fiatal kutatók is megszólalnak: a közönség Hóvári Jánostól a szigetvári hős Zrínyi és ellenfele, Szulejmán szultán temetéséről, Kustár Ágnestől Janus Pannonius földi maradványainak beazonosításáról, Bene Sándortól a Zrínyiek temetéseiről, Réti Zsófiától Nagy Imre újratemetéséről hallhat érdekes információkat.

Szentmártoni Szabó Géza Balassi Bálint, Jankovics József Báthory Gábor, Margócsy István Petőfi Sándor, Hermann Róbert Batthyány Lajos, Tverdota György pedig József Attila újratemetését tárgyalja majd. Mercs István a nekrológíró Móricz Zsigmondról, Jánosi Zoltán a nemzethalált vizionáló modern költeményekről értekezik pénteken és szombaton a Vay-kastélyban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 10. csütörtök, 10:11
Címkék: Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület, Ádám Muzeális Gyűjtemény, Ádám II, Rákóczi Ferencet, Árpád-házi királyoktól, Hóvári Jánostól,
Kommentek
Koronavírus - Merkel: Németország és Franciaország együtt küzd a helyreállítási alapért
jelenti a munka végét, tagállami szinten is mindent meg kell tenni a koronavírus-járvány hatásainak leküzdéséért és azért, hogy az EU és minden egyes tagállam megerősödve emelkedjék ki a válságból - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta: a német-francia összefogást az a közös meggyőződés ösztönzi, hogy "Európa a jövőnk".

Az év végéig tartó soros EU-elnökség további központi témái a klímaváltozás elleni küzdelem, a digitalizáció és az EU nemzetközi szerepe. El kell indítani az EU jövőjéről szóló konferenciát is, amely a francia soros elnökség idején, 2022 első félévében érhet véget - tette hozzá.

Emmanuel Macron kiemelte, hogy az egészségügyi válságot egyre mélyülő "társadalmi és gazdasági válság" követi, és ebben a helyzetben "meg kell védeni az európai modellt". Ehhez elengedhetetlen az 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 250 milliárd euró hitelből álló helyreállítási alap, amely a tagállamok közötti szolidaritás elvére épül.

A francia államfő aláhúzta, hogy a
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 21:03
Isten ujja – Cserháti Ferenc püspök a világjárványról
lemondanom. Ez idő alatt kétszer repültem volna Amerikába, és több utat terveztem Európába is. Ha külföldre indulok lelkipásztori látogatásra, a beszédeimet igyekszem mindig jó előre elkészíteni még itthon. Így voltam ezzel idén is. A nagyheti szertartásokon Hamiltonban lettem volna, utána a Kanadai Magyar Papi Egység lelkipásztori találkozóján vettem volna részt. Legalább tíz-tizenöt nagyjából már előkészített szentbeszédemet, elmélkedésemet nem mondhattam el a járvány miatt. Az Európai Magyar Papi Konferenciát sem tudtuk megtartani Zürichben. Pünkösdkor Torontóba mentem volna bérmálni, Szatmárnémetiben pedig Jézus Szíve-búcsún vettem volna részt. Szent István király ünnepére Dallasba repültem volna, de oda sem tudok eljutni, pedig az ott szolgáló magyar ciszter atyáknál eddig még sohasem jártam. El kellett volna utaznom Brüsszelbe is az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) tavaszi ülésére, ahol már évek óta képviselem hazánkat, illetve a Magyar Katolikus Püspöki
maroka, 2020. június 20. szombat, 13:24
Koronavírus - ITM: új digitális keretstratégia készül
teljes magyar GVA legalább 20 százalékát adja, a digitális gazdaságban foglalkoztatottak aránya pedig már eléri a 17 százalékot.

Solymár Károly Balázs az új stratégia lehetséges célkitűzései közé sorolta az infrastruktúra területén, hogy a gigabites kapcsolatra képes hálózattal lefedett háztartások aránya 2030-ra elérje a 95 százalékot. A digitális készségek területén pedig az internetet nem használók aránya a 16-74 éves korosztályban 2 százalék alá csökkenjen 2030-ra.

Soltész Attila, a konferenciát tíz éve rendező Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a vírushelyzetben rövid idő alatt százezres tömegek szereztek alapvető digitális tudást, amivel az elmúlt három hónapban számos tabu megdőlt az oktatásban, a vállalati életben, a távmunkában.

A digitális technikák, az informatikai eszközök és alkalmazások óriási jelentőséget kaptak abban, hogy a világjárvány idején se álljon meg a gazdasági élet és a társadalmi kommunikáció - emelte ki Soltész Attila.

Gál András
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 14:42
Trianon 100 - Párbeszéd: csütörtökön országszerte tartsanak egyperces néma megemlékezést!
Kocsis-Cake Olivio keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a trianoni döntés miatt több millió magyar került másik ország fennhatósága alá, Magyarország gyönyörű területeket veszített el, az iparának és a mezőgazdaságának a nagy részével együtt.

Magyarországon kevés ügyben van nemzeti konszenzus, abban azonban a magyar társadalom többsége és az összes parlamenti párt is egyetért, hogy Trianon egy borzasztó tragédia volt - mondta a politikus. Nem a múltban kell keresni a megoldást, hanem azt kell kitalálni, hogy hogyan tudunk újra közösen együtt dolgozni egy szebb jövőért Magyarországon és határokon túl, a külhoni magyarokkal együtt - jelentette ki a képviselő. Erre az egyik legjobb lehetőség egy olyan erős, egységes EU, ahol eltűnnek a határok - tette hozzá.

A Párbeszéd szerint a trianoni évfordulót úgy lehet meghaladni, ha a környező országokkal is együttműködünk, ha békében élünk velük és nem azt az üzenetet közvetítjük, hogy revízióra készülünk - szögezte le. Egyúttal azonban
velemenyezd, 2020. június 02. kedd, 16:23
Koronavírus - Von der Leyen: az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez
Von der Leyen online sajtótájékoztatóján elmondta, tizenöt ország - Ausztria, Kanada, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Mexikó, Marokkó, Új-Zéland, Norvégia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Dél-Afrika, Spanyolország és az Egyesült Királyság - kormánya már megerősítette támogatását a konferencia sikere érdekében.

A koronavírus elleni küzdelem jegyében, az Európai Bizottság kezdeményezésére szervezett világszintű adományozó konferencia célja az, hogy elegendő összeg álljon rendelkezésre olyan diagnosztikai és kezelésekhez szükséges eszközök, vírustesztek, gyógyszerek és vakcinák fejlesztésére és gyártására, amelyek segítségével legyőzhető a koronavírus és megállítható a világjárvány.

Elmondta, a második és egyben utolsó adománygyűjtő akcióban a brüsszeli testület egyesíti erőit a Global Citizen nevű jótékonysági mozgalommal, amely az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen április végén online globális jótékonysági zenei gála szervezése és közvetítése révén 127,9
velemenyezd, 2020. május 28. csütörtök, 18:12
Szabó Tünde: folytatódnak a sportberuházások és a sportszakmai programok
összességében 17 milliárd dollár visszaesést jelent 2019-hez képest.

"Biztosak lehetünk abban, hogy ez a folyamat Magyarországot is el fogja érni" - állapította meg.

Szabó Tünde kifejtette, a sportberuházások és a sportszakmai programok folytatására idehaza azért is van szükség, mert a sport működőképességének megtartása munkahelyeket tud megőrizni, és hozzá tud járulni a gazdaság, valamint a sportági eredményesség fenntartásához. Hozzáfűzte: egyértelmű cél az is, hogy minél több sporteseményt és konferenciát tudjanak Magyarországra hozni, mert a sportturizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások komoly élénkítő hatást generálnak a gazdaságra. Az államtitkár beszélt arról is, hogy hamarosan elindítják a Tárt kapus programot, amellyel a fiatalok, a családok és az idősebbek egészségesebb életmódjához igyekeznek hozzájárulni, egyúttal az utánpótlás-nevelést is kívánják segíteni.

"Öröm számunkra, hogy a gazdaságélénkítő program része a sport, így a jövőben még hatékonyabban tudjuk segíteni a
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 21:39
Evangélium
Manapság az evangéliumi keresztyének nagyon sok konferenciát szerveznek, különösen fiataloknak, azzal a szándékkal, hogy a hívőket fellelkesítsék a közösséggel, zenével, meggyőző szónokokkal, megindító történetekkel és szenvedélyes könyörgésekkel. Ám az itt szerzett izgalom a legtöbbször gyorsan tovaszáll. Ezek a kicsi szívekben apró lángokat gyújtó megtapasztalások végül néhány napon belül elhamvadnak.
Elfelejtettük, hogy az őszinte, kitartó szenvedélyt az igazság, különösen az evangéliumi igazság ismerete lobbantja lángra bennünk. Minél többet megismersz és megragadsz szépségéből, annál inkább hatalmába kerít. Az evangéliumra vetett egyetlen pillantás követésre indítja a valóban újjászületett szívet. Minden újabb és újabb pillantás pedig megeleveníti a hívőt, mindaddig, míg rendíthetetlen bátorsággal folytatja futását a díjért. Az igazán keresztyéni szív nem tud ennek a szépségnek ellenállni. Erre van szükségünk! Ez az, amit elveszítettünk, de vissza kell nyernünk - a szenvedélyt, hogy ismerjük az
kalmanpiroska, 2020. május 18. hétfő, 21:13
Borrell: az EU határozottan ellenzi Izrael annexiós terveit
A külügyminiszerek tanácskozásának a közel-keleti konfliktussal foglalkozó napirendjén szerepelt Izrael azon terve is, amely szerint magához csatolná a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepeket.

Josep Borrell sajtóértekezletén aláhúzta: a tagországok megerősítették a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés, tárgyalások útján elérni kívánt megoldás melletti támogatásukat. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, biztosítani kell a nemzetközi jog betartását, és el kell kerülni, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépjen fel - húzta alá.

"Arra kell törekednünk, hogy megakadályozzuk az annexióhoz vezető esetleges kezdeményezéseket" - fogalmazott.

Az unió a diplomáciai eszköztár valamennyi lehetőségét használni fogja, hogy mindenfajta egyoldalú és visszafordíthatatlan lépést megakadályozzon. A következő napokban megbeszélések várhatók az izraeli és a palesztin felek mellett az arab országokkal, valamint az Egyesült Államokkal egyaránt - tette hozzá.

Borrell
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 20:06
Képek, videók
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
kulturalis kulonbsegek.pn
mailona
2011. június 14. kedd, 21:41
Vigadó kulturális körpont
irmus
2010. augusztus 19. csütörtök, 17:32
kulturális központ.JPG
cs-gyurka
2009. június 09. kedd, 21:24
kultúrális nevelés
tothgergo
2006. december 14. csütörtök, 00:23
gyujtemeny_12-013_8156 87_
menusgabor
2017. június 17. szombat, 22:32
gyűjteményem 2016. szept
dnemethk
2017. január 06. péntek, 21:06
Mányoki Ádám ; II. Rákócz
farkas1945
2013. július 15. hétfő, 10:24
Mányoki Ádám: II.Rákóczi
csigamalac
2009. április 15. szerda, 13:07
belvárosi ferences templo
maroka
2019. július 09. kedd, 19:04
Ferences szerzetesek
sanci81
2018. március 05. hétfő, 17:21
Boldog Névnapot Ferencek,
margoboszi
2016. december 09. péntek, 14:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.