Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 02:03 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az oregánó olajrólAz oregánó, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által került, ahol különböző módosított változatok (hibridek) termesztése is gyakori. Hazánkban tölgyesekben, napos cserjés helyeken, száraz hegyoldalakon, kaszálókon, erdei vágások mentén, sokszor tömegesen található meg. A szurokfűfélék rendszerezése igen bonyolult feladat, mert az ide tartozó 4 növénycsalád több mint 40 tagot számlál. A növénytani bonyodalmak ellenére a felhasználás szempontjából nincs nagy különbség közöttük, mivel valamennyi szurokfűféle ugyanolyan ízű, illóolaja és hatása is nagyon hasonló.
Az oregánóolajat a növény leveleiből és virágaiból nyerik ki. Az oregánó olaj egyre népszerűbb az egészséges életmódot követők körében, mivel sok gyógyászati előnye ismert.

Az oregánóolaj egy olyan illóolaj, ami különböző gyógyhatású hatóanyagokat tartalmaz, többek között csersavat, gyantát, szterineket és flavonoidokoat, melyekről köztudott, hogy erős antioxidánsok. Aktív elemei közé sorolhatóak még a timol, a karvakrol és a rozmaringsav is. A timol és a karvakrol erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni küzdelemben. A rozmaringsav hasznos a különböző fájdalmak és duzzanatok csökkentésében, így képes megakadályozni a nyirokcsomó-duzzanatot is.

Mire gyógyír az oregánó olaj?
- Az oregánóolaj fenolos vegyületei, a karvakrolok meggátolják a DNS szintézisét az izomsejtekben, így segít megelőzni a rákos sejtek növekedését és az izomsejtekben való elterjedését.
- Meghűlés csillapító, köptető: Minden szurokfűféle két, kémiai összetételében rokon illóolajat tartalmaz, amelyek elősegítik a nyálkás váladékok felszakadását és ezzel könnyebben felköhöghetővé válnak.
- Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén. Az oregánóolajjal a megfázásos tünetek, az orrdugulás, a törökfájás, a köhögés és az orrfolyás is megszüntethető.
- Emésztésserkentő, a legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait, így görcsoldó hatással rendelkezik. Emellett egyes emésztőrendszeri paraziták kiűzésére is alkalmas.
- Szamárköhögés, görcsös köhögés, illetve altesti panaszok esetén is használatos.
- Ezen kívül kivonatát vagy illóolaját gargalizáló szerekhez és fürdőadalékokhoz is hozzáadják. Étvágyjavító, szélhajtó, epehajtó.
- A karvakrol antibakteriális, antivirális, antifungális és antiparazita tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért képes meggátolni a DNS és a fehérvérsejtek károsodását.
- Ennek az anyagnak köszönhetően az oregánóolaj nagyszerűen képes kezelni a különböző bőrproblémákat, különösen a pattanásokat, ajakherpeszt és gombás fertőzéseket.
- Az oregánóolaj víruellenes tulajdonságokkal bír, ami segít megszüntetni az ajakherpeszt, ha már akkor el kezdjük kenni a felületet, amikor még csak érezzük, hogy a herpesz kialakulóban van.
- Az oregánóolaj hatékonyan kezeli a lábgombásodást és az ótvart, mivel mindkettőt a dermatophye gomba okozza, amit a bőr cukor és fehérjetartalmából táplálkozik.
- Az oregánóolaj timolt is tartalmaz, ami sok szájöblítő összetevői között megtalálható. A timollal az ínybetegségeket és a fogfájást is kezelhetjük.
- Az oregánóolaj erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Képes minden duzzanatot csökkenteni és hatékonyan kezeli az arthritis, a fibromyalgia és a fejfájás tüneteit.
Külső használata:

Az Oregano olaj közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók (viszketés, stb.) lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.

Bőrön: Pár csepp, az érintett területbe történő bedörzsölésével. Ha szükséges, megismételhető.

Samponokban: Pár cseppet kell adni a samponhoz, hajmosás előtt. A habot pár percig a hajon kell hagyni, majd leöblíteni.

Szappanokban: Pár csepp oregánó olaj folyékony szappanhoz vagy tusfürdőhöz adagolva kiváló antiszeptikus hatást kölcsönöz a szernek. Tusoláshoz, kézmosáshoz is kiváló.

Fog és fogínyvédelem: Pár csepp a fogkefére téve alkalmazható. Ínyproblémák esetén napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.

Hólyagokra, sebekre: Az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul.

Lábápolás: Egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábszag is.

Párologtatóba téve az oregánó olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására.

Belsőleg: 4 csepp (kb. 0,17 ml) oregánó olaj egy kanál vízbe vagy gyümölcslébe csepegtetve, naponta háromszor
Forrás : Link
pacsakute, 2019. február 07. csütörtök, 21:34
Címkék: oregánó olajról, szurokfűfélék rendszerezése, növénytani bonyodalmak, felhasználás szempontjából, növény leveleiből, oregánó olaj,
Kommentek
Szigeti Szabolcs: Magyarország rohamtempóban lép előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügyi
képzettsége a digitális technológia felhasználásának területén, illetve a betegek miképpen tudják felhasználni a személyes egészségügyi adataikat az egészségügyi kezelések eredményesebbé tétele és az egészségügyi állapotuk javítása érdekében. A fórum résztvevői azt is vizsgálják, hogyan biztosítható a legjobban a személyes adatok védelme etikai és jogi szempontból.

A helyettes államtitkár felszólalt a fórum egyik panelbeszélgetésén, amely azt a kérdést járta körül, hogy az egészségügyi rendszer szempontjából mik a legfontosabb tapasztaltok a digitális technológia felhasználása szempontjából. Arról beszélt, hogy Magyarország nagyon nagy lépésekkel halad előre a digitális technológia alkalmazásában. A kormányzat az elmúlt években kifejlesztette és elindította az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), amely nagyon sok lehetőséget kínál az orvosok, az egészségügyi dolgozók, a betegek és a kormányzat számára egyaránt.

Szigeti Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy néhány év alatt
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 17:11
Krónika 5. rész (zárszámadás)
arra is: a szociális területen is volt bérintézkedés, de elfogadja, hogy az ágazat dolgozói szükségesnek és célszerűnek tartják a további béremelést. Bízik abban - jelezte -, hogy a magyar gazdaság bővülése a következő években is meghaladja az uniós átlagot, és a többletbevételek lehetőséget adnak a béremelések folytatására.

Fidesz: sokat javult az adómorál

F. Kovács Sándor (Fidesz) kiemelte, az előző évben sokat javult az adómorál, fehéredett a gazdaság, ami a társadalmi igazságérzet szempontjából is fontos.

A zárszámadási adatok alapján a 2018-as évet kitűnőnek értékelte, és gratulált azoknak a gazdasági szereplőknek, akik ebben munkájukkal részt vettek.

MSZP: katasztrofális a létszám- és bérhelyzet a rendvédelemben

Harangozó Tamás (MSZP) a belügyi és a honvédelmi tárca büdzséjét bírálta, minősíthetetlennek nevezve a Honvédelmi Minisztériumnál zajló "titkolózást" a nagy összegű beszerzésekről. A szocialista politikus követhetetlennek tartja a pénzek kifizetését is.

Az
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 14:51
Krónika 12. rész (azonnali kérdések, terrorizmus elleni konferencia, napirend után)
Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a javaslat expozéjában azt mondta, a meghívottak között van az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, illetve az Európai Gazdasági Térség országainak képviselői, továbbá olyan jelentős nemzetközi szervezetek képviselői, mint az ENSZ, az EU, az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a NATO.

A rendezvényen három ülésszakot tartanak, ezek mindegyike kiemelten érinti a magyar külpolitika szempontjából prioritást élvező Nyugat-Balkánt. Az első ülésszak a terrorista narratívák megelőzését szolgáló stratégiák kérdésével, a második a külföldi terrorista harcosok hazatérésével kapcsolatos biztonsági kockázatokkal, a harmadik pedig a fiatalok bevonásával foglalkozik a terrorizmushoz vezető erőszakos szélsőségek elleni fellépésbe.

A vitában felszólaló Zsigmond Barna Pál (Fidesz) támogatásáról biztosította az előterjesztőt.

Balczó Zoltán (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia
velemenyezd, 2019. október 21. hétfő, 21:22
Önkormányzat 2019 - Ismét pályázik a pécsi önkormányzat az Európa zöld fővárosa címre
2022-es cím odaítéléséről a jövő év tavaszának végén, nyarának elején hozhatnak döntést.

Kővári János, a pályázat koordinálásával megbízott önkormányzati képviselő beszámolt arról, hogy a pécsi közgyűlés a héten döntött az elmúlt hónapokban elkészített pályázat benyújtásáról; a csaknem kétszáz oldalas, tizenkét fejezetet tartalmazó dokumentumot október 14-én juttatják el a kiíróknak.

Úgy fogalmazott, a pályázat egyrészt bemutatja a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, az élhetőség szempontjából kiemelkedő pécsi eredményeket, másrészt vállalásokat tesz a jövőre nézve.

Elmondta: egyebek mellett a vízkészlet védelmét szolgáló, az épületek üzemeltetésében és a közlekedésben alkalmazható alternatív energiahordozók használatával kapcsolatos intézkedéseket gyűjti össze a pályázat. Emellett a természet védelme és az élhető város érdekében megfogalmazott lépéseket is kifejtik.

A képviselő kiemelte, Pécs komoly eredményeket ért el a fenntartható gazdaság tekintetében, például biogázerőmű jött
velemenyezd, 2019. október 11. péntek, 12:51
Szijjártó: tovább javul Magyarország gázellátásának biztonsága
hangsúlyozta, a beruházás egész Dél-Kelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen.

A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik - tudatta a politikus.

Szijjártó Péter kifejtette, az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás az energiaellátás egyoldalúságának kiküszöbölése. Közép-Európában a gáznak nagy szerepe van az ipar működése és a lakosság ellátása szempontjából. A gázellátás eddig alapvetően egy forrásból és egy útvonalon történt - mondta.

Kifejtette, az észak-déli infrastruktúra kiépítése a térség stratégiai érdeke. Hozzájárul ahhoz, hogy az azerbajdzsáni gázmezőkből elinduló szállítások elérjék a régiót, a Görögországba érkező LNG-t (cseppfolyósított gáz) számításba lehessen venni az ellátásban, ahogy a Fekete-tenger off shore mezőin egyszer meginduló kitermelést is - hangsúlyozta a miniszter.

Közölte, Közép-Európa ellátásbiztonságában akkor
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 13:21
Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok
Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 32 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 127 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 49 ponttal eshet a nyitásban.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára 20 százalékos pluszban is állt a hétfői kereskedés első perceiben, miután kiderült, hogy a dróntámadások jelentős károkat okoztak, és több mint felére vetik vissza a szaúdi kőolajkitermelést. Napi 5 millió hordó esik ki, ami a globális olajkitermelés nagyjából 5 százalékának felel meg. A kezdeti pánik és árrobbanás után a piacokat némileg megnyugtatta, hogy Donald Trump amerikai elnök engedélyezte az amerikai stratégiai nyersolajtartalékok megnyitását és felhasználását szükség esetére.

Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor a legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 10,51 százalékos pluszban, 66,55 dolláron, a WTI pedig 9,26
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 08:10
Egy új reaktor építését tervezi Szlovénia a meglévő mellé Krskoban
vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és az ország energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát adja. 1982-ben helyezték üzembe, és 2016-ban húsz évvel, 2043-ig meghosszabbították működésének időtartamát.

Június elején Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere Szlovéniában tárgyalt, ahol azt mondta: a nagyobb biztonság, a jobb technológia és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése szempontjából Szlovénia számára kulcsfontosságú ok, hogy amerikai kivitelezőt válasszon a második blokk megépítéséhez.

"Az amerikai technológia a legjobb, a Westhinghouse építi a legjobb reaktorokat a világon" - húzta alá Perry.

Azok a szlovén energetikai szakemberek, akik támogatják az új reaktor megépítését, úgy vélik: az erről szóló döntést legalább tíz évvel azelőtt meg kell hozni, hogy a régi reaktort leállítják. Míg mások, akik a megújuló energiaforrásokból előállított energia mellett érvelnek,
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 14:31
Költségvetés - ÁSZ: teljesíthető az idei hiánycél és az államadósság-szabály
hangsúlyozták.

A központi költségvetés adóssága az előző év végi értékhez képest május végére 217 milliárd forinttal emelkedett, az idénre tervezett adósságnövekménynek ez csak 14,5 százaléka, jelentősen kedvezőbb, mint egy évvel korábban. Tovább csökkent a központi költségvetés devizaadósságának részaránya (18,5 százalékra), ami hozzájárul az árfolyamkockázat mérséklődéséhez. A lakossági állampapírok volumenének növelése a külső sérülékenység és a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése szempontjából is alapvető fontosságú - hangsúlyozta az ÁSZ.

Azt is leszögezték, hogy az államadósság-mutató idei alakulása teljesíti az alaptörvény és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény előírásait. A mutató várhatóan több mint 0,1 százalékponttal lesz alacsonyabb a tavalyinál. Az idei, uniós módszertan szerinti államadósság-ráta is további csökken várhatóan, és bár nem azonosítható olyan kockázati tényező, amely ezt megakadályozná, az előírt 0,5 százalékpontos csökkenés megvalósulása adatok
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 16:20
Képek, videók
Oregano olaj.jpg
pacsakute
2019. február 07. csütörtök, 21:31
oregano olaj.jpg
dnemethk
2013. március 22. péntek, 22:24
családi bonyodalmak.jpg
klara50
2010. augusztus 30. hétfő, 19:41
A szeretet szempontjából.
pacsakute
2014. július 10. csütörtök, 06:03
Leveleibéka1.jpg
schneewalzer
2007. november 08. csütörtök, 22:31
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
egészséges életmód.jpg
enjoy75
2016. január 05. kedd, 06:12
Fenyő illóolaj.jpg
pacsakute
2019. augusztus 02. péntek, 22:49
Bazsalikom illóolaj.jpg
pacsakute
2019. február 08. péntek, 18:39
Illóolajok.jpg
pacsakute
2015. szeptember 28. hétfő, 14:07
illóolajok.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:39
illóolajos mécses.png
jpiros
2013. január 08. kedd, 07:53
illóolajok
dnemethk
2010. március 07. vasárnap, 13:28
Gyógy-, Illóolaj-, És Fűs
finike
2007. október 08. hétfő, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.