Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 09:58 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Folytatódnak a környezetvédők tiltakozó akciói Londonban, Heathrow is a célkeresztben
A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint eddig 425 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést. Aktivistái letáboroztak más helyszínek mellett a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren.

A tüntetők egy csoportja még hétfőn felmászott a Shell energiaipari óriáscég londoni irodaépületére, amely a híres londoni óriáskerék, a London Eye mögött emelkedik, és több ablakát betörték.

A Scotland Yard legutóbbi tájékoztatása szerint a demonstrációk miatt 55 autóbuszjáratot kellett leállítani, és ez önmagában naponta 500 ezer ember utazását érinti.

A rendőrség a további súlyos fennakadások megelőzése végett elrendelte, hogy a tüntetők a két legforgalmasabb helyszínről, a Waterloo hídról és az Oxford Circus környékéről vonuljanak át az Oxford Street és a Park Lane csomópontjában álló Marble Arch emlékműhöz, és ott folytassák a demonstrációt, ám ennek a rendeletnek a tüntetők önszántukból nem tesznek eleget.

Az őrizetbe vett tiltakozók nagy többségét azért állították elő, mert ellenálltak az eltávolításukra indított rendőri akciónak.

Csütörtökön vádat emeltek három tüntető ellen, akik előző nap a kelet-londoni pénzügyi központot és a City repülőteret kiszolgáló városi vasút, a Docklands Light Railway (DLR) forgalmát bénították meg. Egyikük egy DLR-szerelvény oldalához ragasztotta magát, a másik kettő a vonat tetejére mászott fel.

Az Extinction Rebellion csütörtökön, a WhatsApp alkalmazáson keresztül arra szólította fel híveit, hogy pénteken minél nagyobb létszámban vonuljanak a Heathrow repülőtérhez, és próbálják meg leállítani a repülőtér forgalmát.

A csoport az üzenetben közölte, hogy "mélységes bűntudatot" érez azok iránt, akiknek vakációs tervei pénteken meghiúsulnak, de a környezetvédelmi tiltakozásokat a légiközlekedésre is ki kell terjeszteni.

Csütörtöki reagálásában a Heathrow szóvivője csak annyit közölt, hogy a repülőtér együttműködik a hatóságokkal a forgalmi fennakadások kockázatával járó bármiféle fenyegetés elhárításában.

A szóvivő közölte, hogy a Heathrow-t üzemeltető cég tiszteletben tartja a békés tiltakozáshoz fűződő jogokat, és egyetért azzal is, hogy intézkedésekre van szükség az éghajlatváltozás kérdésében, azzal azonban nem, hogy az utasokat jól megérdemelt húsvéti vakációjukban megzavarják.

A Heathrow illetékese arra kérte az utazókat, hogy légitársaságaiknál érdeklődjenek az utazási terveiket érintő információkról.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A csoport április 29-ig tervezi akciósorozatának folytatását.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. április 18. csütörtök, 17:21
Címkék: Scotland Yard, Extinction Rebellion, Regent Street, Oxford Street, Oxford Circus, London Eye,
Kommentek
Krónika 7. rész (klímaváltozás)
gondolni a klímavédelem mentén. A közteherviselés rendszerét is úgy kell átalakítani, hogy az valóban érvényesítse a szennyező fizet elvét - hangoztatta.

Szél Bernadett: a kormány csináljon végre valamit!

A frakciók vezérszónoki felszólalásait követően a független Szél Bernadett arra szólította fel a kormányt, hogy az ideológiai viták helyett végre csináljon valamit a klímaügyi területen.

Úgy fogalmazott, nem érti, hogy a Fidesz és KDNP miért osztja fel a képviselőket "balos, libsi környezetvédőkre" és "teremtésvédőkre" ahelyett, hogy lépéseket tenne a klímahelyzet további romlásának megakadályozására. "Propagandával és mellébeszéléssel" nem lehet megoldani ezt a helyzetet, "zöld fordulatra" van szükség - tette hozzá.

Szél Bernadett kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány terjedésének okai szorosan összefüggenek a klímaváltozást kiváltó hatásaival. Példaként említette, hogy a rosszabb levegőjű nagyvárosokban, például Budapesten jobban terjedhet a vírus.Schanda Tamás: a
velemenyezd, 2020. április 21. kedd, 17:03
Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben
szombaton csaptak fel, és a riasztás aznap kora délután érkezett be hozzájuk. A tűz a lakatlan Volodimirivka település közelében ütött ki a Kotovszkij erdőgazdaságban, és mintegy húszhektárnyi területre terjedt ki. Jehor Firszov, az állami természetvédelmi felügyelet vezetője később a Facebookon közölte, hogy az aljnövényzet kigyulladása miatt a tűz fokozatosan továbbterjedt, és mintegy 100 hektár vált érintetté. Feltételezte, hogy emberi gondatlanság, a száraz fű felégetésének Ukrajnában még élő, környezetvédők által hevesen bírált gyakorlata, mások szerint törvénytelen szemétégetés vagy egyéb vandalizmus okozhatta az erdőtüzet.

Vasárnap a katasztrófavédelem azt jelentette, hogy nyílt tűz már nincs az erdőségben, csak parázsló területeket oltanak. Ezzel szemben hétfőn közölték, hogy még két tűzfészek felszámolásán dolgoztak a tűzoltók. A hétvégén összesen 124 szakember 28 technikai eszköz, köztük két AN-32-es típusú tűzoltó repülőgép és egy Mi-8-as helikopter segítségével vett részt a lángok elleni
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 12:01
A kihalási küszöb alá csökkent a Mexikóban telelő pompás királylepkék populációja
elfoglalniuk ahhoz, hogy a túlélésük biztosítva legyen Észak-Amerikában. A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlegének legutóbbi lepkeszámlálása szerint azonban a rovarok mindössze 2,83 hektárnyi területen borították be a fákat a 2019-2020-as télen.

"A kutatók számítottak némi visszaesésre, de ez a szintű csökkenés egyenesen szívet tépő" - mondta Tierra Curry, az amerikai Biológiai Sokféleség Központ munkatársa a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikke szerint.

Környezetvédők egy csoportja az intézet és a washingtoni székhelyű Élelmiszerbiztonsági Központ vezetésével nyújtott be petíciót 2014-ben az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatához azt követelve, hogy a pompás királylepke kerüljön a veszélyeztetett fajokról szóló törvény oltalma alá. Az ügyben született döntést idén decemberben jelentik be.

A mostani populációcsökkenés a tavaszi és őszi vándorlásokat kísérő rossz időjárási viszonyokkal van összefüggésben.

A lepkék továbbá nagyjából 66 millió
velemenyezd, 2020. március 23. hétfő, 17:12
Adománygyűjtő program indult a Tisza forrásvidékének hulladékmentesítésére
Az összefogásnak köszönhetően már az adománygyűjtés első öt napjában több mint négyszázan adakoztak, a felajánlások összege pedig elérte a hárommillió forintot, ami duplája annak, mint amennyit terveztek - közölte az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Tamás Zsolt, a PET kupa versenyigazgatója.

Elmondta, hogy az adománygyűjtést még nem zárták le, mert egy jobb kisteherautót szeretnének vásárolni a befolyt összegből Fracz Bélának, aki Kárpátalján, Kőrösmezőn, a Fekete-Tisza partján él és egymaga küzd a tiszai hulladékáradattal. Az összegyűjtött hulladékot szelektálja és utána adja tovább, hogy visszakerülhessen a körforgásba.

Jelenlegi munkaeszköze egy UAZ, amely nagyon öreg, többet kell szerelnie, mint amennyit mozogni tud, ez pedig megnehezíti a munkáját.

Tamás Zsolt elmondta, hogy eddig a Tisza magyarországi szakaszának megtisztításán dolgoztak, ezzel a kezdeményezéssel már a folyó forrásvidékénél próbálják megállítani a szemetet.

Beszámolt arról is, hogy ebben az évben három
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 12:01
Romániában országos erdősítési kampány kezdődött
Rámutatott: Romániának kötelessége megőrizni a területén található, védettnek nyilvánított érintetlen erdőket, ugyanakkor szervezett és törvényes körülmények között kell hasznosítania a kitermelhető faanyagot.

Az államfő szerint az erdőt nemcsak oxigénforrásként, a légszennyezés ellenszereként fontos védeni: szerinte a klímaváltozás sivatagosodással fenyegeti Románia déli részét és ez ellen is az erdősítés lehet az egyik a leghatékonyabb védekezés.

Romániában rendszeresen tüntetnek a környezetvédők az illegális erdőirtás megfékezésé követelve, és az erdészeket érő támadások ellen tiltakozva. Az erdészek szakszervezete szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek Romániában, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani.

A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió köbméter fa
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 13:02
Schanda: a kereszténydemokrata környezetvédelem érték alapú és cselekvésorientált
fogalmazott.

Megjegyezte: a kereszténydemokrata megközelítés szerint a természetvédelem, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a klímavédelem egyszóval teremtésvédelemként foglalható össze.

A teremtésvédelemnek három szinten, a kormányzat, az önkormányzatok és az egyének szintjén kell megvalósulnia - tette hozzá a KDNP alelnöke.

Farkas András (Fidesz-KDNP), Piliscsaba polgármestere arról beszélt: a tanácskozáson örömmel látta, hogy a kereszténydemokrata vezetésű települések a "hétköznapjaikban is környezetvédők és zöldek, és a teremtésvédelmet a mindennapok részének tekintik".

A megbeszélésen a települések vezetői megállapodtak abban, hogy a jövőben együttműködnek, és közös, hosszú távú, akár több generációs környezetvédelmi akcióterveket dolgoznak ki.

A jó gyakorlatok megosztása során több településvezető számolt be arról, hogy napelemeket helyeztek el a közintézményeken, illetve egyes települések napelemparkot is kialakítottak. Emellett több településen kiépítették a
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 17:02
A román kormány újraindítja a Verespatak világörökséggé nyilvánítását célzó eljárást
világörökségi jelölése ügyében. Akkor Románia azért lépett vissza az eljárásból, mert tartott attól, hogy Bukarest elveszítheti azt a pert, amelyet a Gold Corporation kanadai vállalat indított Románia ellen. A kanadaiak 4 milliárd dollár kártérítést követelnek a román államtól, mert a hatóságok mintegy tizenöt éven át halogatták az engedély megadását az ott rejlő arany és ezüst kitermelésére.

A határidő közeledtével Romániában ismét kiéleződött a vita Verespatakról: a román építész kamara levélben, a környezetvédők és civil szervezetek pedig Nagyszebenben és Bukarestben újabb demonstrációval sürgették, hogy a kormány indítsa újra a világörökségi védettségi eljárást. A Meridian szakszervezeti szövetség szerint viszont a kormány döntése nem Verespatak megmentését, hanem Európa legnagyobb arany- és ezüstlelőhelyének "megbénítását" célozza, ami a szövetség szerint súlyosan sérti Románia nemzetbiztonsági érdekeit.

Románia 2016-ban értesítette az UNESCO-t, hogy felvette Verespatakot a világörökséggé
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:48
ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni 2030-ig
jelentkeztek már, a szakértők szerint ezek a nem túl távoli jövőben csak pusztítóbbá válnak.

A tervezet úgynevezett nulladik vázlata arra szólít fel, hogy a faji sokszínűség gócpontjainak védelméért a Föld szárazföldi és vízi felszínének legalább 30 százalékát kell védelem alá, legalább 10 százalékát szigorú védelem alá vonni.

A javasolt számokról az ENSZ égisze alatt rendezendő találkozókon kell megállapodni, a folyamat ahhoz lesz hasonló, amilyen a párizsi klímamegállapodáshoz vezetett.

Környezetvédők azt remélik, a kínai Kunming városában októberben tartandó csúcstalálkozó a biodiverzitás "párizsi csúcsa" lehet, noha a faji sokszínűség védelme sokkal kevesebb figyelmet és pénzt kapott eddig, mint a globális felmelegedés.

A tervezet felszólít a klímavédelem természetes módjaira, mint az erdők visszatelepítése, a vizenyős területek és talajok helyreállítására, utalva arra, hogy ezek legalább 30 százalékkal járulhatnak hozzá a párizsi klímamegállapodás céljainak eléréséhez a következő 30
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 15:19
Képek, videók
Csíkrákos-i Környezetvédö
farkas1945
2013. november 26. kedd, 12:20
Célkeresztben
mbartis
2010. október 18. hétfő, 19:45
celkeresztben2.jpg
amialino
2010. szeptember 16. csütörtök, 14:45
Celkeresztben.jpg
amialino
2010. szeptember 16. csütörtök, 14:45
1151 - Célkeresztben.jpg
takacsandrea3
2008. május 02. péntek, 17:09
Célkeresztben.en.c.jpg
finike
2007. augusztus 21. kedd, 21:11
Célkeresztben - Futball V
finike
2007. augusztus 21. kedd, 21:10
célkeresztben - tim roth.
picurcica
2007. augusztus 17. péntek, 00:20
Célkeresztben.hu.jpg
rambobby
2007. március 24. szombat, 09:24
Célkeresztben Futball VB
rambobby
2007. március 24. szombat, 09:23
és a mese folytatódik
alpiger
2009. február 05. csütörtök, 15:16
Az óra folytatódik
bocskai63-71
2008. április 07. hétfő, 12:55
Így folytatódott.
halaszistvan
2007. október 14. vasárnap, 10:30
És az éj folytatódott...
lied
2007. január 21. vasárnap, 12:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.