Belépés
2019. június 16. vasárnap | 24. hét | 167. nap | 11:22 | Jusztin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Korhoz (nem) kötött gyerekvállalás?
33 év fölött már kisebb az esély szülni. Az is bizonyított, hogy olykor a sikertelen próbálkozások okát saját szüleinkben kereshetjük.

Egy külső szemlélő számára kifejezetten szélsőséges életkorban is vállalhatnak babát a párok (vagy egyedül a nő), de az ideális időpontot sokkal inkább a pár igényei, életcéljai, vállalt vagy már kipipált életfeladatai határozzák meg, és egyre kevésbé veszik figyelembe azt az időkeretet, amelyet a biológia meghatározott.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? A nagy intenzitású babaprojekt egyre több esetben akkor indul be, amikor a természet már lapozott a női termékenység naptárában. Míg a férfiaknál ez az idő tág életkori határok között mozog, és esetükben valóban hangsúlyosabb szempont lehet a megfelelő egzisztencia, mint feltétel, a női szervezet szigorúbb, és nem mutat türelmet sem a társadalmi igények, sem az emancipációs törekvésekkel szemben. Tudomásul kell vennünk, hogy létezik egy, az aranynál is értékesebb, években pontosan meghatározható időszak, amikor a legnagyobb eséllyel és biztonsággal lehet tervezni és vállalni az utódot. Férfiaknál ez a pubertáskorban indul, és addig tart, míg elegendő és megfelelő minőségű hímivarsejt található a spermában (ondófolyadékban). A nőknél azonban hangosan ketyeg az óra. Szakértőnk, dr. Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrum vezető főorvosának tapasztalata szerint a nők 18 és 33 éves kora közötti szakaszt nevezhetjük biológiai szempontból ideális kornak a baba vállalására. ,,Természetesen minél fiatalabb a nő, annál nagyobb az esélye annak, hogy természetes úton megfogan az utód, de még a művi megtermékenyítésnél - szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítésnél - is döntő lehet, hogy az illető a húszas évei közepén jár-e, vagy esetleg átlépte a bűvös 33. évét.

A statisztikák azt mutatják, hogy míg egy 25 éves nő, aki mesterséges megtermékenyítést vesz igénybe, általában a második beavatkozás után sikeres várandósságot könyvelhet el, a harminchárom feletti - vagy pláne a negyven körüli - nőknél ez csak a sokadik, nemritkán a negyedik, ötödik beavatkozásnál sikerül, vagy egyáltalán nem."

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden 18 és 33 év közötti nőnek ,,kötelezően" ebben az életszakaszban kell vállalnia az utódot. De nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a természet még annál is okosabb, mint ahogy azt feltételezzük, és nemegyszer tetten érhető az a jelenség, hogy a nő szervezete ellenkampányt folytat, vagyis a korból lassan kifutva hiába ,,vágyik" babára, ha megfelelő, felelős társ híján belül szorong, és egyszerűen nemet mondanak a hormonok...

Korhoz (nem) kötött gyerekvállalás?

Meddig lehet kitolni a babavárás idejét?

El kell fogadni azt is, ha valaki az ideális időszakon túl érzi elég érettnek a saját személyiségét, megfelelőnek a hátterét, és optimálisnak a kapcsolatát ahhoz, hogy reprodukálja önmagát. Esetleg már a ,,ragyogó" korban ezt megtette egyszer vagy akár többször is, de új kapcsolatban szeretné (szeretnék átélni) az egybetartozás örömét. A második kapcsolatok azonban - mint ahogy erre Konc János professzor főorvos felhívja a figyelmet - jellemzően a 40. év körül alakulnak ki. ,,Abban az életkorban élik érzelmi szempontból második virágzásukat a nők, amikor a babavállalás előtt már tornyosulhatnak akadályok. Meddőségi központunk »beteganyagának« 20 százalékát teszik ki azok a hölgyek, akik a 40. év fölött járnak már, és második kapcsolatukat szeretnék nemesíteni az utóddal. Ez a tendencia azonban jellemző egész Nyugat-Európára, Angliában például ez az arány 25 százalék, míg Izraelben a meddőségi kezelésre jelentkező nők 32 százalékánál jegyzik ezt a hátteret." Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy amíg 33 év felett is rohamosan csökkenek az esélyek (40 éves korig 50-75%-ot is zuhanhat), még inkább aggodalomra adhat okot - és természetesen megoldandó feladatot a meddőségi központok orvosainak -, hogy 40 év fölött napról napra hihetetlen sebességgel távolodnak a lehetőségek, és tűnik el a remény.

Beszédes számok

,,Amíg száz 42 éves mesterséges megtermékenyítésen - lombikbébiprogramon - átesett nő átlagosan 2-7,6 százalékánál sikeres a beavatkozás, addig száz 45 éves női csoportnál ez már csak 1,5 százalék. Vagyis három év alatt 25-80 százalékot romlanak az esélyek, és a tendencia, minél idősebb női csoportot nézünk, annál jellemzőbb és annál meredekebben zuhan. Az »öregedő«, fáradó petesejtek mellett azonban számos egyéb tényező is hatással lehet a női termékenységre, és minél idősebb valaki, annál nagyobb eséllyel találkozott már olyan külső hatással, amely negatív módon hatott fogamzóképességére. Néha a legbanálisabbnak ítélt, gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzés következménye miatt kell pluszgondokkal számolni: elzáródott petevezeték, méh- vagy petefészek-gyulladás okozhat problémákat, máskor ennél »súlyosabb« a háttér, az évek alatt kialakulhatnak ugyanis veszélyes elváltozások, például - orvosi kifejezéssel élve - csokoládéciszta, amely megnehezíti, esetleg lehetetlenné teszi a természetes fogamzás bekövetkeztét" - avat be a részletekbe a Konc tanár úr.

Amikor megszólal a vészcsengő

,,Abban az esetben, ha az ideális koron belül van a nő, első körben várakozásra inti a szakma a babára vágyó párt. Ez azt jelenti, hogy hacsak nincsenek a kórtörténetben ismert elváltozások, betegségek, akkor a protokoll szerint egy év türelmet ír elő az orvos. Elváltozások nélkül, az optimális életszakaszban, a legtöbb esetben magától bekövetkezik a vágyott terhesség. Akkor válik csak valóban sürgetővé a dolog, ha az életkor is magas, és a tennivaló is sok. Vagyis, ha az alapvető nőgyógyászati vizsgálat alapján kiderül, hogy a nő, vagy andrológus analízise szerint a férfi, vagy éppen mindkettő oka a meddőségnek. Ezek persze vagy megoldhatók, vagy sem, de mindenképpen az alapdiagnózisok alapján lehet meghatározni a következő hónapok (akár évek) egészségügyi programját. Amennyiben csak nem jön a baba, és meddőségi vizsgálatokra van szükség, amelyekre első lépésben - a tévhitekkel ellentétben - az apajelöltnél kerül sor. Pontosan azért, mert a terméketlenség hátterében nagyon sok esetben (kb. 40%) a férfi áll. Ez után következik a nő kivizsgálása, de a petevezeték átjárhatóságára csak akkor kerül sor, amikor már számos egyéb vizsgálat megtörtént. Figyelni kell például, hogy bekövetkezik-e egyáltalán petesejtérés. Ezt akár egy egyszerű, de rendszeres hőmérséklet-ellenőrzéssel - grafikonon - nyomon lehet követni. E mellett sor kerülhet nyáktesztre és az úgynevezett LH-tesztre is. Ez utóbbi is a peteérés kimutatására szolgál. A peteérés bekövetkezése előtt 24-48 órával a női szervezetben magasra szökik az LH-hormon szintje. Ez a hormon indítja be a tüszőrepedést és magát a peteérést. Az ovulációs tesztek a magas hormonszintet megmutatva előre jelzik, várhatóan mikor vagyunk a legtermékenyebbek.
Az eredmények beszédesek, és azok nyomán lehet kijelölni a további lépéseket - például petesejtérést elősegítő hormonkezelést.

Ha segítségre van szükség

A művi - mesterséges - megtermékenyítésre csak akkor kerül sor, amikor minden egyéb megoldás sikertelennek bizonyul. Sorra vesszük, melyek lehetnek ezek.
Korhoz (nem) kötött gyerekvállalás?

Inszemináció

(szervezeten belüli mesterséges megtermékenyítés)
A folyamat a női tüsző stimulálásával kezdődik, melyet kezelhetnek gyógyszerrel, de az esetek többségében inkább peteérést serkentő injekciót használnak. Bár az eljárást az OEP támogatja, az injekciók megvásárlása nagy teher lehet a család számára. A peteérés serkentése szigorú orvosi ellenőrzés mellett zajlik. A vizsgálatok hüvelyultrahang segítségével történnek. Akkor van esély, ha a tüsző eléri a 17-18 mm-es nagyságot, ekkor injekció segítségével időzítik a tüszők repedését. Az inszemináció során a petesejt megtermékenyítése a méhen belül, a petevezetőben zajlik. A leendő apa által adott spermiumot, laboratóriumi előkezelés után, egy vékony katéteren keresztül fecskendezik be. Terhességi hormonszintet az inszemináció után 12-14 nappal mérnek, ekkor derül ki, hogy a beavatkozás sikeres volt-e.

Lombikbébiprogram

(szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítés)
Négy lépésből álló folyamat, amelynek alapfeltétele az, hogy elegendő petesejt álljon rendelkezésre a beavatkozáshoz.

A megfelelő számú petesejtet a petefészek hormonális előkészítésével biztosítják.
Ez után történik a petesejtek leszívása, amelyre műtőben, ultrahangos ellenőrzés mellett, steril körülmények között kerül sor. Altatásban és nélküle is elvégezhető.

A petesejtek megtermékenyítése és tenyésztése: a természetes körülményeikhez hasonló feltételeket biztosítanak a sejteknek. A már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlődnek tovább, egészen a beültetésig.

Az embriók méhüregbe történő visszahelyezése: általában fájdalommentes, nem kellemetlenebb, mint egy hétköznapi nőgyógyászati vizsgálat.

Hogyan lehet felkészülni a baba vállalására?

Tudatos ,,életprogrammal". Ez valójában azt jelenti, hogy nem árt tisztában lenni azzal, milyen célokat tűzünk magunk elé, és azokat mikorra szeretnénk megvalósítani az életünk során. Ezt persze a sors időnként átírja helyettünk, de azért a húszas évek közepére már nem árt eldönteni, hogy mikor szeretnénk utódot. Így van ugyanis esély arra, hogy felmerülő gondok esetén elegendő idő legyen ,,átprogramozni" az életünket.

Rendszeresen járjunk el nőgyógyászati vizsgálatokra, rákszűrésre, és a bagatellnek tűnő gondokat is vegyük komolyan.

Amennyiben babát szeretnénk, próbáljuk testsúlyunkat a ,,megfelelő" szintre hozni, sok esetben ugyanis a pluszkilók akadályozzák a fogantatást.

Ne szégyelljük, ha nem sikerül azonnal, és ne is essünk kétségbe, a negatív érzelmek ugyanis még távolabbra tolhatják a várt gyermekáldást.

Tudatosítsuk magunkban azt is, hogy csak ránk, az apára és a várt gyermekre tartozik a korunk, engedjük el a fülünk mellett a negatív megjegyzéseket, és csak a megoldandó feladatokra koncentráljunk.

Zárjuk ki a stresszt az életünkből, vagy legalább próbáljuk meg enyhíteni negatív hatásait, és ezt ne tekintsük csak egy mondatnak: valóban töltsünk minél több időt a párunkkal, a barátainkkal, azokkal, akiket szeretünk. Áldozzunk időt azokra a tevékenységekre, amelyek örömet szereznek nekünk, hallgassunk zenét, tanuljunk meg jógázni (és helyesen lélegezni - erre egyébként a szülésnél is szükség lesz), és ne görcsöljünk rá a babára.
Amennyiben késik a gyermekáldás, ne kezdjünk el bűnbakot keresni, ha harmonikus a párkapcsolat, akkor ez közös teher, de ne engedjük, hogy ennek feszültsége megmérgezze kapcsolatunkat.
Korhoz (nem) kötött gyerekvállalás?

Alkalmazott alternatív módszerek

A feljebb már említett módszerek mellett több alternatív módszer él a gyakorlatban.
Homeopátiás szerek alkalmazása: a hormonháztartás és az ivarmirigyek működésére vannak jó hatással.

Sós ülőfürdő: az egyik legismertebb (és nagyon régóta alkalmazott) gyulladáscsökkentő.
Gyógynövények: ginszeng, macagumó, barátbors, rozmaring, illetve méhpempő (bár ez utóbbi nem gyógynövény). Ezek mindegyike a hormonháztartásra hat.

Masszázsterápia: a test és lélek feltérképezése után a masszázzsal ,,kiegyenlítik" az energetikai rendszer eltéréseit, így elegendő mennyiségű energia jut el a reprodukciós szervekhez is.
Akupunktúra, akupresszúra: a hormonális szabályozásban van kiemelkedő szerepük.
Vitaminkúrák: nőknél a C-vitamin a progeszteron termelésének serkentésére szolgálhat, de elengedhetetlen a B- és az E-vitamin, valamint a cink és a szelén bevitele is. Az E-vitamin nemcsak a magzat kihordását segíti elő, hanem védi a spermiumok sejtmembránját is.

Lelki meddőség?

De mi történik akkor, ha nem egészségügyi ok áll a meddőség hátterében? Ha a tudomány jelenlegi állása szerint nem megállapítható a siker elmaradása?

Az ilyen esetek több mint 50 százalékánál lehet pszichés eredetű a teherbe esés gátja. Amikor orvosi értelemben nem meddő a pár, akkor tanácsos a tudatalattiban is keresni a problémákat, hiszen a háttérben, a konkrétan megfogható egészségügyi elváltozások vagy problémák helyett vagy mellett számos egyéb tényező is állhat. Vegyük sorra, melyek a leggyakoribbak.

Áldozati bárány

A legtipikusabb, amikor a nő saját édesanyjához fűződő viszonya áll korlátként a sikeres megtermékenyülés előtt. Abban az esetben is, amikor látszólag jó volt, és ma is harmonikusnak tűnik a kapcsolat, elhangozhattak olyan kijelentések, amelyek mély sebet ütöttek a gyerek lelkén, esetleg szóban ugyan soha nem fogalmazta meg vádjait az anya, de jelzései egyértelművé tették, hogy gyermekét hibáztatja azért, mert nem lett elég sikeres, nem tanulhatott, válás után ,,fel kellett áldoznia magát a gyermekéért". Ez még akkor is kelthet bűntudatot a gyerekben (és aztán viszi magával ezt akkor is, amikor már ő maga vállalna babát), ha az anya direkt módon ezt valóban soha nem mondta ki, csak pillantásaival, félmondatokkal utalt rá. Ilyenkor a kislány azt tanulja meg, hogy az anyaság akkora áldozat, amely talán nem is éri meg, és felnőve tudat alatt elkezdi hárítani annak lehetőségét, hogy anyává váljon.

Tipp

Ha eddig nem tettük meg, most itt van az ideje az anyával kapcsolatos érzések megfogalmazásának. Azonban kérjük szakember segítségét a helyzet tisztázásához, mert a magunk által támasztott érzelemvihar maga alá temethet minket.

Én nem lennék jó anya!

Még nehezebb a helyzet, ha e mellett nem volt más módon sem felhőtlen az anya és a lány közötti viszony, hiszen negatív példaként fognak előtte állni édesanyja ,,rossz" megoldásai, és azt hiszi, ő maga sem válhat jobb anyává, így a lelke nem is készül fel a baba jövetelére.
Tipp

Ennek a helyzetnek a megoldása szintén szakember segítségét igényli, és minél gyorsabban, annál jobb, hiszen a ,,rossz anya" képe olyan teher, amelyet nagyon nehéz - babavárás nélkül is - cipelni.
Én nem is akarom!

Bármekkora nyomást is gyakorol a környezet egy nőre, hiába állít elé tucatnyi sikeres példát arra vonatkozólag, hogy lehet egyszerre sikeres nő és sikeres anya, ha valaki nem érzi magát érettnek a szerepre, a szervezete a segítségére siet, és tüneteket produkál. Igazolva, hogy most még nem jöhet a baba.

Tipp

Soha ne engedjünk a nyomásnak! Csak akkor szabad törekedni a babavárásra, ha valóban elég érettnek érezzük magunkat rá.

Korhoz (nem) kötött gyerekvállalás?

,,Tőled nem akarok gyereket!"

Lángolhat a szerelem, élhetnek ragyogó körülmények között, a nő valahogy érzi, hogy szabad-e szülni annak a másiknak. Amikor a szép maszk mögött hamisságot észlel, ha tudatosan nem is fogalmazza meg, azért ott belül szépen elülnek a hormonok, hogy legyen idő megfontolni a kérdést.

Tipp

A párkapcsolat időről időre igényli a nagytakarítást, illetve óhatatlanul eljönnek azok a pontok, amikor egyszerűen nem lehet továbblépni, csak ha nagyon tisztán látjuk magunk előtt a párkapcsolat jövőjét. Babára törekedni csak akkor szabad, ha ez a kép valóban biztató.

Félelem a szüléstől

Van, aki bevallja, van, aki nem, de azért fél. Ez így egészséges is, ám olyan helyzet is lehet, amikor a természetes félelem helyét valami egészen vad szorongás veszi át. Amikor a nő tudat alatt meg van győződve arról, hogy a terhesség vagy a szülés tragédiába torkollik, és vagy ő, vagy a babája, vagy mindketten életüket vesztik. További probléma lehet, hogy valójában a babától, a baba körüli tevékenységtől is félnek, egészen pontosan attól, hogy nem lesznek képesek a gyermek ellátására. Ez a sötét kép - amely szintén önértékelési problémákra vezethető vissza - súlyos teherré válhat, és a lélek a remegő, mélyben szűkölő félelem miatt nem ad zöld utat a várandósságnak.

Tipp

Ne halljuk meg a negatív szüléstörténeteket! Szinte minden közösségben keringenek legendák napokig tartó vajúdásról, szörnyűséges sérülésekről. Higgyük el, az orvosunk tudja, hogyan segítsen, és esze ágában sincs magunkra hagyni minket.
lenke1964, 2016. január 13. szerda, 16:25
Címkék: Konc János, Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrum, esély szülni, sikertelen próbálkozások, külső szemlélő, ideális időpontot,
Kommentek
Megújult a Svábhegyi Bölcsőde
tűzte ki, hogy 2022-re mindenkinek legyen lehetősége bölcsődébe íratni gyermekét - jelentette ki.

Gulyás Gergely elmondta, kormányzati cél a bölcsődei és óvodai férőhelyek jelentős növelése. A XII. kerületi önkormányzat bővítésről szóló döntése megelőzte ezt a programot - jegyezte meg.

A miniszter közölte: bíznak abban, hogy a családtámogatási rendszer, amelynek fontos elemei július elsején, majd január elsején lépnek hatályba, azzal az eredménnyel jár, hogy minél többen döntenek majd gyerekvállalás mellett.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a fővárosban a XII. kerületben él a legtöbb 17 év alatti gyerek és a legtöbb 65, illetve 75 év feletti ember is.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester elmondta, hogy a kerületben minden felvételt kért gyermeket fel tudnak venni bölcsődébe. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt években szisztematikusan fejlesztették a bölcsődéiket - tette hozzá.

Pokorni Zoltán közölte, a mostani felújítást és bővítést megelőzte egy energetikai
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 20:54
Novák Katalin: már több mint százezer család vette fel a csokot
Novák Katalin a VII. kerületi HelloAnyu! közösségi kávézóban felidézte: 2015 júliusában vezették be az új otthonteremtési programot, amely a csokkal, a hozzá felvehető kedvezményes hitellel és a kedvezményes áfával, illetve áfa-visszatérítési lehetőséggel indult, illetve bővült.

Azóta már mintegy 300 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatással segítettek több mint százezer családnak, azaz - átlagosan négytagú családdal számolva - mintegy 420 ezer embernek.

A csok a fiatalok gyerekvállaláshoz is hozzájárul, hiszen majdnem 50 ezer gyerek megszületését vállalták a családok az otthonteremtési támogatás felvételekor - emelte ki Novák Katalin.

Az államtitkár emlékeztetett: júliustól bővül az otthonteremtési program, a családvédelmi akcióterv keretében július elsejétől már a használt lakás vagy ház vásárlásához is igénybe lehet venni a - csok mellé felvehető, maximum 25 éves futamidejű garantáltan 3 százalék alatti kamatozású - hitelt ugyanakkora összegben mint az új
velemenyezd, 2019. április 26. péntek, 12:02
Helyettes államtitkár: nagy az érdeklődés a magyar családpolitika iránt az ENSZ közgyűlésén
Beneda Attila elmondta, a bizottság egyik plenáris ülésén mutatta be a magyar családpolitikát, amelynek különlegessége, hogy a nőpolitikát a családpolitika részének tekinti.

Egyetlen másik ország sem reflektál annyira sokféleképpen a családok problémáira, és segíti ennyire átfogóan a gyerekvállalást, mint Magyarország, ezért a családvédelmi akcióterv különböző elemei méltán kerültek az érdeklődés középpontjába - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, különösen nagy az érdeklődés a babaváró támogatás, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó mentessége, valamint a nagyszülői gyed iránt, nincs ugyanis még egy ország, ahol ilyen intézkedések lennének.

Beneda Attila kitért arra is, hogy a tavaly kormányzati támogatással létrejött Egyszülős Központtal közös kiállításon mutatja be a kormány a magyar családpolitika komplexitását, valamint az Egyszülős Központ mindennapjait és munkáját.
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 18:58
Novák: júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok
engedéllyel kell rendelkeznie - tette hozzá.

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy kizárólag személyautóra lehet igényelni a támogatást, lakóautóra például nem. Az autó árának nincs felső határa, és három évre elidegenítési tilalmat jegyeznek be a járműre, azaz három évig nem lehet eladni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a családvédelmi akcióterv szorosan illeszkedik a kormány 2010 óta folytatott családpolitikájához, amely a magyar családokat helyezi a középpontba, és segíti a gyerekvállalás előtt álló és a már gyereket nevelő családokat is.

Mint mondta, Magyarország élen jár a gazdaság teljesítőképességének arányában a családokra fordított támogatások összegét tekintve, 2010-hez képest a kétszeresére növelték a családoknak nyújtott költségvetési támogatásokat, aminek köszönhetően ma jobban élnek a gyereket nevelő családok, mint 8-9 éve, és 20 éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv, mint tavaly.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt, hogy a
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 12:47
Századvég-konferencia - Kerekasztal-beszélgetés: a kormány a családvédelmi akciótervvel azt üzeni, hogy a gyere
valamit, ha versenyképesek a férfiakkal az élet minden területén. A nők emiatt olyanok akarnak lenni, mint a férfiak, így azonban megfosztják magukat attól a lehetőségtől, hogy megélhessék az anyaságot, mint a kiteljesedés egyik formáját - fűzte hozzá. Kiemelte, a kormány a családvédelmi akciótervvel egyebek mellett azt üzeni, hogy a gyereknevelés olyan teljesítmény, amely közösségi szinten is elismerendő.

Hozzátette, hogy az anyagi segítség fontos, mert a mai fiatalok létbiztonságra vágynak a gyerekvállaláshoz, de ez önmagában nem elég, a társadalomnak is értékelnie kell, ha valaki felelősen dönt a gyerekvállalás mellett. A felelős döntéshez pedig meg kell jelennie a kultúrában és a nevelésben is, hogy a gyerekvállalás érték.

Azokra a kritikákra, amelyek szerint a családtámogatási intézkedések a nőket szülésre kényszerítik, azt válaszolta, nem kényszerítenek senkit, "nem ajtókat zárnak be", hanem lehetőségeket teremtenek, és minden élethelyzetre igyekeznek megoldást kínálni.

Pillók Péter, a
velemenyezd, 2019. február 28. csütörtök, 12:41
Latorcai: erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
Kutatóintézet igazgatója a rendezvényről azt mondta, hogy a nemzetépítést és közösségépítést szolgálja. Közölte, arról szeretnének átfogó képet adni, hogy mi a helyzet a határon túl, és mit lehetne még tenni annak érdekében, hogy boldog családok éljenek a Kárpát-medencében.

Farkas Péter szociológus, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási vezetője az intézet által készített kutatás eredményeit mutatta be, amelyben a Kárpát-medence magyarlakta régióiban mérték fel a gyerekvállalási tendenciákat. Eszerint a magyarországihoz és a közép-európaihoz nagyon hasonlóak a határon túli attitűdök: a gyerekvállalás legfontosabb feltételének a megfelelő partner megtalálását és a lakáskörülményeket tartják, az anyagiak és a munkahely pedig hátrébb sorolódnak. Hasonlóság az is, hogy csökkent a házasságkötések és a gyerekek száma, egyre több az egyszülős és a mozaikcsalád, és egyre későbbre tolódik a gyerekvállalás ideje.

A gyerekvállalásról a leghagyományosabb elképzelései a
velemenyezd, 2019. február 16. szombat, 13:21
Dömötör: tart a családvédelmi akcióterv részleteinek kidolgozása
Dömötör Csaba kiemelte, a cél az, hogy egyes intézkedések július elsejével életbe lépjenek.

Hozzátette, hogy az eddigi bejelentések még csak az intézkedések első hullámát jelentették, például a "falusi csokra" (családi otthonteremtési kedvezmény) vonatkozó intézkedések csak ezután jönnek.

A családvédelmi akcióhoz a családok védelméről szóló, az elmúlt hónapokban lebonyolított nemzeti konzultáció ad szilárd alapot. A konzultációban majdnem 1,4 millióan mondták el a véleményüket és adtak erős felhatalmazást a kormánynak, hogy jelentősen bővítse a családtámogatásokat - mondta az államtitkár.

Dömötör Csaba hangoztatta: az új intézkedések figyelembe veszik, hogy nagyon sokféle élethelyzet van Magyarországon, ezért a friss házasok, a több gyereket nevelők és a nagyszülők is nagyobb támogatásra számíthatnak.

Kitért arra is, sajnálják, hogy az ellenzéki pártok támadják az intézkedéseket, bár ez nem meglepő, mivel a baloldal egyszer már felszámolt egy jól működő családtámogatási programot.
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 16:32
Dobó Kata Kölcsönlakás című filmjét csütörtöktől játsszák a mozik
becsönget.

Az eredeti darabot nemcsak azért kellett erősen átdolgozni, hogy mai környezetben, a mobiltelefonok korában játszódjon, hanem mint Dobó Kata elmondta, a színmű egyetlen helyszínét, a lakást is ki akarta tágítani külső helyszínekkel. Néhány új vonást is beemelt a történetbe, például a gyermekre vágyó Anikó terhességét, hogy ezzel összetettebb kép rajzolódjon ki a házaspár kapcsolatáról. "A szereposztáshoz pedig a színdarabhoz képest fiatalabb, harmincas karaktereket választottuk. Így a gyerekvállalás téma is hitelesebb lett" - sorolta a különbségeket a rendező.

"A vígjáték a legnehezebb műfaj, erős ritmusa van és ha ez nem jön ki, akkor nem működik a poén. Még ha a vágással, zenével, hanggal lehet is utólag kicsit segíteni, úgy kell felvenni, hogy működjön" - magyarázta Dobó Kata.

"A felvételek technikai rendezője Gulyás Buda volt, aki szorosan együttműködött Seregi László operatőrrel, de minden művészi kérdésben én döntöttem" - tette hozzá.

A 32 napos forgatás zömmel a fóti
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 10:41
Képek, videók
jános pál pápa0614.jpg
maroka
2019. június 14. péntek, 22:07
jános pál pápa erekje0519
maroka
2019. május 19. vasárnap, 17:43
székely jános0514.jpg
maroka
2019. május 14. kedd, 13:30
Gyászkép János.jpg
bodajanosne
2019. május 07. kedd, 19:50
jános pál pápa grafiti.jp
maroka
2019. május 03. péntek, 18:23
jános pál pápaés terézany
maroka
2019. május 01. szerda, 14:10
jános pál pápa0425.jpg
maroka
2019. április 25. csütörtök, 14:06
jánospál pápa.jpg
maroka
2019. április 21. vasárnap, 20:12
2_jános pál pápa0417.jpg
maroka
2019. április 17. szerda, 08:37
székely jános0414_2.jpg
maroka
2019. április 14. vasárnap, 16:56
székely jános0414.jpg
maroka
2019. április 14. vasárnap, 16:45
székely jános0412.jpg
maroka
2019. április 12. péntek, 19:07
Kerékpáros centrum.jpg
peti50
2017. május 22. hétfő, 06:09
Szeged-Centrum Áruház ann
agica2004
2016. július 16. szombat, 16:12
SzKV-Centrum Áruház előtt
agica2004
2016. február 19. péntek, 19:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.