Belépés
2020. július 13. hétfő | 29. hét | 195. nap | 18:40 | Jenő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Rákossy Balázs: a jászok kitartása, hazaszeretete részévé vált a magyar nemzetnek
Rákossy Balázs - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter üdvözletét és szavait tolmácsolva a jelenlevőknek - elmondta: vannak a történelemnek olyan egyetemes értékei, amelyek nem változnak az idő múlásával. Ilyen az ősök világa, mítoszai és hagyományai, amelyek együttesen képezik a nemzeti identitás szilárd talapzatát.

"Ha ezek bármelyike is elvész, magyarságunk gyökértelenné válik" - fogalmazott, hangsúlyozva azt is, hogy a döntéseket is mindig ezen alapértékeknek kell meghatározniuk, fontos a nemzetiségi hagyományok, a kultúra és a hovatartozás megőrzése. "Otthonunk ott van, ahol a szívünk otthonra lel" - idézte a mondást Rákossy Balázs.

A jászok, Magyarország államalkotó közössége, joggal büszkék arra, hogy hosszú küzdelem után 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat - mondta. A jászok kitartása, kötelességtudata, hazaszeretete részévé vált a magyar nemzetnek - emelte ki az államtitkár.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke szerint a jászok 270 évvel ezelőtt, amikor a redemtio kapcsán első helyen a termőföld visszaszerzését jelenítették meg, megfogalmazták: "nem engedhetünk közénk másokat, zárjuk sorainkat, mert ez a mi életünk". Szavai szerint a múlt üzen: most is van mit védeni, nagy jelentősége van ma is az összetartozásnak, az értékek védelmének.

"A hitből fakadó erőnk legyen elég, hogy megtartsuk nemzetünket, hogy összefogjunk, vigyázzunk értékeinkre és a gyermekeinknek adjuk át örökségként azt, amit mi megkaptunk és védtünk" - mondta Jakab István.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a kétnapos rendezvény díszünnepségén arról beszélt, hogy a természethez hasonlóan a szeretetnek is rendje van, az ember szívéhez legközelebb a családjának, népének, nemzetének kell állnia. "Nekem, kunnak, magyarnak szívemhez legközelebb a jászok állnak" - fogalmazott, majd elmondta: a sorsközösség és a történelem két különböző helyről jött népet hozott össze, szorosabban, mint két testvért, és a szorgalmas, hazaszerető jászokat könnyű szeretni.

Pócs János (Fidesz) országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a redemptio 270 éve azt üzeni: a jászok egységének nem ára, hanem értéke van. "A történelmi jelentőségű Jász Világtalálkozó legfőbb üzenete, hogy a jászság, az ország, ez a haza csak a miénk" - mondta.

Szarvák Imre Jászalsószentgyörgy független polgármestere nagy kitüntetésnek nevezte, hogy 1999 után másodszor rendezhetik meg a településen a Jász Világtalálkozót. Mint mondta: a rendezvény sikere, jelentősége nem pénzben, javakban mérhető, a világtalálkozóknak értékteremtő erejük van, a szülőföldhöz való kötődést erősítik, a hagyományokra emlékeztetnek.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású rendezvényének azután évente más-más település volt a helyszíne. Az elmúlt évek során a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló és megszületett a jász himnusz is. Miután a jászsági települések mindegyike otthont adott a világtalálkozónak, az 2013-ra visszatért kiindulási pontjára, Jászberénybe, 2014-ben Jászapátin találkoztak a jászok.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. július 18. szombat, 15:01
Címkék: Rákossy Balázs, Varga Mihály, Jakab István, Magyar Országgyűlés, Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés,
Kommentek
Krónika 8. rész (bizottsági jelentések)
már csak az eljárási problémák miatt sem tudja támogatni a javaslatot - jelezte.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: az expozéban és a vita során is hangsúlyozták, hogy a szakmai szervezetek javaslatait, észrevételeit figyelembe vették, az érintett szervezetekkel megtárgyalták, azaz szakmai egyeztetés előzte meg a javaslat benyújtását.

A területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvényhez nem kívánt egyetlen képviselő sem hozzászólni.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: a kormány célja Magyarországon a különbségek csökkentése, és bíznak benne, hogy a törvényjavaslat, valamint a két határozati javaslat hozzájárul a területileg kiegyenlített fejlődéshez, az ország versenyképességének javulásához. Azt kérte, hogy a törvényjavaslatot támogassák a képviselők.

A nemzeti fejlesztés 2030 - országos fejlesztési és területfejlesztési koncepciót tartalmazó országgyűlési határozat módosításához szintén nem volt hozzászóló.
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 18:42
Krónika 13. rész (területfejlesztés, napirend után)
Vita a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség lehatárolásáról

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár ismertette azokat a javaslatokat, amelyek a Közép-Duna menti Kiemelt Térség területi lehatárolásával állnak összefüggésben.

A kabinet képviselője elmondta, az új térség alapvetően a Duna-völgyi terület fejlesztését célozza, a mezőföldi és kiskunsági települések szorosabb együttműködésének elérésével. Az új térség központjai Szekszárd, Paks és Kalocsa lesznek és összesen 98 település tartozik majd ide.

Közölte, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács is a kiemelt térségi fejlesztési tanácsok sorába kerül.

Rákossy Balázs szólt arról is, a most kezdeményezett módosítások az összes térségi fejlesztési tanács üléseinek állandó meghívottjai közé sorolja a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselőjét, továbbá rögzíti, hogy a térségi fejlesztési tanács választott tisztségviselői a tanácsban végzett munkájukért díjazást nem
velemenyezd, 2020. április 07. kedd, 22:08
Rákossy Balázs: közös érdek a pénzügyi tudatosság növelése
Rákossy Balázs a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Fintelligence pénzügyi edukációs konferenciáján arra hívta fel a figyelmet egyebek mellett, hogy a magyar gazdaság erősödésével ugyan a háztartások fogyasztása is bővült az utóbbi időszakban, de mindezzel nem állt párhuzamban a pénzügyi tudatosság növekedése. Csak a megfelelő információk birtoklásával és azok értelmezésével hozhatnak bölcs pénzügyi döntéseket a fogyasztók - mondta.

A pénzügyi tudatosság alacsony szintjére említette példaként a devizaalapú jelzáloghitelezés korábbi felfutását. Akkor több mint egymillió család megmentéséről kellett döntést hoznia a kormányzatnak a pénzügyi szféra szereplőivel közösen - jegyezte meg.

Az államtitkár egy 2015-ös és egy 2018-as OECD-felmérés eredményei alapján kifejtette, a magyar háztartások a fogyasztás és a megtakarítások növekedése ellenére egyre csökkenő arányban készítenek költségvetést, és egyre kevésbé képesek kamatos kamatot számítani. Rákossy Balázs szerint éppen ezért fontos a lakosság, azon
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 12:51
Rákossy Balázs: mától adható be a támogatási kérelem kisgyermekesek képzésére, elhelyezkedésük támogatására
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent pályázati felhívás célcsoportját azok a kisgyermeket nevelő szülők alkotják, akik a támogatási kérelem benyújtásakor csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek. Kiemelt célcsoportot képeznek az alacsony iskolai végzettségű, vagy szakképzettséggel nem rendelkező, kisgyermeket nevelő szülők, akik a program keretében ösztöndíjban részesülhetnek, amennyiben általános iskolai vagy középiskolai tanulmányaikat folytatják, vagy szakmai képzésben vesznek részt - emelte ki Rákossy Balázs.

A támogatás részeként többek között ösztöndíj folyósítása, mentori tevékenység biztosítása, nyelvi és informatikai képzések szervezése valósulhat meg.

Támogatási kérelem benyújtására a Magyar Államkincstár, KINCSINFO Nonprofit Kft., valamint az OFA Nonprofit Kft. jogosult konzorciumi formában - ismertette az államtitkár.
velemenyezd, 2020. február 03. hétfő, 07:05
PM: program indul kisgyermekesek képzésére, elhelyezkedésük támogatására
A program célja a magyar munkaerő-tartalék aktiválásának érdekében a kisgyermeket nevelő szülők képzésekben való részvételének elősegítése, foglalkoztathatóságuk javítása, munkába való visszatérésük támogatása - hangsúlyozta az államtitkár

Kifejtette: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent pályázati felhívás célcsoportját azok a kisgyermeket nevelő szülők alkotják, akik a támogatási kérelem benyújtásakor csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek.

Kiemelt célcsoportot képeznek az alacsony iskolai végzettségű, vagy szakképzettséggel nem rendelkező kisgyermeket nevelő szülők, akik a program keretében ösztöndíjban részesülhetnek, amennyiben általános iskolai vagy középiskolai tanulmányaikat folytatják, vagy szakmai képzésben vesznek részt - tette hozzá.

A támogatás részeként többek között ösztöndíj folyósítása, mentori tevékenység biztosítása, nyelvi és
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 07:04
PM államtitkár: újabb pályázat mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent program támogatja folyamatleírások, minták kidolgozását, amelyek segítségével a vállalkozások és az azokkal foglalkozó szakemberek az ország bármely részén le tudják bonyolítani a vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek generációváltását - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

Ez azért időszerű, mert Magyarországon az 1990-es évek elején több ezer vállalkozás indult el közel egy időben, így az akkor jellemzően harmincas, negyvenes korosztály napjainkra elérte a nyugdíjas kort. A generációváltás a gazdasági folyamatok természetes része. A vállalkozások továbbvitelének számos módozata létezik, az átruházás folyamata eltérő megközelítést igényel a családon belüli öröklés, egy külső személy általi átvétel, egy másik cég általi felvásárlás vagy a nyilvános tőzsdei bevezetés esetében - magyaráztaaz államtitkár.

A program másik kiemelt célja a válságban lévő, illetve ahhoz közel álló vállalkozások segítése megfelelő
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 07:10
PM-államtitkár: megjelent a kkv-k külpiacra lépését segítő, egymilliárd forint keretösszegű pályázat felhívása
Rákossy Balázs hangsúlyozta: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében megjelent pályázat célja a hazai vállalkozások nemzetközi piacokon való megjelenésének előkészítése, támogatása célzott, cégre szabott tanácsadással, képzéssel és egyéni felkészítéssel.

Mint ismertette, a felhívás célcsoportjába tartoznak a "GINOP-1.1.4-16 Magyar Multi Program I. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása" című kiemelt projekt keretében azonosított hazai, konvergenciarégióban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások. Továbbá azok az esetileg, vagy még nem exportáló, ugyanakkor exportképes saját termékkel vagy szolgáltatással rendelkező vállalkozások, amelyek hozzáadottérték-növekedési lehetőségekkel bírnak, a fejlesztésük eredményeként helyi, nemzeti, de főleg nemzetközi hálózatokba kapcsolódnak be vagy részvételük intenzitása ilyen tekintetben növekszik
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 07:10
Csütörtöktől adhatók be a támogatási kérelmek a Magyar Multi Program II. és III. pályázati felhívásaira
A "Magyar Multi Program II. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése" és a "Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" című pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében jelentek meg.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, hogy a programokkal a támogatott vállalkozások tudatosabb fejlődési pályára léphetnek, stratégiai szemlélettel tervezhetik jövőbeni beruházásaikat. Lehetővé válik a vállalkozások fejlődési pályájának fenntartása, valamint értékhozzáadó tevékenységük növelése önálló hazai termékek és szolgáltatások kifejlesztése, illetve márkaépítés révén. Javul a versenyképességük, működésük elmozdítható lesz a hatékonyság-orientált, majd innováció fókuszú működés felé, amely elősegíti a bérek növekedését és a munkahelyek stabilitását. A két felhívás
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 07:10
Képek, videók
Szuszlov, Rákosi, Vorosil
agica2004
2017. július 08. szombat, 19:23
Rákos Sándor Aranyeső.jpg
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:17
Rákosi Mátyás-Bebrits Laj
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:26
rakosi-1948-junius-11e n-.
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:25
rakosi-magyar-radio195 6.j
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:24
rakosi-matyas-1949.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:23
rakosi-matyas1956.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:15
rakosi-matyas-a-magyar -ko
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:14
rakosi-matyas-fiatalon .jp
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:13
A rákos sejtek eltüntetés
anci-ani
2016. június 10. péntek, 20:46
(Rákosi Jenönek).jpg
chillik
2016. március 14. hétfő, 04:00
Hazaszeretet.jpg
menusgabor
2020. július 09. csütörtök, 21:22
Hazaszeretetről.jpg
menusgabor
2018. január 25. csütörtök, 21:18
hazaszeretet.jpg
menusgabor
2015. október 15. csütörtök, 21:50
A hazaszeretetről
sanci81
2015. április 04. szombat, 12:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.