Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 19:12 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tízezrek búcsúznak Prágában Karel Gott énekestől
A cseh (csehszlovák) könnyűzene koronázatlan királyát a moldvai Szláv-szigeten álló Zofín-palota nagytermében, a prágai társadalmi és kulturális élet egyik kultikus helyén ravatalozták fel, díszőrséget a cseh hadsereg katonái állnak.

A ravatal egyik oldalán a cseh állami zászló és egy fekete lobogó van elhelyezve. A koporsó mögött egy nagyméretű Karel Gott-portré látható, míg oldalt hatalmas virágcsokrok állnak és gyertyák égnek. A teremben halkan szólnak az énekes közismert dalai.

A palotába reggel nyolctól folyamatosan érkező emberek többsége virágokat tett az erre a célra kikészített pódiumokra, sokan sírnak, és szinte mindenki emlékképet készít magának mobiltelefonjával. A tömérdek virágot a rendezők rendszeresen összeszedik, hogy teret adjanak a rajongók újabb csokrainak.

A Zofín-palota két másik termében is kialakítottak Karel Gott-emlékhelyeket, míg a kijárat melletti sátorban az emberek beírhatnak az odakészített emlékkönyvekbe.

A tervek szerint a palota este tízig lett volna nyitva, de a rendezők már most közölték, hogy a nyitvatartást a nagy érdeklődésre való tekintettel éjfélig meghosszabbítják. Az első érdeklődők - csehek és németek - egyébként már csütörtökön délután gyülekezni kezdtek a Zofín-palota előtt.

A rendezők szerint legfeljebb 50 ezer ember juthat el a ravatalhoz, ezért a hatóságok a Kinsky-kertben is kialakítottak egy emlékhelyet, ahol az érdeklődők szintén leróhatják kegyeletüket az elhunyt sztár előtt és beírhatnak az emlékkönyvekbe.

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint az egész országból és külföldről mintegy 300 ezer ember érkezhet pénteken és szombaton Prágába, hogy elbúcsúzzon az énekestől. A prágai lapok azt írták, hogy Németországból számos autóbusz érkezett Gott-rajongókkal a cseh fővárosba. A prágai szállodák a hétvégére megteltek.

Szombaton állami gyásznap lesz Csehországban, az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházában rendezik. A gyászmisét, amelyen csak a meghívottak vehetnek részt, Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje celebrálja.

A cseh kormány eredetileg úgy döntött, hogy állami temetést rendez Karel Gottnak. Miután kiderült, hogy ez a hatályos szabályok szerint nem lehetséges, és az énekes családja sem fogadta el, a kormánydöntést állami tiszteletadással járó temetésre változtatták.

Egyelőre nem tudni, hol lesz Karel Gott végső nyughelye.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 14:21
Címkék: Prágában Karel Gott, Karel Gott-portré, Karel Gott-emlékhelyeket, Andrej Babis, Szent Vitus-székesegyházában, Dominik Duka,
Kommentek
Karel Gott Égi születés 2019. október 1.
szerint az énekest családi körben, álmában érte a halál kedd éjjel.
Gott a betegsége előtt idős kora ellenére is rendszeresen fellépett és turnézott. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kért, ezzel az ő gázsija volt a legmagasabb a cseh énekesek között.
Karel Gott a második világháború kitörésének évében született, 1939 júliusában, a nyugat-csehországi Plzeňben (ami 2015-ben Európa kulturális fővárosa volt), majd hatéves korától Prágában élt. Saját bevallása szerint nem volt túl jó tanuló, nem hajtott a jó jegyekért, az órákon sem figyelt, így gyakran kapott intőket, és olykor a szüleit is behívatták az iskolába.
Később villanyszerelőnek tanult, de 19 éves korától már prágai kávéházakban énekelt, közben pedig opera szakot végzett. Később, 1968-ban Ausztriát képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon a Tausend Fenster (Ezernyi ablak) című dallal, Csehszlovákia ugyanis nem vett részt a versenyen. Akkor a tizenharmadik lett, de még
maroka, 2019. október 17. csütörtök, 22:01
Virágok, mécsesek, fotók ezrei zárják el az utat Karel Gott villája előtt
virág, mécses, gyertya, fotó és a legkülönbözőbb emléktárgyak, amelyeket a rajongók helyeztek el ott a sztár emlékére.

Tekintettel az emberek nem szűnő áradatára a főváros megváltoztatta döntését, hogy hétfőn elszállítják a virágokat, mécseseket, és a teret visszaadják a forgalomnak.

"A család kérésére a teret nem tisztítjuk meg és továbbra is meghagyjuk azoknak, akik fejet kívánnak hajtani Karel Gott emléke előtt" - közölte Radim Mana, a Prágai Szolgáltatások közművállalat szóvivője.

Prágában a Gott-villához közeli Kinsky parkban is van egy emlékhely, ahová szintén áramlanak a rajongók, virágokat visznek, mécseseket gyújtanak.

A nagyközönség pénteken vehetett búcsút Karel Gott-tól. A Zofín-palotában felravatalozott koporsó előtt mintegy 50 ezer ember hajtott fejett. Szombaton állami gyásznap volt Csehországban, a család és az ország vezetői - élükön Milos Zeman államfővel - a Szent Vitus-székesegyházban tartott gyászmisén búcsúztak el az énekestől, akit később helyeznek örög
velemenyezd, 2019. október 14. hétfő, 14:11
Karel Gott életművét bemutató kiállítás lesz Prágában
A kiállításról a napokban egyezett meg Karel Gott és Richard Fuxa, az ügynökség és alapítvány igazgatója. A rendezvény helyszínét és időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A Big Media szervezte meg 2013-ban Ivan Lendl világhírű cseh származású amerikai teniszező tulajdonában lévő Alfons Mucha-plakátok prágai kiállítását is. Stránská szerint ez adta az ötletet a Karel Gott zenei karrierét bemutató kiállítás megrendezéséhez.

"Mindig vágytam egy olyan kiállításra, amelyen eredeti műtárgyakon és dokumentumokon keresztül a zenémet kedvelők megismerhetnék teljes életművemet, és egyúttal feleleveníthetnénk a közös szép élményeinket" - nyilatkozta Gott újságíróknak.

A szervezők azt ígérik, hogy a Karel Gott-kiállítást olyan szellemben és stílusban készítik elő, amilyenben David Bowie vagy a Rolling Stones együttes hasonló kiállításait láthatta korábban a közönség.

A Mucha-plakátok kiállítását 185 ezer ember tekintette meg, ezzel 2013 leglátogatottabb tárlata lett Csehországban.
velemenyezd, 2017. március 31. péntek, 10:53
Ismét Karel Gott lett a Cseh Csalogány
A Cseh Csalogány (Cesky slavík) elnevezésű országos szavazáson az idén is Gott kapta a legnagyobb támogatást. Az énekes tartós népszerűségét jól mutatja, hogy az 1962-óta megrendezésre kerülő ankét (amely eredetileg Arany Csalogány néven futott) eddigi 48 évfolyamában Karel Gott 38 alkalommal végzett az első helyen.

Az eredményhirdetésen, amelyre szombaton este került sor Prágában, az énekes külföldi turnéja miatt nem tudott részt venni.

"Nagyon büszke vagyok a csalogányos gyűjteményemre. Köszönöm a bizalmat. Ígérem, jövőre mindent megteszek annak érdekében, hogy az eredményhirdetésen részt vehessek" - üzente Gott a németországi Stuttgartból, ahol régóta betervezett, s ezért már el nem halasztható fellépése volt.

Gott a legjobb férfi énekes-kategóriában aratott győzelme mellett lett a legtöbb szavazattal az abszolút győztes is. A női énekesek kategóriájában Lucie Bílá lett az első, aki eddig 16 alkalommal hódította el ezt a címet.

A legjobb együttesnek a prágai Krystof zenekart
velemenyezd, 2013. november 24. vasárnap, 14:33
IV. Károlyt tartják történelmük legnagyobb alakjának a csehek
A második helyen Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia első elnöke, míg a harmadikon Václav Havel, az 1989-es rendszerváltás utáni első csehszlovák és cseh államfő végzett.

A CVVM közvélemény-kutató intézet országos felmérésében, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában, a legnagyobb cseh személyiségnek a megkérdezettek 24 százaléka IV. Károlyt (1316-1378), 23 százalék az "államalapító" Masarykot (1850-1937), míg 20 százalék az ellenzéki emberi jogi harcosból lett államfőt, Havelt (1936-2011) jelölte meg.

A negyedik helyen Husz János református vértanú, míg az ötödiken Jan Ámos Komensky, a "népek tanítója" végzett öt, illetve négy százalékkal. Egy-egy százalékot kapott a felmérés során Karel Gott énekes, Jaromír Jágr jégkorongozó, Milos Zeman és Václav Klaus cseh államfők.

A CVVM legutóbb hat éve, 2007-ben készített hasonló országos felmérést. A vezető hármas sorrendje nem változott, de míg IV. Károly és Masaryk nagyjából ugyanannyi százalékot kapott, a két éve elhunyt
velemenyezd, 2013. november 22. péntek, 13:44
Karel Gott-emlékérmet készítenek Csehországban
A prágai "arany csalogány" 2014. július 14-én lesz 75 éves. A Cseh Pénzverde ebből az alkalomból ad ki egy-, illetve félunciás arany emlékérmeket, illetve ugyanilyen tömegű, de olcsóbb ezüst emlékérmeket. A három változat legdrágábbjából, az egyunciás arany emlékéremből 250 darabot készítenek.

Az érmek végső változatát, amelyeket Jaroslav Bejvla és Peter Horák tervezett meg, az énekes kérésére felesége, Ivana és két lánya választotta ki. Az emlékérem egyik oldalán Karel Gott arcképe, míg a másik oldalon egy líra és egy babérkoszorú lesz látható. "Minden művész számára megtisztelő, ha egy Karel Gott-nagyságú személyiségről készíthet emlékérmet" - nyilatkozta Peter Horák újságíróknak.

Az emlékérmek Gott születésnapja előtt kerülnek forgalomba, elsősorban bankokban és postahivatalokban lesznek kaphatóak. Az egyunciás arany emlékérem 55 ezer koronába, a félunciás 27 500 koronába fog kerülni. Az olcsóbb ezüst emlékérmek ára 2000 korona lesz.

Karel Gott a csehek legkedveltebb énekese: a
velemenyezd, 2013. október 30. szerda, 13:38
Képek, videók
Apjaval Pragaban 2o12
borigit
2018. augusztus 17. péntek, 15:47
Prágában, Zsuzsival
orban47
2013. január 28. hétfő, 20:47
2011 Advent Prágában 146.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:16
2011 Advent Prágában 145.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:12
2011 Advent Prágában 141.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:09
2011 Advent Prágában 128.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:05
2011 Advent Prágában 125.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 10:02
2011 Advent Prágában 111.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:58
2011 Advent Prágában 108.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:55
2011 Advent Prágában 105.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:51
2011 Advent Prágában 087.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:47
2011 Advent Prágában 085.
drkerekesmaria
2011. december 26. hétfő, 09:44
Prospero szigetén 01.jpg
chillik
2017. október 07. szombat, 05:11
Prospero szigetén 02.jpg
chillik
2017. október 07. szombat, 05:11
Prospero szigetén 03.jpg
chillik
2017. október 07. szombat, 05:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.