Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 03:09 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A lottó ötös esete a pogácsáva
A lottó ötös esete a pogácsával

Arra számítottam, hogy szombaton elviszem a főnyereményt, kilépek a munkahelyről és sütök egy nagy adag hajtogatós töpörtyűs pogit... Ebből csak a pogi vált valóra, ráadásul tepertő helyett csupa tejtermék került bele: tehéntúró, juhtúró és sajt. Szórakozottságomnak köszönhetően aztán kénytelen voltam amőbákat is gyártani ugyane tésztából, hiszen a pogácsaszaggatásban már úgyis profi vagyok. :)

Érdekes párhuzamot véltem felfedezni a gazdagság és a szabadidő között: a milliomosok zöme időmilliomos is egyben. Nos, főleg ez utóbbi miatt bíztam a szerencsében, hiszen így módom lett volna az egész délelőttöt betöltő, hajtogatós-pihentetős töpörtyűs pogival való barátkozásra. Ám Fortuna kiszúrta a szemem egy 500 forintos jack-pottal, úgyhogy hétfőn délután annak rendje s módja szerint mehettem a dolgozóba. :( Így aztán a B terv lépett életbe, a múltkori eposzomban említett nagymamakommandó túrós-sajtos pogija. Kelesztős fajta ez is, de hajtogatni nem kell, ezért rövidebb idő alatt elkészül. Mondjuk így is elment vele a délelőttöm, ám ennek én vagyok az oka: el kellett volna feleznem a hozzávalók adagját, mert a nagyik láthatóan sokunokás mennyiséggel számoltak. :)
Túrós-sajtos pogácsa

3 (2) dkg friss élesztő
1 (fél) deci tej
1 (fél) evőkanál cukor
60 (30) dkg finomliszt
1 (fél) nagy evőkanál só
25 (13) dkg margarin
15 (8) dkg juhtúró
15 (7) dkg tehéntúró
2 (1) tojássárgája
1 (fél) dl tejföl
8 (4) dkg reszelt sajt a tésztába

A tetejére:
6 (3) dkg reszelt sajt a pogácsák tetejére
1 tojássárgája a kenéshez
szezámmag (opcionális)

Valamint:
1 kg darált mák

Elkészítés: Elöljáróban még annyit, hogy a fotók egy részét nyugodtan átemelhettem volna a múltkori blogosból, főleg a kelesztésről készülteket. (Ismét gyönyörűen megkelt a tészta, szinte sistergett a benne lévő gáztól). Ennek kapcsán volna is egy kérdésem kedves Olvasóimhoz: amikor nagy adag kelt tésztát készítenek, és nem fér be a sütőbe (nem szívesen tolok be két tepsit egyszerre, mivel az alsó rácson hamar megég a sütemény), hol tetszenek parkoltatni a kimaradt tésztát felhasználásig, mi a szabály? Szobahőmérsékleten, hűtőben, netán hagyják tovább kelni? A bejglivel ugyanis egyszer már megjártam, mert túlkelt, és szerte-széjjel foszlott sütés közben. Most ugyan ettől megkímélt a természet, de biztos, ami biztos, rányitottam az ablakot a várakozó pogácsákra (+10 fokig szerencsére hideg- és csókálló vagyok). :)

kezdődjék a munka. A cukros, meleg tejben útnak indítjuk az élesztőt. Jókora keverőtálban elkeverjük a lisztet a sóval, elmorzsoljuk a puhácskára mikrózott margarinnal. Krumplinyomón áttörjük a kétféle túrót, mikróban picit meglangyosítjuk, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk. Jöhet, a célba ért élesztő, a sárgája, végül a langyos tejföl. Lágy, jól idomítható tésztát kapunk, melyből csinos, sima cipót kerekítünk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (. 30-40 perc), átnyomkodjuk, majd lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, és rászórjuk az erre szolgáló reszelt sajtot. Ezután a hosszabbik oldala mentén lazán feltekerjük, mint a bejglit (hű, bejgli!), és meleg helyre téve ismét hízókúrára fogjuk. (Kelesztési tanácsaimat a múltkori epizódban olvashatják, de a siker érdekében kérdezzék meg anyósukat is! :)

(Fűtsük fel a sütőt 210 fokra!)
A duci bejglit fél óra eltelte után átemeljük a gyúródeszkára, ha nem ott lett volna, és sodrófával 2 centi vastagra kinyújtjuk. 4 cm szagattóval pogácsákat vágunk belőle, a tetejüket megkenjük az elkevert sárgájával, és mindegyikre kevés reszelt sajtot szórunk, amit enyhén rálapogatunk (én szezámmagot is szórtam rá).

És hogy hol vannak az amőbák? Elárulom... Nagymamáék a kinyújtott ,,bejglit" kenik meg a sárgájával, erre szórják a sajtot, és csak ezután szaggatnak. Kétségtelenül kényelmesebb így készíteni, de hoppácska, jutott eszembe (már későn), mi lesz a szaggatmányok közötti kanyargós tésztaösvényekkel? Alapesetben ezeket ugye újra összegyúr, nyújt, szaggat, de itt ez nem kivitelezhető, hiszen már ott a rászórt sajt. Pistucnak hála azonban megszületett a túrós-sajtos amőba: egyszerűen felszeletelte az amorf maradékot, és kitűnő ropogóst sütött belőlük. :)

...s erre a legjobb bizonyíték a sütés folyamata. Talán nincs is még egy olyan tészta, aminél ennyire függ a siker a sütés módjától — sokszor alig néhány perc választja el a nyers és a szenesre égett pogácsát egymástól. Különösebb praktikáim nekem sincsenek, csekély átmérőjű tudáshalmazom néhány morzsáját azonban szívesen szórom szét önök között:

1. A pogácsákat gyorsan kell sütni, különben kiszáradhatnak. Mindenképpen 200 fok feletti hőtartományt válasszunk (oh, milyen tudományos voltam!) :), és gyakran ellenőrizzük csemegénket.

2. A pogik talpa hajlamos megégni, ezért én mindig két réteg sütőpapírt teszek a tepsibe. A túlsütés ellen persze ez sem véd.

3. A pogácsa frissen jó. Néha most sült-frissé varázsolhatók félperces mikrózással, de van úgy, hogy ez mit sem ér, ezért inkább online fogyasztásra rendezkedjünk be.

4. A légkeverés funkcióhoz nem tudok hozzászólni, mert hagyományos gázsütőnk van, bocsika!

+1. A pogácsa nagyon eteti magát és hizlal. Sportoljunk sokat! :)

Vissza a mába

Kedves pogijainkat nagyon magukra hagytam...! Ha kész vagyunk a szórással, sebtiben helyezzük őket a tepsibe (már amennyi belefér), egymástól legalább 3-4 centire, és irány a sütő felső-közép táji rácsa. A kimaradt pogikat - kipróbált ötlet híján - tegyük hűtőbe vagy más hűvös helyre.

S hogy mennyi a sütési idő...? Célozzuk meg a 20 és 35 perc közötti tartományt, melyen belül egyéni finomhangolásra is szükség lehet. Ha ropogósabban szeretjük, a felső, ha kalácsosabbra, az alsó szintidő legyen mérvadó, de a kóstolás is elengedhetetlen. Ha a pogácsák talpacskája mélybarna, barátkozzunk meg a kitárazás gondolatával, ne várjuk meg, míg elégnek.

Korábban publikált receptjeimtől (paprimákos, hagymás) merőben eltérő jellegű pogácsát sikerült sütnöm, ám a mostanira különösen igaz, hogy frissen fogyasztandó, érdemes a jó népet a konyha környékére gyűjteni. Finom csemege, az egyszer biztos (10 darabot még melegen eltüntettem, ez időre felfüggesztettem a fogyókúrát.) :)

Kedves Olvasóim! Be kell valljam, hogy mint azt Önök is láthatják egyelőre eléggé hiányosak a pogácsákkal kapcsolatos ismereteim, ráadásul, azt hiszem, ez alighanem külön tudományterület a gasztronómiában. Mindenesetre igyekezni fogok, hogy beérjem az átlagnagymama szintjét, koromnál fogva erre talán még van esélyem. ) S nagyon izgat a leveles pogácsa készítése, az ügy érdekében továbbra is rendületlenül lottózom.)
horvathnemagdi, 2011. január 20. csütörtök, 19:36
Címkék: Kedves Olvasóim, lottó ötös, nagy adag, pogi vált, szabadidő között, milliomosok zöme,
Kommentek
A Tavasz sokadik pillanata !
A sötét , komor hosszú téli napok sok
energiánkat emésztettek fel .
Feszültek lettünk , sok elfojtott
lelki salak gyülemlett fel bennünk .
A Tavasz érkezése , a virágzó
mandulafák , a tündöklő napsugár ,
hatékonyan legyőzi szorongásainkat .
Ösztöneink tenniakarásra serkentenek
bennünket , szépíteni környezetünket ,
Megnyílnak a rejtőzködő szívek is ,
akiket a téli napok a szoba fogságára
ítéltek , voltaképpen kinyílik a Világ .
Lazulnak a kötöttségek , az emberek
közelebb kerülnek egymáshoz , a Tavasz
meghozza újra a reményt az élniakaráshoz .

Kedves Olvasóim ! lélekemelő - boldogságban gazdag Tavaszi napokat kívánok !Bédné Marika : 2019 . 02 . 28 . 12 : 26 . / gondolataim /

bedmarika47, 2019. február 28. csütörtök, 12:29
Lélekemelő - békés szép napot kívánok !
A hajnali órákban a rossz alvókámnak köszönhetően
ismét megébredtem . Egyébként a hírtelen bekövetkező
frontok is nagyon megviselnek . No de , ezt a boldog
pillanatot amit átéltem , ez maga volt a csoda .
Egy kis madárka szólalt meg valahol a közelben , szinte
éreztem a Tavasz leheletét , miközben szerettem volna
látni ezt a drága kis lényt , ám nem lehetett . A hangját
viszont egyre hallatta , Istenem vajon hol is élhet , mit ehet ,
a szabad ég alatt ezen morfondíroztam ? !
Milyen tréfás is a sors , az ember benne kényszerül élni
egy nyughatatlan , békétlen világban , ami bizony kissé
el is keseríti , s elég hozzá egy dalra fakadó picinyke kis
madárka , aki máris kedvet ad egy új nap ébredéséhez .
Az emberben máris ott feszül az élet iránti elköteleződése ,
a boldogság iránti vágy , békében megélni a mindennapokat !

Ennek szellemében kívánok kedves Olvasóimnak - Látogatóimnak
bedmarika47, 2019. január 17. csütörtök, 11:04
Könyörgés
békét.

Csitítsuk el irigységünket, mondjunk búcsút a mások fölötti diadal vágyának. Inkább próbáljunk használni nekik. Kedvesen, bátran és abban a tudatban üdvözöljünk mosolyogva másokat, hogy ha így teszünk, biztosan sikerrel járunk. Viselkedjünk egyenesen, és törekedjünk elfogulatlanságra. Bánjunk mindenkivel jó barát módjára. Ezt nem mint a dalai láma vagy olyan személy mondom, aki különleges hatalommal vagy képességekkel bír. Semmi effélével nem rendelkezem. Az ember szól belőlem, aki olvasóimhoz hasonlóan boldogságra, nem pedig szenvedésre vágyik.

Ha valamilyen oknál fogva nem tudunk segíteni másoknak, legalább ne ártsunk nekik. Képzeljük magunkat messziről jött idegennek. Gondoljunk a világra úgy, amilyennek az űrből látszik: jelentéktelenül kicsi, mégis csodaszép. Lehet-e bármi, amit abból nyerünk, hogy itt-tartózkodásunk alatt másoknak ártunk? Nem kívánatosabb és ésszerűbb-e, ha lazítunk és szép csendben jól érezzük magunkat, akárha másik környékre látogatnánk? Ha tehát a világ
koszegimarika, 2019. január 12. szombat, 07:41
Ha az Isten bezárja az ajtót, valahol ablakot nyit.
illetve én nem rendelkezhetek a továbbiakban a saját munkámmal, a saját szellemi termékemmel
- valamint a későbbiekben a minimális szolgáltatásért sok pénzt kérnek
úgy döntöttem, hogy fizetés helyett lezárom a blogomat.
Nagyon sajnálom, hogy itt kell hagynom ezt a jó oldalt, ezt a remek kis közösséget, de nem látom biztosítva, hogy pl 1 év múlva, már fizetősen is, folytathatnám tovább ezt a blogot.
Szeretettel gondolok minden kedves TVN-es ismerősre, jóbarátra,
Köszönöm az olvasóimnak, hogy napi átlagban 2 ezren látogatták a blogomat (de volt jó néhány olyan év, amikor több mint 1 millióan olvasták éves szinten).
Valahol, valamikor biztosan folytatni fogom.
Talán az Ágnes:) blogjaim valamelyikében ...

Mosolyogj ma és sírj holnap. Olvasd el ezt minden nap!

yaskane :) /
yaskane, 2018. október 01. hétfő, 09:01
Búcsúzom Önöktől!
Búcsúzom minden irodalom, és verset kedvelő követőmtől, aki figyelemmel kísérte, olvasta a blogom. Nagyon szerettem ezt az oldalt, szeretettel gyűjtögettem a számomra kedves és értékesnek tartott verseket, irodalmi alkotásokat. Remélem, akik ellátogattak az oldalamra, hasonló érzésekkel olvasták.
A tvn.hu közlése szerint október elsejétől zárt rendszerré alakul át az oldal, és a továbbiakban nem lesz ingyenes a használata. A zárt rendszerben nem kívánok részt venni.
Bővebb ismertetőt nem adtak a már meglévő blogokkal kapcsolatban, valószínű törlésre kerülnek, hiába a sok éves válogatás az irodalom gyöngyszemeiből.

Több, mint tíz év az életemből.

Minden búcsú szomorú, és fájdalmas, még ha "csak" egy oldalról van is szó. Hiányozni fog, mint minden, amihez az ember kötődik, szeret, és egyszer csak elveszít.

Köszönöm a tvn.hu-nak ezt a szép tíz évet, a
njzsike, 2018. szeptember 29. szombat, 18:10
Ha az Isten bezárja az ajtót, valahol ablakot nyit.
illetve én nem rendelkezhetek a továbbiakban a saját munkámmal, a saját szellemi termékemmel
- valamint a későbbiekben a minimális szolgáltatásért sok pénzt kérnek
úgy döntöttem, hogy fizetés helyett lezárom a blogomat.
Nagyon sajnálom, hogy itt kell hagynom ezt a jó oldalt, ezt a remek kis közösséget, de nem látom biztosítva, hogy pl 1 év múlva, már fizetősen is, folytathatnám tovább ezt a blogot.
Szeretettel gondolok minden kedves TVN-es ismerősre, jóbarátra,
Köszönöm az olvasóimnak, hogy napi átlagban 2 ezren látogatták a blogomat (de volt jó néhány olyan év, amikor több mint 1 millióan olvasták éves szinten).
Valahol, valamikor biztosan folytatni fogom.
Talán az Ágnes:) blogjaim valamelyikében ...

Mosolyogj ma és sírj holnap. Olvasd el ezt minden nap!

yaskane :) /
yaskane, 2018. szeptember 27. csütörtök, 16:44
Üzeneteim maradnak benned, Kedves Barátaim!
Sajnálom, hogy nem maradhatok, a nyugdíjamból nem tudom fizetni. Ponzorom nincsen.
A tvn Magazin több írásomat és verseimet vitte, akkor azok bizonyára tetszettek a rendszer gazdáinak is.
Kedves Olvasóim, idejáró Barátaim, látogassatok a Facebook oldalamra ha időtök engedi, én ott leszek és írok, majd felrakom az új képeimet is.

Próbálok elvinni olyan verseimet, novelláimat, szösszeneteimet, amikre még szükségem lehet. Bár kevés időm maradt erre.
Iskola találkozóra megyek és vendégeim is lesznek a héten, mi marad belőlem?

Szeretettel köszönök el Tőletek!

Burda Zsuzsanna

bzsuzsanna, 2018. szeptember 25. kedd, 22:23
Búcsú - blog
Kedves Ismerőseim,Látogatóim!

Szomorúan olvastam,hogy a TVN:HU zárt rendszerré változik,melynek
anyagi vonzata van.
Régebben 8 évig aktív Hotdogos voltam,sok barátom,ismerősöm volt,
akiktől fájó szívvel el kellett válnom,mert megszünt a Hotdog.
Arról nem is beszélve,hogy a magazinjaim,blogok,képek vesztek el!
Egy éve ideszegődtem,és komolyan vetettem bele magam a blogok
írásába.Örömmel fogadtam az egyre bővülő olvasóim,látogatóim
táborát.
Most itt is arra kényszerülök,hogy Mindenkit,és mindent elhagyni
kényszerülök,mert nem biztos hogy meg engedhetem magamnak
hogy évente ekkora összeget fizessek,azért hogy itt lehessek!
Nagyon sajnálom,hogy itt is minden veszendőbe kerül,nem írhatok
blogot,nem tehetek fel képeket,azaz nem fizetek,nem tudok többet belépni
otóbertől.
Már nem sok értelmét látom folytatni a blogírást!
Nagyon köszönöm Mindenkinek aki meglátogatott,és megtisztelt figyelmével.
Szeretettel kívánok azoknak akik
mircsimarcsi, 2018. szeptember 07. péntek, 22:20
Képek, videók
olvasoimnak
gaby13
2010. március 20. szombat, 14:46
lotto szelet.jpg
zsokica45
2018. április 16. hétfő, 19:37
FB 2017.03.02. Lottó.jpg
dnemethk
2017. március 09. csütörtök, 21:35
no lotto.jpg
dnemethk
2017. január 12. csütörtök, 18:02
Lottó Horoszkóp.jpg
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 20:13
Lottó Horoszkóp
cipello
2014. augusztus 07. csütörtök, 12:16
lottó.jpg
cipello
2013. december 30. hétfő, 15:08
retró-emlék-totó-lottó -sz
janna53
2013. május 29. szerda, 11:26
Nosztalgia+lottó+1997. jpg
isti53
2013. március 06. szerda, 20:27
lotto.jpg
isti53
2013. március 06. szerda, 20:26
TH_LOTTO.JPG
basikele
2013. január 10. csütörtök, 22:52
nagy adag szar.jpg
kis-vakond
2012. augusztus 19. vasárnap, 12:23
nagy adag.jpg
agica2004
2010. november 25. csütörtök, 15:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.