Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 03:13 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Titkos kínai kormányzati dokumentumok szivárogtak ki a Hszincsiangban működő átnevelő táborokról
Az iratokat a kínai politikai vezetés egyik, neve elhallgatását kérő tagja szivárogtatta ki a lapnak abban a reményben, hogy a benne foglalt információnak köszönhetően felelősségre vonhatóvá válnak a becslések szerint mintegy egymillió ujgur, kazah és egyéb nemzetiség tagjainak internálását megvalósító program felelősei.

A dokumentumokból egyebek mellett kiderül: a kínai vezetés házon belül elismerte, hogy a terrorellenes kampány részeként családokat szakítanak szét, és jóllehet a kormányzat valóban szakképzési programként tálalta a hszincsiangi központok kialakítását, a javaslatot több tisztviselő is ellenezte, attól tartva, hogy végül balul sülhet el, illetve gazdasági károkhoz vezethet. Az iratok beszámolója szerint a területen gondot okozott például a termény betakarítása is, ugyanis a tömeges internálás következtében munkaerőhiány lépett fel. A hasonló esetekre való megoldásként a helyi tisztviselőknek kiadták: mindazoknak, akik panasszal élnek, mondják el, hogy legyenek hálásak a Kommunista Párt segítségéért, ellenkező esetben rosszabbra fordulhat a családjuk helyzete.

A dokumentumok tanúsága szerint a terrorellenes program alapjait Hszi Csin-ping kínai elnök fektette le beszédeiben, melyeket 2014-ben hszincsiangi látogatása alatt és után intézett tisztviselőkhöz. A kínai elnök hetekkel az után utazott a nyugat-kínai régióba, hogy ujgur szélsőségesek a dél-kínai Jünnan tartomány székhelyén, a kunmingi főpályaudvaron 31 embert megöltek és több mint 150 embert megsebesítettek egy késeléses támadás során. Hszi ezt követően a terrorizmus és a szeparatizmus elleni könyörtelen harcra szólított fel. A kiszivárgott irat ugyan nem tartalmaz utalást arra, hogy az internálóközpontok létrehozását az elnök rendelte volna el személyesen, de annyi kiderül belőle, hogy Hszi széles körben elterjedt, káros nézetek hatásainak tulajdonította Hszincsiang instabilitását, és ezeknek az eltüntetését jelölte ki célul.

Az irat szerint a kínai vezetés aggodalmait tovább növelték a külföldön elkövetett terrortámadások, illetve az amerikai csapatok kivonása a Hszincsianggal szomszédos Afganisztánból. Egyes tisztviselők úgy érveltek, hogy az Egyesült Királyságban végrehajtott támadások hátterében olyan intézkedések állnak, melyek "a biztonság elé helyezik az emberi jogokat". Hszi elnök pedig emiatt arra szólította fel a pártot, hogy vegye át az Egyesült Államok által a 2001. szeptember 11-én elkövetett támadások után meghirdetett terrorizmusellenes harc egyes aspektusait.

A táborok kiépítése akkor váltott különösen gyors ütemre, amikor 2016 augusztusában Csen Csüan-kuo került a hszincsiangi pártvezetés élére. Csen a New York Times szerint Mao Ce-tung egykori kínai vezető politikai tisztogatásainak mintájára a helyi tisztviselőkre gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy akár túlkapásokat is kövessenek el a kijelölt feladat teljesítése érdekében, miközben bármiféle kétely kifejezésre juttatását szinte bűncselekménynek tekintette. Ennek megfelelően Csen eltávolított a pozíciójából minden olyan helyi tisztviselőt, aki ellenezte az intézkedéseket, és annak a véleménynek adott hangot, hogy a kampány tovább fokozhatja az etnikai feszültségeket a területen. A kiszivárgott iratok között található például az egyik megyei vezető, Vang Jung-csi írásos vallomása, akit azért börtönöztek be, mert titokban elrendelte több mint 7000 ember szabadon engedését az általa ellenőrzött táborokból.

A kínai kormányzat szócsövének tartott Global Times hétfőn vezércikkben reagált a The New York Timesban megjelent írásra, amely a kínai lap szerint "ádáz támadást intézett" az ellen, ahogyan Kína Hszincsiangot kormányozza. "A nyugati közvélemény a saját értékrendje szerint kritizálja a Hszincsiangban működő szakmai oktatást és képzési központokat" - fogalmaz a vezércikk szerzője, hozzátéve: a nyugati elit egy része szívesebben látná Hszincsiangot erőszakba és káoszba fordulni, ezért nehezen viseli, ha a helyzet ehelyett lényeges javulást mutat.

A Global Times szerint a Hszincsiangról folytatott vita nem csupán két értékrend, hanem két különböző érdekrendszer ellentéteiből fakad. A vezércikk rámutat: a kínai lakosság - beleértve a Hszincsiangban élő valamennyi nemzetiség tagjait - békét és jólétet remél a térségben, minden olyan intézkedés tehát, amely ezt a célt szolgálja az erkölcsiség és az igazságosság szempontjából is helyénvaló. A szerző ezek után azzal érvel, hogy a Peking által "szakképzési központoknak" nevezett intézmények kialakítása óta a Pakisztánnal és Afganisztánnal határos területen sikerült fokozatosan felszámolni a terrorizmust és fellendíteni a gazdaságot.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő hétfőn úgy fogalmazott: a The New York Times cikke "ügyetlen fércmunka", mely az iratok "szelektív értelmezésén" alapul. A szóvivő szerint az amerikai lap figyelmen kívül hagyta a Hszincsiangban folytatott kampány hátterében álló valódi okokat, min ahogyan azt a tényt is, hogy a területen az elmúlt három évben egyetlen terrortámadás sem történt, ami Keng szerint az intézkedések helyességét igazolja. A szóvivő azonban nem kérdőjelezte meg a kiszivárgott dokumentumok hitelességét.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. november 18. hétfő, 11:52
Címkék: Kommunista Párt, Hszi Csin-ping, Egyesült Királyságban, Egyesült Államok, Csen Csüan-kuo, York Times,
Kommentek
Kína tiltakozik a Hszincsianggal kapcsolatos amerikai törvénytervezet ellen
szeparatizmus-ellenességről szól. A közleményben Hua kifejti: a területet korábban szélsőségesek és terroristák tevékenysége tartotta fenyegetésben, amire válaszul a helyi kormányzat a törvény előírásainak megfelelően terrorellenes intézkedéseket vezetett be, illetve - hogy a problémát a forrásánál kezelje - a gazdasági fejlődés, a nemzeti egység, valamint a társadalmi harmónia előmozdításán fáradozott. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően - teszi hozzá, - az elmúlt három évben nem történt terrortámadás Hszincsiangban.

A szóvivő a közleményben felidézi, hogy az elmúlt egy évben több mint 70 ország és régió tisztviselői, továbbá nemzetközi szervezetek, a sajtó, illetve vallási szervezetek képviselői, valamint szakértők és kutatók látogattak Hszincsiangba, és elismeréssel nyilatkoztak az ott folytatott terrorellenes munkáról. Egyebek mellett felsorolja, hogy márciusban az Iszlám Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsa határozatban méltatta Kínának a muszlim közösségért folytatott
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 07:04
A képviselőház Kína elleni szankciókra szólítja fel Trumpot a muszlim kisebbségek elnyomása miatt
A törvényjavaslat magas rangú kínai tisztségviselők elleni büntető intézkedéseket szorgalmaz, mert Hszincsiang tartományban - amely Kína északnyugati vidékén fekszik és az ujgurok autonóm területe - tömegesen zárnak internáló táborokba ujgur kisebbséghez tartozókat.

Az amerikai és a nemzetközi sajtóban nemrég jelentek meg olyan, jogvédők és szakértők információira támaszkodó riportok, melyek felfedik, hogy Hszincsiangban mintegy egymilliónyi ujgurt tartanak fogva önkényesen. Peking vitatja az adatokat, a fogva tartásokról pedig azt állítja, hogy "szakmai képzési központokról" van szó, ahol az iszlám radikalizálódás ellen küzdenek, miután a korábbi években a tartományban ujguroknak tulajdonított véres merényletek történtek.

A képviselőházi szavazás előtt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök kijelentette: "Peking barbár cselekedetei manapság az ujgurok emberi méltóságát és emberi jogait fenyegetik, és ez sérti a világ kollektív lelkiismeretét is." "Küldjünk üzenetet Pekingnek, hogy Amerika
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 07:04
Washington nem engedélyezi a beutazást az ujgurok elnyomásáért felelős kínai tisztségviselőknek
A vízummegszorítások indoklásaként a Mike Pompeo külügyminiszter aláírásával kiadott közlemény hangsúlyozta: "a kínai kormányzat rendkívül elnyomó rendszert alakított ki ujgurok, kazahok és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, más muszlim kisebbségekhez tartozók ellen". Hivatkozott arra is, hogy Peking internálótáborokat és mindent átható megfigyelőrendszereket működtet, valamint drákói szigorral ellenőrzi a kulturális és vallási identitás szabad kifejezését.

A külügyminisztérium intézkedése a kínai kormányzat és a kommunista párt azon tisztségviselőit érintik, akikről Washington úgy tudja, felelősségük van, vagy bűnrészesek az ujgurok, kazahok és más kisebbségiek bebörtönzésében vagy a kárukra elkövetett visszaélésekben. Ezek az emberek nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény nem nevezett néven egyetlen kínai tisztségviselőt sem. Viszont emlékeztetett arra, hogy az intézkedés kiegészíti az előző nap, hétfőn hozott másik amerikai kormányzati döntést, amelynek
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 23:52
HRW: a kínai hatóságok engedjék haza a családjaiktól elszakított gyerekeket Hszincsiangban
szerint a kínai hatóságok ráadásul a szülők beleegyezése nélkül állami intézményekben, illetve bentlakásos iskolákban helyezték el azokat a gyermekeket, akiknek a szülei őrizetben vannak, vagy a hatósági intézkedések elől külföldre menekültek. A szülőknek semmiféle kapcsolattartási lehetőséget nem biztosítanak a gyermekeikkel - olvasható a közleményben. Sophie Richardson, a HRW Kínával foglalkozó részlegének vezetője úgy fogalmazott: "a gyermekek erőszakos elszakítása a családjuktól a kínai kormány Hszincsiangban folytatott elnyomásának talán legkegyetlenebb eleme".

A HRW rámutat: a Hszincsiangban alkalmazott, szigorú megfigyelési rendszer, illetve a külföldi kapcsolatokkal rendelkező, vagy a helyzetről nyíltan beszélő embereknek kiszabott súlyos büntetések miatt a családjaiktól elszakított gyermekek számáról nincsenek adatok, a helyi kormányzat pedig elenyésző tájékoztatást nyújt azokról a határozatokról, amelyek alapján egyes gyermekeket állami gondozásba helyeznek.

A HRW mindazonáltal
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 12:32
A tanulók nagy része hazatért az átnevelő központoknak tartott hszincsiangi intézményekből
résztvevők kérhettek szünetet és rendszeresen hazalátogathattak.

A kínai kormány álláspontja szerint a muszlim vallású ujgur kisebbség lakta területen létesített központok önkéntes alapon biztosítottak képzéseket azok számára, akiknek az életére "hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus".

Nemzetközi jogvédő szervezetek, valamint az ENSZ megfigyelői szerint azonban legalább egymillió embert - zömében az ujgur és kazah népcsoportokba tartozókat - akaratuk ellenére zártak átnevelő táborokba Hszincsiangban.

Peking július 21-én úgynevezett fehér könyvet adott ki a Hszincsiang történelmével és nemzetiségeivel kapcsolatos állásfoglalásáról, amelyben egyrészt cáfolja a türk nyelvű ujgur nemzetiség türk eredetét, továbbá hangsúlyozza, hogy az ujguroknak nem őshonos vallása az iszlám, a nemzetiség ráadásul nem is egységesen muszlim. A dokumentum arra is kitér, hogy a szakadárok által megteremteni kívánt Kelet-Türkisztán soha nem létezett, az elképzelés csupán politikai eszköz Kína felszabdalására.
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 14:15
Erdogan: Törökország nem hagyja, hogy bárki viszályt szítson közte és Kína között
és szándékát fejezte ki az együttműködés elmélyítésére.

Erdogan április végén nem vett részt a Pekingben második alkalommal megrendezett BRI-csúcstalálkozón, miután országa többször élesen kritizálta a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, muszlim vallású ujgur kisebbség tagjaival szemben alkalmazott bánásmódot.

Februárban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában Törökország aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a kínai hatóságok átnevelő táborokat működtetnek Hszincsiangban az ujgurok számára a szélsőséges nézetek terjedésének megfékezése céljából. Peking álláspontja szerint a hszincsiangi lakosság tagjai szabad akaratukból vehetnek részt a központok kínálta képzéseken.

A China Daily cikke szerint Erdogan a keddi találkozón ténynek nevezte, hogy Hszincsiangban az emberek boldog életet élnek Kína fejlődésének köszönhetően. Kiemelte: Törökország határozottan ellenzi a szélsőségességet, és kész elmélyíteni a kölcsönös politikai bizalmat, valamint erősíteni a biztonsági
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 08:01
HRW: a kínai hatóságok arcfelismerő és adatelemző technológiákat használnak Hszincsiangban
Területen élő kisebbségek nagyjából egymillió tagját tartják fogva átnevelő táborokban. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, hogy a szélsőségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amelyek nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

A HRW legfrissebb jelentésében rámutatott, hogy kínai rendőrségi és kormányzati tisztségviselők egy mobilalkalmazás segítségével egy gombnyomással szinte mindent megtudhatnak a Hszincsiangban élőkről, legyen szó vallási szokásaikról, politikai irányultságukról, foglalkozásukról, telefonszámukról, autójukról vagy vércsoportjukról.

A hatalmas, integrált közös műveletek felületének (IJOP) nevezett központi adatbázist a rendőri ellenőrzések során felvett információk, a biztonsági kamerák felvételei és wifi-felderítő programok segítségével a mobiltelefonokból kiolvasott adatok táplálják.

Az IJOP hatósági mobiltelefonos alkalmazásában megjelölhetőek a különféle gyanús tevékenységek,
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 13:32
Képek, videók
Válási dokumentumok 2005
furaila
2019. november 20. szerda, 16:50
dokumentumok_3678.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:27
dokumentumok_4044.png. png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 15:37
dokumentumok4056.png
sz719eszter
2016. szeptember 30. péntek, 14:30
dokumentumok_3917.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_3700.png
zskadi
2016. február 06. szombat, 14:16
dokumentumok_4044.png
paka68
2016. január 30. szombat, 17:46
dokumentumok3400.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 21:09
dokumentumok3402.png
zskadi
2016. január 22. péntek, 11:33
dokumentumok_3403.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3373.png
cady89
2015. május 17. vasárnap, 15:03
dokumentumok_3402.png
cady89
2015. május 16. szombat, 12:38
Kormányzati épület
sanci81
2015. június 06. szombat, 12:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.