Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 05:02 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az oregánó olajrólAz oregánó, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által került, ahol különböző módosított változatok (hibridek) termesztése is gyakori. Hazánkban tölgyesekben, napos cserjés helyeken, száraz hegyoldalakon, kaszálókon, erdei vágások mentén, sokszor tömegesen található meg. A szurokfűfélék rendszerezése igen bonyolult feladat, mert az ide tartozó 4 növénycsalád több mint 40 tagot számlál. A növénytani bonyodalmak ellenére a felhasználás szempontjából nincs nagy különbség közöttük, mivel valamennyi szurokfűféle ugyanolyan ízű, illóolaja és hatása is nagyon hasonló.
Az oregánóolajat a növény leveleiből és virágaiból nyerik ki. Az oregánó olaj egyre népszerűbb az egészséges életmódot követők körében, mivel sok gyógyászati előnye ismert.

Az oregánóolaj egy olyan illóolaj, ami különböző gyógyhatású hatóanyagokat tartalmaz, többek között csersavat, gyantát, szterineket és flavonoidokoat, melyekről köztudott, hogy erős antioxidánsok. Aktív elemei közé sorolhatóak még a timol, a karvakrol és a rozmaringsav is. A timol és a karvakrol erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni küzdelemben. A rozmaringsav hasznos a különböző fájdalmak és duzzanatok csökkentésében, így képes megakadályozni a nyirokcsomó-duzzanatot is.

Mire gyógyír az oregánó olaj?
- Az oregánóolaj fenolos vegyületei, a karvakrolok meggátolják a DNS szintézisét az izomsejtekben, így segít megelőzni a rákos sejtek növekedését és az izomsejtekben való elterjedését.
- Meghűlés csillapító, köptető: Minden szurokfűféle két, kémiai összetételében rokon illóolajat tartalmaz, amelyek elősegítik a nyálkás váladékok felszakadását és ezzel könnyebben felköhöghetővé válnak.
- Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén. Az oregánóolajjal a megfázásos tünetek, az orrdugulás, a törökfájás, a köhögés és az orrfolyás is megszüntethető.
- Emésztésserkentő, a legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait, így görcsoldó hatással rendelkezik. Emellett egyes emésztőrendszeri paraziták kiűzésére is alkalmas.
- Szamárköhögés, görcsös köhögés, illetve altesti panaszok esetén is használatos.
- Ezen kívül kivonatát vagy illóolaját gargalizáló szerekhez és fürdőadalékokhoz is hozzáadják. Étvágyjavító, szélhajtó, epehajtó.
- A karvakrol antibakteriális, antivirális, antifungális és antiparazita tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért képes meggátolni a DNS és a fehérvérsejtek károsodását.
- Ennek az anyagnak köszönhetően az oregánóolaj nagyszerűen képes kezelni a különböző bőrproblémákat, különösen a pattanásokat, ajakherpeszt és gombás fertőzéseket.
- Az oregánóolaj víruellenes tulajdonságokkal bír, ami segít megszüntetni az ajakherpeszt, ha már akkor el kezdjük kenni a felületet, amikor még csak érezzük, hogy a herpesz kialakulóban van.
- Az oregánóolaj hatékonyan kezeli a lábgombásodást és az ótvart, mivel mindkettőt a dermatophye gomba okozza, amit a bőr cukor és fehérjetartalmából táplálkozik.
- Az oregánóolaj timolt is tartalmaz, ami sok szájöblítő összetevői között megtalálható. A timollal az ínybetegségeket és a fogfájást is kezelhetjük.
- Az oregánóolaj erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Képes minden duzzanatot csökkenteni és hatékonyan kezeli az arthritis, a fibromyalgia és a fejfájás tüneteit.
Külső használata:

Az Oregano olaj közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók (viszketés, stb.) lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.

Bőrön: Pár csepp, az érintett területbe történő bedörzsölésével. Ha szükséges, megismételhető.

Samponokban: Pár cseppet kell adni a samponhoz, hajmosás előtt. A habot pár percig a hajon kell hagyni, majd leöblíteni.

Szappanokban: Pár csepp oregánó olaj folyékony szappanhoz vagy tusfürdőhöz adagolva kiváló antiszeptikus hatást kölcsönöz a szernek. Tusoláshoz, kézmosáshoz is kiváló.

Fog és fogínyvédelem: Pár csepp a fogkefére téve alkalmazható. Ínyproblémák esetén napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.

Hólyagokra, sebekre: Az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul.

Lábápolás: Egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábszag is.

Párologtatóba téve az oregánó olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására.

Belsőleg: 4 csepp (kb. 0,17 ml) oregánó olaj egy kanál vízbe vagy gyümölcslébe csepegtetve, naponta háromszor
Forrás : Link
pacsakute, 2019. február 07. csütörtök, 21:34
Címkék: oregánó olajról, szurokfűfélék rendszerezése, növénytani bonyodalmak, felhasználás szempontjából, növény leveleiből, oregánó olaj,
Kommentek
Gyors klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek a szakemberek
idézi az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) legfrissebb szakirodalmat összegező javaslatát az MTA közleménye.

Abban az esetben, ha az üvegházgáz-kibocsátás a jövőben a mai trendek szerint alakul, az évszázad végére több mint három Celsius-fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet, mint amennyi az iparosodás előtt volt. A melegedés jóval inkább érezhető lesz a szárazföldön, mint az óceánon. Európában az arktiszi és a mediterrán térség a legsérülékenyebb a klímaváltozás szempontjából, de a hatások és következmények az egész kontinenst érintik, hiszen a klímaváltozás már most negatívan érinti néhány vidéken az európai mezőgazdaságot.

A hőhullámok és a szélsőségesebb időjárás miatt az elhúzódó kemény fagyok közvetlenül és elsősorban az időseket, a betegeket, a gyermekeket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket érintik. A kockázatokat fokozza a társadalmak elöregedése és a bővülő nagyvárosokban erősödő városi hősziget-jelenség.

A hőstresszt a magas páratartalom is
velemenyezd, 2019. június 04. kedd, 11:21
Európai Bizottság: nő az amerikai cseppfolyósított földgáz behozatala az EU-ba
30 százalékot.

Az Európai Unió teljes LNG-importjának mintegy 13,4 százalékát adja az Egyesült Államok, és ez tovább nőhet a bizottság szerint, amennyiben megfelelőek lesznek a piaci körülmények és az árak is versenyképesek lesznek.

Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztos elmondta, hogy várakozásaik szerint 2022-re huszonhárom tagállam számára lesz biztosítva a hozzáférés valamelyik LNG-terminálhoz. Leszögezte: a diverzifikáció az ellátásbiztonság mellett a verseny szempontjából is fontos.

Sajtótájékoztatóján Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter főleg azt hangoztatta, hogy bár az Egyesült Államokból érkező földgáz valamivel drágább, lényegesen megbízhatóbb forrás, mint Oroszország.

Kiemelte, nem szabad, hogy az ár legyen az egyetlen tényező. Ezt jól mutatta szerinte, hogy Oroszország 2006-ban és 2009-ben leállította a gázszállítást, ami bármikor újból megtörténhet, ha egy ország nem követi az orosz politikai irányvonalat.

"Ellenezzük az energia
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 19:22
ITM: a tiszta, okos és megfizethető energia biztosítására épül az új nemzeti energiastratégia
1990-hez képest. A megújuló energia részarányát tekintve 2020-ra Magyarország 14,65 százalékot vállalt, 2030-ra pedig legalább 20 százalékos részarányt tűzte ki célul. Jelenleg a villamosenergia-termelés mintegy 60 százaléka szén-dioxid-kibocsátás mentesen történik, ennek 50 százalékát a paksi atomerőmű állítja elő és 10 százalékát a megújuló energiák teszik ki.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ülésen a fenntarthatóság szempontjából fontosnak nevezte, hogy gyarapodó nemzetté válhasson a magyar, a fenntartható nemzet kulcsát pedig szavai szerint a család jelenti. Ezt támogatja a családpolitika, ugyanakkor nemcsak anyagi ösztönzőkre, hanem a családbarát szemlélet további formálásra is szükség van - mutatott rá.

A demográfiai kihívások jelentősek, 1981 óta minden évben egyre kevesebb magyar van. Az államtitkár szerint népesedési kérdésekre a megoldás a magyar fiatalok kezében van, ezért is szükséges az, hogy a családpolitika
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 17:28
Moringáról jó tudni
segítik a bőr egészségét és megjelenését tökéletesíteni.
Az E- és C -vitaminok csökkentik a napsugárzás, dohányzás és szennyeződések miatt felszabaduló szabadgyökök által okozott károkat.
Az E-vitamin a ráncok csökkentésében és a bőr bársonyosabbá tételében is segíthet.
Az A vitamin a bőrszövet védelméhez és helyreállításához szükséges.
A moringa gazdag tápanyagtartalmával egészségessé teszi a bőrt.

A moringa magokból préselt moringaolaj kivételesen stabil oxidálódás szempontjából, ami megmagyarázza, hogy miért helyeztek az egyiptomiak a síremlékeikbe moringaolajos vázákat. Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönheti a figyelemreméltó stabilitását is.

A magokból megközelítőleg 38-40% étkezési célú olaj nyerhető. Ez a halványsárga konzisztenciájú olaj nem szárít, íze a dióéra emlékeztet. A moringaolaj - másnéven behen olaj - gyógyító tulajdonságait már az ősi kultúrák is feljegyezték. Óriási kozmetikai értéke van, a test- és hajápolásban használják
pacsakute, 2019. február 20. szerda, 21:53
Artisjus - Tavaly 8,6 milliárd forint jogdíjat osztottak fel
transzformációs igazgatója egy pénteki budapesti sajtóbeszélgetésen.

Mint elhangzott, a közös jogkezelő 13 ezer 580 magyar szerző és jogutód számára osztott fel jogdíjat 2018-ban, miközben 1357 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál. Az elmúlt három évben összesen csaknem négyezer új alkotó jelentkezett az egyesületnél. A kifizetések 18 százaléka élőzenés adatokra épül.

"Tavaly hivatalosan 17 ezer 413 új zenemű (dal, komolyzenei mű) született. Az új daloknak bevétel szempontjából is komoly jelentősége van egy dalszerző életében: a jogdíjkifizetések 40 százaléka öt évnél nem régebbi szerzeményből, azaz a friss slágerekből származik" - hangsúlyozta a szakértő. A regisztrált új dalok közül a legtöbb (18 százalék) rock-metál stílusú, de meglepően magas (15 százalék) a klasszikus instrumentális dalok aránya (utóbbiak közé tartoznak a rádióknak-tévéknek írt arculati zenék).

2018-ban 2852 szerző kapott havi ötezer és ötvenezer forint közötti jogdíjat - ez 21 százalékos
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 15:01
A timsóról nem árt tudni...
gazdaságos, hipoallergén, nem illatos, hagyja lélegezni a bőrt, nem hagy nyomot a ruhán.

Potassium alum - egy természetes ásvány, egy fehér-átlátszó, szagtalan, kristályos formában megjelenő só. A természetes timsó kő bányákból vagy felszíni ásványlelőhelyekről származik.
Előállítási mód: a stick timsót a nyers ásványi só feldarabolásával és csíszolásával nyerik.

Potasium alum VERSUS Alumínium:
Két egymástól teljesen eltérő anyag, úgy kémiailag, mint a kifejtett hatás szempontjából, külömböző kémiai képlettel. A Potasium alum molekulák negatív töltésű ionokkal rendelkeznek és nem szívódnak a bőrbe. A Potasium alum teljesen ártalmatlan, a bőrrel történő érintkezéskor felszabaduló oxidok és hidroxidok vegyileg stabil anyagok, nem lépnek reakcióba a bőrrel, nem szabadítanak fel aluminiumot, nem oldódnak és nem hatolnak a bőrbe.

Potasium alum VERSUS Ammonium alum
- az első, bányából kitermelt alunitból készült, a második pedig iparilag szintetizált,
pacsakute, 2019. február 04. hétfő, 20:24
Amerikai importvámok - Brüsszel engedélyezte az amerikai szójabab bioüzemanyagként való felhasználását
Az engedélyt 2021. július 1-jéig adták meg, de ez a megfelelő feltételek teljesülése esetén meghosszabbítható.

Az amerikai termelők így indulhatnak például európai közbeszerzéseken, minthogy a bizottság kimondta, az Egyesült Államokból származó szójabab energiahordozóként való felhasználása összhangban van az EU előírásaival.

"A megújuló energia jelenti Európa jövőjét, fontos, hogy a piacon megjelenő bioüzemanyagok mindegyike megfeleljen a magas fenntarthatósági sztenderdeknek" - írta a brüsszeli testület.

A friss adatok szerint az előző hat hónapban 112 százalékkal nőtt az Európai Unióban az Egyesült Államokból importált szójabab mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. A teljes behozatal 75 százalékát teszi ki az amerikai import.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a
velemenyezd, 2019. január 29. kedd, 13:21
Képek, videók
Oregano olaj.jpg
pacsakute
2019. február 07. csütörtök, 21:31
oregano olaj.jpg
dnemethk
2013. március 22. péntek, 22:24
családi bonyodalmak.jpg
klara50
2010. augusztus 30. hétfő, 19:41
A szeretet szempontjából.
pacsakute
2014. július 10. csütörtök, 06:03
Leveleibéka1.jpg
schneewalzer
2007. november 08. csütörtök, 22:31
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
egészséges életmód.jpg
enjoy75
2016. január 05. kedd, 06:12
Bazsalikom illóolaj.jpg
pacsakute
2019. február 08. péntek, 18:39
Illóolajok.jpg
pacsakute
2015. szeptember 28. hétfő, 14:07
illóolajok.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:39
illóolajos mécses.png
jpiros
2013. január 08. kedd, 07:53
illóolajok
dnemethk
2010. március 07. vasárnap, 13:28
Gyógy-, Illóolaj-, És Fűs
finike
2007. október 08. hétfő, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.